Dodaj do ulubionych

architektura

14.06.07, 18:46
jestem juz studentka jednak z nadmiaru wolnego czasu i lekkiego rozczarowania
swoim kierunkiem chcialabym sprobowac zdawac na architekturę (przede
wszystkim PK ew. PW) ... szczerze owiąc jednak nie potrafie rysowac. moze
zabrzmi to absurdalnie ale czy jest szansa dostac sie na arch. bez
specjalnych zdolnosci rysunkowych np. po roku kursu rysunku ? chodzi mi
przede wszystkim o wasze doswiadczenia zwiazane z tym czy na architekture
dostaja sie osoby faktycznie Z WRODZONYMI UZDOLNIENIAMI PLASTYCZNYMI czy
rysunku rownie dobrze mozna sie poprostu nauczyc ? wiem ze zalezy to pewnie
od zapału do pracy checi itd ale moze znaci eosoby ktore zaczynaly od zera i
im sie udało? (niekoniecznie za 10 podejsciem :P) napiszcie jak to jest :)
Obserwuj wątek
    • Gość: sutok egzamin z rysunku- jak to jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 20:13
      Mnie też ostatnio naszła ochota na architekture jako drugi kierunek, tylko
      obawiam się egzaminu z rysunku....nie chodzilam na żadne kursy. Jedyne co to
      przez semestr mialam zajecia z rysunku technicznego i planistycznego.
      Interesuje mnie jak taki egzamin przebiega, co się rysuje, jak długo itp. I jak
      wynik z tego egzaminu wplywa ostatecznie na przyjecie na ten kierunek? Liczy
      się dobrze zdana matma? Czy to tylko tak żeby było? Dostał się ktos nie chodząc
      na żadne kursy i bez zadnych przekrętów?
      • justyn.augustyn Re: egzamin z rysunku- jak to jest? 20.08.07, 18:54
        Ja sie dostalam bez kursow i przekretow:)
        Ale fakt faktem, ze rysuje od dziecka i z rysunkiem wlasnie wiazalam przyszlosc:)
    • gemini_87 Re: architektura 15.06.07, 20:28
      Polecam ogólnopolskie forum o architekturze:
      forum.wydzial-architektury.com
      wiele ciekawych i przydatnych informacji.

Pozdrawiam Asia
      • Gość: zobroweczka Re: architektura IP: *.rtr.bait.pl 15.06.07, 21:24
        no tak wszystko fajnie pieknie oczytalam sie juz duzo na ten temat ale ciagle
        mam wrazenie ze zeby zdac na architekture trzeba byc naprawde zajebistym z
        rysunku od urodzenia.. a ja sie pytam czy istnieja takie osoby ktore naprawde z
        rysunkiem mialy malo wspolnego a jednak nauczyly sie w wystarczajacym stopniu
        zeby dostac sie na studia? czy wogole mozna sie tego nauczyc? macie jakies
        doswiadczenia z tym zwiazane? bo chcialabym pojsc na kurs na egzaminy ale
        troche szczerze mowiac sie wstydze bo czuje ze sie skompromituje ze wszyscy
        nawet ci ktorzy ida na rozne kursy i tak juz potrafia rysowac (w porownaniu do
        mnie) jak to jest...
        • gemini_87 Re: architektura 15.06.07, 21:43
          Hmmm... Moim zdaniem rysunku można się nauczyć, aczkolwiek osoba, która
          kompletnie nic nie umie, może mieć z tym spore trudności. Może sprobuj coś sama
          narysować i daj komuś do oceny, niekoniecznie profesjonaliście w tej dziedzinie,
          na początek rodzicom czy znajomym.

Jeśli zdecydujesz się na jakieś kursy rysunku, zapamiętaj jedną podstawową
          zasadę "Rysujemy to co widzimy, a nie to co wiemy"

Ja osobiście nie byłam na takich kursach nigdy, bo rysować jako tako umiem. Mam
          jeszcze pewne problemy z perspektywą i światłocieniem, ale szlifuję sama w domu
          i to mi w zupełności wystarczy.

Jedyne co mogę teraz doradzić to zajrzyj do książek takich jak:
          allegro.pl/item203422571_podstawy_rysunku_dla_zoltodziobow_nowosc_.html
          allegro.pl/item205009229_podstawy_rysunku_nowa_profesjonalny_kurs.html
          allegro.pl/item204415579_jak_rysowac_jose_m_parramon_krakow_.html
          • Gość: zubr Re: architektura IP: *.rtr.bait.pl 15.06.07, 22:16
            właśnie dzisiaj czilam sie na dokladnie te ksiązki :) i mam zamiar cos
            podzialac w tym temacie na wakacjach sama a pozniej jakis kurs w nastepnym roku
            ale jescze jedno pytanie.. obilo mi sie o uszy ze na architekturze jest rowniez
            przedmiot groznie dla mnie brzmiacy : rzezba :> czy to takie straszne? czy to
            wogole sciema?
            • gemini_87 Re: architektura 15.06.07, 22:19
              A tego to nie wiem niestety... ale wejdź sobie na forum architektura tam na
              pewno Ci powiedzą :)
            • gemini_87 Re: architektura 15.06.07, 22:54
              PS: jak się dowiesz to napisz, bo sama jestem ciekawa
              • Gość: zub Re: architektura IP: *.rtr.bait.pl 15.06.07, 23:20
                riad.usk.pk.edu.pl/~a-0/sezimAU.html
                w semestrze III o ile mnie oczy nie myla... dziwne. ale nic na ten temat wiecej
                nie wiem
                • Gość: sutok Re: architektura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 08:55
                  ja ponawiam pytanie: jak wyglada ten egzamin z rysunku. ChybA sa na forum
                  jacys studenci architektury:P
                  • Gość: z. Re: architektura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 12:55
                    moja kolezanka startowala na architekture ( niestety sie nie dostala ,czescto
                    jednak miejsca są juz obsadzone no ale to juz inna sprawa).Wydaje mi sie ,ze
                    rysunku moze sie nauczyc kazdy,miala do tego na pewno zdolnosci ale brakowalo
                    jej techniki ,natomiast po roku chodzenia na kurs rysowala juz naprawde
                    świetnie .
                    Sam egzmain:
                    popatrz na forum albo wpis w google z czego sklada sie ,nie wiem jak jest teraz
                    byc moze zmienily sie zasady.Sama gdybym byla mlodsza i miala kase na lekcje
                    rys.( bez tego naprawde ciezko sie jest dostac) startowalabym;)
                    • Gość: chomik Re: architektura IP: 89.100.188.* 06.07.07, 19:52
                      polecam arch w nysie :) wszystkich biorai akademik daja za free , a po inz
                      mozna magistra na pol w poznaniu lub szczecinie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka