Dodaj do ulubionych

Co wybrać?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 20:41
Jako, że jestem w klasie maturalnej, zacząłem przeglądać oferty studiów i szczerze mówiąć sam nie wiem co wybrać. Mam nadzieję, że ktoś doradzi mi kierunek, który najbardziej będzie mi odpowiadać.
Na maturzę zdaję podstawowy j. polski i angielski, oraz rozszerzoną gegrę i matematykę. Na dwóch maturach próbnych moje wyniki z angielskiego oscylowały w granicach 75-80% z angielskiego, 60% z gegry i 60% z matmy, jednak są dosyć przekłamane, bo z anglika zrzynałem na maksa, a z matmy i gegry praktycznie w ogóle się nie uczyłem (co teraz staram się skutecznie nadrabiać).
Przeglądając strony różnych uczelni zdecydowałem się na kilka kierunków, jednak szczerze mówiąc mam pewne wątpliwości, które, mam nadzieję, pomożecie mi rozwiązać.
Jednym z kierunków, na który będę próbował się dostać jest ekonomia, jednak tu pojawia się pytanie. Jak jest z językami obcymi na takich kierunkach? Szczerze mowiąc nie jestem z nich najlepszy, a nauka tychże nie sprawia mi przyjemności. Dodatkowo zaobserwowałem, że dużo osób kieruje się na takie uczelnie, co póżniej może przynieśc problemy ze znalezieniem pracy. Plusem jest to, że taki rodzaj studiów związany z matematyką, wosem i po części prawem bardzo mi odpowiada.
Kolejnym kierunkiem jest finanse i rachunkowość (ew. bankowośc). Tu także nie wiem jak jest z językami. Czytałem, że obowiązuje tam nauka dwóch języków obcych. Chciałbym się zapytać, czy ktoś wie, czy zaliczenie egzaminów z tych przedmiotów jest konieczne, żeby można było przejśc na następny rok.
Zastanawiam się także nad gospodarką przestrzenną. Plusem tych studiów, moim zdaniem, jest tytuł inżyniera. Dodatkowo dosyć łatwo, po tym kierunku można znaleźć zatrudnienie. Jednak nie wiem jak jest z rysunkami i wszelaką maścią pochodnych projektów? Trzeba się tam wykazywać dużymi umiejętnościami plastycznymi? I jak odbywa się rekrutacja? Należy, podobnie jak na architektuże, zaliczać rysunek?
Myslałem także nad geodezją, ale ona chyba raczej odpada, bo slyszałem, że podobnie jak na prawie, trzeba mieć plecy, żeby przyjęli cię do korporacji.
Zastanawiam się także nad informatyką i ekonometrią. Podejrzewam jednak, że jest to kierunek o wszystkim i o niczym. Ile jest tam informatyki, a ile ekonomii?

Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.09, 20:49
      Jeśli masz odpowiednią wiedzę to startuj na polibudę. Jak nie czujesz się na
      tyle dobry z matmy, fizyki etc., żeby utrzymać się na takiej uczelni, to wybierz
      Uniwersytet Ekonomiczny/Akademię Ekonomiczną. Jaki kierunek? Finanse i
      Rachunkowość. Jeśli chodzi o języki to uczysz się dwóch języków, ale z reguły
      możesz wybrać ich poziom. Postaraj się tylko na maturze. Na UE/AE są na
      Finansach wysokie progi. Myślałeś o ekonomii. Moim zdaniem to mało konkretny
      kierunek (nie zawsze, czasem zdarzy się naprawdę dobra specjalność).
    • Gość: qwasdghj Re: Co wybrać? IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.09, 21:01
      Bezwglęgnie albo FiR albo informatykę. Jak się nie dostaniesz na
      państwowe to idź prywatnie, byle te kierunki to z pracą nie powinnaś
      mieć większych problemów. Uniwerek odradzam w całości - pewne
      bezrobocie po prawie każdym kierunku, a na polibudzie informa,
      automatyka lub elektronika, z resztą lepiej dać sobie spokój.
      • Gość: student Re: Co wybrać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.09, 22:08
        Polecam Gospodarkę Przestrzenną, ewentualnie Geodezję i Kartografię ze
        specjalnością NIERUCHOMOŚCI. Jeśli się będziesz starał możesz duuużo zarobić.
        • Gość: Seched Re: Co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 11:01
          A jak jest z rysukami i projektami na GP? Trzeba zdawać egzamin z rysunku, żeby się tam dostać?
          • zloty.strzal Re: Co wybrać? 09.02.09, 11:39
            Gość portalu: Seched napisał(a):

> Trzeba zdawać egzamin z rysunku, żeby
            > się tam dostać?

Informacja powinna być na stronie uczelni.
            • Gość: gość Re: Co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 11:46
              Nawet jeśli nie trzeba zdawać egzaminu z rysunku, to i tak potem będziesz
              musiał robić rysunki.
              • Gość: rex Re: Co wybrać? IP: *.acx.pl 16.05.09, 20:57
                > Nawet jeśli nie trzeba zdawać egzaminu z rysunku, to i tak potem będziesz
                > musiał robić rysunki.

W Autocadzie :)
        • Gość: rex Re: Co wybrać? IP: *.acx.pl 16.05.09, 20:49
          Po gospodarce przestrzennej nie mozna sie starac o jakiekolwiek uprawnienia
          budowlane i nie jestem pewien na 100 proc. ale uprawnienia urbanistyczne tez nie
          wchodza w gre. GP to taka politologia na polibudzie.
          • Gość: Monnie Re: Co wybrać? IP: *.ip.netia.com.pl 28.05.09, 22:13
            wybacz, ale również interesuję się tym kierunkiem, i z tego co wyszukałam w
            internecie wynika, że nie ma już czegoś takiego jak UPRAWNIENIA URBANISTYCZNE.
            żeby zyskać miano urbanisty, wystarczy zgłosić się do Krajowej Izby Urbanistów
            (czy czegoś takiego), przyjmują magistrów inżynierów gospodarki przestrzennej z
            bodajże 5-letnim doświadczeniem.
            POLITOLOGIA NA POLIBUDZIE - człowieku, przejrzyj program studiów, dopiero potem
            pisz na ich temat.. -.-
      • czarnytekiero Re: Co wybrać? 16.05.09, 20:55
        Odradzam FiR i reszte obłych kier. majacych cokolwiek wspolnego z ekonomia. Studia o wszystkim i o niczym. Jestem na drugim roku i uniwerku ekonom. i to co zauwazam to żenujący poziom. Przez 3 lata bylem zagrozony z matmy w liceum i poki nie przyszedlem na FiR zylem w przekonaniu,ze jestem głąbem w tym temacie. Okazuje sie ze sa wieksze głąby niż ja i wcale nie jest ich tak mało. Zdecydowana wiekszosc nie zdawala matmy (o rozszerzonej nie mowie juz wcale). Jesli mialbym Ci radzic idz na polibude. Najlepiej na informe bo zadnych uprawnien po skonczeniu studiow nie beda wymagac od Ciebie i najszybciej kase sie robi w tej dziedzinie. Oczywiscie, jesli w ogole ogarniasz matmę.
    • jvz18 Re: Co wybrać? 09.02.09, 15:01
      Witam!
      Możesz podjąć studia ekonomiczne (w trakcie studiów będą dwa języki
      o dowolnych poziomach - w przypadku Wyższej Szkoły studiów
      Międzynarodowych w Łodzi). Jeśli chodzi o inny kierunek, to mogę
      zaproponować stosunki międzynarodowe ze specjalizacją:
      międzynarodowe stosunki polityczne, zarządzanie państwem, służba
      dyplomatyczno - konsularna, amerykanistyka, arabistyka, sinologia,
      dziennikarstwo i media, prawo i administracja UE, zarządzanie i
      marketing, turystyka i hotelarstwo. Są to specjalizacje, które
      cieszą się opinią studentów. Po nich można znaleźć pracę w każdej
      dziedzinie: praca w biurze, banku, szkole, instytucjach publicznych
      i międzynarodowych i prywatnych firmach.
      Pozdrawiam
    • Gość: jkl. Re: Co wybrać? IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.02.09, 15:29
      widać, że nie masz pojęcia co to jest ekonometria... z ekonomią w powszechnym
      znaczeniu ma ona wspólnego tyle co te kilka liter w nazwie. To nauka pomocnicza
      w ekonomii.
      Ekonometria opiera się przede wszystkim na matematyce, głównie statystyce, i
      służy badaniu związków między zjawiskami ekonomicznymi, przewidywanie procesów
      ekonomicznych, metody sterowania nimi, itp. Podstawowym narzędziem jest model
      ekonometryczny - a to jest po prostu model matematyczny zastosowany w ekonomii.
      To jest najcięższy kierunek na wydziałach ekonomiczno-socjologicznych, mnóstwo
      dość zaawansowanej matematyki, której faktycznie się używa.
      Mówiąc, że jest to kierunek o wszystkim i o niczym, popisujesz się zwyczajną
      ignorancją, bo jak może interesować Cię kierunek, na temat którego nie wiesz
      absolutnie NIC? Ładnie nazwa brzmi czy co?
      • Gość: Seched Re: Co wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 16:49
        Oczywiście, że nie znam szczegółów dlatego POPROSIŁEM o rady i ew. propozycję, który kierunek, patrząc na moje predyspozycje, będzie dla mnie odpowiedni. Chciałbym po prostu znać opinię osób, które studiują już na tych kierunkach lub miały z nimi jakieś kontakty. Przepraszam panie student, że ośmieliłem się obrazić pana wszechstronną wiedzę z zakresu matematyki. Biję się w pierś i obiecuję wpłatę pieniędzy na bony żywnościowe dla głodnych studentów.
    • Gość: moze geodeta Re: Co wybrać? IP: *.chello.pl 16.05.09, 18:35
      Hej

Też rozmyślam, co wybrać.
      I zdecydowałam się, że pierwszym kierunkiem będzie "geodezja i kartografia", a później - zależy jak pójdzie ;) Ale nie chciałabym poprzestać na jednym kierunku.
      Wybrałam geodezję, bo już po studiach inżynierskich można się starać o uprawnienia, a np. jako drugi "budownictwo" (tu uprawnienia są w pełnym zakresie dopiero po studiach magisterskich), albo "informatyka". I wyszło na Politechnikę Gdańską, gdzie jest spory wybór powiązanych kierunków, a rekrutacja jest jedna na całą uczelnię (bez potrzeby składania oddzielnych podań i opłat - to szczególnie fajne dla Staruszków).
      A sama Politechnika w Gdańsku ma uznanie i wielu znajomych moich Staruszków jest po tej uczelni, i dobrze zarabiają.
      Ogólnie: spójrz na rangę wydziału i później uczelni. W sumie wydział prowadzi studia i musi mieć kilka kierunków studiów, co świadczy wprost o jego randze. Do tego dobra uczelnia i z tradycją. A resztę już musisz sam powalczyć :)
      • Gość: rex Re: Co wybrać? IP: *.acx.pl 16.05.09, 21:06
        Jesli nie konczylas studiow I stopnia na kier. budownictwo to jest bardzo watpliwe,ze ktorakolwiek politechnika przyjmie cie na studia II stopnia - budownictwo. Dotyczy to nawet kierunkow uwazanych za pokrewne w jakims tam stopniu (inzyniera srodowiska,geodezja itp). Jesli juz laskawie ktorys dziekanat sie zgodzi czeka cie mega przeprawa i nadrabianie roznic programowych a jest ich mnostow plus bieżąca nauka :) Z tego co wiem, studenci budownictwa wybieraja juz specjalizacje na 6 semestrze i kontynuuja ja na stopniach 2 stopnia. Ty nie bedziesz miec zadnej specjalizacji po geodezji. Chyba ze zamierzasz studiowac rownolegle od poczatku oba kierunki - kiepsko to widze,bo na zarowno na geodezji i budownictwie jest zap%$#ol :)
    • turystyczna_girl Re: Co wybrać? 28.05.09, 13:29
      Zapraszam do studiowania Zarządzania w Turystyce na UJ
      • Gość: kam Re: Co wybrać? IP: 94.254.223.* 28.05.09, 20:09
        I: nie bój się języków, przed nimi nie uciekniesz. jeżeli chcesz mieć pracę jako
        white-collar, nie ma siły- musisz znać ang. i coś jeszcze. im szybciej to
        zrozumiesz i weźmiesz się do powolnej, lecz systematycznej nauki, tym lepiej dla
        Ciebie. w pracy nikt nie będzie Ciebie pytał, czy to lubisz czy też nie.
        Poziom języków zależy od uczelni jaką wybierzesz. To indywidualna kwestia
        uczelni. np.na UW nie robisz NIC, NIC! na SGH-u ( CO NAJBARDZIEJ POLECAM, JEŚLI
        MASZ MOŻLIWOŚĆ SIĘ DOSTAĆ!!) nauczą języków każdego, nawet największego łamagę,
        i to jest chyba jedyna tak genialna uczelni pod tym względem w kraju.
        II: przejrzyj programy studiów, przedmioty, pomyśl w jakim mieście chciałbyś
        studiować i w ten sposób wybierz studia
        III: ekonomię i finanse i bankowość polecam jak najbardziej, ale na jednej z
        najlepszych uczelni w kraju (UW, UJ, UAM, SGH!),
        jeżeli natomiast masz studiować w Koziej Wólce czy Olsztynie, Szczecinie, Łodzi-
        tylko kierunki techniczne:
        -> po gospodarce przestrzennej: nie zapomnij, iż musisz zdać państwowy egzamin,
        by zdobyć uprawnienia (podobnie jak na geodezji), nowy kierunek, nie ma wielu
        specjalistów
        -> geodezja: zawsze znajdziesz pracę, sprawdź jakie specjalizacje są na uczelni,
        na którą aplikujesz, na PW jest z 5, naprawdę jest w czym wybierać i geodezja
        jak najbardziej na TAK
        -> ekonometra itp. szczezrze nie mam pojęcia

najbardziej polecam SGH, bo potem nie musisz się martwić o pracę i pełen luz
        ALE spokojnie możesz wybrać też uczelnię techniczną, polecam te w większych miastach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka