Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

podzielniki CO

IP: 5.2.* / *.chello.pl 24.04.04, 22:06
    Rok temu kupiłam mieszkanie ,w którym na grzejnikach sa pozakładane jakieś
    podzielniki ciepła ,z jakąś cieczą w środku.Myslałam ,że są po to ,żeby
    płacić mniej ,a tu na końcu roku po odczycie dostałam dopłatę ponad 1000
    zł,mimo tego że prawie wszystkie grzejniki mialam przez zimę pozakręcane
    (lubię mieć chłodno).Więc jak to jest z tymi podzielnikami ,czy to jest
    zgodne z prawem żeby spółdzielnia coś takiego zakładała, w dodatku bez atestów
    (sprawdziłam),czy mogę zażądać zdjęcia podzielnika i i rozliczać się
    inaczej.Ma ktoś podobny problem?.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Anty-podzielnik Re: podzielniki CO IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.04.04, 22:53
        Kasia 09 porusza nieśmiertelny chyba na tym forum problem podzielników. Obawiam
        się, że własnie z tego wzgledu może nie być jakiejs większej reakcji.

Myślę, że jednym z wiekszych ekspertów na tym forum w tej sprawie jest a_za z
        Łodzi, która dosyć dobrze rozgryzła to świństwo. ja też kiedyś byłem gorącym
        zwolennikiem tych ustrojstw, ale jak przeczytałem w prasie wypowiedzi fachowców
        na ich temat, że błąd rozliczeń ciepła przy ich pomocy może dochodzić nawet do
        2000(!) procent, to szybko o nich zapomniałem. Z lektury postów na tym forum w
        tej sprawie wynika, że tam gdzie są, z reguły sa potężne awantury po otrzymaniu
        rozliczeń za ciepło. Być może jest to wynikiem nieuczciwości firm
        rozliczających, może są jeszcze jakies inne powody. Podzielnik istotnie nie
        jest miernikiem zużycia ciepła, ale wiele spółdzielni i zarządców budynków go
        stosuje. Jeśli chodzi o spółdzielnię, to teoretycznie spółdzielcy poprzez swoje
        organy moga zrezygnować z korzystania z nich, ale to jest trudne, bo trzeba
        przekonac do tego przede wszystkim rade nadzorczą, a jej członkowie bardzo
        często ida ręka w rękę z zarzadem. Oczywiście można pójśc do sądu z
        rozliczeniami ciepła przy pomocy tego świństwa, ale wczesniej trzeba zebrać
        argumenty. Żeby je z kolei uzyskać, trzeba wyrwac ze spółdzielni komplet
        informacji na temat rozliczeń energii przy ich pomocy i to na piśmie, ale jak
        znam życie, spółdzielnie będą czynić robic wszystko, żeby takich informacji
        spółdzielcy nie udzielić. Trzeba się jednak powoływać na ustawę o dostępie do
        informacji publicznej, jak to nie pomoże, to iść do NSA. Jak widać, droga
        daleka.
        Pomimo tych trudności zachęcam do walki, forumowicze chyba jednak coś
        podpowiedzą, trzeba jednak bronic sie przed oszustwem.
        • Gość: a_za Re: podzielniki CO IP: *.res-polona.com.pl 26.04.04, 15:56
          Dziekuję za uznanie, Anty-podzielnik też już się nieźle wyszkolił i właściwie
          to nic dodać nic ująć do jego wypowiedzi. Mimo, że do prawa energetycznego
          wprowadzono już kilka poprawek, to żadna nie działa korzyść oszukiwanych
          lokatorów. Wręcz przeciwnie - ostatnia poprawka pozwala administracjom SMów na
          pełną dowolność rozliczania ciepła. Jedyne co można zrobić, to pilnować by
          firmy rozliczeniowe stosowały się do swoich własnych reguł (często oszukują),
          oraz by w mieszkaniach najbardziej narażonych na straty ciepła były stosowane
          odpowiednie wsp. korygujące (spółdzielnia musi je stosować, bo to jest wymóg
          ustawy). Wysokość tych współczynników jest kwestią umowy między spółdzielnią a
          firmą rozliczającą. Przy zbyt wysokich opłatach w stosunku do innych lokatorów
          można się starać o sprawdzenie i korektę współczynnika. W niektórych
          spółdzielniach korygują. Warto poczytać wątki o podzielnikach na forum isanitu
          www.isanit.pl/forum/forum.php . Można się wiele dowiedzić o systemie
          rozliczania, niestety, nikt jeszcze nie wymyślił jak się tego pozbyć bez
          narażania się na karne opłaty, no może nie całkiem - w Warszawie mieszkańcy
          jednej ze spółdzielni pozbyli się tego. Działali szybko i zdecydowanie i przede
          wszystkim wspólnie. Spróbuj najpierw dojść - co jest przyczyną, że masz tak
          wielką dopłatę. Musisz pamiętać, że punkty na podzielniku wskazują Twój udział
          w opłatach za ciepło dla całej nieruchomości. Jeżeli wszyscy płacą tak dużo,
          przy porównywalnej temperaturze lokali, to nic z tym nie zrobisz. Jeżeli twoje
          opłaty są dużo wyższe niż pozostałych lokatorów, to - albo są błędy w
          rozliczeniach, albo wsp. korygujący jest za duży, albo sąsiedzi nauczyli się
          omijać podzielniki i płacisz za cały blok. Na początek spróbuj ustalić
          przyczynę.
          Pozdrawiam i powodzenia
        • Gość: net Re: podzielniki CO IP: 195.205.156.* 29.04.04, 18:28
          u mnie rozleczenie w ub. roku wykazało niedopłatę równą ok 50 % wpłaconej
          zaliczki.
          W poprzednich latach zawsze miałem nadpłaty. Rozlicza zawsze ta sama firma
          niejaka "UNIKA" z POznania.
          W ub roku pozmieniała sobie współczynniki dla poszczególnych grzejników, z tym
          że zmiany były różne w różnych budynkach (9 szeregowców) w jednych
          współczynniki obniżono 4 razy a w innych 6 lub nawet 10 razy. Jaki tego skutek.
          Jeżeli w jednym roku dwie osoby zapłaciły umownie 100 za ogrzewanie, to w
          następnym roku w wyniku zmiany współczynników jedna zapłaciła 70 (współczynnik
          obniżony 10 razy) a druga zapłaciła 170 (współczynnik obniżony 4 razy).
          Sprawdziłem rozliczenia z kilku budynków i wyszło na to że ci co zwykle mieli
          niedopłaty wyszli mniej więcej na zero a ci co mieli nadpłaty w ostatnim
          rozliczeniu ujrzeli znaczne niedopłaty.
          Jakiś dyrektorek z tej Uniki tłumaczył się że zmieniły się jakieś przepisy i z
          tego te zmiany (ale szeregowce są takie same zlokalizowane obok siebie i nic
          nie uzasadniało takiego zróżnicowania rozliczeń).
          Największą różnicę widać na tzw elementach nieopomiarowanych, np. koszt z
          pionów w dużym pokoju zwiększył się o 100 % (z 50 do ok. 100 zł)
          Czy ktoś wie jak można sprawdzić prawidłowość takich rozliczeń czy przepisy to
          regulujące. Kto wydaje koncesje i sprawuje nadzór nad takimi firemkami
          rozliczającymi?
          • Gość: a_za Re: podzielniki CO IP: *.res-polona.com.pl 30.04.04, 15:34
            Muszę cię zmartwić. Nie ma w tym zakresie wyraźnych przepisów, takich, które
            można jednoznacznie interpretować. Przeczytaj artykuł na stronie
            www.isanit.pl - tytuł w ramce z małym czerwonym wykrzyknikiem - prawne
            uwarunkowania stosowania podzielników. Artykuł pisany dość dawno temu, ale
            dotąd nic się nie zmieniło, jedynie może to spółdzielnie mieszkaniowe dostały w
            zakresie rozliczeń jeszcze więcej swobody. A z tymi współczynnikami oszukują
            was. Albo poprzednio źle rozliczali i się połapali, że jest nie tak albo teraz
            oszukują - po co? Nie wiem. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze.
            Współczynniki dla kaloryferów mają za zadanie "zrównać" moc grzejników. Jeżeli
            w tym samym pokoju w pinie ty masz 10 żeberek a sąsiad 7 to punkty wybite na
            twim podzielniku pomnożą przez większy wsp. niż u twojego sąsiada, bo u ciebie
            grzejnik będzie miał większą moc i przy takiej samej temp. grzejnika więcej cię
            dogrzeje a podzielnik wskaże tyle samo punktów co u sąsiada - więc za więcej
            mocy ty zapłaciłbyś mniej. Po zrównaniu mocy grzejników współczynnikami
            wprowadza się następny wsp. - zależny od położenia mieszkania w bryle budynku.
            I tu, im bardziej narażone na straty ciepła masz mieszkanie tym niższy
            powinieneś mieć współczynnik, najniższy mają mieszkania szczytowe. Czyli punkty
            z podzielnika są wymnażane przez dwia wsp. po to żeby jeszcze bardziej zamotać
            to co już jest zamotane. Jedyne co możesz sprawdzić, to czy wsp. nadane
            grzejnikom rosną proporcjonalnie do ich mocy. Im większy grzejnik tym wyższy
            wsp., dwa identyczne grzejniki muszą mieć wsp. taki sam, niezależnie u kogo
            wiszą. I sprawdź czy macie wsp. korekcyjne na położenie mieszkania - firmy
            muszą je stosować.
            Powodzenia w dociekaniu prawdy
      • Gość: ja Re: podzielniki CO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 17:00
        tak, to prawda walka z podzielnikami jest trudna, nieposiadanie podzielnikow
        powoduje natomiast jeszcze wieksze oszustwa!!!, i np. uchwały sm w postaci
        DWUKROTNEJ średniej odpłatności naliczanej wg mieszkanń z podzielnikiem, które
        musi płacić ktoś, kto od podzielników się w sm wyłamał!!
        tak więc tylko wspólne działanie i patrzenie na ręce i sm i firmie
        rozliczającej cieplo
        powodzemia
        • Gość: Anty-podzielnik Re: podzielniki CO IP: *.aster.pl / *.acn.pl 26.04.04, 22:51
          Wsztscy chyba sie zgadzamy, że z podzielnikami jest w zasadzie więcej wad niz
          zalet. I dlatego do sprawy trzeba podejść chyba inaczej, ale tu wymagana jest
          solidarność spółdzielców, ale z tym nie jest już tak dobrze.

Zamiast walczyć z podzielnikami, lepiej chyba powalczyć z tymi, którzy podjęli
          decyzję o ich zainstalowaniu i rozliczaniu ciepła na ich podstawie. Przecież to
          nikt inny jak sami spółdzielcy powinni o tym decydować, może nie bezposrednio,
          ale przez swoje organy. Jeśli wszystkim wzrosłu opłaty po zainstalowaniu
          podzielników, to należy zadać sobie pytanie, po co to robiono? Celem ich
          stosowania nie było przecież zwiększenie opłat - jeśli one jednak wzrosły, to
          cel załozony nie został osiagnięty i trzeba wrócić do stanu poprzedniego, czyli
          z nich zrezygnować i wrócić do starego systemu rozliczeń. Gorzej, gdy wzrosły
          opłaty tylko niektórym - ci, którym nie wzrosły a być może nawet zmalały, nie
          poprą idei ich wyrzucenia. Pozostaje tylko bardzo żmudna walka indywidualna lub
          jeszcze z kilkoma osobami tak jak opisuje to a_za. Jedyna korzyść w tym drugim
          przyypadku może być taka, że ci "ciemiężeni" może się zintegrują i wspólnie
          jednak narzucą jakieś sprawiedliwsze rozwiązanie.
          • Gość: kasia09 Re: podzielniki CO IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.04.04, 10:49
            Łatwo powiedzieć żeby patrzeć spółdzielni na ręce ,ale w jaki sposób przecież
            to niewykonalne ,a do tego ja mieszkam w wieżowcu gdzie z racji windy mało kto
            ze sobą rozmawia i choć mieszkam tu rok to prawie z nikim sie nie znam ,nawet
            nie wiem ile poszczególni lokatorzy płacą za to nieszczęsne cieplo ,wiec w moim
            przypadku będzie mi trudno o jakąkolwiek solidarność.Pozostaje cierpieć w
            milczeniu.
            • Gość: Anty-podzielnik Re: podzielniki CO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 16:29
              Skoro Kasiu09 nie jesteś w stanie nawiązać kontaktu ze swoimi sąsiadami, to
              rzeczywiście pozostaje Ci tylko cierpieć indywidualnie, chociaż sąsiedzi za
              ścianą, pod Toba i nad Toba mogą mieć takie same problemy. Ale trzeba zacząć z
              nimi rozmawiać. A jestem pewien, że zarząd bezlitośnie wykorzystuje takie
              zatomizowanie spółdzielców.

A może podasz wiecej szczegółów: miasto, jaki jest budynek, koszt 1GJ w
              rozrachunku, itp. Może inni coś Ci jednak podpowiedzą, chociaz prawdę mówiąc
              osobiście nie mam zbytniej ochoty pomagac komuś, kto nie chce pomóc sam sobie.
              Ale może inni nie są takimi jak ja ......
            • Gość: a_za Re: podzielniki CO IP: *.res-polona.com.pl 28.04.04, 14:30
              No właśnie to jest cały urok tego systemu. On bazuje na tym, że ludzie w
              budynku prawie się nie znają. Ale rozumiem Kasię09, ja sama wynajmowałam
              mieszkanie w takim wieżowcu. Mimo, że normalnie nie mam kłopotów z nawiązaniem
              kontaktu z ludźmi, tam po roku nie znałam nikogo. Domyślam się, że Kasia
              wprowadziła się do starego bloku i jest w nim "nowa", nie zna spółdzielni, nie
              zna mieszkańców i jest to niezmiernie trudne do przełamania. W tej sytuacji
              niewiele możemy zrobić, ale coś jednak można. Kasiu przestudiuj dobrze druk
              rozliczenia, sprawdź jaka firma cię rozlicza, sprawdź co na tym wydruku jest -
              jakie pozycje są wyszczególnione, czy są stosowane jakieś współczynniki
              korekcyjne, jakie kwoty występują przy jakich pozycjach. Jak masz dostęp do
              skanera możesz mi przysłać skan tego dokumentu na adres: a_za@op.pl . Opisz,
              czy blok jest ocieplony, czy w mieszkaniu okna są wymienione, jak położone jest
              mieszkanie w bryle budynku, jaką ma powierzchnię (skrajne czy środkowe). Na
              podstawie tych danych będędę mogła wyliczyć Twoją stawkę ogólną za 1m2
              powierzchni, i porównać z innymi w podobnym budynku. Będziesz przynajmniej
              wiedziała, czy koszt ogrzania Twojego lokalu znacząco odbiego od przeciętnej
              opłaty za taki lokal. Jeżeli rozlicza Cię Viterra, to na rozliczeniu powinny
              być dane dotyczące całej nieruchomości, wtedy łatwo będzie sprawdzić jak
              wypadasz na tle innych mieszkańców i dopiero wtedy, gdy przekonamy się że Twoje
              koszty są rażąco wysokie będziesz miała podstawę do reklamacji. Spółdzielnia ma
              niestety prawo zakładać podzielniki i zatrudniać do rozliczania firmy,
              podzielniki nie mają atestów tylko certyfikaty, są zaliczane do sprzętów
              budowlanych i na rozliczanie wg nich nie ma wyraźnych przepisów dlatego tak
              trudno jest cokolwiek wywalczyć.
              Pozdrowienia
              • Gość: marta Re: podzielniki CO IP: 62.233.217.* 28.04.04, 15:23
                Ja mieszkam w bloku od poczatku jest to nowe budownictwo gdy sie wprowadzilismy
                wszyscy mieli liczniki na cieplo bylo tak przez piec lat .W tym roku wracajac z
                wakacji ujrzelismy wywieszke ze społdzielnia rezygnuje z liczników ,a zakłada
                podzielniki koszt jednego 49 zl a w razie nie zalozenia beda naliczac za ciepło
                tyle ile wyniesie najwyzszy rachunek w bloku i tyle mielismy do gadania dodam
                ze mamy mieszkanie wlasnosciowe-społdzielcze .Załozyli podzielniki wszedzie
                procz lazienki tam mierzyli grzejnik chyba po to by sobie wiekszego nie
                wstawic .Rozliczenie za podzielniki czeka mnie w listopadzie .Na razie w kuchni
                mam 0 u siebiw w pokoju 3 a u corki 5 ,w lazience chodzi na okragło ale to ma
                isc na koszty stale u nas40% chociaz to plus bo jak dotad nie moglam zrozumiec
                kosztow stalych bo u nas klatki nie ogrzewane ,wozkownia nie
                ogrzewana ,strychow i piwnic nie ma
                • Gość: a_za Re: podzielniki CO IP: *.res-polona.com.pl 28.04.04, 15:41
                  No to już jest zupełnie chore. Podzielniki zakłada się tam, gdzie nie można
                  założyć liczników ciepła. Kompletny absurd i skandal. Ktoś widocznie miał w tym
                  interes, ale na pewno nie lokatorzy!
                  • Gość: Anty-podzielnik Re: podzielniki CO IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.04.04, 19:11
                    Tak jak pisze a_za, sytuacja opisywana przez martę jest SKANDALEM. Jesli były
                    ciepłomierze, to były to liczniki energii cieplnej zapewne legalizowane i
                    załozone na instalacji grzewczej do tego przewidzianej. Jeśli ktoś podjął
                    decyzję o zamianie ciepłomierzy na podzielniki, to chyba nie z głupoty ale z
                    premedytacją. Podzielniki są znacznie gorszym rozwiązaniem od ciepłomierzy i
                    nie są żadnymi miernikami! Zakłada je sie tam, gdzie nie mozna załóżyć
                    ciepłomierzy ze względu na dużą ilość pionów - w moim mieszkaniu jest ich trzy
                    nie licząć łazienki, wobec tego trzebaby założyć 3 sztuki w cenie po około 500
                    złotych każdy. Z tego względu w starych budynkach z mieszkaniami z wielu
                    pionami ich się nie zakłada - wysokie koszty. Ale w przypadku ciepłomierzy moim
                    zdaniem też winno się stosować jakieś współczynniki korygujące ze względu na
                    usytuowanie mieszkania w budynku. Rozliczanie tylko według faktycznych wskazań
                    ciepłomierza (pomijam na razie moc zamówioną) chyba nie wystarczy i być może w
                    związku z problemami przy rozliczeniach spółdzielnia zdecydowała sie na
                    podzielniki bo może jakiś cwaniak wmówił jej, że zastosowana korekcja wyrówna
                    sprawę położenia mieszkania w budynku.

Nie mogę sie zgodzić z martą, że spółdzielcy nie mają nic do gadania - będą
                    zebrania i jeśli tylko będzie taka wola, mogą pytać i żądać wyjaśnień w tej
                    sprawie od zarządu. Sprawy nie można odpuścić.

Mam jeszcze pytanie - co sie stało z zainstalowanymi ciepłomierzami, ze które
                    przecież zapłacili właściciele mieszkań i w zwizku z czym należały one do nich.
                    • marteczka77 Re: podzielniki CO 29.04.04, 10:04
                      Spóldzielnia napisala ze liczniki trzeba co piec lat legalizowac a wlasnie ten
                      okres mijał i stwierdzila ze na podzielnikach lepiej wyjdziemy bo tylko co 10
                      lat trzeba wymienic baterie.Mi tez to sie bardzo nie podobało bo przewaznie
                      zeby było sprawiedliwiej społdzielnie za namowa wlasnie lokatorow zakladaja
                      liczniki.Nas nikt sie nie pytal o zdanie po prostu trzeba było poczułam sie
                      jakbym dalej mieszkała w panstwie komunistycznym gdzie obowiazua tylko
                      nakazzy .Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka