Dodaj do ulubionych

URZ- prawo... co sądzicie??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 07:33
J.W
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 10:44
      odradzam
      prawo to prawo sie mówi i uniwrek sie nie liczy ale urz ma problem
      bo nie ma kadry,pouciekali do Lublina i słabo przedzie
      • Gość: ^^ Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.r-ce.pl 18.07.08, 19:40
        znajoma po prawie na urz wlasnie wyjechala za granice na roli pracowac
        • Gość: marajka Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 13:43
          Znajomi po prawie na UR dostali pracę lub robia aplikację. A jeśli
          znajoma zbyt kiepska była, cóz. Jej sprawa.
      • Gość: marajka Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 13:42
        Przeciwnie. Z Lublina uciekaja na UR bo dostają lepsze warunki
        pracy. Uczelnia kiepska, ale prawo się trzyma neźle.
    • sanjoseshark Re: URZ- prawo... co sądzicie?? 18.07.08, 19:48
      Zly kierunek, zla uczelnia. Dno, dno, dno.
      • Gość: st Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 19:55
        z kierunkiem wszystko w porządku ale ta uczelnia...slaba
      • Gość: michal_powolny12 Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.iwacom.net.pl 18.07.08, 23:29
        Uniwersytet Rzeszowski-jeden z ciekawszych. Kadra nie ucieka, kadra
        przyjeżdża dzięki programowi mieszkalnemu prezydenta miasta. Miasto
        ładne, dobre perspektywy pracy, zagłębie lotnicze, duże inwestycje
        zagraniczne, specjalny program funduszy strukturalnych. Jedno z
        najciekawszych miast w Polsce.
        • Gość: kiki Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 11:33
          Program może jakiś jest, ale na pewno nie dzięki prezydentowi miasta, bo on ciągle w szpitalu jest ;-)))))))))))))))

Miasto ładne - co z tego ?
          Dobre perspektywy pracy - gdzie ? Żeby mieć dobrą pracę trzeba mieć znajomości. Kuzynka op prawie w Rzeszowie, skończyła ze świetnymi wynikami, stypendium naukowe miała... i pracuje jako ekspedientka w sklepie. Super perspektywy.
          Zagłębie lotnicze - nie rozwija się. wielki szum o nic.
          Duże inwestycje zagraniczne - naopowiadali Ci bzdur, w chwili obecnej wszystko zahamowane i nie ma nic. a jeśli coś budują to zatrudniają swoich, nie cudzych.
          Jedno z najciekawszych miast w Polsce - jedno z najgorszymi perspektywami pracy dla wykształconych ludzi. Uciekać stąd, póki się da, potem może być za późno!
    • delikt Re: URZ- prawo... co sądzicie?? 19.07.08, 01:23
      Słabiuuutka kadra, w sumie mają tylko Ćwiąkalskiego, ale to przecież też nie
      jest pierwszy garnitur polskich karnistów.

Jak ktoś chce się nauczyć prawa, to się wszędzie nauczy, ale powiedzmy szczerze,
      że to chyba najgorszy wydział prawa w Polsce.
      • Gość: E M-M Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 12:05
        Wszyscy, którzy się boją, że się nie dostaną, obrzydzają tę uczelnię
        tym, którzy są ewentualnie przed nimi i mają dylemat: składać
        dokumenty czy nie?
    • Gość: krystian Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.chello.pl 19.07.08, 13:02
      Najgorszy wydział prawa w Polsce, niektóre istotne przedmioty (prawo cywilne,
      kpc) są tam farsą. Ludzie kończą te studia, nie mając pojęcia o prawie.
      Perspektywy w Rzeszowie dla osób z wyższym wykształceniem rzeczywiście
      tragiczne. Brat mojej koleżanki, absolwent technologii chemicznej na
      Politechnice Rzeszowskiej, jest...kierowcą autobusu miejskiego, inni jej znajomi
      (absolwenci URz, PRz) są przedstawicielami handlowymi albo np. serwisantami.
      Praca w związku z inwestycjami to ściema o tyle, że jeśli już kogoś poszukują,
      to głównie średniego personelu technicznego i pracowników fizycznych. Rynek
      ładny, ale co z tego...
      • Gość: michal_powolny12 Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.iwacom.net.pl 19.07.08, 14:22
        Jak ktoś był kiepskim studentem i na dodatek leniem to rzeczywiście
        może mieć problemy z dobrą posadą. Dobrzy absolwenci którzy w czasie
        studiów pracowali (praktyki i staże traktowali na poważnie) znajdą
        bez trudu pracę w Rzeszowie i okolicach. No cóż skończyło się
        eldorado dla leni. I bardzo dobrze. Rzeszów znam, stamtąd pochodzi
        część mojej rodziny i żałuję że z powodów osobistych nie mogę tam
        się przeprowadzić.
        • Gość: krystian Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.chello.pl 19.07.08, 16:12
          Ale ja nie piszę o absolwentach zawodówek ani nawet techników, ale (i to chyba
          dość wyraźnie) o osobach z wyższych wykształceniem. Np. gdzie mogą oni znaleźć
          pracę?? Może w administracji państwowej/samorządowej, gdzie ponieważ ofert jest
          jak na lekarstwo (prawie nikt z urzędników nie odchodzi do sektora prywatnego)
          królują znajomości. I to pomimo faktu, że np. w rzeszowskim Urzędzie Skarbowym
          zarabia się jako referent "aż" 700 zł netto. Może w sądzie czy prokuraturze,
          gdzie na "atrakcyjne" stanowisko...protokolanta zgłasza się 20-30 osób z wyższym
          wykształceniem. To samo dotyczy przemysłu - gdyby praca była, to nie miałyby
          miejsca przypadki, że mgr inż. po elektrotechnice jest sprzedawcą w sklepie
          komputerowym, po fizyce technicznej uczy w podstawówce za 850 zł. Zatem michale,
          szkoda, że nie możesz się przeprowadzić do Rzeszowa, a następnie napisać, jaką
          to świetną pracę masz. Myślę, że mieszkańcy tego miasta, którzy są po studiach,
          chętnie by o tym poczytali.
          • Gość: michal_powolny12 Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.iwacom.net.pl 19.07.08, 23:19
            Z serwisu KPRM-ogłoszenia o wolnych stanowiskach pracy w służbie
            cywilnej-woj.podkarpackie 27 ogłoszeń.
            Gazetapraca-wyszukiwanie w dniu 19.07.08 o godz. 23/14-łącznie 180
            ofert pracy w owj.podkarpackim.
            Przestańcie mi pitolić że pracę w administracji znajduje się po
            znajomości, że fajny robotę znajduje się po znajomości. Naprawdę
            wystarczy tylko czy też aż praca, dobre wyniki na studiach i chęć
            pracy. W końcu wakacje są od zbierania doświadczenia (praktyki) ale
            wam się nie chce. I to jest rozwiązanie zagadki są się biorą takie
            osobniki co idą do Tesco choć dyplom wydziału prawa mają.
            • Gość: :)))))))) Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.08, 12:35
              No i od razu widać, że nie mieszkasz w Rzeszowie i gó.. wiesz.

Naprawdę, łatwo wszystko się wydaje, gdy mieszka się daleko.

Podam drugi przykład - po elektronice na polibudzie w Rzeszowie, z doświadczeniem w pracy i dobrymi wynikami, chłopak mojej siostry miał ofertę pracy... za 800zł na wsk.
              Wyjechał do Warszawy (A nawet pod Warszawą jest) i dostaje 2500zł netto. Różnica jest ogromna.

A tych ofert pracy w woj. podakrpackim jest mnóstwo. Wystarczy tylko jeszcze sprawdzić jaka płaca, porównać koszty życia (na podkarpaciu jedne z najdroższych w porównaniu do zarobków) i wychodzi się na minus.

Przestań się wypowiadać o miejscu, w którym bywasz raz na jakiś czas. Inni tu żyją na codzień i jak tylko mają szansę to stąd uciekają!!
              To, że Rzeszów jest czysty i naprawdę ładny ma niewielkie znaczenie.
              • Gość: michal_powolny12 Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.iwacom.net.pl 20.07.08, 17:21
                Koszty życia w Rzeszowie są jedne z najwyższych w Polsce? Jak to
                powiedziałem ciotce mojej żony to o mało co z krzesła nie spadła.
                Woj. podkarpackie się rozwija. Sam tak dla żartu startowałem w
                ubiegłym roku na pewne urzędnicze stanowisko. I gdyby nie bardzo
                skomplikowana sytuacja rodzinna pewnie bym się zdecydował.
                Powtórzę. Wydział Prawa URz jeden z ciekawszych w Polsce, Rzeszów i
                region jeden z prężniej się rozwijających się.
                Tak prawdąż jest że mieszkam w Łodzi ale to miasto w niczym nie
                umywa się do Rzeszowa. Mam wśród znajomych tych co przenieśli się z
                Łodzi do Rzeszowa i nie żałują. Tak samo zresztą uczyniło spore
                grono pracowników UMCS. Pewnie byli idiotami?
                • Gość: ginko Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.08, 17:42
                  Gość portalu: michal_powolny12 napisał(a):

> Koszty życia w Rzeszowie są jedne z najwyższych w Polsce? Jak to
                  > powiedziałem ciotce mojej żony to o mało co z krzesła nie spadła.

Czytaj ze zrozumieniem. Ten ktoś tak stwierdził po proporcjonalności ZAROBKÓW do
                  CEN. A to zmienia postać rzeczy, bo wiadomo że w Wawie jest ogólnie najdrożej,
                  ale też średnie zarobki sporo wyższe niż w innych miastach. I tu Rzeszów
                  faktycznie wychodzi bardzo niekorzystkie.
                  • Gość: michal_powolny12 Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.iwacom.net.pl 20.07.08, 18:25
                    Czytam uważnie: jedne z najwyższych kosztów utrzymania w porównaniu
                    do zarobków. Niestety jest to nie prawda gdyż Podkarpacie ma jedną z
                    najniższych cen energii elektrycznej, komunikacja miejska w
                    najważniejszych miastach regionu ma najniższe (lub jedne z
                    najniżśzych) taryfy zaś inne płatności (kablówki, żywność) mają
                    umiarkowane ceny.
                  • Gość: . Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.08, 20:59
                    Warszawa najdroższa? hahahahaha
                    Pochodzę z małego miasta i mogę stwierdzić, że żyje się jak dla mnie tam
                    normalnie, tylko trzeba trochę wiedzieć gdzie warto kupować, a mieszkania... no
                    cóż tanie nie są, ale da się coś znaleźć. Kraków jest zdecydowanie droższy z
                    wielu powodów.
                • delikt Re: URZ- prawo... co sądzicie?? 20.07.08, 18:12
                  Ja nie zamierzam oceniać województwa czy Rzeszowa, ja skupiam się na wydziale i
                  zapytuję - co czyni go jednym z najciekawszych w Polsce?

Łódzki WPiA zmiata rzeszowski jednym dmuchnięciem, podobnie jak 3/4 pozostałych
                  wydziałów prawa - jeśli chodzi o kadrę, renomę, przyjęcia na aplikacje, wartość
                  dyplomu wśród pracodawców. Może jest jakieś kryterium, w którym Rzeszów
                  przewodzi, ale w takim razie niech ktoś napisze jakie, żebym przestał żyć w
                  błogiej nieświadomości.
                • Gość: :))))))) Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.08, 18:33
                  Nie umiesz czytać ze zrozumieniem ?
                  Koszty życia w porównaniu do zarobków. No, chyba że najważniejsze są koszty życia, nie patrząc na zarobki. Ja wiem, że dla kogoś kto zarabia W Warszawie, Łodzi, Wrocławiu czy Lublinie ceny tutajesze są śmiesznie niskie, ale patrząc na zarobki tu panujące to ludzie wychodzą na minus.
                  Ja nawet wiem, że w wikipedii pisze, że średnia płaca na podkarpaciu wynosi ok. 3000zł. Szkoda, że nie piszą, że jest to kwota brutto. Po odliczeniu wszystkiego zostaje jakieś 1300-1500zł netto. 1000zł średnio na miesiąc w rodzinie 3-4 osobwej wydaje się na jedzenie. Opłaty za rachunki wynoszą 500-800zł, w zależności od różnych czynników. Doliczamy resztę - komunikacja miejska, bilety w cenie od 70-100zł na miesiąc. Dla porównania, w Warszawie za 98zł można kupić bilet 3miesięczny.
                  Komunikacja poza obszarem miasta - nie we wszystkich liniach i nie na każdej trasie są bilety szkolne dla uczniów. Np. moja koleżanka mieszka 20km od Rzeszowa i w PKS bilet miesięczny wynosi 98zł.
                  Dorzućmy do tego, że każdy się musi ubrać, nie piszę tu o niewiadomo jakich i ilości ubrań, ale takie podstawowe - majtki, biustonasze, skarpetki itp. Do 100zł średnio na 3 miesiące na jedno dziecko.
                  Środki czystości - 100zł na miesiąc.
                  ... mam wymieniać dalej ?

Problem polega na tym, że podkarpacie się rozwija bo tak wam wmawiają. Nikt nie potrafi konkretnie powiedzieć co się rozwija gdzie i kiedy. Zawsze te same schematy ogólnikowe- inwestycje zagraniczne, prezydent cud miód i wszystko robi a żadnych konkretów. Ślepcy się na to nabierają. Ten, kto tu mieszka widzi, że jest inaczej.

Tak samo zresztą uczyniło spore
                  > grono pracowników UMCS. Pewnie byli idiotami?
                  No właśnie, zamiast Urz zamiast stworzyć nowe miejsca pracy dla własnych ludzi, daje pracę ludziom którzy tą pracę mieli.
                  Brawo!!!!!!! Niech żyje Urz!!!!!!
                  • michal_powolny12 Re: URZ- prawo... co sądzicie?? 21.07.08, 21:45
                    Kolego. Ulga studencka/szkolna na bilety miesięczne jest ulgą
                    USTAWOWĄ. Praktycznie uznaje ją 99 procent przewoźników. Znane mi
                    przykłady braku takowych biletów to komercyjne prywatne linie Lublin-
                    W-wa. Na liniach lokalnych 99.99 przewoiźników sprzeda bilet
                    szkolny/studencki.
                    • Gość: ojej Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.08, 12:50
                      Jest ustawową, owszem, ale jednak nie wszyscy ją uznają. To, że Tobie znane jest coś nie znaczy że to jest tylko to ;p A, i dodam, że prywatne linie - są o wiele tańsze i mają zniżki dla uczniów/studentów, nawet na JEDNORAZOWYCH biletach.
                      No widzisz, a w poniedziałek była 2 podwyżka w tym roku w PKSie rzeszowskim, i bilet na trasie 20km SZKOLNY miesięczny wynosi 98zł. super, nie ?
                      I przykro mi, nie 99,99. Nie wiem skąd wydarłeś te dane. Nic się nie orientujesz, a najwięcej masz do powiedzenia ;/
                      • Gość: michal_powolny12 Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.crowley.pl 23.07.08, 13:34
                        Ulgę studencką/szkolną uznają wszyscy publiczni przewoźnicy jeżdżący
                        z koncesją/licencją (wydawaną przez wójta/burmistrza-koncesja oraz
                        licencją-wydawaną przez starostę/marszałka). Są i tacy którzy jeżdzą
                        bez owych dokumentów. To głównie oni nie uznają ulg. Ulg nie uznają
                        także wybrani niepubliczni przewoźnicy na trasach
                        międzywojewódzkich. Przewoźnicy publiczni stosują wszystkie ulgi
                        łącznie z jednorazówkami. Uwaga. W przypadku komunikacji miejskiej
                        ulga studencka nie zna limitu wieku.
        • Gość: :)))))) Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 16:18
          To ja zapraszam do RZeszowa. Skończyć te porządne studia w Rzeszowie, być dobrym czy też świetnym studentem. A potem nam opowiesz jaką to wspaniałą pracę znalazłeś. Ale bez znajomości proszę i bez innych papierków z innych uczelni.

Rzeszów znam. Tu mieszkam od urodzenia i tu jest cała moja rodzina.
          Z powodów osobistych bardzo chętnie bym tu została, ale ze względu na brak pracy i dobrych studiów przenoszę się do Warszawy.
          • Gość: (",) Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.r-ce.pl 20.07.08, 12:51
            moze na poczatek sprawdzcie sobie ile osob z urz po prawie dostaje sie na
            aplikacje ha ha bo nawet kiedys w informacjach (nie pamietam jaki program)
            mowili ze po rzeszowskim prawie nikt sie na aplikacje nie dostaje
            • Gość: ciekawy wydział Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.chello.pl 20.07.08, 17:32
              Na notarialną, kiedy zrobiono jednolity w całym kraju państwowy egzamin na
              aplikację, przez dwa lata pod rząd (2005 r. i 2006 r.) ani jedna osoba w
              Rzeszowie go nie zdała. NIKT ze zdających nie uzyskał tych 190 pkt.
              • Gość: wielbicielka powol Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.08, 18:40
                ale co wy opowiadacie. Rzeszów ma ciekawy wydział i świetnych wykładowców z UMCSu co się przenieśli do wspaniałego Rzeszówka. Tutaj sami geniusze mieszkają i studiują.

A teraz druga strona medalu : w Rzeszowie jest całe mnóstwo liceów.
                Najlepsze : 1,2,4. Ci co ukończyli te szkoły idą na UJ,UW, SGH, AGH, UEKi, KUL, PW, PK, UWr, PWr. Na wszystkie możliwe wydziały.
                W Rzeszowie zostają osoby z innych liceów, którzy ledwo co zdali maturę, albo są to wyniki w ok. 50-70% góra. Większość z nich zdaje podstawowe poziomy bo nie są dobrze przygotowywani do rozszerzonych.

I jak to sami mówią : zostają w Rzeszowie, bo tu niski poziom, w sam raz dla nich. A trzeba pamiętać, że poziom tworzą uczniowie. Nikt inny.
              • Gość: marajka Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 13:50
                Tak samo synku jak w Lublinie i Białymstoku. To jedyna aplikacja, na
                którą zdarzyło się nikomu nie dostać.
                • Gość: ........... Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.08, 16:00
                  Odpieprzcie się wreszcie od tego wydziału Wy, którzy pozjadaliście już wszystkie
                  rozumy:) ssijcie:)
                • Gość: radca.p Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.08, 00:15
                  Gość portalu: marajka napisał(a):
                  > Tak samo synku jak w Lublinie i Białymstoku. To jedyna aplikacja,na > którą
                  zdarzyło się nikomu nie dostać.

Zdarzyło? Mały odsetek dostających sięna jakiekolwiek aplikacje po URz. W
                  Lublinie nikt się nie dostał? Ani z UMCS ani z KULu? Nieprawda, moja droga...

Gość portalu: marajka napisał(a):
                  > Wypowiadają się ci, co "od znajomych słyszeli". Owszem, to nie
                  > Oxford, ale jak ktoś chce być prawnikiem, to po UR ma szanse nim
                  > być. Jak sie będzie obijał, to jakoś skończy i będzie narzekał. Jak
                  > się będzie uczył, to aplikacje zrobi. A praca? Kto każe szukać jej > w
                  Rzeszowie? Z Lublina ucieka większość absolwentów.

Większość moich znajomych z roku (UMCS) zostało w Lublinie. Sporo osób jest na
                  aplikacji właśnie (czego po URz ciężko uświadczyć), także wypominasz innym że
                  wypowiadają się Ci, co to "od znajomych słyszeli" a sama tu to samo klepiesz. I
                  nie porównuj URz Marajko, do UMCS i KUL bo nie ma za bardzo czego porównywać,
                  pozdrawiam
                  • Gość: michal_powolny12 Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.crowley.pl 22.07.08, 10:59
                    Proszę wskazać oficjalne (!) źródło danych ilu absolwentów wydziałów
                    prawa wyższych uczelni przystąpiło do egzaminów na aplikacje a ilu
                    złożyło ten egzamin z wynikiem pozytywnym (to jest zostało
                    przyjętych). Proszę o informacje dotyczące:
                    -aplikacji sądowej
                    -aplikacji prokuratorskiej
                    -aplikacji notarialnej
                    -aplikacji radcowskiej
                    -aplikacji adwokackiej
                    -aplikacji doradcy podatkowego
                    -aplikacji sejmowej
                    -aplikacji legislacyjnej
                    -aplikacji rzecznika patentowego
                    -aplikacji komorniczej
                    -aplikacji referendarskiej
                    -aplikacji kuratorskiej.
                    Pozdrawiam
                    MP
                    • Gość: Kaja Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.ssnet.pl 22.07.08, 11:51
                      prawo.money.pl/aktualnosci/wiadomosci/artykul/piec;tysiecy;nowych;aplikantow,233,0,251625.html
                      To nie są dane oficjalne, ale chyba prawdziwe :P
                      Z tego wynika, ze w Rzeszowie nie jest tak najgorzej, zwłaszcza jeśli chodzi o
                      adwokacką :P Z roku 2007
      • Gość: marajka Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 13:47
        M.Witkowski- najlepszy student prawa w Polsce 2005. Z UR. Fakt, na
        kierowcę i ekspedienta się nadaje:D On ma każdą pracę, jaką zechce.
        Wypowiadają się ci, co "od znajomych słyszeli". Owszem, to nie
        Oxford, ale jak ktoś chce być prawnikiem, to po UR ma szanse nim
        być. Jak sie będzie obijał, to jakoś skończy i będzie narzekał. Jak
        się będzie uczył, to aplikacje zrobi. A praca? Kto każe szukać jej w
        Rzeszowie? Z Lublina ucieka większość absolwentów.
    • Gość: l. Re: URZ- prawo... co sądzicie?? IP: *.19.165.23.osk.enformatic.pl 20.07.08, 23:13
      przepraszam, że się tak wcinam ;) ale co wd Was jest lepsze? prawo na Urz czy
      administracja na UJ?
      • Gość: z Administracja UJ :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.08, 10:59
        Po prawie i tak same problemy z aplikacja, a co to za prawnik bez mozliwosci wykonywania zawodu.

Krakow to krakow ;)
        • Gość: :) Re: Administracja UJ :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.08, 12:54
          lepsza administracja na UJ.
          Kraków to Kraków, o wiele więcej perspektyw pracy czy czegokolwiek.

Gdyby w Rzeszowie było tyle pracy po studiach to by większość stąd nie wyjeżdżała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka