Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    05.02.02, 14:31
    Czy faktycznie pralka powinna miec co najmniej 800 a optymalnie 1000 obrotow
    czy to tylko taki bajer ? Czy w przecietnym praniu wykorzystuje sie takie
    suszenie, nie niszcza sie rzeczy ? Dodam ze pralka o obrotach na poziomie 600
    jest wyraznie tansza (ze 30%). Prosze o opinie. Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • kolja Re: Pralka 05.02.02, 14:42
        I jeszcze jedno : chyba lepiej kupic Boscha lub Electroluxa 600 obr. niz Ardo
        lub Polara z 850. Co myslicie ? Chcialbym wydac max. 1500 zl. Bosch 800+ obr.
        to juz wydatek prawie 2000 zl. Czekam na opinie.
        • Gość: Jarek Re: Pralka IP: *.siemens.pl 05.02.02, 14:56
          Jest roznica i to duza. Mam pralke 1000obr, wczesniej korzystalem i z 600
          (stara Luna) i z 800 i naprawde widze roznice miedzy kazda z tych trzech.
          Rzeczy odwirowane na 1000obr sie nie niszcza jesli ustawia sie pralke zgodnie z
          opisem programow. Jesli pralka ma nawet 1000obr a ustawimy ja na "delikatne
          tkaniny" to ona je i tak odwiruje na 600.
          Z tym wyborem czy Bosh/Siemens/Electrolux 600obr czy Ardo 800 obr to nie taka
          prosta sprawa. Markowa pralka bedzie markowa pralka, ale szybszego wirowania
          marka nie zastapi. Druga sprawa, ze nawet markowi producenci pralki z
          wolniejszym wirowaniem wypuszczaja zwykle jako sprzet ogolnie "skromniejszy"
      • Gość: grosper Re: Pralka IP: *.u.mcnet.pl 05.02.02, 16:27
        Witam.
        Ja posiadam pralkę OKO Lavamat 88830 firmy AEG.
        Ona ma 1800 obrotów dla bawełny, a przy tkaninach delikatnych maksymalnie 1200.
        Jest droga nawet bardzo, bo kosztuje około 4800 PLN. Jednak inne pralki sie do
        niej nie umywają. Kiedy chodzi słychać tylko szum lasu. W czasie wirowania
        słychać gwizd, ale nie ma problemu z wyważeniem. Nigdy jeszcze nie wyjechała
        mi na środek łazienki. Również jakieś szpargały które kładę na pralce nie
        spadają i to niezależnie ila prania włożę. Czasami piore kilka par skarpet i
        sparę slipek i efekt jest ten sam. Natomiast pranie jest prawie suche W
        ostatnio kiedy robiłem pranie a na dworzu było tylko kilka stopni powyżej 0
        pranie schło 2 godziny, a latem jest jeszcze szybciej.
        • Gość: lapciuch Re: Pralka IP: *.sap-ag.de 05.02.02, 16:33
          ten model to wypas

ale skromniejsze 1200 i 1300
          sa tez super
          nowszy model z nastawieniem czasowym

ja wlasnie taka kupie
          oplaci sie kupic AEG
          kosztuyje ponad 2 kola
          moze sie uda po negocjacji za 2200 czy 2300 kupic

ROI okolo 5 lat w porownaniu z pralka za 1300 uwzgledniajac koszty uzytkowania bez
          kosztow remontow

AEG
          naprawde warto!!!!!!

moja mama ma pralke AEG - chyba ma z 7 lat i wtedy miala opbroty 700/1000
          co prawda zdobyczna, ale sie spisuje bez zarzutu

pozdrawiam!

Gość portalu: grosper napisał(a):

> Witam.
          > Ja posiadam pralkę OKO Lavamat 88830 firmy AEG.
          > Ona ma 1800 obrotów dla bawełny, a przy tkaninach delikatnych maksymalnie 1200.
          > Jest droga nawet bardzo, bo kosztuje około 4800 PLN. Jednak inne pralki sie do
          >
          > niej nie umywają. Kiedy chodzi słychać tylko szum lasu. W czasie wirowania
          > słychać gwizd, ale nie ma problemu z wyważeniem. Nigdy jeszcze nie wyjechała
          > mi na środek łazienki. Również jakieś szpargały które kładę na pralce nie
          > spadają i to niezależnie ila prania włożę. Czasami piore kilka par skarpet i
          > sparę slipek i efekt jest ten sam. Natomiast pranie jest prawie suche W
          > ostatnio kiedy robiłem pranie a na dworzu było tylko kilka stopni powyżej 0
          > pranie schło 2 godziny, a latem jest jeszcze szybciej.

• Gość: TOYA Re: Pralka IP: 192.168.6.* 05.02.02, 20:26
        Zakup pralki zależy od bardzo wielu czynników, jest zawsze subiektywny. Rady
        się przydaja choćby dla porównania ale musisz pamiętać o jednym 90% światowych
        producentów sprzętów gospodarstwa domowego ma swoje zakłady lub filie lub
        montownie w Polsce. Tak zwana pralka markowa znaczy prawie zawsze montowana w
        kraju. Natomiast pralka markowa droga jest prawie zawsze montowana gdzieś w
        świecie. Czy to ma jakieś znaczenie nie wiem.Z góry uprzedzam że nieprawdą jest
        iż te montowane u nas są gorsze a montowane za granicą lepsze.Znaczna część
        pralek montowanych lub wręcz produkowanych u nas pod szyldami marek całej
        europejskiej elity producentów AGD idzie na rynki europejskie. I nie ma
        znaczenia dokąd dana pralka pojedzie. Reżimy technologiczne i b. ostra kontrola
        jakości powoduja że jest to sprzę absolutnie porównywalny. Pzdr.
      • Gość: anama Re: Pralka IP: 10.254.0.* 06.02.02, 14:21
        a ja mam równiez inne pytanie dotyczące wyboru pralki: lepsze są te ladowane z
        góry, czy tradycyjnie z przodu?
        • Gość: emka Re: Pralka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.02.02, 14:31
          no wlasnie, podobno te ladowane od gory sa lepsze jakosciowo, tyle tylko, ze
          mnie sie mniej podobaja
        • Gość: Jarek Re: Pralka IP: *.siemens.pl 06.02.02, 15:18
          Te ladowane od gory maja lepiej ulozyskowany beben i dzieki temu teoretycznie
          sa trwalsze, a praktycznie sprowadza sie to raczej do tego, ze za ta sama cene
          kupujemy pralke o wiekszej liczbie obrotow. No i w malej lazience latwiej je
          ustawic. To chyba wszystkie zalety. A wady? Niewygodna, trudniejsza w
          codziennej obsludze, wiele modeli ma beben, w ktorym trzeba szukac drzwiczek,
          nie zatrzymuja sie one w pozycji do gory, niewygodnie sie je otwiera, mozna sie
          skaleczyc o krawedz bebna. No i wyglad tez mi jakos nie pasuje....
        • Gość: Aga Re: Pralka IP: *.uni.lodz.pl 07.02.02, 13:24
          Mnie się wydaje, że pralki tradycyjne - ładowane od przodu - jako że są starsze, dłużej istnieją na
          rynku są lepiej dopracowane niż nowsze ładowane od góry. Ale to tylko moje skromne zdanie.
      • Gość: outd73 Re: Pralka IP: *.stacje.agora.pl 06.02.02, 14:42
        ja mam 1200,
        ale mialem wczesniej nie wiem ile ale duzo mniej- stary Polar, w żadnej po
        odwirowaniu woda nie ciekła z prania, po mniejszych obrotach po prostu dłużej
        schnie
        a rzeczywiście delikatniejszych rzeczy nie można wirować na maxa,
        zobacz też inne parametry, bo często wieksze obroty idą w parze z innymi
        przydatnymi bajerami: np. opóźniony start, zdrowia,
      • Gość: Marzena Re: Pralka IP: 217.8.161.* 06.02.02, 14:54
        Jest duża różnica pomiędzu 600 obrotami a 800 czy 1000. Ostatnio kuipiłam w
        Media Markt prealke Candy z 1000 obrotów i innymi bajerami szer. 40cm w
        promocji za 1650PLN. O podobnych parametrach innych firm np. BOSH kosztowały
        pow. 2000PLN
        • kolja Re: Pralka 07.02.02, 09:40
          Witam, wlasnie wczoraj ogladalem taka pralke Candy - do 1000 obr/min.
          (glebokosc ok. 40 cm) - zrobila na mnie bardzo pozytywne wrazenie. Nie ma
          takich funkcji jak opoznienie startu, ale za to zuzycie energii i skutecznosc
          prania ma w kl. A. Mam niewiele miejsca w lazience i idealnie pasowaloby mi
          takie malenstwo. Nie jest to wprawdzie Bosch, AEG czy Electrolux o Miele nie
          wspominajac, ale Candy to chyba tez przyzwoita firma (choc wloska...) i w
          przystepnej cenie. Prosze o opinie. Pozdrawiam.
          Aha, jeszcze ogladalem takiego malego Electroluxa ale mial strasznie male
          drzwiczki i do tego te drzwiczki otwieraly sie w mniejszym stopniu niz w Candy.
          No i cena 200 zl wyzsza.
          • Gość: marcia Re: Pralka IP: *.u.mcnet.pl 07.02.02, 13:38
            Ja mam Electroluxa model - EW 1044S.
            Ma głębokość około 44,5 cm, o ile dobrze pamiętam.
            Jest rewelacyjna. Mój brat i moi Rodzice od 3 lat mają poprzedni model 1043 i
            też są bardzo zadowoleni.
            Polecam. Ja już dawno wyszłam z założenia, że jak sprzęt AGD to tylko
            Electrolux. Ale uwaga na węgierskie modele promocyjne - to golasy słabej
            jakośći.
          • agnesp76 Re: Pralka 07.02.02, 13:40
            Mam taką małą pralkę - Candy AQUAMATIC 10T - 1000 obrotów. Jej wymiary to wys. ok. 70 cm, szer.
            chyba 51 i głęb. jakieś 43 cm - znaczy się jest mniejsza od tradycyjnej w każym wymiarze. Mnie się
            podoba, nawet to że ma 3 kg (więcej i tak mnie się nie zmieści w łazience na suszarce, a czasem i 3
            kg to za dużo). Zużycie wody i energii jest nieduże - przynajmniej na moje oko. Mam tylko zastrzeżenia
            co do programu pt. wybielanie - więc ja to robię po swojemu, a nie wg przepisu. Nie ma też
            krochmalenia co by mi się przydało - ale też wyczułam co i jak nastawić i jest OK. Zapłaciłam za nią
            1649 zł dokładnie, widziałam też takie go małego Electroluxa w cenie 1800 zł, ale coś mi się w nim
            nie podobało, nie pamiętam już co. O Boschu słyszałam b. dobre opinie (użytkowników), ale dla mnie
            to już byłby trochę za duży wydatek. Z Candy jestem zadowolona, jakby ktoś miał jakieś pytanie to
            bardzo proszę.
            Pozdrawiam
        • Gość: grosper Re: Pralka IP: *.waw.cdp.pl 11.02.02, 14:37
          Jeżeli nie wiesz dlaczego zapłaciłeś za pralke Candy mniej niż za Bosch'a, to
          odpowiedź jest prosta. Z Włoch dobry jest makaron pizza, oraz włoszczyzna
      • Gość: hserwin Re: Pralka IP: *.chello.pl 11.02.02, 14:15
        Polecam pralkę Elektrolux 1066F ze sterowaniem elektronicznym.W zależności od
        wybranego programu sama dobiera wirowanie.Ma pranie ,wełny,szybkie,ręczne
        programy oszczędne,program skrócony.obcje przeciw gnieceniu sie tkanin
        itd.Wirowanie jest ciche,pralka nie skacze po łazience bo wszystko jest
        ustalane przez czujnik elektryczny i wyważane.Jedyny mankament to jej
        wymiary.Zajmuje dośc dużo miejsca.
      • zizzi Re: Pralka 11.02.02, 14:47
        Czy może znacie jakąś pralkę z której pranie wychodziło by suche.A przynajmniej
        nadające się do prasowania?Będę wdzięczna za rade.
        • Gość: soowka Re: Pralka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 18:06
          Tak, to pralko-suszarka. Pranie może "wyjść" z pralki albo zupełnie suche,
          prawie suche (takie idealne do prasowania), lub poprostu porządnie odwirowane.
          Wszystko zależy od Ciebie. Wady są takie, że takie modele są droższe (nie
          polecam tkzw. "tanich" marek), duże (z tego co widziałam to minimum 60x60cm) i
          nie ma energooszczędnych, czyli o klasie A. Właściwie to zaczynają się od klasy
          C. Poz.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka