Dodaj do ulubionych

Odmowa stażu

04.03.25, 20:47
Witam.

Dzisiaj zadzwoniła do mnie wyraźnie uszczęśliwiona Pani z PUP zajmująca się stażami - miała dla mnie staż. Też się ucieszyłam, bo szukam pracy i po kilku rozmowach jest na razie cisza. Czar prysł gdy Pani powiedziała jaki i gdzie.

Staż niby pasuje do mnie idealnie - zdaniem pani pod względem wykształcenia, doświadczenia i umiejętności. Na szybko znalazłam to ogłoszenia (akurat przeglądałam ogłoszenia) i nic tam nie pasowało. Wymagane pedagogika lub ukończenie kursów na terapeutę zajęciowego (ja ukończyłam pracę socjalną - jest to jeden z ukończonych kierunków, tych kursów nie mam), doświadczenie m.in 1 rok (ja w zawodzie pedagog czy nawet pracownik socjalny nie przepracowałam nawet 1 dnia), zero doświadczenia w pracy z osobami z zaburzeniami psychicznymi. Odmówiłam, podałam powyższe argumenty plus powiedziałam, że psychicznie nie dam rady tam pracować i że poszukuje czegoś w wyuczonym zawodzie (skończyłam finanse i rachunkowość w biznesie i ZZL) lub w pracy biurowej / administracji. Pani nie była szczęśliwa wręcz była zła. Podobno (siostra mojej koleżanki po macierzyńskim chciała staż z PUP a też skończyła Pracę socjalną i też jej chciano wcisnąć ten staż) zdaniem doradcy zawodowego, nikt nie chce tam iść. Moja odmowa oznacza, że będzie musiała dzwonić dalej.

Gdy jednak powiedziałam, że chciałabym jeden staż, to powiedziała mi, że nie spełniam kryteriów. I że jak będzie coś dla mnie miała to zadzwoni.

Z związku z odmową mam pytanie. Czy będą wyciągnięte konsekwencje w postaci wyrejestrowania? Nie wiem jak długo jeszcze będę poszukiwać pracy - na razie to 3msc, jeżdżę na rozmowy, ale jak do tej pory po rozmowach cisza - więc wolałabym mieć ubezpieczenie. Czy jak nie było skierowania tylko propozycja podczas rozmowy to może spowodować wykreślenie?

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka