Gość: pola IP: 213.199.204.* 25.02.04, 18:42 Mój tata chce nam podarować część działki. Jaki jest podatek od darowizny? Czy wystarczy załatwienie formalności u notariusza? Proszę o radę bo zupełnie sie na tym nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Darowizna 25.02.04, 19:26 Cześć Pola Gość portalu: pola napisał(a): > Mój tata chce nam podarować część działki. Jaki jest podatek od darowizny? Podatek jest uzależniony od wartości przedmiotu darowizny oraz stopnia pokrewieństwa pomiędzy stronami jak też od tego czy ten darczyńca w ciągu ostatnich 5-ciu lat coś temu obdarowanemu podarował (przy czym opłaty to nie tylko podatek: to również taksa notarialna + VAT za sproządzenie umowy oraz opłata sądowa za wpis do księgi wieczystej - także liczone opd wartości przedmiotu darowizny). Żeby można było przybliżyć Ci koszty musisz napisać jaka jest rynkowa wartość darowanego udziału (bo skoro piszesz "część" to ja rozumiem, że darowany będzie udział w nieruchomości), oraz czy wyłącznie tato jest właścicielem - darczyńcą (jak to nabył?) jak też czy już coś Ci podarował w tym 5-letnim ostatnim okresie). > Czy wystarczy załatwienie formalności u notariusza? Tak, jak już zbierzecie dokumenty i przygotujecie sie finansowo, idziecie do notariusza celem zawarcia umowy darowizny a ten po jej zawarciu przesyła w Twoim imieniu wypis aktu do właściwego sądu wieczystoksięgowego z wnioskiem o wpisanie Cię do księgi jako współwłaściciela (taki wypis wysyła również do Geodezji oraz urzędu skarbowego). Jeśli jest to własność (a nie użytkowanie wieczyste) to współwłaścicielem stajesz się w chwili zawarcia umowy darowizny i już od tej chwili możesz rozporządzać swoim udziałem. Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Darowizna 26.02.04, 01:22 Polu, teraz zauważyłam, iż napisałaś: "nam". Kto to są ci obdarowani wobec tego? Ty i .. kto: mąż, brat, partner. napisz koniecznie, bo to istotne dla opłat. Pozdrowionka raz jeszcze. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Darowizna IP: 213.199.204.* 26.02.04, 17:16 Tato chce część działki podarować mnie i mojemu mężowi. Mamy zamiar tam wybudować sobie domek. Z tego co piszecie to trzeba ten grunt wycenić. Dziękuję za otrzymane rady i proszę o więcej. Z tego co piszecie czeka nas sporo załatwiania. A i tanie to nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Darowizna IP: 213.199.204.* 27.02.04, 13:02 Uściśle jeszcze niektóre informacje. Mój tato wraz z mamą są właścicielami tej działki, kupili ją przed laty. Tata chce oddzielić cześć tej działki byśmy tam mogli zacząć budowę. Wiem, że najpierw musimu załatwic formalnosci związane z tym by według prawa ta działka należała do mnie i mojego męża. Rodzice w ciągu ostatnich 5 lat nic mi nie "podarowali". Niestety nie znam wartości rynkowej tego gruntu. Zastanawiam sie jednak czy nie prościej byłoby gdyby rodzice tą działkę nam sprzedali (wtedy ustalą cenę jaka im będzie pasować). Zależy nam bowiem, by wszystko kosztowało jak najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Darowizna 28.02.04, 02:40 Cześć Polu Gość portalu: pola napisał(a): > Mój tato wraz z mamą są właścicielami tej działki, kupili ją przed laty. I to jest bardzo ważna informacja, bo ma wpływ na podatek od ewentualnej darowizny. >Tata chce oddzielić cześć tej działki byśmy tam mogli zacząć budowę. Wiem, że >najpierw musimu załatwic formalnosci związane z tym by według prawa ta działka >należała do mnie i mojego męża. Jeśli chcecie aby ten nowy dom był Waszą własnością tj. Twoją i męża, to najpierw rodzice muszą wystąpić do Geodezji o dokonanie podziału tej dużej działki na dwie. Muszą w tym celu uzyskać mapę sytuacyjną z projektem podziału oraz prawomocną decyzję zatwierdzającą podział. To jest krok nr 1 dla Was jeśli mówimy o przeniesieniu na Ciebie i męża własności konkretnej działki. >Rodzice w ciągu ostatnich 5 lat nic mi nie "podarowali". To też dobrze, bo mamy kwoty wolne, których w tej sytuacji robi nam się prawie 40.000,-zł (a to nie jest mało). >Niestety nie znam wartości rynkowej tego gruntu. Zastanawiam sie jednak czy >nie prościej byłoby gdyby rodzice tą działkę nam sprzedali (wtedy ustalą cenę >jaka im będzie pasować). Zależy nam bowiem, by wszystko kosztowało jak >najmniej. Polu, czy do sprzedaży czy do darowizny i tak musi być wartość rynkowa. Rozejrzyj się w terenie ile takie pdoobne działeczki o powierzchni zbliżonej do Waszej mniej więcej kosztują może jakieś biuro pośrednictwa w okolicach, może poczytaj dodatek do GW w środę). Musisz podać jakąś mniej więcej rynkową wartość tej działki, którą macie otrzymać, bo nie będę w stanie bez niej podać Ci nawet przybliżonych opłat. Przy sprzedaży musisz mieć jeszcze na uwadze fakt, że US ma prawo wezwać Was jako nabywców i zapytać skąd mieliście środki na kupienie tej działki. Budowa domu też pochłonie niemałe pieniądze przecież - miej to na uwadze. A może opłacać się będzie przenieść własność na Was w zamian za tzw. opiekę nad rodzicami (to umowa o dożywocie)? Zobaczymy jak będzie najtaniej. Popytaj w sprawie tej wartości i wróć tutaj do mnie. Póki co pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Darowizna IP: 213.199.204.* 28.02.04, 21:51 Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc. Jak tylko będe mieć więcej informacji odezwę się. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Darowizna IP: 213.199.204.* 29.02.04, 22:32 Wartość działki wynosi około 30 000 zł. Będę wdzięczna za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Darowizna 01.03.04, 01:41 Cześć Polu, Gość portalu: pola napisał(a): > Wartość działki wynosi około 30 000 zł. Przy takiej wartości oraz założeniu, że rodzice nic Wam nie podarowali w ciągu ostatnich 5-ciu lat podatku w ogóle nie będzie, a to dlatego, że w sumie macie zwolnienia wyższe niż ta wartość. Tych zwolnień macie 4 x 9.637,-zł co przekracza wartości darowizny. Natomiast będziecie mieli do zapłacenia pozostałe opłaty związane z umową darowizny: - taksa notarialna: 800,-zł + VAT 22% tj. 176,-zl - wniosek do sądu: 150,-zl + VAT 22% tj. 33,-zl - opłata sądowa za wpis Was do księgi: 440,-zł - wypisy: ok. 200,-zł Wszystkie te opłaty wnosicie u notariusza przy zawieraniu umowy. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie Polu. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Darowizna IP: 213.199.204.* 01.03.04, 10:11 Dziekuję bardzo za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś