Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

proszę, oceńcie projekt

27.02.11, 14:41
    Witam, zastanawiam się nad kupieniem projektu TK8, niewiele na jego temat znalazłam, dlatego też proszę Was o opinie. Działka jest wąska (16,5 m) ale warunki zabudowy pozwalają na zbliżenie się do północnej granicy na 0,5m, dlatego zamieniłabym łazienkę z wiatrołapem i zrezygnowałabym z jednego okna w salonie. Wejście do domu byłoby wtedy od wschodu. Jakie widzicie wady tego domu???
    www.budujdom.pl/TK8-77.html
    Obserwuj wątek
      • marecki_1 Re: proszę, oceńcie projekt 28.02.11, 22:40
        Nie uważasz, że dom powinien podobać się Tobie, a nie komuś kto może tylko pozazdrości? Dziesiątki opinii i każda inna. Najważniejsze jest Twoje zdanie.
      • kasiak37 Re: proszę, oceńcie projekt 01.03.11, 11:54
        dobrze kombinuje ze kuchnia i jadalnia beda od poludnia?
        • aniaa817 Re: proszę, oceńcie projekt 01.03.11, 12:47
          Tak, kuchnia i jadalnia od południa, cały salon południowy-zachód.
          • Gość: kowalska Re: proszę, oceńcie projekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 13:05
            aniaa817 napisała:

> Tak, kuchnia i jadalnia od południa, cały salon południowy-zachód.

Ja też nie wiem, czy dobrze kombinujesz. Kuchnia od południa to smażalnia do kwadratu.Chyba, że nie gotujesz.
            • aniaa817 Re: proszę, oceńcie projekt 01.03.11, 14:08
              Gotuję, ale zwykle późnym popołudniem, wtedy upał już tak bardzo nie doskwiera :) Teraz mam kuchnię z oknami na zachod i południe i nie jest to dla mnie uciążliwe. Na tą moją wąską działeczkę ciężko znaleźć projekt idealny, ten wydał mi się najmożliwszy. Obawiam się, że kotłownia jest trochę za mała, żeby wstawić tam piec na paliwo stałe. Chciaż znajomy Bob Budowniczy twierdzi, że na upartego sam tylko piec i bojler się jakoś upchnie, ale o jakimkolwiek składowaniu opału można zapomnieć. No i sama nie wiem ...
              • Gość: kowalska Re: proszę, oceńcie projekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 14:19
                aniaa817 napisała:

> Gotuję, ale zwykle późnym popołudniem, wtedy upał już tak bardzo nie doskwiera :) Teraz mam kuchnię z oknami na zachod i południe i nie jest to dla mnie uciążliwe.

Czyli rozwiązanie masz sprawdzone. O to chodziło.

Obawiam się, że kotłownia jest trochę za mała, żeby wstawić tam piec na paliwo stałe. Chciaż znajomy Bob Budowniczy twierdzi, że na upartego sam tylko piec i bojler się jakoś upchnie, ale o jakimkolwiek składowaniu opału można zapomnieć. No i sama nie wiem ...

Trudno tak bez szczegółowych rzutów analizować możliwość zmiany, ale może zamiast łazienki zrobisz tylko wc i zyskasz w ten sposób parę metrów na kotłownię.
                • kasiak37 Re: proszę, oceńcie projekt 01.03.11, 15:37
                  " Trudno tak bez szczegółowych rzutów analizować możliwość zmiany, ale może zamiast łazienki zrobisz tylko wc i zyskasz w ten sposób parę metrów na kotłownię."

Jezeli zrezygnuje z lazienki na dole to traci sens posiadanie tego dodatkowego pokoju na dole.

• Gość: kowalska Re: proszę, oceńcie projekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.11, 17:39
                    kasiak37 napisała:

> " Trudno tak bez szczegółowych rzutów analizować możliwość zmiany, ale może zam
                    > iast łazienki zrobisz tylko wc i zyskasz w ten sposób parę metrów na kotłownię.
                    > "
                    >
                    > Jezeli zrezygnuje z lazienki na dole to traci sens posiadanie tego dodatkowego
                    > pokoju na dole.

To zależy, czy ma pełnić rolę pokoju do pracy czy sypialni.
                    • kasiak37 Re: proszę, oceńcie projekt 01.03.11, 18:03
                      nie musi pelnic roli regularnej sypialni,wystarczy ze bedzie uzywany jako pokoj goscinny.No ale nie ma co gdybac,autorka pewnie sama sie okresli:).
                      Ja buduje wlasnie dom,gdzie na dole jest dodatkowy pokoj(nasz sypialnia na gorze),ktory kiedys w przyszlosci moze stac sie nasza sypialnia(niestety,mlodsi sie nie robimy) i dlatego na dole jest tez lazienka z prysznicem.
      • mruwa9 Re: proszę, oceńcie projekt 01.03.11, 18:37
        wydaje mi sie, ze rysunki oszukuja, sprawiajac wrazenie, ze pokoje na poddaszu sa tak duze, jak przedstawia szkic. Po uwzglednieniu skosow dachu moze sie okazac, ze pokoiki to klitki,a o zabudowanych szafach-garderobach mozesz zapomniec,miejsca wystarczy co najwyzej na komodki. Okno polaciowe nad schodami bedzie nie do umycia, chyba, ze masz uprawnienia/ umiejetnosci wspinaczkowe. Poza tym bryla domu bezpretensjonalna.
        • aniaa817 Re: proszę, oceńcie projekt 01.03.11, 22:45
          Podobnie jak kasiak, planuję sypialnię na dole, dlatego chciałabym w łazience zmieścić prysznic. Również ze względu na możliwość wprowadzenia się do domu bez konieczności wykańczania poddasza. Wygląda więc na to, że mojego męża czekają częste spacery do składziku opału poza domem ;) Też mi się wydaje, że pokoje na górze nie są tak wielkie, jak to wynika z rysunku. Myślałam, że z jednego pokoju po prostu zrobię garderobo-prasowalnię czy coś w ten deseń. Póki co, jest nas troje więc i tak dla każdego wystarczy pomieszczeń :)Okien dachowych wydaje mi się trochę za dużo. Czy po jednym w każdym pokoju wystarczy, żeby nie było zbyt ciemno?Dziękuję Wam za uwagi, cieszę się, że jak na razie nikt nie uznał, że to bardziej stodółkę niż dom przypomina:)
        • Gość: kowalska Re: proszę, oceńcie projekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 09:44
          mruwa9 napisała:

> wydaje mi sie, ze rysunki oszukuja, sprawiajac wrazenie, ze pokoje na poddaszu
          > sa tak duze, jak przedstawia szkic. Po uwzglednieniu skosow dachu moze sie okaz
          > ac, ze pokoiki to klitki,a o zabudowanych szafach-garderobach mozesz zapomniec
          > ,miejsca wystarczy co najwyzej na komodki.

Dlatego nie kupuje się projektu na podstawie obrazków.
          • mruwa9 Re: proszę, oceńcie projekt 02.03.11, 16:46
            Gość portalu: kowalska napisał(a):

>>
            > Dlatego nie kupuje się projektu na podstawie obrazków.

A na podstawie czego? Modele 1:1? makiety?
            • Gość: kowalska Re: proszę, oceńcie projekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 18:41
              Złośliwa jesteś.
              Niektóre pracownie zamieszczają pliki szczegółowe. To, co tutaj analizujemy to kolorowe obrazki.
              • mikaela13 Re: proszę, oceńcie projekt 04.03.11, 11:57
                Niekoniecznie, bo na stronie jest też zamieszczony link do rysunków szczegółowych, gdzie podane są dokładne wymiary.
                Do większości projektów można się jakoś przyczepić, ale w rzeczywistości byłabym zadowolona gdybym miała taką chatę, zamiast kisić się w bloku. Chciałabym mieć tyle kasy, aby przeprowadzić się do domu, zamiast do kolejnego mieszkania, choć na pocieszenie obiecuję sobie sporo zabawy podczas planowania w decorze aranżacji nowych wnętrz:D
                • Gość: kowalska Re: proszę, oceńcie projekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.11, 13:32
                  Mikaela, dzięki, przegapiłam. A szukałam;)

> Do większości projektów można się jakoś przyczepić,

Nie chodzi o czepianie. Po pierwszym poście rzadko można się zorientować, czego oczekuje , co lubi, jakie ma doświadczenie autor- przyszły inwestor. Tu akurat okazało się, że autorka ma sprawdzoną kuchnię od południa, nie przeszkadza jej brak miejsca na opał.

choć na pocieszenie obiecuję sobie sporo zabawy podczas planowania w decorze aranżacji nowych wnętrz:D

i tego życzę:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka