Gość: forester IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.10.07, 17:17 czy myślicie, że mozliwe jest wrócenie na studia po roku przerwy? np. po maturze rok w pracy a póżniej na studia? czekam na opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: osiolek Re: powrót na studia po roku przerwy IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.10.07, 17:58 skoro się upierasz... Odpowiedz Link Zgłoś
monalajza Re: powrót na studia po roku przerwy 24.10.07, 18:59 mysle ze jest mozliwe, chociaz wszystkie tego typu "przypadki" ktore znam nie zaczely/nie wrocily na studia z wyjatkeim ludzi po dziekankach np na 3, 4 roku Odpowiedz Link Zgłoś
olciatg Re: powrót na studia po roku przerwy 24.10.07, 19:23 hmm..zgadzam się, że ciężko później wrócić do nauki.. szczerze odradzam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boz Re: powrót na studia po roku przerwy IP: 195.74.106.* 25.10.07, 15:28 ja mialem rok przerwy po maturze, w tym okresie pracowalem(przy czym byla to praca w zawodzie wymagajacym wysokiej specjalizacji i wieloletnich studiow - w kierunku ktory zaczalem studiowac pozniej)po roku poszedlem na studia. przerwalem je po trzech latach, wrocilem do pracy - zawody pokrewne. po 3 latach poszedlem na inne studia... bardzo luzno zwiazane z tematyka ktora sie zajmowalem. po nastepnych kilku latach wrocilem na studia ktore zaczalem pierwotnie - bylem tam najlepszym studentem na roku - dyplom z wyroznieniem oraz nominacje do odznaczenia za najlepszy dyplom roku w kraju (nie byla to Polska). Jezeli ma sie wystarczajaca duza determinacje - wszystko mozna zrobic. Studiowanie przed 30stka sprawialo mi bardzo duza przyjemnosc, wreszcie wiedzialem dokladnie czego chce, po co sie ucze, jak sie uczyc i czego, nie mialem problemu z tym zeby znalezc wspolny jezyk z wykladowcami - bylem przez nich traktowany jak partner a nie gowniarz ktory nic nie wie. z ogromna frajda oderwalem sie od bardzo intensywnego zycia zawodowego i spedzalem cale dnie w bibliotece i rozwiazujac abstrakcyjne problemy akademickie. oczywscie, jak ktos zauwazyl, powroty na studia nie sa latwe, im pozniej tym wiekszych poswiecen wymagaja, ja jestem w tej sytuacji specyficznej i pracuje w takim zawodzie ze moje otoczenie to rozumie i docenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: powrót na studia po roku przerwy IP: *.chello.pl 24.10.07, 19:28 Skoro ktoś idzie do pracy po maturze to nie ma do czego wracać - w liceum już go nie przyjmą, a na studentem jeszcze nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dedal to możliwe, jak się tylko chce IP: 81.168.185.* 25.10.07, 09:29 chęć to wszystko czego tu potrzeba i tyle. nie piszcie głupot że to niemożliwe bo tak nie jest. czasami tak sie zdarza, że trzeba iść do pracy. poprostu rok póżniej zaczyna się studia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: to możliwe, jak się tylko chce IP: *.chello.pl 25.10.07, 11:50 Głupoty to napisał autor wątku. Zaczęcie studiów rok później to nie jest POWRÓT, bo nie można wrócić gdzieś gdzie się jeszcze nie było. I tylko do tego odnosił się mój wcześniejszy post. Odpowiedz Link Zgłoś
kasialazowska Re: to możliwe, jak się tylko chce 25.10.07, 13:54 to jest powrót do nauki. sama jestem przykładem takiego "powrotu". po roku spędonym za granicą poszłam do kolegium nauczycielskiego.. mobilizacja do nauki jest sztuką, ale nic nie jest niemożliwe :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: to możliwe, jak się tylko chce IP: 217.30.157.* 26.10.07, 14:15 jasne że można, jest takie powiedzenie "na naukę nigdy nie jest za późno", niektórzy wracają po 10 latach! ja rozpoczęłam studia po 2 latach od matury i jestem już po i nie żałuję tego. dopiero po dwóch latach wiedziałm, co chcę dalej robić i w jakim kierunki się kształcić i dobrze wybrałam Odpowiedz Link Zgłoś
nom.wont Re: powrót na studia po roku przerwy 25.10.07, 14:02 skonczyłem studia nie zaliczyłem jednego przedmiotu poszedłem do pracy a tej chwili nadal pracuje podiołem studia zaoczne (własnie po roku przerwy) po co ?? bardziej dla samego siebie zebym sobie kiedyś w brode nie pluł... niewyobazam sobie zebym poszedł na studia dzienne i zywił sie zupkami chinskimi... przywyczaiłem sie do samowystarczalności finansowej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koza Re: powrót na studia po roku przerwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 14:40 Ja poszłam na studia po czterech latach od ukończenia liceum. To zależy tylko od Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrfedak Re: powrót na studia po roku przerwy 25.10.07, 15:21 Hej! Moja przerwa między szkołą a studiami trwała dwa lata poświęcone obronie ojczyzny (nikt nas nie zaatakował, tak się mnie bali!). Ciężko było wrócić do szkoły nie mając już mentalności ucznia. Wszystko zależy od tego czy chcesz pozostać średniakiem, czy osiągnąć coś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemi Re: powrót na studia po roku przerwy IP: 62.233.185.* 25.10.07, 17:41 Dobre ;D Oby wiecej takich dzielnych obrońców:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exe Re: powrót na studia po roku przerwy IP: *.k2.pl 25.10.07, 15:16 Przecież były czasy, kiedy nie można było obstawiać egzaminów wstępnych na 50 kierunkach i jak się człowiek na ten jeden jedyny nie dostał to z konieczności musiał sobie robić przerwę i wcale nie oznaczało to, że nigdy studentem nie zostawał(np. moja własna mama przepracowała rok jako pielęgniarka po czym za drugim podejściem dostała się na pedagogikę). Niemożliwe to jest włożenie spodni przez głowę ;) (chociaż kto wie?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkl. Re: powrót na studia po roku przerwy IP: *.lodz.dialog.net.pl 25.10.07, 15:32 niemożliwe jest tylko rozłożenie parasola w d... :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chihuahua1 Re: powrót na studia po roku przerwy IP: *.igloonet.pl 25.10.07, 15:50 jest możliwe, aczkolwiek może być trudne, bo się wybijasz z rytmu uczenia się. moja nauczycielka wosu z gimnazjum za 1 podejściem nie dostała się na historię [kobitka uczy i wosu, i historii], w związku z czym studia zaczęła rok później. Mówiła, że trudno jej się było ''wyrobić'' z materiałem. ale sądzę, że zaczęcie jakiejś dziennej szkoły policealnej [nauka w systemie dziennym chyba bardziej motywuje do systematycznej nauki:p] byłaby dobrym rozwiązaniem, by się nie wybić z rytmu:p _____________________________________________________________________ www.lead.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagodka Re: powrót na studia po roku przerwy IP: *.thb.de 25.10.07, 16:03 Mialam 3 lata przerwy po maturze zanim zaczelam studia. W miedzyczasie wyszlam za maz, pozniej urodzilo sie dziecko... ale podjelam studia i nie zaluje. Wszystko jest mozliwe tylko trzeba chciec i sie zmobilizowc :) Studia juz skonczylam, mialam jedna z wyzszych srednich :) a studia techniczne wiec nie bylo latwo :) Zycze powodzenia i napewno dasz rade ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forester dzięki,Jagoda IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.10.07, 17:12 mam nadzieję, że mi się uda. mam jasno wyznaczony cel-pójścue na studia i tego się trzymam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: big.em Re: dzięki,Jagoda IP: *.acn.waw.pl 25.10.07, 17:34 Po pierwsze zmień sobie cel... samo pójście na studia to kiepski punkt docelowy. To że się zacznie studia o niczym nie świadczy. Ja po 3 zmarnowanych latach (informatyka na PW) założyłem firmę i zrobiłem sobie 1,5 roczną przerwę... W październiku wróciłem na studia - tylko nie wiem po co :| Najpierw zastanów się co chcesz w życiu osiągnąć, a później pomyśl co Ci jest potrzebne do osiągnięcia tego celu. Bo zaczynając od studiów ustawiasz sobie dorosłe życie tak trochę od dupy strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wybieram sie na pw Re: dzięki,Jagoda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 19:59 Gość portalu: big.em napisał(a): > Po pierwsze zmień sobie cel... samo pójście na studia to kiepski punkt docelowy > . > To że się zacznie studia o niczym nie świadczy. Ja po 3 zmarnowanych latach > (informatyka na PW) założyłem firmę i zrobiłem sobie 1,5 roczną przerwę... W > październiku wróciłem na studia - tylko nie wiem po co :| Najpierw zastanów się > co chcesz w życiu osiągnąć, a później pomyśl co Ci jest potrzebne do osiągnięci > a > tego celu. Bo zaczynając od studiów ustawiasz sobie dorosłe życie tak trochę od > dupy strony. ze tak zapytam, na jakim wydziale studiowales ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: big.em Re: dzięki,Jagoda IP: *.acn.waw.pl 25.10.07, 21:18 Na elektrycznym, generalnie miedzy bajki można sobie te studia włożyć. Chyba, że uważasz iż informatyka to nic innego jak elektronika, elektrotechnika, nikomu nie potrzebna matematyka i kilka innych przedmiotów, które ciągną się przez całe studia, a nawet obok informatyki nie leżały. Bogiem, a prawdą wiedzę informatyczną, która tam wykładają można przyswoić w 2-3 miesiące czytając kilka książek i siedząc przed komputerem. Gorąco nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: powrót na studia po roku przerwy IP: 78.133.144.* 25.10.07, 17:31 Widać, że techniczne. Z humanistycznych za błędy ortograficzne i interpunkcyjne się wylatuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia Re: powrót na studia po roku przerwy IP: *.ny325.east.verizon.net 25.10.07, 17:57 idz jak najbardziej! ja przerwalam studia po 1 roku, poszlam do pracy na 2 lata, wrocilam na studia (ten sam kierunek inne miasto, fajniejsza uczelnia) i koncze studia w przyszlym roku. jesli tylko masz na to ochote to sie nie zastanawiaj! Do nauki nie byo mi trudno wrocic, nawet mialam taki glod wiedzy jakis ;) oceny tez mam lepsze niz na poprzedniej uczelni :) Zero problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania24 Re: powrót na studia po roku przerwy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 18:15 Uważam ze jest to mozliwe miałam rok przerwy po szkole średnej w zaszłym roku obroniłam licencjata w tym roku zaczełam mgr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martaka Re: powrót na studia po roku przerwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 18:27 ja tak właśnie zrobiłam. po maturze przez pół roku się obijałam, przez drugą połowę pracowałam i muszę ci powiedzieć że z ogromną chęcią wracałam do szkoły bo bez niej umierałam z nudów. teraz jestem studentką 2 roku i nie żałuję że wróciłam. ty też się nie zastanawiaj tylko idź na studia! Odpowiedz Link Zgłoś
mapi9 Re: powrót na studia po roku przerwy 25.10.07, 20:03 a ja miałm 6 lat przerwy,teraz jestem na pierwszym roku Odpowiedz Link Zgłoś
farelkaa Re: powrót na studia po roku przerwy 25.10.07, 20:03 Jestem żywym dowodem na to, że można. Po maturze wyjechałam za granice do pracy, nie dostałam się na psychologię i zrobiłam sobie rok przerwy, w miedzyczasie pracowałam troche w PL troche za granicą. Teraz zaczełam studia i jestem naprawdę zadowolona, z tego co robię :) Myślę, że ten rok troche mnie nauczył :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carampuc Re: powrót na studia po roku przerwy IP: 62.218.146.* 26.10.07, 07:45 Jestem kolejnym przykładem, że się da. Po maturze grzecznie poszedłem na studia. było to 16 lat temu... Najpierw 2 latka na Politechnice Gdańskiej, na IT, ale wymiękłem przez fizykę... Potem 2 lata na dziennych na UG, potem przeniosłem się na zaoczne na UG, bo równocześnie zająłem się działalnością gospodarczą, która wciągnęła mnie na tyle, że po kolejnych 2 latach przerwałem studia... Potem działo się dużo dziwnych rzeczy w moim życiu i w końcu wylądowałem na stanowisku kierowniczym w pewnej dużej, zagranicznej korporacji. Atutem tutaj były "walory osobiste", a nie wykształcenie. Tym niemniej zmotywowany przez żonę, "zasugerowany" przez dyrektora, a także dla własnego lepszego samopoczucia rozpocząłem studia zaoczne na jednej z prywatnych uczelni w Trójmieście. I powiem Wam tak - mimo większych obowiązków zawodowych i rodzinnych niż 16 lat temu studiuje mi się dużo łatwiej i przyjemniej. Nie chodzi nawet o poziom uczelni ale o fakt, że mam okazję spotykać się z ciekawymi ludźmi spoza środowiska, w którym obracam się na co dzień, co jest dla mnie odskocznią od codzienności, możliwością innego spojrzenia na świat (studiują to ludzie o dużej rozpiętości wieku i doświadczenia zawodowego i życiowego), a w końcu uporządkowania posiadanej wiedzy praktycznej. Zrobiłem licencjat, teraz jestem na MSU. Na teraz mam ochotę pociągnąć do MBA lub doktoratu (jeśli zmieni się prawo i będzie można zrobić go bez pracy na uczelni). Swoją drogą kiedyś jeszcze na PG spotkałem starszego (koło 70) pana, który uczestniczył w nauce w normalnym, dziennym toku. Był na emeryturze. Powiedział, że marzeniem jego i jego rodziców było zawsze, aby skończył studia na Politechnice i miał tytuł inżyniera. Ponieważ życie ułożyło mu się tak, że nie dał rady tego zrobić wcześniej, spełnił te marzenia wtedy, kiedy mógł sobie na to pozwolić. I to też była dla mnie motywacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forester dzięki, Carampuc IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.10.07, 08:43 widać, że można!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maciekk6 Re: powrót na studia po roku przerwy 26.10.07, 08:46 Gość portalu: forester napisał(a): > czy myślicie, że mozliwe jest wrócenie na studia po roku przerwy? > np. po maturze rok w pracy a póżniej na studia? czekam na opinie. Naturalnie tak!! Osobiście uważam, że na studiowanie nigdy nie jest za późno. Sam kilka razy zaczynałem i przerywałem studia. Wreszcie skończyłem i mam się dobrze. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martika10 Re: powrót na studia po roku przerwy IP: 82.160.224.* 26.10.07, 09:49 Ja zamierzam wrocić, bo będę robić mgr po pięciu latach, teraz dopiero mnie na to stać:-) Chętnie oderwę sie od życia zawodowego, bo o tym powrocie marzyłam od paru lat.Potrzeb chęci i pieniędzy rzecz jasna:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: powrót na studia po roku przerwy IP: 82.177.9.* 26.10.07, 13:18 ja wróciłam po rocznej przerwie i to nie jest żaden problem Odpowiedz Link Zgłoś
pickygirl Re: powrót na studia po roku przerwy 26.10.07, 11:58 zdecydowanie polecam takie rozwiązanie. Jeśli będziesz miał pracę związaną z Twoimi zainteresowaniami, to przekonasz się czy to jest to, i czy chiałbyś studiować kierunek pochodny. Równie gorąco polecam studia 3+2 (w Polsce juz chyba realizowane). Po 3 latach można znowu wrócić do pracy i zastanowić się nad swoją przyszłością. W Stanach to jest na porządku dziennym, a na studia magisterskie zawsze można wrócić. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chihuahua1 Re: powrót na studia po roku przerwy IP: *.igloonet.pl 26.10.07, 21:11 Wg mnie to bardzo fajny system:P Sam tak zamierzam zrobić:P Tzn. skończyć najpierw coś, co mnie ciekawi [coś związane z kulturą Rosji; na UJ jest kilka takich dość zbliżonych tematycznie kierunków], a potem pomyśleć o czymś bardziej praktycznym:P [sory, że nie na temat] Odpowiedz Link Zgłoś