Dodaj do ulubionych

stypendium socjalne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.08, 16:56
Witam,

wszyscy wiedzą, że kwota do otrzymania tego stypendium wynosi 572zł (tzn nie przekroczenie jej).

Ale czy był ktoś w takiej sytuacji, że kwota jest wyższa, ale z różnych względów, np. rodzic samotnie wychowujący dzieci, alimenty przyznane na jedno dziecko (pomimo że 2 się uczy i są w wieku kiedy mają prawo do ich otrzymywania), choroba rodzica utrzymującego dzieci, wymagająca stałego leczenia itp. - jednak otrzymał stypendium socjalne ?

Jeśli nie, to czy myślicie że jednak jest to możliwe ? Czy pozostaje jedynie zapomoga raz na pół roku ?
Obserwuj wątek
    • Gość: studentka Re: stypendium socjalne IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.08, 17:29
      ta kwota jest raczej żelazną regułą, nie obchodzi nikogo więcej. W wypadkach
      losowych - przejściowo trudne sytuacje, można ubiegać się o stypendium
      jednorazowe(zapomoge).
      • Gość: lanka3 Re: stypendium socjalne IP: *.punkt.pl 07.08.08, 19:03
        to niemożliwe, 572 zł nie może być przekroczone,
        • Gość: mk Re: stypendium socjalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.08, 21:10
          no a jednak chyba możliwe, skoro u koleżanki kwota wynosiła 900zł na osobę, a dlatego że jej mama była chora (ale nie miała grupy inwalidzkiej) dostawała 200zł stypendium socjalnego.

Trzeba pewnie próbować, skoro w jednych uczelniach jest to możliwe, to w innych pewnie też. Powodzenia.
          • rachp Re: stypendium socjalne 07.08.08, 21:19
            Gość portalu: mk napisał(a):

> no a jednak chyba możliwe, skoro u koleżanki kwota wynosiła 900zł na osobę, a d
            > latego że jej mama była chora (ale nie miała grupy inwalidzkiej) dostawała 200z
            > ł stypendium socjalnego.
            >
            > Trzeba pewnie próbować, skoro w jednych uczelniach jest to możliwe, to w innych
            > pewnie też.

Jeżeli świadczenie w takiej syytuacji zostało wypłacone z funduszu pochodzącego z dotacji budżetowej, w przypadku kontroli (a takowe są i to bardzo drobiazgowe) ktoś za to odpowie - zresztą nawet nie można wydatków potraktować jako utraty dochodu, bo tego akurat powodu nie przewiduje Ustawa o świadczeniach rodzinnych. Możliwe jednak, że uczelnia ma własny fundusz stypendialny, a wówczas jego regulamin jest tylko sprawą Rektora i Samorządu Studentów.
            • Gość: Ja Re: stypendium socjalne IP: *.gprs.plus.pl 08.08.08, 00:01
              U mnie na uczelni kwotą graniczna uprawniającą do otrzymania stypendium
              socjalnego było 450 zł. Jeżeli student miał wyższy dochód na osobę to chyba
              nawet wniosków nie przyjmowali...
              • rachp Re: stypendium socjalne 08.08.08, 09:38
                Gość portalu: Ja napisał(a):

> U mnie na uczelni kwotą graniczna uprawniającą do otrzymania stypendium
                > socjalnego było 450 zł. Jeżeli student miał wyższy dochód na osobę to chyba
                > nawet wniosków nie przyjmowali...

Prawdopodobnie ustalono wysokie stypendia, było dużo wniosków i niewielka dotacja budżetowa. Uczelnia miała prawo ustalić taki próg (nie może on być jednak niższy od 351 PLN - art. 179 ust. 3 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym), niemniej odmowa przyjmowania wniosków z powodu przekroczenia progu ustalonego przez Komisję jest błędem. Można nawet posunąć się dalej - uczelnia (a właściwie Komisja) nie ma prawa odmówić przyjęcia wniosku i jego nierozpatrywania, niezależnie od wykazanych w nim dochodów, a nawet braków - sprawa decyzji wydanych na podstawie takich wniosków to już odrębny problem. Chodzi o to, że decyzja o (nie)przyznaniu świadczeń pomocy materialnej jest decyzją administracyjną, która musi zostać wystawiona na piśmie, z zawartym w niej pouczeniem o możliwości wniesienia odwołania. Odmowa przyjęcia wniosku odbiera wnioskującemu studentowi prawo do odwołania przysługujące mu na podstawie Kodeksu Postępowania Administracyjnego. Zasadniczo już sama odmowa przyjęcia wniosku i jego rozpatrzenia powinna mieć formę decyzji wydanej na piśmie, zaskarżalnej w procedurze odwoławczej i w postępowaniu administracyjnym, a w dalszej konsekwencji - na drodze prawnej (przed właściwym Wojewódzkim Sądem Administracyjnym).
    • Gość: Reo Re: stypendium socjalne IP: 212.87.0.* 11.08.08, 19:23
      Przede wszystkim najpierw trzeba obliczyć tą kwotę - dotyczy ilości osób w
      gospodarstwie domowym, a więc utrzymywanych z tego samego źródła dochodu
      jeżeli mimo to przekracza można się starać o zapomogę 2 x w semestrze
      a poza tym są inne świadczenia socjalne niekoniecznie z uczelni np. dodatek do
      czynszu
      nie wiem dlaczego można nie mieć przyznanych alimentów na drugie dziecko -
      alimenty się należą i tyle, trzeba złożyć pozew w sądzie
    • Gość: quest33 Re: stypendium socjalne IP: *.petrus.pl 24.08.08, 18:58
      Witam. Stypendium socjalne jest liczone ze wszystkich członków rodziny czy tylko
      zameldowanych w jednym mieszkaniu. U mnie np. mama mieszka w drugim mieszkaniu a
      ja mieszkam i jestem zameldowany z ojcem w innym. W takim razie dochód jest
      dzielony na 2 czy 3?
      • Gość: lanka3 Re: stypendium socjalne IP: 77.252.18.* 25.08.08, 01:10
        dziecko, 3 takie same posty na jednej stronie to chyba przesada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka