Dodaj do ulubionych

wyprawka studenta politechniki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 14:49
Witam!
jako że zaczynam budownictwo na politechnice szczecińskiej chciałbym sie was
zapytac co polecacie mi kupić, jakie zeszyty, przybory itp.
Jak Wy sobie radzicie ze stosem obliczen- brudnopisy, luźne kartki?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • king_rat Re: wyprawka studenta politechniki 30.09.08, 15:05
      Na kreski pewno przyda Ci się blok techniczny, ołówki i ekierki. Na pozostałych
      przedmiotach wystarczy kartka i długopis.
    • zloty.strzal Re: wyprawka studenta politechniki 30.09.08, 16:12
      Na rysunek techniczny deska kreślarska, komplet rapidografów (być może pisanych
      przez t), cyrkiel, gumka i żyletki ("jak gumka zawiedzie to robimy skrobankę").
      Od razu mówię, że zajebiste kwoty z tego wyjdą, mi się udało wydać przez 2
      semestry <100pln.
      A z zeszytami- nie przesadzaj, bo to będzie przerost formy nad treścią.
      • Gość: bart Re: wyprawka studenta politechniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 17:06
        rapidograf? poważnie? myślałem, że od tego już wszyscy odeszli. u mnie na
        mechanicznym odpuścili sobie już dawno i używa się ołówka (gdzieś do 2/3 roku,
        gdzie pozwalają już przynosić projekty z jakiegoś CADa;])
        • zloty.strzal Re: wyprawka studenta politechniki 30.09.08, 22:01
          Są miejsca, w których jeszcze trwa poprzednia epoka niestety.
        • droga2 Re: wyprawka studenta politechniki 30.09.08, 22:12
          U mnie (wydział mechaniczny) tylko kreski mieliśmy na papierze ale ołówkiem.
          Na drugim semestrze uczyliśmy się już podstaw autoCADa.
          Potem różnie bylo.
          Niby prowadzący powiedział, że wolałby w ołówku, ale w ołówku projekt przyniosły
          może 2 osoby na 15 osobową grupę.
          I nikt się nie czepiał.
          Ale na 1 semestrze to zawsze "fachowo" trzeba ;)
          • zloty.strzal Re: wyprawka studenta politechniki 01.10.08, 09:38
            Ja miałam 1,5 semestru rysunku technicznego zabawy z tuszem, potem ostatnią
            pracę w Cadzie.
            Może chodziło o zajęcie wolnych wieczorów pierwszorocznym?
            • Gość: bart Re: wyprawka studenta politechniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 17:59
              tuszem bym nie dał rady (nerwowo;]). natomiast zabawę z ołówkiem, której bardzo
              nie lubiłem, teraz cenię. naprawdę sporo daje. jeżeli wziąść pod uwagę, że
              robiło się projekty kosztujące ok. 40-50 roboczogodzin (czas poświęcony na
              przygotowanie pierwszej wersji) to człowiek naprawdę musiał przyłożyć się
              zadania, żeby czegoś nie schrzanić. a oblać można było z powodu błędów w
              obliczeniach, zmianie koncepcji czy w samym rysunku (moje ulubione "proszę pana,
              ale to jest nieczytelne" po czym widziałem jak mój wspaniały rysunek jest
              przekreślany markerem...). teraz w pracy widzę, że sporo nie umiem, sporo
              konsultuje ze współpracownikami, produkcją itd., ale pochwalić się mogę, że nie
              zdarza mi się (prawie;p), żeby przyszedł ktoś z produkcji prosić o wyjaśnienie
              tego co stworzyłem. jest jasno, klarownie, przejrzyście. a starszych kolegów co
              rusz odwiedzają pielgrzymki pracowników;d
              • Gość: steal Re: wyprawka studenta politechniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 17:34
                bart - gdzie studiowałeś/ujesz?
                • Gość: bart Re: wyprawka studenta politechniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 19:01
                  -ujesz

gliwice
    • Gość: ja Re: wyprawka studenta politechniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 19:11
      zeszyty jak Ci wygodnie.
      jeden ma jeden zeszyt do wszystkiego, inny do kazdego przemiotu osobny, inny
      segregator.
      ale nie kupuj jakichs mega wielkich i mega grubych bo:
      1. nie zapiszesz
      2. nie bedzie chciało ci sie nosic.

no wiadomo, blok techniczny, linijka, ekierka, cyrkel, ewtualnie krzywiki... z
      reszta... wszystko Ci powiedza na 1 zajeciach.
    • czekolada88 Re: wyprawka studenta politechniki 01.10.08, 20:12
      Robisz dokładnie to samo czego uczono Cie przez 6 lat podstawowki, 3
      lata gimnazjum i 3 liceum. Jeśli nie potrafisz narysować prostej
      linii używasz linijki, jeśli chcesz narysować okrag- cyrkla.
      Obliczenia możesz robić nawet na ścianie, byle sie nauczyć
      rozwiazywać zadania.

"When I think that I'm over you, I'm overpowered"
    • dpd85 Re: wyprawka studenta politechniki 13.10.08, 16:40
      by nie otwierac nowego tematu zapytam tutaj- jaki/jakie ołówki (chodzi mi o
      rodzaje typu np HB itd) są wg Was najlepsze do przedmiotow projektowych jak np
      geometria wykreślna???? bo u nas prowadzacy powiedzial ze ołówek to kwestia
      gustu.....
      • zloty.strzal Re: wyprawka studenta politechniki 13.10.08, 17:08
        Kup jeden xH i jeden HB albo xB do pogrubiania linii, ale moim zdaniem wszystko
        jedno jakim będziesz robić, a taki automatyczny nie wymaga temperówki :>
      • Gość: bart Re: wyprawka studenta politechniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 17:09
        bo tak jest, ale jeśli już musisz być super zgodny z zasadami to otwórz
        jakąkolwiek książkę z rysunku technicznego, zobacz jaką grubość ma mieć linia
        cienka, a jaką gruba i dobierz ołówki którymi będziesz mniej więcej to osiągał;]
        • Gość: bart Re: wyprawka studenta politechniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 17:15
          aha, z własnego doświadczenie.
          bierz jak najtwardsze (ja z tego co pamiętam miałem 4H i HB) z tego powodu, że
          im więcej "B" tym łatwiej się rozmazuje, a wtedy nietrudno zniszczyć swoje
          inżynierskie arcydzieło;]

nie zapomnij o 'gęsiej skórce' i dobrych (!) przyrządach kreślarskich.
          oczywiście bez przesady z kosztami, ale fakt jest faktem, że w markecie co druga
          linijka jest powykrzywiana i obita, nie mówiąc o dobrym cyrklu, którego tam się
          nie uświadczy.
    • Gość: Reo Re: wyprawka studenta politechniki IP: 212.87.0.* 13.10.08, 19:39
      Może ci się jakieś cegły przydadzą ? ( tj. mam na myśli książki...)
      • Gość: mechatronik Re: wyprawka studenta politechniki IP: *.icpnet.pl 13.10.08, 21:59
        Jak to możliwe, że nikt nie napisał o KALKULATORZE? Przyszłość cywilizacji
        opiera się na mózgach elektronowych :) Polecam Casio FX-991ES albo lepszy.
        Szybko da się przeliczyć równanie dla wielu różnych zmiennych, jest solver
        równań dowolnych i cała masa innych przydatnych rzeczy. Szkoda tylko, że
        macierze są max 3x3 i nie ma większych.
        • Gość: steal Re: wyprawka studenta politechniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 23:08
          Casio ClassPad
    • zloty.strzal Re: wyprawka studenta politechniki 14.10.08, 00:01
      Jeszcze możesz zapas kawy kupić, bo noce mogą się okazać długie i nieprzespane.
      Polecam Tigera w tabletkach musujących, ale podobno dla wątroby gorszy niż
      siarkofrut :>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka