Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

proszę o opinie

07.07.10, 09:29
    Wybraliśmy sobie taki projekt
    www.dobreprojekty.pl/lustrox.php?kod=w1912a i bardzo prosimy o opinie.
    Rodzina 2+2 , wejście od południa- odbicie lustrzane bo od strony garażu lecą
    druty. Zależy mi na spiżarce, garderobie i dodatkowym pokoju na dole.
    Tutaj niby wszystko to jest -zastanawiam się tylko czy te sypialnie na górze
    nie będą trochę małe?
    Ewentualnie proszę o podrzucenie linków do czegoś podobnego bo przejrzeliśmy
    już tysiące projektów
    Obserwuj wątek
      • Gość: kira Re: proszę o opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.10, 10:00
        Maleńkie dwa pokoje na górze.Dół także pozostawia wiele do życzenia.Zobacz sobie
        projekty domów w lobelii, na działkę od południa:) Ja buduję 156 m, ale jest
        opcja chyba 128m i większe.Projekty z Archonu.Pozdrawiam! Daj znac jakie decyzje?
        • syncmaster710v Re: proszę o opinie 07.07.10, 11:43
          > Maleńkie dwa pokoje na górze.Dół także pozostawia wiele do życzenia.Zobacz sobie

no właśnie te pokoje hmm-ale myślę że jak będzie garderoba to nam wystarczy ten
          najmniejszy pokój,w tym dużym będzie szafa wnękowa na całą ścianę.
          Dół mi się podoba ,nic bym tam nie przerabiała - kuchnia ma być właśnie taka pół
          otwarta - no i spiżarka to dla mnie podstawa.
          Jedyna zamiana to na klatce schodowej jako doświetlenie to luksfery a nie okno.
          • syncmaster710v Re: proszę o opinie 07.07.10, 12:08
            www.dobreprojekty.pl/projekt_w2712a.html
            ewentualnie ten tylko garaż na jeden samochód
            • Gość: kira Re: proszę o opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.10, 07:58
              witaj ! Ten nawet fajny, no ale zawsze te "ale" m/i dla mnie rozwiązanie kuchni
              w salonie i wejście przez salon np.z zakupami w zimie- nie do przyjęcia:( Nie ma
              żadnych "bocznych' drzwi do kuchni.Salon będzie więc caly czas w użytku...Będzie
              impreza dorosłych,a dzieciaki np.po coś do picia;)siedzisz wygodnie w majtkach w
              salone a tu znowu to samo ;) Salon ten jest wykorzystany jako ciąg
              komunikacyjny:( Garaż- no niby powinien starczyc jednostanowiskowy...ja jednak
              wiem,że życie pisze inne scenariusze;) Mam dwustanowiskowy:) Tylko w przypadku
              tego domku byłby to barrrdzoo długi domek;) Mój ma 19 m elewacji frontowej,też
              jest długaśny;)
              Góra-sypialnie ok, pokój maciupki,można coś pomyślec kosztem garderoby...Ale czy
              to dobry pomysł? Ubrań w domu zawsze pełno...
              Myślę,że szukaj dalej...A co z lobelią 125m, nie odpowiada?
              Pozdrawiam!
      • dominikjandomin Re: proszę o opinie 08.07.10, 13:20
        Do zamontowania okno w spiżarni. Brak tego pozwala mi podejrzewać, że
        autor projektu nie myśli (a to powód do odrzucanie całego projektu).

Na co komu balkon na piętrze?

I ten występ z gabinetem - po co? Aby tylko bryłę skomplikować i
        podnieść koszty?
        • syncmaster710v Re: proszę o opinie 08.07.10, 15:46
          > Na co komu balkon na piętrze?
          A gdzie według ciebie ma być balkon jak nie na piętrze

Co do przejścia przez salon w drugim projekcie to może da się zrobić to
          przejście z korytarza ?

projekt który polecasz-nie ma dodatkowego pokoju ani spiżarki, no chyba że
          patrzę na zły projekt
          • dominikjandomin Re: proszę o opinie 09.07.10, 17:13
            syncmaster710v napisała:

> > Na co komu balkon na piętrze?
            > A gdzie według ciebie ma być balkon jak nie na piętrze

A po ch... Ci balkon w domku jednorodzinnym? Aby był mostek cieplny i
            żeby zapłacić kupę szmalu za coś nieużywanego?

Widzę w domkach, ile jest balkonów używanych... znikoma ilość. W
            bloku to co innego, a w domku masz taras i ogród - na co balkon?

> projekt który polecasz-nie ma dodatkowego pokoju ani spiżarki, no
            chyba że
            > patrzę na zły projekt

Chyba tak, bo żadnego nie poleciłem... Wolę robione na zamówienie
            (uwaga: nie jestem architektem).
            • syncmaster710v Re: proszę o opinie 09.07.10, 19:32
              > > projekt który polecasz-nie ma dodatkowego pokoju ani spiżarki, no
              > chyba że
              > > patrzę na zły projekt
              >
              > Chyba tak, bo żadnego nie poleciłem... Wolę robione na zamówienie
              > (uwaga: nie jestem architektem).
              To akurat nie było do ciebie :)

Na balkonie trzymam pościel -latem i zimą zresztą też.
              • dominikjandomin Re: proszę o opinie 09.07.10, 23:03
                O! Jesteś w zdecydowanej mniejszości.

Balkony w blokach są wykorzystywane, ale w domku to wyjątkowa
                rzadkość...

W sumie może i ta frajda wyrzucenia pościeli na balkon zamiast na dwór
                warta jest tych pieniędzy, które kosztuje balkon?
                • Gość: ewa Re: proszę o opinie IP: 85.222.87.* 10.07.10, 11:17
                  Zaleta jest dosc prosta bryla z dwuspadowym dachem. Ale ja tez bym
                  odzucila dom jednorodzinny z balkonami i tarasami, duze koszty
                  zrobienia, dodatkowy problem z utrzymaniem (naprawde bedziesz miala
                  czas na ozdabianie go kwiatkami jak trzeba sie zajac ogrodem?), po
                  paru latach prawie zawsze problemy z izolacja a korzysc praktycznie
                  zadna. Salon to duzy przedpokoj, kuchnia za daleko od wejscia. Nie
                  ma zadnej garderoby przy wejsciu, wiatrolap strasznie maly jak
                  wstawisz szafe to nie bedzie mozna przejsc, a szafa w tym miejscu
                  potrzebna. O pokojach na gorze juz pisali inni, male i pod duzymi
                  skosami czyli nie funkcjonalne. Ja bym szukala dalej.
                  • Gość: kira Re: proszę o opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.10, 15:17
                    archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-celozji/m47bbde4f3a770,1074
                    archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-groszku/m41e39f67ab48a,1074
                    archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-groszku-2/m42e0de060594e,1074
                    • dominikjandomin Re: proszę o opinie 12.07.10, 15:23
                      Gość portalu: kira napisał(a):

> archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-celozji/m47bbde4f3a770,1074
                      > archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-groszku/m41e39f67ab48a,1074
                      > archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-groszku-2/m42e0de060594e,1074

Autor chciał mieć SPIŻARNIĘ, żaden z powyższych nie ma.
                      • Gość: kira Re: proszę o opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.10, 07:38
                        > Autor chciał mieć SPIŻARNIĘ, żaden z powyższych nie ma.

To żle patrzysz ;) Poniższe też mają...
                        • dominikjandomin Re: proszę o opinie 14.07.10, 21:20
                          Nie wciskaj ludziom ciemnoty. Dom w celozji nie ma, domy w groszkach
                          mają nory pod schodami o pow. 1 m2 po drugiej stronie korytarza... to,
                          ze "architekt" nazwał to spiżarnią, nie znaczy, ze to jest spiżarnia.
                          Może schowek na odkurzacz i narty, to ok, ale nie spiżarnia...
                          • Gość: kira Re: proszę o opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.10, 11:24
                            Biorąc po uwagę metraż domu jaki poszukuje założyciel postu, tylko takie
                            spiżarnie są zaproponowane...WC są też w tych rozmiarach.Jaki metraż taka
                            spiżarnia....A ty dominikjandomin, jeśli chcesz, wolisz, czy masz taki gust
                            możesz zrobic - zaadoptowac salon na spiżarnię;p To nie czasy,gdzie ludzie
                            zbierają zapasy na cała zimę, wieszają pęta kiełbas, bekonów,mięs i w
                            słoikach...Spiżarka spełnia funkcję "większej szafki kuchennej" Czekam tylko, aż
                            powiesz aby dobudowali sobie stodołę, bo kiedyś było to
                            praktykowane...Zaproponuj coś mądrego człowiekowi,który szuka czegoś
                            konkretnego, a nie zajmuj się moimi propozycjami, bo to TYLKO mój punkt
                            widzenia...;)
                            Krytkowac można, proponowac można projekty indywidualne, bo cudzych pieniędzy
                            się nie liczy...Pozdrawiam i wiecej luzu życzę:)))
                            • dominikjandomin Re: proszę o opinie 16.07.10, 01:27

> To nie czasy,gdzie ludzie
                              > zbierają zapasy na cała zimę, wieszają pęta kiełbas, bekonów,mięs i
                              w
                              > słoikach...

Jakbym czytał propagandowe książki z PRLu...

Teraz są czasy powrotu do samodzielnie sporządzanych zapasów - nie z
                              musu, a dla przyjemności i smaku.

A nawet dla wygody... zgrzewka mleka UHT, zgrzewka mąki (kilku
                              gatunków), zgrzewka cukru... kilkanaście słoików marynat, aby sobie
                              wybrał tę, na którą przyszła mi ochota... Zamrożone 2 kaczki, gęś,
                              indyk...

I gdzie mam to wstawić?

A choćby zabrać się za domowy wyrób nalewek... i już spiżarnia
                              wielkości szafy pod schodami jest za mała.

> proponowac można projekty indywidualne, bo cudzych pieniędzy
                              > się nie liczy...

A może własnie liczy?

Projekt typowy robiony jest pod jakieś widzimisię projektanta.

Indywidualny - choć może być droższy - może pozwolić zaoszczędzić
                              pieniądze na niepotrzebnych rzeczach. Dużo większe pieniądze.
                              • Gość: kira Re: proszę o opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.10, 09:08
                                > proponowac można projekty indywidualne, bo cudzych pieniędzy
                                > się nie liczy...

A może własnie liczy?

Projekt typowy robiony jest pod jakieś widzimisię projektanta.

Indywidualny - choć może być droższy - może pozwolić zaoszczędzić
                                pieniądze na niepotrzebnych rzeczach. Dużo większe pieniądze.

Zdania są podzielone...Jeśli kogoś stac, niech korzysta z wiedzy i fachowości
                                projektanta, dostanie na pewno dom na "własną miarę"
                                Jeśli nie stac, bo nie ma co ukrywac projektanci "kroja" za każdą nawet
                                najmniejszą poradę - kupowac "projekt" gotowy....Ale i tak nie unikniemy
                                spotkania z architektem, bynajmniej w celu adaptacji projektu gotowego:)

dominikjandomin! Zalety spożarni znam,sama lubię miec co nieco wiecej,mój M robi
                                amatorsko winko (eksperymentuje ;p ) trudno znalesc gotowy projekt, z solidną
                                spiżarką, która nie "robi" za schowek na szczotki:D
                                • dominikjandomin Re: proszę o opinie 16.07.10, 11:49

> Zdania są podzielone...Jeśli kogoś stac, niech korzysta z wiedzy i
                                  fachowości
                                  > projektanta, dostanie na pewno dom na "własną miarę"
                                  > Jeśli nie stac, bo nie ma co ukrywac projektanci "kroja" za każdą
                                  nawet
                                  > najmniejszą poradę - kupowac "projekt" gotowy....Ale i tak nie
                                  unikniemy
                                  > spotkania z architektem, bynajmniej w celu adaptacji projektu
                                  gotowego:)

Wiem...

Dlatego należy sobie znaleźć architekta, który zaprojektuje, ale
                                  zapłaci się mu za projekt, nie za godziny rozmowy...

Szanujący się architekt zacznie od poznania całej rodziny, planów,
                                  upodobań.

Nieszanujący się... wyjmie teczkę z projektami i każe wybierać (albo
                                  posadzi stażystę za biurkiem do obsługi).

>Zalety spożarni znam,sama lubię miec co nieco wiecej,mój M rob
                                  > i
                                  > amatorsko winko (eksperymentuje ;p ) trudno znalesc gotowy projekt,
                                  z solidną
                                  > spiżarką, która nie "robi" za schowek na szczotki:D

Widzę, że mamy podobne podejście :)

M. in. dlatego jestem wrogiem gotowych projektów... Spiżarni nie ma,
                                  albo jest wielkości schowka na szczotki. Są niepotrzebne balkony. Są
                                  niepotrzebne załamania bryły budynku i linii dachu (koszta). Kuchnia
                                  jest albo malutka, albo obowiązkowo połączona z całych domem w formie
                                  wielkiego holu...

I tak dalej, i tak dalej...
                    • Gość: kira Re: proszę o opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.10, 15:33
                      www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-355,395,61,parter.html
                      www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-286,306,61,parter.html

projekty.lipinscy.pl/Colmar_II/
                      projekty.lipinscy.pl/Lipsk/
      • Gość: gość Re: proszę o opinie IP: *.swidnica.mm.pl 13.07.10, 11:00
        przytulny i nie rzucający się w oczy domek :)
        • Gość: xyzzz Re: proszę o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 13:14
          Bardzo fajny domek. Niczego bym nie zmieniła.
      • Gość: artur Re: proszę o opinie IP: 217.153.108.* 13.07.10, 16:52
        wiocha
        • syncmaster710v Re: proszę o opinie 13.07.10, 22:09
          Dziękuję za opinie i pomysły :)
      • troll_30 Re: proszę o opinie 14.07.10, 19:35
        Zastanów się czy ten domek nie jest za mały, no i ta zmarnowana
        przestrzeń nad garażem, tam aż się prosi o pokój.
        • Gość: kira Re: proszę o opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.10, 12:01
          www.pro-arte.pl/projekty-domy/47/
          • syncmaster710v Re: proszę o opinie 15.07.10, 13:26
            Ten projekt bardzo mi się podoba. Jadalnia obok salonu -wiec nie widać bałaganu z kuchni. Jest fajna spiżarka- co do zapasów to wprawdzie kiełbas nie robię, ale jadąc na zakupy kupuje wszystko razy 10. Kasza,maka,makaron,płatki,mleko- dzięki temu jest to wizyta raz w miesiącu a nie co tydzień. Poza tym mam sporo sprzętu AGD, to też zajmuje miejsce. Góra też jest ok-w pokojach dzieci zmieszczą się szafy wnękowe,raczej w miejscu gdzie na projekcie są łóżka.
            pytania :
            czy nie będzie problemu z dostawieniem ścianki w miejscu pomieszczenia rekreacyjnego aby zrobić tam garderobę? odetnę wtedy źródło światła? W obecnym domu mam ciemny korytarz, i prawdę powiedziawszy nie jest to jakiś wielki problem. Czy pokój nr 4 da się doświetlić dodatkowym oknem ? tak samo pozostałe pokoje 5 i 6-obok drzwi po dodatkowym oknie. Ponieważ okna są wschodnie boję się że będzie za mało światła.

Kira- dziękuję bardzo
            • Gość: kira Re: proszę o opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.10, 14:46
              Witaj! Cieszę sie,że mogłam pomóc. Dobrze wiem ile to zachodu jest znalezienie
              odpowiedniego domku i to na działke od południa:) Sama długo szukałam...masz
              rację, spiżarka to b.ważna sprawa, przynajmniej nie upycha sie sprzętu po
              szafkach, no i żywności,zgrzewek z napojami itp...

Jeśli chodzi o zmiany: Musisz zadzwonic do sprzedawcy projektu i zapytac o
              zmiany.Myślę że z dodatkowymi oknami nie będzie problemu, ale wiadomo, ze każde
              dodatkowe okno zmniejsza jakby to powiedziec, izolacje cieplną.Co do zabudowania
              i odcięcia światła z lukarny w pomieszczeniu rekraacyjnym, to może byc gorzej,
              bo ona właśnie oświetla korytarz.Ale są już innowacjne rozwiazania w
              doświetlaniu, mianowicie coś w rodzaju "oka" które "pobiera" światło z zewnątrz
              i pięknie doświetla pomieszczenie:) trzeba szukac tego gdzieś w działach z
              dekarstwem;) No i wiadomo, wszelkie zmiany wymagają pomocy projektanta.Trzeba go
              zwyczajnie opracowac i nanieśc tezż zmiany,wtedy będzie to projekt.Bo te
              wszystkie to teraz tylko wizja:)Proszę zawiadaniac o decyzjach:)
              Pozdrawiam ciepło!
              Kira
              • Gość: kira Re: proszę o opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.10, 14:49
                o tutaj zobacz, może znajdziesz rozwiązanie:)

www.e-dach.pl/okna,dachowe,Doswietlic_przez_dach,5707.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka