skuter987 17.11.08, 18:02 Witam. Potrzebuje Pomocy. Chcę studiować na studiach technicznych nie interesuja mnie jakieś humanistyczne. Doradzcie mi jakie są najpopularniejsze kierunki techniczne i napiszcie o swoich odczuciach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lstiti Re: Studia Techniczne 17.11.08, 19:30 Chcesz studiować kierunek techniczny, ale nawet nie wiesz jaki? W dodatku interesuje Cię jedynie to co jest najpopularniejsze? Może zamiast kierować się modą zastanowiłbyś się nad tym co chcesz w przyszłości robić. Bo kierując się jedynie tym co jest najpopularniejsze możesz trafić na coś co nie będzie Cię interesowało. Odpowiedz Link Zgłoś
zloty.strzal Re: Studia Techniczne 17.11.08, 19:38 Może ty najpierw napisz, co chcesz studiować, to ci ktoś powie jak tam jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Studia Techniczne IP: *.jgora.dialog.net.pl 18.11.08, 00:03 Ja też będe studiował coś na politechnice mimo, że nie wiem jeszcze co...pewnie coś z automatyki,informatyki choć wogóle mnie to nie interesuje...ale cóż, trzeba żyć na poziomie;] Odpowiedz Link Zgłoś
gloomy2 Re: Studia Techniczne 18.11.08, 12:14 to zycze Ci wszystkiego dobrego,ale jak Cie to nie interesuje to moze byc problem ze skonczeniem studiow,a co dopiero wybiciem sie w zawodzie,bo przecietni super kasy chyba w zadnej dziedzinie nie zrobia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Studia Techniczne IP: *.jgora.dialog.net.pl 18.11.08, 15:19 Gó... prawda.Mój kumpel jest po automatyce(wydz.elektroniki) po pwr i w 4 lata po studiach zarabia 13 tys brutto.Nienawidzi swojej pracy jak psa,ciągła nerwówka,tak samo na studiach nie nawidził programowania...i z bólem serca to robi a kasa powyżej przeciętnej więc tylko to go trzyma w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
gloomy2 Re: Studia Techniczne 18.11.08, 15:50 wyjatek potwierdza regule:) osobiscie nie znam takich przykladow,a znajomych po studiach mam troche. moj kolega rzucil prace wlasnie przez programowanie,ktorego nei lubil nigdy i myslal ze sie jakos przelamie. poza tym,nie byl super programista (sam tak mowil) bo tego po prostu nie "czul". w kazdym razie- najlepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe le pew Uważasz to za sukces? IP: 195.82.180.* 21.11.08, 12:15 Gość portalu: Mike napisał(a): > Gó... prawda.Mój kumpel jest po automatyce(wydz.elektroniki) po pwr > i w 4 lata po studiach zarabia 13 tys brutto.Nienawidzi swojej pracy > jak psa,ciągła nerwówka,tak samo na studiach nie nawidził > programowania...i z bólem serca to robi a kasa powyżej przeciętnej > więc tylko to go trzyma w pracy. Kasa to nie wszystko. Koleś 40% czasu w tygodniu (kiedy nie śpi akurat) spędza na czymś czego nienawidzi i uważasz, że to sukces? I co ? Do pieniędzy to każdy pan Zdzichu po zawodówce (nie umniejszając ludziom po zawodówkach) może dojść, wystarczy zrobić uprawnienia na dźwig, kupić takowy i wynajmować się na budowach. Odpowiedz Link Zgłoś
zloty.strzal Re: Studia Techniczne 18.11.08, 15:26 Gość portalu: Mike napisał(a): > Ja też będe studiował coś na politechnice mimo, że nie wiem jeszcze > co...pewnie coś z automatyki,informatyki choć wogóle mnie to nie > interesuje...ale cóż, trzeba żyć na poziomie;] Ehh... ta dzisiejsza młodzież. Se studiuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Studia Techniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 16:16 ehehe, spoko. wpadnie do mnie na hale, będzie montował detale. nazwę mu stanowisko jakoś fajnie, z angielskiego, będzie zadowolony :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Studia Techniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 23:48 a faktycznie;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kikiabaddon Re: Studia Techniczne IP: *.brzesko.net.pl 24.11.08, 21:50 Nie da ci tego żona, nie da ci też kochanka, co 4 ustne komisy przed dziekanem w sesji i niezaliczone laborki z mechaniki i chemii ogranicznej, a projekty na nowy stygną, jak i wódka, którą piją wszyscy koledzy, gdy ty musisz siedzieć po nocach pijąc 16 kaw dziennie. TYLKO POLITECHNIKA - CZUJESZ , ŻE ŻYJESZ! A teraz tak na poważnie, znajomy, który do tej pory nie uporał się z cwiczeniami z fizyki zdał relacje z dzisiejszych ćwiczeń z fizyki: Z dzisiejszej fizyki: [Dzisiaj 18:57] rammek: Doktor: -Prosze pani ile to jest 3 + 1/2 ? [Dzisiaj 18:57] rammek: kolezanka: -1,5 [Dzisiaj 18:58] rammek: D: -1,5? 1,5 to ja z kolega w sobote zrobiłem. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak...tak... Re: Studia Techniczne IP: *.gprs.plus.pl 19.11.08, 20:16 > Witam. Potrzebuje Pomocy. Chcę studiować na studiach technicznych > nie interesuja mnie jakieś humanistyczne. Doradzcie mi jakie są > najpopularniejsze kierunki techniczne i napiszcie o swoich > odczuciach. Cześć! Jestem na 3 roku na Wydziale Elektrycznym. I apeluję: Zastanów się, co Cię interesuje? Co chcesz robić? nauka czego sprawia Ci przyjemność? Rozumiem, że wymyśliłeś sobie, ze pójdziesz na Polibudę, będzie fajnie, ciekawie, potem łatwo znajdziesz dobrze płatną pracę. Nie będzie tak! Tu dużo osób wylatuje po 1-2 semestrach, nie dlatego, że jest trudno, ale dlatego, że jest inaczej niż myśleli. Politechnika to duzo teorii, wzorów, zagadnień całkiem niepraktycznych!! Inaczej wygląda praca inżyniera, inaczej nauka na studiach. Ja sam mocno zastanawiałbym się, czy iść na to co studiuję. A jeśli ktos nie jest w 100% zdecydowany, to odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Studia Techniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 23:44 to ja się wypowiem jeszcze: do autora: trafiłem na polibudę z przypadku dlatego ostrzegam przed podejmowaniem takich głupich decyzji. na pierwszym roku prawie zrezygnowałem, w drugim męczyłem się strasznie, a później wszystko sobie poukładałem w głowie, znalazłem "swoją nisze" i jestem zadowolony. żałuję tylko, że tak późno. ostrzegam jednak, że mój przypadek jest wyjątkowy, u większości ludzi deprecha się powiększa z czasem i suma sumarum mają zmarnowane kilka lat. a do kolegi z elektrycznego: jezu, jak mnie męczyła teoria na początkowych latach. nie rozumiałem dlaczego tyle tego kładą mi do głowy zamiast uczyc czegoś praktycznego. fakt, po części jest to spowodowane tym, że doktorki prawdziwy zakład widzieli ostatni raz na discovery w programie "jak to się robi" (swoją drogą fajny, polecam;]), ale prawdą też jest to, że inżynier nie jest od bezpośredniego wykonywania pracy. pracuję od niedawna i rzeczywiście na początku nie potrafiłem podjac najprostszej decyzji z powodu braku wiedzy praktycznej, ale dzieki wiedzy teoretycznej praktyke przyswajam bardzo szybko. pogodzilem sie z mysla, ze lepiej na toczeniu zna sie pan jozek, bo pracuje przy tokarkach pewnie od bitwy pod grunwaldem, frezuje lepiej heniu, spawa mietek itp itd. ale to ja od nich lepiej ogarniam problemy calosciowo, to ja z uwagi na efekt koncowy potrafie podjac lepsze decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =) Re: Studia Techniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 02:15 Nie oszukujmy się, że praktykę może każdy prędzej czy później opanować w bardzo dobrym stopniu. Natomiast być świadomym dlaczego, w jakim celu i jak - nie każdy jest w stanie opanować. Dlatego po studiach masz tytuł inżyniera. Odpowiedz Link Zgłoś
zloty.strzal Re: Studia Techniczne 20.11.08, 15:51 > Rozumiem, że wymyśliłeś sobie, ze pójdziesz na Polibudę, będzie fajnie, ciekawi > e, potem łatwo znajdziesz dobrze płatną pracę. skuter987 chyba czyta to forum nałogowo, bo tu wszyscy jeżdżą po pseudo humanistach i dlatego się nakręcił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Studia Techniczne IP: *.chello.pl 25.11.08, 19:35 Hej! Ja poszłam na mechatronikę na politechnikę warszawską, długo nie wiedząc, co wybrać i co mnie naprawdę interesuje... Nie mogę jeszcze za dużo powiedzieć, bo jestem dopiero na 1.semestrze, ale jak na razie jestem zadowolona, chociaż, ostrzegam, roboty jest SPOOORO! Teorii też! Pozdrawiam wszystkich stojących przed tym jakże trudnym wyborem;) Odpowiedz Link Zgłoś