Dodaj do ulubionych

stypendium DAAd

03.09.07, 13:39
Witam forumowiczów. Znalazłam na stronie uczelni info nt stypendiów
w Niemczech w ramach DAAD (Deutscher Akaemischer Austausch Dienst)
www.daad.pl/index.php?lang=pl&d=stypendia_pol
Niemiecka Centrala Wymiany Akademickiej. Brał ktoś udział w takim
stypendium?? SZczególnie interesują mnie wszelkie informacje nt
kursu wakacyjnego. TRudno się dostać?? Będę wdzeićzna za wszelkie
info:) POzdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: poszukiwacz_styp Re: stypendium DAAd IP: *.icpnet.pl 03.09.07, 18:41
      Ja bylam, wczoraj wrocilam z kursu :)). Moim zdaniem warto, bo stypendium
      pokrywa w zasadzie caly koszt pobytu (no chyba, ze wybierzesz sobie jakis drogi
      kurs). Czy trudno sie dostac to nie wiem. Podobno zwracaja duza uwage na list
      motywacyjny. Na pewno warto skladac :).
      • sutok Re: stypendium DAAd 04.09.07, 18:50
        a oferte z miejscami kursów moge tylko dostać w siedzibie DAAd w W-
        wie? Bo na stronie nic nie ma, a ja ze śląska jestem:)
        • Gość: poszukiwacz_styp Re: stypendium DAAd IP: *.icpnet.pl 04.09.07, 21:35
          www.daad.de/deutschland/deutsch-lernen/sommerkurse/00490.de.html
          To jest ta oferta :) Tzn. na rok 2007, na 2008 jeszcze nie ma, ale bedzie bardzo
          podobna. We wniosku nie musisz jeszcze podawac (ale mozesz) kurs, na ktory
          chcesz jechac. Jak sie dostaniesz, to zostaneisz poproszona o podanie trzech
          kursów, na ktore chcesz jechac, an wypadek jakby na pierwszym juz nie bylo
          miejsc. Najczesciej jednak dostaje sie kurs, ktory sie wskaze na pierwszym
          miejscu, wiec w ogole juz luzik. Wybor jest naprawde bardzo duzy, a kursy
          urozmaicone.
          • sutok Re: stypendium DAAd 07.09.07, 10:52
            oferta jest kusząca, wiec bede musiala przebrnąc przez te wszytkie formularze...
            Ale chcieć to móc:)
            • Gość: poszukiwacz_styp Re: stypendium DAAd IP: *.icpnet.pl 07.09.07, 10:58
              No pewnie, ze kuszaca, bo w tym roku dawali 1140 euro, wiec nawet wiecej niz
              podaja w informacji. A formularze? Nie jest tego wcale tak duzo jak sie
              wydaje... W porownaniu z formalnosciami na mojej uczelni jak sie chce wyjechac
              na Erasmusa, to to bylo nic :).
              W kazdym razie powodzenia! :)
              • Gość: Tawananna* Re: stypendium DAAd IP: 83.14.217.* 07.09.07, 21:28
                O, to niezła suma! Ja niestety byłam w ubiegłym roku i dawali 870 euro, co na
                pobyt nie wystarczyło :(. Ale jechać warto.
                • sutok Re: stypendium DAAd 08.09.07, 13:26
                  a rodzaj kursu jest obojętny? Nie trzeba np. będąc studentem
                  akademii ekon. isc na kurs niemieckiego ekonomiczno-prawniczego?
                  • Gość: Tawananna* Re: stypendium DAAd IP: 83.14.217.* 12.09.07, 19:43
                    To trzeba patrzeć na warunki przyjęcia na konkretny kurs (czyli na stronie danej
                    uczelni). Nie sądzę jednak, by było to problemem.
                    • Gość: poszukiwacz_styp Re: stypendium DAAd IP: *.icpnet.pl 12.09.07, 22:02
                      Dokładnie, DAAD nie ograniczał wyboru. I tak np. student AE mógl sobie wybrac
                      kurs ogolny czy nawet dot. literatury niemeickiej, a student filologii
                      Wirtschaftsdeutsch itp. Uniwerki tez raczej nie zawezaja swojej oferty do
                      konkretnej grupy odbiorcow, chyba, ze kurs jest jakis bardzo specjalistyczny,
                      ale jak juz sie dostaniesz, to twoja sprawa tak naprawde co wybierzesz i ile
                      skorzystasz z kursu.
    • Gość: seba Re: stypendium DAAd IP: *.igloonet.pl 12.09.07, 16:48
      Pozwólcie, że przyłączę się do tematu. Mam pytanie do Was, którzy
      już byliście na tych wakacyjnych kursach:
      Czy trzeba mieć jakąś ekstra średnią ocen i brać udział w niewiadomo
      jakich kołach naukowych? Jak to w Waszym przypadku było?
      Najważniejsze jest uzasadnienie chęci wzięcia udziału w kursie?
      • Gość: poszukiwacz_styp Re: stypendium DAAd IP: *.icpnet.pl 12.09.07, 22:08
        Tak naprawde to nikt nie wiem czym sie DAAD kieruje wybierajac stypendystow.
        Patrzac po znajomych, ktorzy skladali nie byla to srednia, bo dostaly sie osoby
        czasem z calkiem przecietnymi, a odpadly z wyzszymi. Opinie nauczycieli
        akademickich chyba tez nie mialy decydujacego znaczenia. Mi sie wydaje, ze
        wlasnie uzasadnienie checi wziecia udzialu w kursie. No wiadomo, ze tu trzeba
        napisac cos wiecej niz tylko: "chce polepszyc swoja znajomosc jezyka. Lubie
        niemiecki" ;) Wiec ja np. wspomnialam wolontariaty i projekty zwiazane z
        Niemcami i niemieckim, do tego skupilam sie konkrenie na jednym kursie i na tym,
        co z niego wyniose i jak wykorzystam zdobyta wiedze. Ale np. w zadnych kolach
        naukowych nie jestem i nic takiego sie tam nie znalazlo ;) Reasumujac, uwazam,
        ze ciekawe uzasadnienie jest najwazniejsze - ale to tylko moje wrazenie!
        • alice_n92 Re: stypendium DAAd 14.11.14, 09:18
          Cześć, szukam osób które były już na tym stypendium. Ja rekrutowałam się na stypendium dla absolwentów. Chciałabym podjąć studia magisterskie w Niemczech.
          Jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna?
          Jak długo się czeka na wyniki?
    • Gość: Aga Re: stypendium DAAd IP: *.icpnet.pl 16.04.13, 20:10
      Witam forumowiczów, szukam osoby, która odbyła kurs wakacyjny DAAD w Monachium. Może byłaby chętna podzielić się wrażeniami i udzielić kilku rad?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka