Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie normalne czy podłogowe?

23.01.11, 12:35
    Będę budowac dom jakie dac ogrzewanie czym się różni normalne od podłogowego.Jaka cena mniej więcej będzie zrobienia ogrzewania podłogowego.80m2 będzie miał domek.Duża różnica jest od normalnego ogrzewania? Czekam z niecierpliwością na odp.
    Obserwuj wątek
      • Gość: dede Re: Ogrzewanie normalne czy podłogowe? IP: *.146.127.230.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.01.11, 20:54
        Szczerze polecam podłogówkę. Rozdzielone strefy grznia (hall, salon, kuchnia, łaziena etc) daje przyjemny komfort użytkowania. cena -pewnie trochę drożej ale wg. mnie warto
      • edyta.irka Re: Ogrzewanie normalne czy podłogowe? 30.01.11, 23:16
        Polecam podłogówkę w ogólnej przestrzeni domu tzn. salon, przedpokój, łazienka, kuchnia... oprócz sypialni. Pamiętaj, że w sypialni śpisz - gdy leżysz, to głowa jest stosunkowo blisko podłogi i ogrzewana podłoga może spowodować wysuszanie błon śluzowych. U nas (tzn. u moich teściów) w sypialniach nie mamy "podłogówki" tylko kaloryfery i jest ok. W pozostałej przestrzeni domu jest ogrzewanie podłogowe... przyjemna sprawa z wielu względów.
        • klimatyzacje Re: Ogrzewanie normalne czy podłogowe? 31.01.11, 19:03
          Podłogówka jest bardziej ekonomiczna jeśli chodzi o koszty eksploatacji, wada droższe wykonanie
        • kasiak37 Re: Ogrzewanie normalne czy podłogowe? 05.07.11, 15:47
          jezeli bedzie sterowanie na kazde pomieszczenie osobno nie ma to zadnego znaczenia.
          To do edyta.irka.
      • Gość: maciek_51 Re: Ogrzewanie normalne czy podłogowe? IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.01.11, 14:28
        Przy wyborze ogrzewania musisz jezcze wziąść pod uwagę, co chcesz mieć na podłodze - w sensie, czy chesz mieć płytki, czy drewno, a jeśli tak to czy parkiet, jesli tak to jaki, czy panele, czy podłogi warstwowe, czy podłogi lite ? Bo nie każda podłoga będzie się nadawać na ogrzewanie podłogowe. Z podłogi drewnianej dobrze się nadaje się np: deska barlinecka z drewna egzotyczne, którą można montować pod ogrzewanie podłogowe. Generalnie pod podłogówkę zalecane są tylko egzotyki, a z drewna krajowego w zasadzie tylko dąb. Z płytkami nie ma takiego problemu, ale z drewnem tak, bo pod wpływem temperatury drewno "pracuje" kurczy się i zozszerza. Więc w zależności od typu ogrzewania na które się zdecydujesz - musisz sobie dobtrać wówczas odpowiednią podłogę. Dlatego warto mieć to na uwadze. Polecam poczytać np artykuł: www.drewno.pl/artykuly/1513-Deska+barlinecka+po+testach+ogrzewania+pod%C5%82ogowego.html
      • Gość: janek Re: Ogrzewanie normalne czy podłogowe? IP: *.benhauer.petroinform.net 05.07.11, 12:43
        ogrzewanie podłogowe to dobra opcja, u mnie w domu takie mamy, założyliśmy je za pomocą mat grzejnych, jak te sklep.cseie.com.pl/c/149/ogrzewanie-podlogowe-ogrzewanie.html
        nie ma się nad czym zstanawiać
      • Gość: Froog Re: Ogrzewanie normalne czy podłogowe? IP: *.range86-141.btcentralplus.com 06.07.11, 16:30
        Under floor heating to dobre rozwiazanie. Ja do przekonania meza uzylabym argumentow takich jak:
        Cieplo zawsze ucieka do gory a przez konczyny tracimy okolo 60% ciepla ciala.
        Majac ogrzewanie podlogowe cieplo zawsze bedzie rozchodzilo sie po pomieszczeniu w jakim jest zamontowane.
        Stopy nigdy nie beda marzly a dzieci podczas zabaw zawsze beda mialy cieplo pod pupami :) Do tego jakies fajne Floor tiles albo panele. Jak kto woli.
        Mam nadzieje,ze pomoglam :)
        Powodzenia
        • Gość: gigi Re: Ogrzewanie normalne czy podłogowe? IP: *.opera-mini.net 09.07.11, 23:46
          Popieram opinie edyty.
          W sypialni najlepiej miec kaloryferek:)
          • Gość: kaiser Re: Ogrzewanie normalne czy podłogowe? IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.11, 10:39
            Centralne ogrzewanie podłogowe to super sprawa, razem z nowoczesnym, ekonomicznym piecem pozwoli na ograniczenie wydatków na ogrzewanie.
      • nonus85 Re: Ogrzewanie normalne czy podłogowe? 14.07.11, 14:51
        uważam, że ogrzewanie podłogowe idealnie sprawdza się z łazience i ew w kuchni. Ne ma sensu pakować się w koszty i zakładać je w całym domu
        • joanka-r Re: Ogrzewanie normalne czy podłogowe? 14.07.11, 16:59
          a ja mam w całym domu i nie uważam, ze to pakowanie się w koszta. Przynajmniej nie bedę musiała patrzeć na kaloryfery i marnować przestrzeni scian. Koszta w 150 metrowym domu zainstalowania ogrzewania podłogowego nie są jakieś ogromnie przesadne, a wygoda spora.
      • nowa_nudziara Re: Ogrzewanie normalne czy podłogowe? 15.07.11, 11:34
        W starym domu jednorodzinnym u znajomych jest normalne ogrzewanie,a w łazience podlogowe i na ścianie drabinka-kaloryfer,gdzie jest w zimie bardzo ciepło,sądzę jednak,że tradycyjne ogrzewanie w postaci konwektorów jest bardzo dobre,zależy ile damy tzw.żeberek.
        • Gość: kaiser Re: Ogrzewanie normalne czy podłogowe? IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.08.11, 11:53
          oczywiście tradycyjne kaloryfery zdają swoją rolę, ale centralne ogrzewanie podłogowe to zupełnie inny przepływ mas ciepłego powietrza, szybsze nagrzewanie i mniejsze koszty ogrzewania
      • Gość: edek Re: Ogrzewanie normalne czy podłogowe? IP: *.181.86.94.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.08.11, 17:02
        Radzę poczytać
        www.ekspertbudowlany.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2778:grzejniki-aluminiowe-a-ogrzewanie-podogowe-czyli-jak-grza-efektywnie&catid=25:ogrzewanie&Itemid=100018
        www.ekspertbudowlany.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3334:jak-dobrze-ogrza-sypialni&catid=25:ogrzewanie&Itemid=100018
        • Gość: takajatysia Re: Ogrzewanie normalne czy podłogowe? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.11, 10:25
          generalnie wychodzi "bądź tu mądry, pisz wiersze". Jedni że bardziej oszczędne, drudzy że mniej, jedni, ze wszędzie dobre tylko nie do sypialni, a inni że złe ale do sypialni jak znalazł :/
      • arkanna Re: Ogrzewanie normalne czy podłogowe? 15.08.11, 21:57
        mam centralne ogrzewanie podlogowe tam gdzie leza kafle ( lazienki,hol,kuchnia) i kazde oddzielnie sterowane. polecam goraco. w pokojach gdzie mam deski mam kaloryfery.
        • sonia.beauty Re: Ogrzewanie normalne czy podłogowe? 05.09.11, 12:00
          ja chyba zdecyduję się na ogrzewanie podłogowe, znajomi doradzają takie rozwiązanie. Co myślicie o takich matach grzejnych? sklep.cseie.com.pl/c/149/ogrzewanie-podlogowe-ogrzewanie.html
      • cromwelll tylko nie podłogówka 05.09.11, 12:49
        nie róbcie podłogówki jest przereklamowana często się psuje, a producenci zawyżają oszczędności, tylko tradycyjne!!
      • ikaria80 Re: Ogrzewanie normalne czy podłogowe? 06.09.11, 23:18
        Tutaj jest artykuł na ten temat.Polecam zapoznać się z tematem :olazience.pl/12-porady-o-lazienkach/montaz-lazienki/38-ogrzewanie-podlogowe-w-lazience#jacommentid:118
      • Gość: Sasetka Re: Ogrzewanie normalne czy podłogowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 13:35
        Ogrzewanie podłogowe jest bardzo fajnym rozwiązaniem, jeśli tylko jest zrobione dobrze. Musi być dobrze zamontowane i zintegrowane z systemem ogrzewania, jaki jest w domu. Tutaj można sobie poczytać o różnych rozwiązaniach www.makroterm.pl/produkty/integratory/integrator-12 Pozdrawiam!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka