Dodaj do ulubionych

Filologia słowiańska - UŚ

21.05.08, 19:47
Bry! ;-) Matury już napisane, będę składał papiery na politologię,
kulturoznawstwo i polonistykę, albo slawistykę na UŚ-iu. W związku z
tym mam pare pytań: czy ktoś wie jaki trzeba było mieć minimalny
wynik z matur by się na slawistykę dostać? poza tym wcześniej w
zasadzie nie miałem kontaktu z językami słowiańskimi(wyjątkiem jest
ojczysty ;D, czytaj jestem zielony) ale interesuje mnie kultura
krajów słowiańskich, mam wątpliwości czy dałbym rade na tych
studiach?
Obserwuj wątek
    • Gość: Hanka Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 19:51
      To zalezy od ciebie czy jest otwarty na poznawanie nowych jezykow.
      Ja skladam na filologie polska, raczej nie jest sie trudno dostac,
      przynajmniej tak mysle:P
      Filologia slowiańska myslę ze mozesz spokojnie startowac na ten
      kierunek, bo zaczyna sie od podstaw:)
      • Gość: Asiek88 Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 19:53
        Ja tez skladam na filologie, ale nie mam pojecia jakie sa progi na
        UŚ. Miałam z polskiego rozszerzonego: około 75% z rozszerzenia,
        oprocz tego biole zdawalam(około 60% z podstawy)
        • Gość: Jolka Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 19:57
          ja na rosyjski chce:)
          • maesto Re: Filologia słowiańska - UŚ 21.05.08, 20:21
            W zasadzie najbardziej zależy mi na politologii, ale gdyby przyjęli
            mnie na slawistykę to pewnie bym ją(politologię ma się rozumieć)
            odłożył na następny rok. Polonistyka jest w moim przypadku bardziej
            kołem ratunkowym, choć nie mniej pasjonującym ;-)
            • Gość: inz_mech Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 20:22
              A co chcesz robic po politologii?
              • Gość: adrian Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 20:25
                oooo wiec mamy podobne zamilowanie tez startuje na politologie na
                US . a ile miales procent?;)
                • maesto Re: Filologia słowiańska - UŚ 21.05.08, 20:33
                  na razie mam tylko wyniki ustnych: polski na 100 % a angielski
                  podstawowy na 95 %. Pisemne: podstawowa hista, rozszerzony
                  angielski, polski i wos jeszcze nie znane ale na pewno wyniki będą
                  gorsze z tych ustnych ;P
              • maesto Re: Filologia słowiańska - UŚ 21.05.08, 20:29
                Gość portalu: inz_mech napisał(a):

> A co chcesz robic po politologii?

Nie mam konkretnego pomysłu. Dlatego też chce skończyć poza nią
                jeszcze 1 lub 2 kierunki, jeśli mnie to interesuje to jestem w
                stanie tego dokonać. Uprzedzając może jakieś złośliwe komentarze nie
                mam specjalnych uprzedzeń do przedmiotów ścisłych(jak ktoś przeżył 3
                lata mat-fizu to nie może mieć ;-)) i doskonale zdaje sobie sprawę z
                tego, że z robotą może byc potem krucho.
                • Gość: inz_mech Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 20:34
                  A dlaczego odrazu mam pisac zlosliwe komentarze. Zaczne jesli Ty
                  zaczniesz:)
                  Jesli zdajesz sobie sprawe ze z robota moze byc krucho to po co to
                  studiowac?
                  Nie lepiej isc na jakas dobra filologie (bo domyslam sie ze zadne
                  scisle studia Ciebie nie interesuja) niz studiowac politologie? A
                  drugi kierunek wcale nie oznacza znalezienia dobrej pracy. Jesli juz
                  chcesz ciagnac 2 kierunki to wydaje mi sie ze lepiej 2 filologie niz
                  politologie. A 2 humanistyczne kierunki to nie powinien byc problem.
                  Jakbys chcial 2 na polibudzie ciagnac to moze moglby byc:)
                  Pozdr
                  • Gość: adrian Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 20:36
                    Ustne chyba malo wazne nie?:P
                    Ja mam polski na 85% usnty a pisemny tak liczylem mniej wiecej 80%,
                    angol ustny 95%, a pisemny tak z 70%. Da rade?
                    • maesto Re: Filologia słowiańska - UŚ 21.05.08, 20:43
                      Gość portalu: adrian napisał(a):

> Ustne chyba malo wazne nie?:P
                      > Ja mam polski na 85% usnty a pisemny tak liczylem mniej wiecej
                      80%,
                      > angol ustny 95%, a pisemny tak z 70%. Da rade?

IMHO da rade ;D
                      Na politologie(przynajmniej na UŚ-iu) ustne są zbędne, jeśli chodzi
                      o mój polak to szacuje tak 70-75 %, angol 60-65 %, wos 70-80 % więc
                      średnio na jeża ;P
                  • maesto Re: Filologia słowiańska - UŚ 21.05.08, 20:38
                    Aa... w takim razie to przepraszam, właśnie tylko nie wiem czy mnie
                    przyjmą na slawistykę ;P ale chyba lepsze to niż kulturoznawstwo
                    (swoją drogą ciekawy kierunek)
                    • Gość: inz_mech Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 20:39
                      No moze kierunek ciekawy ale roboty po tym nie ma. Jak cie
                      interesuje to sobie w wolnym czasie mozesz o tym czytac, a na chleb
                      i tak musisz zarobic jakos.
                      • Gość: kornel Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 20:41
                        A trudno sie dostac na politologie?
                        • Gość: inz_mech Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 20:44
                          Moze i trudno ale po co?
                          • maesto Re: Filologia słowiańska - UŚ 21.05.08, 20:49
                            myślę, że każdy kto stara się dostać na studia humanistyczne musi
                            sobie zdawać sprawę z tego co go czeka po nich(no chyba, że jest
                            skończonym kretynem) więc po cóź waćpanie zadawać wciąż te same
                            pytania??
                            • Gość: inz_mech Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 21:11
                              Pytam bo widze ze Ty nie masz pomyslu co robic po takich studiach.
                              Owszem moze bedzie sie przyjemnie studiowalo ale to szybko minie i
                              zderzysz sie z rzeczywistoscia.
                      • Gość: marajka Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 20:50
                        Ale sajmodzielnie rozwijając zainteresowania, nie rozwiniesz się tak
                        jak na studiach. A jeśli chciałby zająć się pracą naukową? Myślałam
                        kiedyś tak jak Ty- po co mi ta wymarzona polonistyka, pójdę na
                        prawo. Radzę sobie, ale mnie męczy i nuuuuuuuudzi potwornie. Biorę 2
                        kierunek.
                        • Gość: inz_mech Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 20:56
                          A dlaczego mam sie tak nie rozwinac? Ja nie rozumiem jak sie mozna w
                          politologii rozwijac, jaki to jest rozwoj? Nie pytam zlosliwie
                          naprawde, zawsze sie zastanawialem dlaczego ludzie ida na
                          politologie i chcialbym sie dowiedziec. Tak naprawde to nie sadze
                          aby politologia byla ciekawsza niz filologia. I naprawde nie
                          rozumiem podejscia "ide na studia pomimo ze wiem ze z praca moze byc
                          bardzo ciezko"-wiec po co swoje sily przez 5 lat zajmowac jesli i
                          tak trzeba bedzie sie nauczyc czegos innego.
                          Oczywiscie ze mozna studiowac to co sie kocha (i co nie przynosi
                          pieniedzy) ale dopiero jak juz mozna na chleb zarobic.
                          Pozdrawiam
                          • Gość: marajka Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 22:23
                            Ja też nie sądzę by politologia była ciekawsza. Ale skoro go
                            interesuje...Co to za rozwój? Intelektualny.
                            • Gość: inz_mech Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 22:28
                              Ale rozwoj intelektualny nie zapewni chleba rodzinie. Oczywiscie
                              pochwalam wszelaki rozwoj, bez dwoch zdan, ale on powinien rowniez
                              myslec pragmatycznie o przyszlosci. A jak widac tego nie robi.
                  • Gość: marajka Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 20:48
                    A ja myslę, że politologia+filologia to dobre wyjście. Niech rozwija
                    zaintertesowania, a z drugiej strony oryginalny język np. słowacki i
                    może być tłumaczem, lub pracować w jakiejś firmie, która
                    współpracuje ze Słowacją. Wbrew pozorom, trzeba takich tłumaczy, bo
                    słowacki nie jest wcale taki jak polski, jak sądzą niektórzy.
                    • Gość: inz_mech Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 20:49
                      No ale zainteresowania mozna rozwijac nie studiujac tego kierunku.
                      Nie lepiej poswiecic czas na studiowanie czegos konkretniejszego?
                      • maesto Re: Filologia słowiańska - UŚ 21.05.08, 20:52
                        Ujmę to może nieco pretensjonalnie: wiem, że w językach czy np.
                        politologii mogę być wybitny, natomiast np. w informatyce mogę być
                        co najwyżej dobry, nie mam do tego smykałki, nie kręci mnie to, mogę
                        zrobić kursy i tyle mi starczy.
                        • Gość: inz_mech Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 20:58
                          No ja to rozumiem i nie staram sie przekonac do studiow technicznych-
                          bo to rzeczywiscie trzeba lubic, jesli sie nie lubi to jest
                          meczarnia.
                          Ale powiedz mi tak szczerze, na czym Twoja wybitnosc w politologii
                          by polegala?-to nie jest pytanie zlosliwe, tylko pytam bo
                          absolwentow jest naprawde wielu i byc moze wielu jest wybitnych
                          (czysta statystyka).
                          Pozdrawiam
                          • maesto Re: Filologia słowiańska - UŚ 21.05.08, 21:02
                            Na tym, że będę miał jak najszersze horyzonty w dziedzinach które
                            mnie interesują, a jednocześnie dobrą pracę.
                            • Gość: inz_mech Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 21:06
                              No dobrze ja rozumiem szerokie horyzonty. Ale uwierz mi ze te
                              horyzonty nie zapewniaja zatrudnienia. Pierwsze pytanie jakie
                              pracodawca Ci zada to nie "jak szerokie masz horyzonty" tylko "co
                              umiesz robic". Nie pisze tego zeby Cie zniechecic, ale zebys mial
                              realny oglad sytuacji.
                              Idac na studia czlowiek jest idealnistyczny (czesto) ale niestety
                              rzeczywistosc jest taka jaka jest-szczegolnie w Polsce. Zauwaz ze
                              nawet jesli bedziesz chcial wyjechac, to po politologii swiata nie
                              zawojujesz.
                              Pomysl nad tym
                              • maesto Re: Filologia słowiańska - UŚ 21.05.08, 21:10
                                Ja to wiem, wyobraź sobie że jesteś nie pierwszm który mnie
                                uświadamia, dlatego też nie wykluczam, że kiedyś bedę studiował coś
                                ścisłego, ale to najwcześniej za rok czy dwa, teraz inne rzeczy.
                                • Gość: inz_mech Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 21:13
                                  A nie lepiej zaczac studia od trudnejszych (scislych) i potem na
                                  pozniejszych latach kiedy bedziesz mial mniej nauki zaczac cos
                                  latwiejszego i cos co tak bardzo cie interesuje?
                                  Naprawde nie sadze aby po 3 latach politologii bedzie ci sie chcialo
                                  zaczynac trudne studia na ktorych czasem nie ma czasu sie po dupie
                                  podrapac. Tak mi sie wydaje.
                                  Pomysl o tym, bo zycie masz tylko jedno.
                                  • maesto Re: Filologia słowiańska - UŚ 21.05.08, 21:16
                                    Racja, ale nie przyjmą mnie na żaden kierunek ścisły z polakiem,
                                    angolem wosem i histą(jeśli tak to proszę mnie wyprowadzić z błędu ;-
                                    )). Podjąłem już decyzje, dopuszczam jednak możliwość pewnych
                                    korekt, jednak wszystko po kolei.
                                    • Gość: inz_mech Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 21:21
                                      Ja Ci zycze jak najlepiej. Ale nie chce zebys kiedys mnie wspomnial
                                      i stwierdzil ze jednak mialem racje.
                                      Pozdrawiam
                      • Gość: marajka Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 20:54
                        Zrozum, nie każdy pójdzie na kierunek mechaniczny. Łato ci mówić,
                        może nie masz ogromnej pasji? Mam kuzynkę, skończyła polonistykę
                        którą kochała i zajęła się pracą naukową. Kokosów nie ma, ale w
                        dużym mieście sobie nieźle radzi. Mam znajomą tak obrotną i
                        przebojową, że studiując kulturoznawstwo już znalazła pracę w mediach
                        (1 rok!). Jasne, liczy się kierunek, ale nic na siłę, wiem to po
                        sobie.
                        • Gość: inz_mech Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 21:00
                          Ale przeciez ja nie mowie ze kazdy musi byc inzynierem-to jest
                          idiotyzm i nie zachecam do studiowania tego. Ale naprawde mnie
                          interesuje czym kieruja sie ludzie gdy mowia "ide na studia (wiem ze
                          pracy nie bedzie) i nie mam konkretnego planu co robic na studiach i
                          po studiach". To mnie troche dziwi, takie nonszalanckie podejscie do
                          swojego zycia i przyszlosci.
                          • Gość: marajka Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 22:19
                            Wiem, że nie mówisz. Czym się kierują
                            1)pasją, myślą o pracy naukowej
                            2)robią często 2 kierunek, u mnie na prawie ludzie studijuą
                            politologię czy europeistykę
                            3)są lekkomyślni, idą postudiować
                            4)rodzice wkecą
                            5)są sprytni, mają zdolności, które nie dadzą im zginąć-skończę
                            polotologię, wyjadę zarobić i otworzę pub
                            • Gość: inz_mech Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 21.05.08, 22:23
                              No ok-takie powody rozumiem.
                              Ale ilu kieruje sie checia zrobienia kariery naukowej (jesli wogole
                              mozna w politologii zrobic kariere naukowa). Wedlug mnie nie ma
                              wielu pasjonatow, nie sadze aby ludzie w liceum pasjonowali sie
                              polityka, moze chlubne wyjatki.
                              Do pozostalych nie mam uwag oprocz ostatniego-jesli maja takie
                              zdolnosci to po co studiowac, zajmowac miejsce innym i marnotrawic
                              pieniadze podatnikow, tylko po to zeby potem otworzyc pub? Troche to
                              nie rozsadne moim zdaniem.
                              Pozdrawiam
    • maesto Re: Filologia słowiańska - UŚ 21.05.08, 20:58
      wracając do meritum: czy ktoś ma jakieś info na temat progów na
      slawistyce czy też tego jak wyględają takie studia(oprócz
      informacji, które już się pojawiły)?
      • Gość: icanchange Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.08, 01:25
        nie studiuję na UŚ ale studiuję slawistykę, konkretnie serbistykę.
        oprócz lektoratów są zajęcia z literatury, z gramatyki (zarówno
        polskiej jak i obcej). jest też historia danego kraju, język staro-
        cerkiewno-słowiański i jeszcze inne przedmioty językoznawcze czy
        literaturoznawcze. ogólnie studia bardzo przyjemne, jeśli jesteś
        chociaż trochę pojętny ;) to spokojnie sobie poradzisz. choc jakieś
        zainteresowanie kulturą Słowian by się jednak przydało:P pozdrawiam
        i życzę powodzenia w rekrutacji.
        • maesto Re: Filologia słowiańska - UŚ 22.05.08, 01:54
          Czyli nie tak żle, a w zasadzie całkiem spoko ;-) oby tylko mnie
          przyjęli. Jak się uda to wezmę pierwszy język słowacki, a drugi
          jeśli będzie taka opcja, to czeski.
          • Gość: Taka jedna się zastanów się... IP: *.netburg.pl 24.05.08, 09:45
            pamiętaj, że każda filologia to gramatyka, gramatyka, gramatyka.... nie sama kultura i literatura - tego jest najmniej.
            Musisz zastanowić się, jak stoisz w kwestii udatności w załapywaniu języków.
            Bo jeżeli masz kłopoty z polską gramatyką (zrób test-wypożycz gramatykę języka polskiego Piotra Bąka i poczytaj o fonetyce....), to może Ci być bardzo ciężko.
            Nie piszę tego złośliwie - nawet wymarzony kierunek rozczaruje, gdy będziesz miał o nim złe wyobrażenie.
          • sundry Re: Filologia słowiańska - UŚ 24.05.08, 12:09
            Moja znajoma studiuje na Uś Filologię słowiańską (macedońską),jest dość
            lajtowo,dużo osób studiuje dodatkowo czeski albo rosyjski.Jak chcesz,to dopytam
            szczegółów.
            • Gość: Taka jedna Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.netburg.pl 24.05.08, 12:27
              To nie ja potrzebuję szczegółów - jeśli jest lajtowo, to być może poziom tych studiów jest niezbyt dobry.
              Patrz na to w ten sposób.
              Twoja znajoma może mieć też do tego dryg.
              Tobie on dany być nie musi...
              • sundry Re: Filologia słowiańska - UŚ 26.05.08, 08:28
                Moja znajoma nie ma do tego drygu:)Jak można mieć drug do macedońskiego;)Zdała
                maturę kiepsko i poszła na macedoński,bo nigdzie indziej się nie dostała,a tam
                było mało chętnych.
                • g_l_o_r_i_a Re: Filologia słowiańska - UŚ 26.05.08, 08:56
                  może po prostu ma dryg do języków obcych, tak?
                  a jeżeli nie ma, a mimo tego mało zajęć i radzi sobie, to być może poprzedniczka ma rację, że uczelnia słabiusia...
                  • sundry Re: Filologia słowiańska - UŚ 26.05.08, 09:40
                    Dryg do języków obcych ma taki,że oblała FCE.Uczelnia-Uś,może po prostu nie są
                    to trudne studia.
    • Gość: mini.ks Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 12:15
      Orzestancie go straszyc i zniechcecac.Jak go interesuje polonistyka
      i kulturoznawstwo to niech idzie.Moja kolezanka chodzi własniw na
      polonistyke a na 2 roku rozpoczeła kulturoznawstwo.Fajne studia,
      uzupełniaja sie troche bo na polonist. jest sporo przedmiotówj jak
      wiedza o kulturze, itp.Mysle ze jak skonczysz te 2 kirunki bedzie
      lepiej w przyszłosci o prace.Pozdrawiam
      • Gość: Taka jedna Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.netburg.pl 24.05.08, 12:27
        O pracę nie jest trudno nawet po samej polonistyce - czemu Wy wszyscy patrzycie tylko na "pracę".
        Studia trzeba jeszcze skończyć.
        • maesto Re: Filologia słowiańska - UŚ 24.05.08, 16:13
          Dzięki za pomoc, ale z gramatyką sobie radzę, nie skręca mnie z
          radości jak się tym zajmuję, ale jest nawet ciekawe i mogę się tym
          zajmować.
          • Gość: xxx Re: Filologia słowiańska - UŚ IP: *.netburg.pl 25.05.08, 08:55
            Powodzenia, zatem.
    • martabmw Re: Filologia słowiańska - UŚ 26.05.08, 00:06
      1. Nie zawsze na slawistyce pozwalają wybrać język. Czasami jest tak, że brakuje
      chętnych do pewnej grupy językowej i różnie to bywa. W moim roczniku ludzie
      pchali się do czeskiej i chorwackiej natomiast do słowackiej i słoweńskiej
      trzeba było namawiać. Rok później otworzono grupy czeską, słowacką, bułgarską i
      macedońską i tragedia była, bo mało kto chciał się zapisać do dwóch ostatnich i
      zmuszali na końcu siłą;) Ostatecznie władze ustaliły, że decydują wyniki z
      matur. Sporo ludzi załamanie przeszło jak na przyjemnych studiach nagle się
      okazało, że trzeba się jakiegoś "kretyńskiego" alfabetu uczyć a na drugim
      semestrze każą płynnie czytać. Znam osobę, która po pierwszym semestrze
      macedonistyki zrezygnowała, ale to był uciekinier przed wojem i źle trafił chłopak.

2. Praktycznie studia nie różnią się od polonistyki, zamiast gramatyki opisowej
      języka polskiego masz np. opisowy serbski i lektury w języku obcym. Polecam rady
      z tego wątku
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=79431717

3. Najlepiej mieli studenci czeskiego i słowackiego - jedziesz w wolnym czasie i
      szkolisz język, kupujesz podręczniki. Generalnie bałkaniści mieli pod tym
      wzgledem gorzej.

4. Musisz liczyć się z tym, że dużo osób przyjdzie na te studia znając język z
      domu. W mojej grupie osoby bilingwalne stanowiły 1/3, bardzo trudno się goni
      takie osoby, zwłaszcza kiedy zaczynasz od zera.

5. Kultura krajów słowiańskich sprowadziła się właściwie do jednego przedmiotu -
      Kultura Słowian i trwała jeden semestr. Może w przeciągu kilku lat coś się
      zmieniło, chociaż nie sądzę. Na kulturę
      Słowian bym się nie nastawiała, bo jej praktycznie nie ma.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka