Dodaj do ulubionych

SPRAWIEDLIWOSC

IP: *.nowysacz.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 03:12
moze moj post urazi wielu tutaj obecnych , ale uwazam ze studia powinny byc
jak najbardziej platne. Obecnie studiuje na jednej z lepszych prywatnych
szkol w Polsce i placa za nia moi rodzice (juz niedlugo bo w wakacje zarobie
na siebie), i tutaj rodzi sie moj bol. Skoro mamy demokracje to dlaczego moj
tata (jest w najwyzszym progu podatkowym) nie dosc ze placi za moje studia w
formie czesnego, to jeszcze utrzymuje grupe studentow na studiach panstwowych
(placac podatki). Moi rodzice maja pieniadze nie dlatego ze robili przekrety
czy mieli znajomosci, najzwyczajniej im sie chcialo i potrafili zarobic
pieniadze. Na uczelni jestem traktowany jak klient, place i oczekuje uslugi
na najwyzszym poziomie, mam dobre zaplecza edukacyjne i wykladowca nie nazwie
mnie debilem lub tez nie wywali za drzwi bo wlasnie przeszkodzilem mu w
nurtujacej konwersacji z kolezanka asystentka.
Obserwuj wątek
    • Gość: iza Re: SPRAWIEDLIWOSC IP: *.torun.mm.pl 22.05.03, 10:59
      Jak widac ta prywatna uczelnia Ci nie służy poczytaj konstutycję a później się
      wypowiadaj. To jest tylko i wyłącznie wola Twoja i Twoich rodziców, że uczysz
      się na prywatnej uczelni.
      • Gość: lankas Re: SPRAWIEDLIWOSC IP: *.nowysacz.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 13:36
        nie wiem ktora czesc konstytucji masz na mysli, jesli ta o bezplatnej edukacji
        to ten zapis dotyczy raczej okresy, w ktorym kazdy powinien sie uczyc
        obowiazkowo (do 18 roku zycia) , wiec bezplatna edukacja nie obejmuje studiow i
        wszystkiego potem
    • Gość: kx Re: SPRAWIEDLIWOSC IP: *.chello.pl 22.05.03, 12:12
      > Skoro mamy demokracje to dlaczego moj tata (jest w najwyzszym progu
      > podatkowym) nie dosc ze placi za moje studia w formie czesnego, to jeszcze
      > utrzymuje grupe studentow na studiach panstwowych (placac podatki).

Bo ma dziecko za malo zdolne by sie dostalo na przyzwoita panstwowa uczelnie...
      • Gość: lankas Re: SPRAWIEDLIWOSC IP: *.nowysacz.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 13:27
        mialem indeks na panstwowoa uczelnie z grupy tzw. dobrych, natomiast jak
        zobaczylem ze taqm program nie zmienil sie od 10 lat, a tygodniowo mial bym 2
        godziny obcego jezyka i kolejka w dziekanacie liczy 40 osob to niestety, ale
        zrezygnowalem
        • Gość: aNIA Re: SPRAWIEDLIWOSC IP: 217.60.60.* 22.05.03, 13:37
          widocznei byl to rzeczywiscie jedynie "dobry " Uniwersytet. Ja studiuje na
          bardzo dobrym, studia dzienne Uniwersytet Slaski. Filologia angielska- jezyk
          biznesu, kierunek jak najbardziej aktualny, metody nauczania ciekawe, duzy
          nacisk na praktyke.Szkola wspolpracuje z uczelniami zagranicznymi, obecnie
          jestem na stypendium.
          Zdajac na studia nawet przez cvhwile nie myslalm o szkolach prywatnych i na
          pewno nei zamienilabym sie z Toba. Ty jestes klientem ja studentka, Ty
          kupujesz, a ja zdobywam wiedze...
    • Gość: iza Re: SPRAWIEDLIWOSC IP: *.torun.mm.pl 22.05.03, 14:08
      Ciekawe który dyplom będzie miał w przyszłosci wiekszą wartosć, dobrej uczelni
      państwowej z tradycjami itp. czy też prywatnej uczelni o "unowocześnionym"
      programie:)
      • Gość: lankas Re: SPRAWIEDLIWOSC IP: *.wsb / *.gazeta.pl 22.05.03, 15:31
        > państwowej z tradycjami itp. czy też prywatnej uczelni o "unowocześnionym"
        > programie:)
        hmm, oczywiscie ten drugi poniewaz jest tytulem Master of Art lub MBA (do
        wyboru) a te dyplomy, jak to nazywasz "unowoczesnione" to najbardziej
        dynamiczny i aktualny system edukacyjny na Swiecie
      • Gość: lankas Re: SPRAWIEDLIWOSC IP: *.wsb / *.gazeta.pl 22.05.03, 15:37
        hmmm, not o wyglada na to ze ten "unowoczesniony" poniewaz jest to dyplom
        Master of Art lub MBA (do wyboru), a pod tym kruje sie najlepszy system
        edukacyjny na Swiecie
    • Gość: iza Re: SPRAWIEDLIWOSC IP: *.torun.mm.pl 22.05.03, 15:48
      to sie okaże :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
    • Gość: , SPRAWIEDLIWOSC??????????? IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 18:56
      czegos cie jednak na tej super uczelni nie nauczyli...

• Gość: Richelieu* Właśnie, że sprawiedliwość IP: *.localdomain / 192.168.0.* 23.05.03, 02:13

To, że wykładowca nazwał cię debilem świadczy o jego braku kultury, ale z
      drugiej strony to przerywanie rozmów bo student czeka... Wydaje się to być
      głupie, ale dajmy na to, jest termin wpisu oceny, połowa roku nie przychodzi
      albo nie dała indeksow kolegom, starosta sam nie pomyślał żeby zebrać indeksy,
      a nawet gdy pomyślał i zebrał to i tak wielu brakuje. I potem przychodzą takie
      niedobitki przez następny miesiąc bo wpis im się należy. Wywiesza się kartkę,
      że II termin wpisu :))) śmieszne, ale tak jest dla świętego spokoju, będzie
      tego a tego dnia o tej godzinie i co? i znowu zostają jakieś niedobitki, które
      molestują swoimi żądaniami w windzie, na korytarzu, przy stoliku kawiarnianym,
      nawet w pociągu gdy wraca się do domu. To tak na obronę wyzywających od debili
      choć epitet doprawdy za ostry.
      A obrona prywatnych szkół? Oo, pięknie płacą, wysilać się nie trzeba bo
      niewielu jest głodnych wiedzy, nowoczesny program to pikuś gdy ma się
      elektroniczne zaplecze i środki na inne materiały czego na państwowych nie
      uświadczysz. Ale co do tych środków. Państwowe szkoły prowadzą takie kierunki
      na które te środki muszą być wysokie. Medycyna, techniczne, przyrodnicze.,
      komputery w tym wypadku to najmniejszy wydatek. Wiesz ile kosztuje dobrze
      wyposażone laboratorium chemiczne, optyczne, medyczne. czy jakakolwiek z
      prywatnych szkół, nawet te największe i pobierająe największe opłaty są w
      stanie prowadzić takie kierunki? Zastanawiałeś się dlaczego nie ma prywatnej
      medycyny, dlaczego tak mało kierunków przyrodniczych i technicznych? Bo aby
      prowadzić ekonomię, socjologię czy prawo potrzebny jest wykładowca i sala.
      Tylko. I chęci studentów. Więc można potem bawić się w nowoczesne programy
      nauczania, że zamiast dowiedzieć się o Aronsonie z "Czlowiek.Istota spłeczna"
      otworzymy stronę w necie gdzie są te same doświadczenia tylko, że z obrazkami.
      • Gość: lankas Re: Właśnie, że sprawiedliwość IP: *.nowysacz.sdi.tpnet.pl 23.05.03, 03:17
        ja nie musze biegac za wykladowca, bo moj indeks ma dzekanat i oni sie martwia
        o wszystkie wpisy, natomiast jesli chodzi o kosztowne kierunki to zgadzam sie,
        tylko ja nie mowie o likwidacji szkol panstwowych, tylko o tym by studenci
        zaczeli placic za studia, widze za patrzysz na problem ze strony pracownika
        uczelni a ja bardziej ze strony studenta i dalej twierdze, ze lepiej bedzie jak
        studenci beda placic za studia, natomiast poziom pracowni bardziej zalezy od
        stosunku politykow do badan naukowych, jesli potraktuja to jako produkt to
        jestesm w stanie sie spokojnie utrzymac i wyposazyc z komercjalizacji (zlecania
        od firm, sprzedaz patentow)
        • Gość: Richelieu* Re: Właśnie, że sprawiedliwość IP: *.localdomain / 192.168.0.* 23.05.03, 15:14

Jako produkt naukę traktować? A co z filozofią na przykład gdzie na nowe trendy
          popyt rowny jest zeru. Zamknąć? O ile wiem prywatne filozofie też są na CC
          bodaj. Czy w Wyższej szkole Psychologii Społecznej. I jakoś prosperuje bez
          uzyskiwania produktu. Ale cały problem czy nauka ma slużyć zaspokajaniu tylko i
          wyłącznie dorażnego popytu czy może powinna działać wbrew logice zajmując się
          rzeczami pozornie głupimi. Z tych głupot powstają nowe światy, a z zaspokajania
          popytu najwyżej chwilowa sytość. Tylko kto zainwestuje w rzecz niepewną, która
          nie dość, że nie wiadomo kiedy, to nie wiadomo co i czy w ogóle. A to na tym
          polega nauka.. aby badaczowi mrowek umożliwoć ich badanie choć do szczęścia
          wyniki jego badań potrzebne są tylko nielicznym pasjonatom. A Ty traktujesz
          naukę jak bankomat, wpłacam, należy mi się.

ps. z indeksem w dziekanacie przez okrągły rok to rzeczywicie dobre rozwiązanie
          jeśli we wszystkich insttucjach związanych z uczelnią jest umowa, że nie będą
          chciel okazania ondeksu np. przy zapisie do biblioteki
          • Gość: lankas Re: Właśnie, że sprawiedliwość IP: *.nowysacz.sdi.tpnet.pl 24.05.03, 00:43
            nie znam Cie dobrze, moze masz wieksze doswiadczenie w pracy naukowej, jednak
            mysle ze gdy ktos wie co chce osiagnac , jaki cel, lub jaki postep, to szybciej
            osiagnie sukces w badaniach naukowych niz ten kto zaklada, ze doprowadza one do
            gdziestam. Dlatego urynkowienie badan (chodzi o to, zeby naukowcy mieli wizje,
            a nie robili badan bo moze to cos tam da) zmobilizuje i przyspieszy je. A jesli
            chodzi o filozofie to skoro sa osoby, (na podanych przez Ciebie uczelniach),
            ktore sa gotowe za nia placiac to chyba nie ma sie o co martwic?
    • Gość: Wykładowca Re: SPRAWIEDLIWOSC IP: *.chello.pl 23.05.03, 08:28
      System jest sprawiedliwy. Bezpłatne studia (szczególnie na tych najbardziej
      popularnych kierunkach, bo są też takie bezpłatne, na które przyjmują
      wszystkich, ale również Ty się nimi nie zainteresowałes) to nagroda w konkursie
      wiedzy z kilku dziedzin z jakich są egzaminy. Państwu się opłaca robić takie
      konkursy, żeby wyłowić ludzi utalentowanych, szczególnie z biednych rodzin.
      Nie ma dowodu na to, że dzieci ludzi bogatszych są inteligentniejsze, jest za
      to dużo przykładów ludzi z zaniedbanych środowisk, którzy byli wielkimi
      naukowcami, pisarzami, politykami, itd. Te zdolne dzieci z biedniejszych rodzin
      mają szczególnie silną motywację do nauki, bo chcą żyć inaczej niż ich rodzice.
      Dlatego więcej pracują i wygrywają z młodzieżą, która w tym czasie np. bawiła
      się. Podobnie jest z dziećmi emigrantów w USA.
      Poza tym jest jeszcze to, o czym napisał Richelieu - uczelnie prywatne
      (szczególnie na etapie raczkowania jak wciąż u nas), jako zależne bezpośrednio
      od pieniędzy studentów, prowadzą mniej badań, a niektórych, tych
      kapitałochłonnych i nie dających gwarancji szybkich efektów, wcale. Ale te
      badania podatawowe są niezbędne z punktu widzenia rozwoju nauki i cywilizacji.

A jeśli chodzi o poziom uczelni państwowych i prywatnych, to niedawno o tym
      dyskutowalismy w innym wątku. Jest duże zróżnicowanie i tu i tam. Według mojej
      oceny już teraz najlepsze uczelnie prywatne oferują studentom więcej. I piszę
      to jako osoba która jest jedną nogą na uczelni państwowej, a drugą na
      prywatnej. Nie chcę jednak się powtarzać. Przeczytaj to co pisałem w wątku:
      "Prywatne uczelnie to SYF!!!"

• Gość: lankas Re: SPRAWIEDLIWOSC IP: *.nowysacz.sdi.tpnet.pl 24.05.03, 00:48
        to ze jest sprawiedliwy to twoja opinia, drogi tez sa ogolnodostepne, a jednak
        te za ktore sie placi sa o wiele lepsze, pisze to zeby nie powodaowac powaznej
        dyskusji, taka mi mysl przyszla
        • Gość: qwerty Re: SPRAWIEDLIWOSC IP: radinet:* / 192.168.1.* 24.05.03, 09:18
          Witam,
          Zalozmy ze mielibyscie dokonac wyboru miedzy SGH(dzienne)a Kozminskim. Szkoly
          sa podobno porownywalne. Osobiscie wolalabym studiowac w SGH. Wszyscy moi
          znajomi rowniez sa tego zdania - najpierw probowac na SGH a jesli sie nie uda,
          myslec o szkole prywatnej. Wedlug mnie to najlepszy dowod na to, ze szkoly
          prywatne nie maja tak zdolnych studentow jak panstwowe. Nie chce oceniac, czy
          sa dobre czy nie, bo co tak wlasciwie znaczy slowo "dobre"? Patrze tylko na
          jeden aspekt - wiedza studentow wyniesiona z liceum oraz takie cechy jak
          determinacja , wytwałość,pracowitosc,umiejetnosc organizacji pracy itp., które
          przeciez sa konieczne, aby przygotowac sie do egzaminow wstepnych.
          • forward Re: SPRAWIEDLIWOSC 25.05.03, 19:17
            Warto przeczytać pierwszy wpis Richelieu, bo to mądra i wyważona opinii.
            Zresztą wystarczy zobaczyć na ofertę szkół wyższych niepublicznych: prawo i
            administracja, zarządzanie i marketing, politologia, socjologia, finanse i
            bankowość oraz pedagogika. Do nauczania tych kierunków wystarczy sala,
            wykładowca i zakupienie książek przez studentów. I mimo że wspomniane kierunki
            generują już tylko bezrobotnych z uwagi na taniość we wdrożeniu dalej kwitną.
            A że panie w dziekanacie są miłe, nic dziwnego straciłyby pracę gdyby były
            niemiłe, bo nieuprzejmość kosztowałaby uczelnię utratę klientów.

Forward

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka