Dodaj do ulubionych

Błagam pomóżcie!!

IP: 93.159.132.* 21.07.09, 18:50
Cześć! Potrzebuję waszej rady. Dostałam się na pedagogikę spoleczno
-opiekuńczą na Uniwersytet Pedagogiczny i zarządzanie kultura na UJ. Na co
iść? Co bardziej polecacie? Liczę na wasze opinie. Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: Błagam pomóżcie!! IP: *.devs.futuro.pl 21.07.09, 19:44
      Ten kierunek na uj jest nowy chyba, tak? W kazdym razie wydaje się ciekawy:)
      ja bym uj wybrala:)
      tak naprawde zalezy to od Twoich zainteresowan:)
      • Gość: Asia Re: Błagam pomóżcie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 20:53
        A ja UP :) Jeśli byłoby to zwykłe zarządzanie to jeszcze ale w kulturze? Dziwny
        twór.... Pedagogika ponoć jest łatwa i przyjemna,ale wybór należy do Ciebie.
    • Gość: marajka Re: Błagam pomóżcie!! IP: *.ghnet.pl 21.07.09, 22:56
      Pedagogikę. Pewnie ludzie wybrali by UJ, bo to UJ, ale od nowych kierunków radzę
      się trzymać z daleka.
    • Gość: ewelina Re: Błagam pomóżcie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 02:26
      Ja wybrałabym pedagogikę.

Później prawdopodobnie będziesz miała wybór specjalności i być może jest coś z
      kulturą (np. animacja społeczno - kulturowa jak u mnie na APS w Wawie).

To zarządzanie kulturą wygląda mi mało konkretnie, bo jeśli nauczysz się
      zarządzać, to raczej w każdej branży sobie poradzisz, więc nie ma potrzeby
      studiowania oddzielnego kierunku "zarządzanie kulturą".

A dodatkowo - jeśli będziesz studiowała to "zarządzanie kulturą", to raczej nie
      będziesz "idealnym pracownikiem" w biznesie jako takim.

Z kolei jeśli wybierzesz pedagogikę, to wg mnie łątwiej jest później znaleźć
      pracę w branży kulturalno - rozrywkowej. A po zdobyciu doświadczenia jako
      "zwykły" pracownik możesz awansować na menedżera.

A poza tym możesz szczęśliwie pracować z dziećmi, a skoro rozważasz pedagogikę,
      to pewnie to też jest bliskie Twojemu sercu :)

I ostatnia sugestia - przepatrz sobie przedmioty na obu kierunkach, może to też
      Cię pomoże zliczyć zalety każdego z kierunków.

Pozdrawiam i powodzenia! Każdy wybór jest dobry :)
      • Gość: Zdesperowana Re: Błagam pomóżcie!! IP: 93.159.132.* 28.07.09, 10:12
        Dziękuję za rady. Tak w sumie to najbardziej chciałabym pracować w mediach, to
        takie marzenie od niedawna, niekoniecznie tak żeby było mnie widać w TV;) Dzieci
        też bardzo lubię, nie wiem tylko czy ze wzajemnością. Dlaczego każdy wybór jest
        dobry? Ja mam dziwne wrażenie, że jest wręcz na odwrót. Szczerze powiedziawszy
        to moim kierunkiem nr jeden była filologia angielska, ale niestety tyćkę mi
        zabrakło. Te dwa kierunki to były takie awaryjne i teraz jestem w kropce, nadal.
        Skłaniałam się bardziej ku temu zarządzaniu, ale po waszych komentarzach znowu
        mam wątpliwości. Najchętniej bym postudiowała oba przez jakiś czas i wybrała po
        semestrze, ale czy jest to możliwe? Czekam na opinie, bo nie chcę popełnić
        wielkiego błędu. Dziękuję za wsparcie i rady!
        • Gość: ewelina Re: Błagam pomóżcie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 10:45
          To jeszcze raz ja. Dlaczego każdy kierunek jest dobry? Bo Ci trochę rozjaśnia w
          głowie czy to to co chciałaś, czy niekoniecznie :) Ja po maturze też
          zastanawiałam się czy studiować ekonomię, zarządzanie czy pedagogikę. Zawsze
          chciałam coś konkretnego, z biznesem najlepiej, pedagogika to był taki
          spontaniczny typ pod wpływem fajnej koleżanki. W końcu dostałam się tylko na
          pedagogikę. Teraz już prawie (oprócz pracy lic) skończyłam 3-letni licenjat z
          pedagogiki i wciąż mi biznes siedzi w głowie, więc pewnie jeszcze się tym kiedyś
          zajmę. Zgadzam się z Tobą w 100 % - najlepiej postudiować 2 kierunki po trochu i
          się przekonać. Hm.. a może tak można? Zapisać się na dwa? :)

Ogólnie to każdy ma inny punkt widzenia i inaczej to sobie wszystko wyobraża.
          Więc najlepiej pójdź na ten, do którego czujesz większe zamiłowanie. Bo jak
          wybierzesz coś, co Ci się później nie spodoba to będziesz żałowała, że
          posłuchałaś jakiś "internetowych" doradców zamiast pójść "za głosem serca" :) I
          naprawdę - każdy wybór jest dobry :-) Pozdrawiam!
          • Gość: Zdesperowana Re: Błagam pomóżcie!! IP: 93.159.132.* 30.07.09, 23:08
            Jak na razie jestem na obu kierunkach, na obydwa mam złożone papiery, zapłacone
            za indeks itp., jak na razie nikt się nie czepia, ja niestety nie wiem, czy
            można studiować oba jednocześnie i czy mi się to uda, przynajmniej jakiś czas.
            Na nieszczęście wydziały są daleko od siebie - dwie różne dzielnice Krakowa,
            dojazd beznadziejny i w ogóle nie wiem czy dam radę. Ogólnie rozważam dwa
            rozwiązania - pojście na pedagogikę i zdawanie jeszcze raz w przyszłym roku na
            anglistykę z poprawionymi wynikami - zabrakło mi naprawdę niewiele, i tutaj nie
            wiem, czy możliwe byłoby zaliczenie mi jakiejś części przedmiotów później na
            anglistyce, jak będę chciała iść na nauczycielkę? Lub kompletnie inna wersja -
            zarządzanie kulturą, zdanie w maju przyszłego roku matury z biologi i chemii, a
            potem studia związane z tymi przedmiotami - biotechnologia, farmacja. Która
            ścieżka lepsza, no i jest jeszcze jeden problem - w liceum byłam w humanie, więc
            chemia leżała, mam do niej sentyment jeszcze z gimnazjum.
            Nie chcę się sugerować opiniami forumowiczów, ale jak wybierałam profil w LO
            zignorowałam rady innych - nauczycieli, kolegów i poszłam tam gdzie chciałam,
            czego teraz żałuję. Teraz bardziej chcę się kierować rozsądkiem i choć wziąć pod
            uwagę rady innych. Jeszcze raz dziękuję i życzę realizacji marzeń biznesowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka