IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 18:33
Chciałabym się dowiedziec czy warto studiować geologie? Co mozna po tym
robic? I ogolnie jak wyglada nauka? Jakie przedmioty itd. z góry dziękuję za
informację.
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: geologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.07, 18:40
      prosze napiszcie cos o geologii,na pewno ktos studiuje :)
    • Gość: darcy Re: geologia IP: *.za.digi.pl 03.06.07, 19:07
      Poszukaj sobie na stronie interesującej Cie uczelni.
      Zawsze na pierwszym roku matematyka stosowana, chemia, fizyka stosowana,
      geologia historyczna, paleontologia, geologia dynamiczna, po tym wszystkim
      pozbyli sie połowy studentów, dalej np. hydrogeologia, różne przedmioty o
      złożach, tektonika... no i przede wszystkim praktyki terenowe w wakacje z
      przymusowym piciem piwa, kresleniem mapek, przekrojów, spaniem z robakami,
      czasami prysznicem w zimnej wodzie, chodzeniem od kopalni do kopalni na
      poczatku czesto z młotkiem, bardzo często na kacu, w upale, deszczu, z
      notatnikiem... nie masz wakacji, ale i tak jestes zadowolona :)
      Polecam :D
      • Gość: :) Re: geologia IP: 80.51.30.* 03.06.07, 19:34
        Oj to mnie troche wystraszylas, no ale chyba kazdy kierunek wymaga jakis
        poswiecen:)
        Nie lubie piwa i robakow:D a w wakacje lubie wypoczywac :D

hehe a tak serio to chciałabym sie dowiedziec jak jest z ta fizyka , bo u mnie
        z nia nie za bardzo:/ jak wyglada fizyka na geologii ? pewnie rozni sie od tej
        licealnej, trudno ja zaliczyc??
        • Gość: darcy Re: geologia IP: *.za.digi.pl 03.06.07, 21:01
          Z fizyki mielismy laborki, było trzeba co tydzien przygotowywac do danego
          ćwiczenia teorie (nauczyc sie jej tez :)), czasami są jeszcze egzamy z wykładu.
          Jesli w LO jakos sobie z fizyka radziłas to tutaj tez sobie poradzisz,
          zwłaszcza jak pozniej bedziesz robiła doswiadczenie, łatwiej wtedy zrozumiec.
          Poza tym nie bedziesz sama, geolodzy zwykle sobie pomagają :)
          Pozniej spotkasz sie z fizyką w postaci geofizyki, całkiem ciekawe :D
          U nas czesciej oblewali z chemii :)
          PS piwo polubisz, albo cos mocniejszego zeby robaków nie zauwazac ;)
          • Gość: :) Re: geologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.07, 21:09
            Ok, dzieki za pomoc:) Sorry,za Cie tak wypytuje,ale nurtuje mnie ten kierunek i
            sama nie wiem czy sie w nim odnajde, chociaz sprobowac bym chciala:)
            Z tego co piszesz rozumiem,ze studiujesz geologie, nie wiem na ktorym roku
            jestes, ale chcialabym sie dowiedziec czy jakies oferty pracy mozna po tym
            znalezc czy to takie raczej dla pasjonatow?
            • Gość: elka Re: geologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 21:16
              a gdzie studiujesz? mnie interesuje UJ..
              • Gość: darcy IP: *.za.digi.pl 03.06.07, 21:26
            • Gość: darcy Re: geologia IP: *.za.digi.pl 03.06.07, 21:25
              Koncze geologie za pare dni:) Jesli bedziesz znała conajmniej jezyk angielski,
              najlepiej jeszcze rosyjski (chodzenie na jezyki u nas było nieobowiazkowe,
              tylko trzeba było zaliczyc), bedziesz gotowa na zmianę miejsca zamieszkania,
              najlepiej jesli bedziesz jeszcze facetem to prace w zawodzie nawet w Polsce
              dostaniesz. Ważna tez jest specjalizacja.
              Moze tez sie okazac, że tak na prawde to nie chcesz pracowac w zawodzie (praca
              w terenie czesto w trudnych warunkach albo przy kompie, kalce technicznej, może
              mikroskopie itp.), mi osobiscie to pasuje :D, ale są i tacy co juz na studiach
              czują, że sie nie nadaja, ale skoncza i maja mgr, a najlepiej jak jeszcze mgr
              inż., a studia są ciekawe, choc nauki sporo.
              Co Cie tak zainteresowało w geologii? :)
              • Gość: :) Re: geologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.07, 22:01
                Co mnie zainteresowało? Czy ja wiem :) Zawsze interesowala mnie geografia, a
                przede wszystkim jej czesc -wlasnie geologia> Jakos tak zawsze dzieje ziemi,
                góry, skałki i minerały bardzo mnie interesowaly. Zdaje sobie sprawe jednak,ze
                ta czesc geologii nauczana w liceum na lekcjach geografi niedokonca ma sie do
                tej geologii na studiach. Dlatego tez tak upracie chce sie dowiedziec czegos
                wiecej na temat tych studiow. Przeraza mnie troche ta fizyka , zastanowie sie
                jeszcze:) dzieki za wszystkie informacje :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka