Dodaj do ulubionych

Studiuj prawo w Polsce

IP: *.197.224.89.threembb.co.uk 28.07.09, 18:40
Aktualnie studiuje prawo miedzynarodowe w Londynie, i za rok kończe studia licencjackie, pierwszego stopnia. Bardzo zależy mi jednak aby kontynuować swoją naukę w Polsce - idealny byłby Kraków lub Poznań. W Polsce jednak prawo nie jest podzielone na dwa etapy studiów, a ja chciałabym uniknąć zaczynania studiów od zera w Polsce. Uprzejmie proszę o informacje, wskazówki ludzi którzy orientują się w realiach jakie panują na uczelniach na kierunku prawa w Polsce - gdzie mogłabym się udać, gdzie i kogo pytać. Idealną opcją dla mnie byłyby studia uzupełniające/magisterskie, a nawet potem podyplomowe, żeby mieć pojęcie o prawie w Polsce. Jezeli ktoś wie coś co mogłoby mi pomóc to byłabym wdzięczna gdyby podzielił się informacjami. Bardzo zależy mi żeby kontynuować edukacje w Polsce, ale rozglądając się po stronach internetowych mam wrażenie ze innej opcji jak studiować od zera nie ma.... prosze o Waszą pomoc!
Obserwuj wątek
    • sundry Re: Studiuj prawo w Polsce 28.07.09, 19:05
      W Polsce prawo funkcjonuje tylko jako jednolite studia magisterskie.
    • arnoldos Re: Studiuj prawo w Polsce 28.07.09, 23:24
      Co to za kierunek i co to za uczelnia? Pewnie jakaś beznadziejna. No ale Londek
      to Londek :D
      Nawet jesli byłyby uzupełniające studia z prawa, to i tak ciężko byłoby opanować
      cały potrzebny materiał.Kontyunacja nauki moze polegać również na studiowaniu od
      1 roku. A na pozniejszych moglabyś sie skupić na prawie międzynarodowym (wszak
      posiadasz juz zapewne gruntowną wiedzę na ten temat).
      Na co liczyłaś idąc na taki kierunek, w Londynie??
      • Gość: M. Re: Studiuj prawo w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 10:09
        Hmm.. poza tym , że w Polsce są tylko studia jednolite magisterskie
        to nawet gdyby były II stopniowe , to nie wiem jak wyobrażasz sobie
        studia od 4 roku na polskiej uczelni , ucząc się o prawie polskim ,
        nie znając wczesniej podstaw . Polskie prawo różni się od prawa
        angielskiego , a juz na II roku zaczynają się kodeksy , których
        znajomość jest wymagana na dalszych latach . Dlatego tez nie
        wyobrażam sobie byś miała możliwość kontynuuowania studiów nawet
        gdyby istniał system boloński na prawie.
    • natade Re: Studiuj prawo w Polsce 30.07.09, 19:51
      jestem w podobnej sytuacji, z tym, ze studiuje w Niemczech i choc studia chce jednak skonczyc tutaj, na swojej uczelni, to wciaz mysle o czyms w PL.

na kilku Uni. sa tzw. szkoly prawa polskiego - moze to? wiem, ze na UJ jest taki program lecz z wykladowym niemieckim wiec mozesz nie byc zainteresowana :) ale wydaje mi sie ze UW powino cos miec - z angielskim musi byc latwiej niz z niemieckim.

inne wyjscie to wziac roczny urlop w swoje szkole i sprobowac zapisac sie w PL, chocby na te dwa semestry w ramach partnerstwa szkol, Erasmusa czy na wlasna reke - to ostatnie rozwiazanie wydaje sie byc najprostszym (od nikogo nic nie chcemy, koszty utrzymania ponosi sie samodzielnie) ale znajac elastycznosc polskich Uczelni moze sie okazac, ze nie ma takiej opcji.

ktos z Was probowal cos podobnego zalatwic?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka