11.05.26, 10:23
W nawiązaniu do wątku "Dlaczego opiekunki się boją kamery?" chciałem napisać coś niezwiązanego z kamerą, pracą i opieką, stąd osobny wątek.

Nie pierwszy raz spotykam się z reakcjami na odmowę w stylu "nie bój się!", "a czego się boisz?". Otóż strach nie jest ani jedyną, ani domyślną przyczyną odmowy.

To w sumie tyle.
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: Strach 11.05.26, 10:56
      Zdecydowanie.
      Czasem tak jest, że nie wiem czego chcę. Za to wiem doskonale czego nie chcę.
      Stąd moje zawahanie w momencie podjęcia decyzji, i ostatecznie odmowa.
      I to nie jest strach (chociaż bardzo odważna to ja nie jestem, o nie), ani inne stratytaty, tylko kalkulacja co zyskam, co stracę, lub realne przeszkody, które nie zawsze można (nie zawsze chcemy) powiedzieć rozmówcy.
      I tak jeszcze, jeśli ktoś mnie o cos prosi, coś proponuje, daje ofertę "niedoodrzucenia" to bywa, że nie daje prawa odmowy. Im bardziej nie przyjmuje odmowy, tym bardziej upewniam się, że słusznie odmawiam. Nie tym bardziej jest to strach, tylko moja reakcja obronna na takie osoby nieprzyjmujące do wiadomości, że nie, to znaczy nie. (A może jednak?! - tu juz mam ciary, wrr... )
    • bywalec.hoteli Re: Strach 11.05.26, 11:46
      a możesz rozwinąć ten wątek, podać jakieś przykłady Mataczniku?
      • matacznik Re: Strach 11.05.26, 12:11
        bywalec.hoteli napisał:

> podać jakieś przykłady
        >
        Nie ma to znaczenia, ciekawsze byłoby bazowanie na własnych doświadczeniach ematek, ale specjalnie dla Ciebie:
        - spróbować jakiegoś egzotycznego jedzenia
        - pójść na zajęcia sportowe (czy też jogę, jazdę konną itp.)
        - aplikować na inne stanowisko
        - pojechać na wycieczkę zagraniczną (albo na obóz przetrwania)
        - pracować pod okiem kamery lub innego systemu nadzoru
        - przejść intymne badanie u osoby płci przeciwnej
    • aqua48 Re: Strach 11.05.26, 12:10
      matacznik napisał:

> Nie pierwszy raz spotykam się z reakcjami na odmowę w stylu "nie bój się!", "a czego się boisz?".

Ja jestem już dużą dziewczynką, umiem bardzo zdecydowanie odmawiać i od baaardzo dawna nikt nie ośmiela mi się czegoś takiego mówić.
      Może Twoją odmowę ludzie traktują jako niezdecydowane "chciałabym ale się boję"?
      • matacznik Re: Strach 11.05.26, 12:12
        aqua48 napisała:

> Może Twoją odmowę ludzie traktują jako niezdecydowane "chciałabym ale się boję"?
        >
        To nie ja byłem tą opiekunką.
    • abria Re: Strach 11.05.26, 12:23
      jednakże, kamerki powinny być obowiazkowe klasach integracyjnych w szkołach

zeby mamusie z orzeczeniemi widziały co wyprawiaja ich dzieci, mamusie innych dzieci zreszta tez
      • partytura2026 Re: Strach 11.05.26, 12:28
        Jestem za. Jakość prowadzenia lekcji też by wzrosła. Skończyłoby się picie energetyków i żarcie kebsa w trakcie lekcji przez nauczycielki.
        • fogito Re: Strach 11.05.26, 15:58
          Oh jak bardzo bym chciała kamer na lekcji. Oj by się rodzice mocno zdziwili.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka