Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

grubość ścian w blokach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.10, 13:52
    Kilka lat temu kupiłam nowe mieszkanie z cegły, ma jedną wadę, dla mnie nie do zaakceptowania - akustyczność! Praktycznie słyszę każdego z czterech sąsiadów, rozmowy, szuranie krzeseł (jakby codziennie robili przeprowadzkę mebli), chodzenie (jakby chodzili w drewniakach), a jak jest impreza na dole to u mnie trzęsą się naczynia na stole... Podjęłam decyzję o zmianie mieszkania.
    Czy mogę prosić o radę: jaki materiał najlepiej pochłania dźwięki? A może powinnam celować w budownictwo z lat przedwojennych (podobni grubsze mury), ale to też za bardzo mi się nie uśmiecha... I jak sprawdzić po dwóch wizytach w oglądanym mieszkaniu, że nie trafi mi się coś podobnego do tego co mam teraz?
    Z góry dziękuję za wszelkie rady.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Krzyztof Re: grubość ścian w blokach IP: 178.56.121.* 26.12.10, 14:01
        Istnieją systemy wygłuszania ścian- specjalne panele-
        także dekoracyjne. Ja zamówiłem coś takiego do pokoju dziecięcego
        razem z dekoracją wyszło ok 1000zł. Na prawdę działa.
        Podaję namiar na firmę z Gdańska, ale mnie właśnie zrobili w Warszawie:
        www.otter.like.pl
        Może są jeszcze jakie inne ....am trochę szukałem, zanim znalazłem
        Jak by co mogę wysłać na priv zdjęcia z pokoju Andrzejka...:-)
        • belcia1 Re: grubość ścian w blokach 26.12.10, 20:53

Ja poproszę o zdjęcia z pokoju dziecka na maila Izabela5@poczta.onet.eu i radę, jak to się montuje?
      • Gość: a Re: grubość ścian w blokach IP: *.home.aster.pl 26.12.10, 14:02
        > eż za bardzo mi się nie uśmiecha... I jak sprawdzić po dwóch wizytach w oglądan
        > ym mieszkaniu, że nie trafi mi się coś podobnego do tego co mam teraz?
        > Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Popytać sąsiadów. Nie ma innego /prostszego/ sposobu. Norma na ścianę międzylokalową wynosi min 50 dB, więc prawidłowo postawiony budynek powinien być bardzo cichy.
      • Gość: przemo Re: grubość ścian w blokach IP: 178.73.51.* 26.12.10, 20:04
        Pełne poparcie dla Krzysztofa. Poszukaj w necie - są firmy zajmujące się takimi materiałami i nie koniecznie są to panele chodź też.
      • Gość: zator Re: grubość ścian w blokach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.10, 10:17
        najlepsza jest powojenna cegła, ale akustyczność także należy sprawdzić. mam 2 mieszkania w takiej technologii i 1 jest niemal ok, natomiast drugie niestety jest akustyczne... i te drugie zamierzam wyciszyć - cały sufit i 3 ściany pokoi graniczące z sąsiadami (m. in. za 1 ścianą jest kuchnia sąsiadów). wcześniej mieszkałem w płycie i powiem szczerze, że cisza była, tylko mieszkanie 4/IVp. skrajne w samym rogu.
      • Gość: pp Re: grubość ścian w blokach IP: *.aster.pl 27.12.10, 14:14
        Mieszkałam w różnych blokach, z różnych materiałów. Oto moje spostrzeżenia:
        - przedwojenna kamienica z cegły - wygłuszenie znakomite i w pionie, i w poziomie,
        - powojenny (lata 50.) z cegły - wygłuszenie fatalne. Słychać wszystko i w pionie, i w poziomie,
        - blok z wielkiej płyty (początek lat 80.) - doskonałe wygłuszenie w poziome, słabe w pionie.
        - 4-letni blok z pustaków silka - doskonałe wygłuszenie w poziomie i w pionie.
      • Gość: katka35 Re: grubość ścian w blokach IP: *.dynamic.chello.pl 27.12.10, 22:49
        Dziękuję za te informacje. Ja od siebie dodam, że kiedyś mieszkałam w ramie H i tam nie słyszałam nic, nie wiem, czy to był przypadek czy specyfika tego materiału.
        Co do wygłuszania ścian/sufitów - podobno zmniejsza to hałas o 20-30%, kiedyś interesowałam się tym tematem i potwierdził to jeden fachowiec (jego słowa: nie wierzyć tym, którzy obiecują więcej), a dla mnie to trochę za mało. I podobno nie pomaga to na hałas pochodzący od sąsiadów nad nami - na to najlepsza jest wyciszenie podłogi u tychże sąsiadów, ale to też nie wchodzi w grę. Wolałabym kupić ciche mieszkanie o odpowiedniej grubości ścian, niż inwestować w wyciszanie, które tylko w niewielkim stopniu rozwiąże problem.
        • Gość: gość Re: grubość ścian w blokach IP: *.technologpark.net 05.01.11, 10:02
          Ta firma również zajmuje się akustyką www.4sound.pl/
          Instalacje paneli najlepiej zostawić fachowcom, bo muszą być umieszczone w odpowiednim miejscu.
          Co do zakupu mieszkania - jeśli uda Ci się zdobyć projekt architektoniczny mieszkania, akustyk będzie mógł na tej podstawie ocenić jego parametry - są do tego specjalne programy, wtedy po przeprowadzce nie będzie niespodzianek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka