ktranquility 28.05.08, 01:52 Czy inżynieria środowiska lub ohrona środowsika są przyszłościowymi kierunkami?? czy będzie na nie zapotrzebowanie?? jak myślicie i na które bardziej lub na kóre mniej i dlaczego?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: majka Re: inżynieria środowiska?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 14:51 Tak to sa przyszlosciowe kierunki, bardzo potrzebne bo teraz sie mowi duzo o ekologi.Praca po tym tez jest, w dodatku studia sa ciekawe (jesli to lubusz oczywiscie).Oba wymienioe przez ciebie kierunki sa ciekawe, ale ja bym wybrała bardziej inzynierie srodowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi Re: inżynieria środowiska?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 21:45 z pewnościa sa to przyszlosciowe kierunki...brakuje teraz inzynierow...z praca nie ma problemow...moj brat jest na pierwszym roku inzynierii srod w Olsztynie na UWMie i juz pracuje w miedzynarodowej firmie i calkiem dobrze zarabia jak na poczatek...sa duze perspektywy rozwoju takze polecam... Odpowiedz Link Zgłoś
ktranquility Re: inżynieria środowiska?? 28.05.08, 23:08 Dziękuje dziękuje jejku pocieszyliście mnie na maska bo moi znajomi twierdza ze nie mimo ze tam nie studiuj... i kurcze zaczełam wątpić w te kierunki:****************** (znajomi nie sa debilami:P tylko kręci ich raczej architektura, medycyna, weterynaria...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strucl Re: inżynieria środowiska?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 23:24 absolutnie nie zależy mi na obniżaniu rangi tych kierunków, (moja miła robi inżyniera ochrony środowiska) ale na "inżynierskim" forum Gazety bardzo często pojawiały się głosy ludzi po inżynierii środowiska, że już rok, dwa, czy nawet trzy lata po studiach i nie potrafią znaleźć pracy w zawodzie; że ssanie na inżynierów w Polsce to bzdura, itd. moim zdaniem w przypadku tego kierunku znalezienie pracy baaardzo zależy od specjalności jaką się wybrało. zdaje się, że zapotrzebowanie jest na specjalności typu sanitarna, ogrzewnictwo, wentylacje, klimatyzacje, czyli takie mocno powiązane z inwestycjami budowlanymi Odpowiedz Link Zgłoś
snegnat Re: inżynieria środowiska?? 29.05.08, 14:07 Inżynieria środowiska to może być dobry pomysł. Wiadomo, że z pracą jest różnie w różnych regionach, ale kierunek ten raczej się rozwija. Poza tym obecnie mamy boom budowlany, w dużej mierze związany z przygotowaniami do euro, a wiadomo, że przy budowie wiele różnych branż zarobić może. Są to budowlańcy, geodeci, inżynierowie środowiska zwłaszcza ze specjalnościami sanitarną, ogrzewnictwem, wentylacją. Wiele powstających konstrukcji to konstrukcje stalowe, a co za tym idzie huty mają pracę więc i metalurdzy mogą ją znaleźć. Tak w wielkim skrócie, wybór niemal dowolnego kierunku inżynierskiego jest dobrym wyborem. Choć studia nie należą do najłatwiejszych, to późniejsza praca i zarobki potrafią to zrekompensować. Jak nie w Polsce, to za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iris Re: inżynieria środowiska?? IP: *.chello.pl 29.05.08, 17:07 ja jestem na inżynierii środowiska ale na wydziale geologii na agh i zaczynam sie zastanawiać czy to był dobry wybór... jest tu specjalność odnawialne źródła energii (chyba z naciskiem na geotermie)- niby przyszłościowe i wogóle, ale z projektowania chyba nici po takim wydziale. Generalnie zgadzam sie z przedmówcami- jeśli IŚ to chyba lepiej ogrzewnictwo i klimatyzacja, albo urządzenia sanitarne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariadna Re: inżynieria środowiska?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 21:00 zdecydowanie tak!oba te kierunki sa bardzo przyszlosciowe. Sama jestem na trzecim roku ochrony srodowiska na UWMie i ciesze sie tak wybralam! To naprawde fajny kierunek! polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burak Re: inżynieria środowiska?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 19:48 a w krakowie gdzie można studiować inżynierię z tymi specjalnościami typu wentylacja klimatyzacjaitp ? I jakie są progi mniej wiecej ? Odpowiedz Link Zgłoś
ktranquility Re: inżynieria środowiska?? 01.06.08, 21:05 myślę o studiach w POZNANIU i WROCŁAWIU gdzie lepiej iść na Uniwersytet czy Politechnike?? hmmm bo podobno po uniwerku trudniej dostac pracę...(ale sama tego nie wiem tak mi niektórzy mówili, że lepiej zrobić gorszy kierunek na politechnice niż średni na uniwerku...???jak się do tego odnosicie??) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strucl Re: inżynieria środowiska?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 22:01 polibuda, bez dyskusji! :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzyby po deszczu Re: inżynieria środowiska?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 11:39 Na AGH jest specjalność Wentylacja i klimatyzacja przemysłowa na wydziale Górnictwa i Geoinżynierii. Progi raczej zbyt wysokie tam nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzyby po deszczu Re: inżynieria środowiska?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 11:44 I na Politechnice Krakowskiej jest specjalność Ogrzewnictwo, klimatyzacja, ochrona powietrza i termiczna utylizacja odpadów. Tam też raczej kosmicznych progów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pallo Kilka uwag! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 12:23 Po pierwsze nie należy mylić, czy też utożsamiać ze sobą ochrony środowiska i inżynierii środowiska! To jednak zupełnie coś innego! Nie wiem, jaka przyszłość jest po ochronie środowiska (bardzo innej na politechnice od tej na uniwersytecie), ale mogę skreślić kilka uwag, jak się sprawy mają po inżynierii środowiska (dawna inżynieria sanitarna!) Po inżynierii środowiska (jeśli chce sie oczywiście pracować w zawodzie!) biega się po budowie lub pracuje w biurze projektow! To kierunek budowlany! Trzeba sobie zdać sprawę, że konieczne będzie zdobywanie uprawnień budowlanych! Bez nich nie można pełnić samodzielnych funkcji w budownictwie, bez nich robi sie pod kimś i dla kogoś. Zdobycie uprawnień wymaga odpowiedniej praktyki i cierpliwości! Przyszłość po tym kierunku zależy od przyszłości w budownictwie ogółem. Teraz jest nienajgorzej i może jeszcze długo tak bedzie! Ale 7-8 lat temu nie było tak różowo! Najlepiej wiedzą o tym projektanci, którzy projektowali wtedy i projektują teraz! Generalnie inżynier inżynierii środowiska projektuje i buduje sieci i instalacje wod-kan, grzewcze i wentylacyjne - to tak zasadniczo! Zwykle wtedy jest na budowie kierownikiem robót, bo kierownikiem budowy zwsze jest budowlaniec (po wydziale budownictwa!). Jak mu się trafi, to buduje instalacje odpylania, SUW'y czy oczyszczalnie ścieków - wtedy ma do czynienia z ochroną środowiska. Jak ma szczęście i dobrze trafi to buduje instalacje technologiczne, zaczynając od kotłowni, przez rurociągi energetyczne i instalacje chłodnicze aż do instalacji procesowych! To tak w skrócie, żebyście w ogóle wiedzieli o czym czytacie i piszecie. Pozdrawiam, KrzyWHO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymon Re: inżynieria środowiska?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 21:13 Obecnie jest moda na ekologię i na pewno pozostanie. Ja wybieram sie na ochrone srodowiska. Oczywiscie na UWM!! W Olsztynie na wydziale Ochrony Środowiska i Rybactwa są światowej sławy spece od ocyszczalni ścieków, maja sukcesy i dlatego wlasnie chce tam studiowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łasica Re: inżynieria środowiska?? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 03.06.08, 21:53 A jaką skzołe polecilibyście w POZNANIU lub WROCŁAWIU gdzie jest OCHRONA ŚRODOWISKA?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: inżynieria środowiska?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 08:51 czy studiuje ktos ten kierunek w Bydgoszczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: inżynieria środowiska?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 08:53 Czy studiuje ktos z forumowiczów inzynierie srodowiska w Bydgoszczy? Jaki tam poziom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iris Re: inżynieria środowiska?? IP: *.chello.pl 05.06.08, 22:33 Paollo a co po tych inżynieriach środowiska nie związanych z budownictwem, bo właściwie tylko o nich napisałeś... Odpowiedz Link Zgłoś