Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Odkurzacz centralny- opinie

03.03.11, 20:52
    Wszystkie wątki o odkurzaczach centralnych są stare, więc zakładam nowy. Mam pytanie do osób, które mają w swoim domu już dłuższy czas ten gadżet, czy jesteście zadowoleni, czy to strata pieniędzy.
    Chodzi mi o to, czy się psują, jak często są naprawiane, a może w ogóle nie są? Czy warto kuć ściany? Czy po długim użytkowaniu nadal jesteście zadowoleni?
    No i jeszcze jedno pytanie- jakiej firmy wybrać odkurzacz?
    Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • lotii Re: Odkurzacz centralny- opinie 05.03.11, 19:29
        Hej
        Mogę powiedzieć, że to wygoda wygoda i jeszcze raz wygoda. Nie biegasz z całym sprzętem tylko z rurą kilka gniazd i cały dom można odkurzyć. Ważne aby miał dużą moc ssącą nie wiem jak to się określa ale na pewno ktoś doradzi. Ogólnie mogę powiedzieć, że fajnym gadżetem jest szufelka w kuchni. Mianowicie montuje się na dole szafki pod zlewem taką szufelkę ssącą otwierasz klapkę nogą włącza się, zamykasz wyłącza. Przydaje się bardzo przynajmniej u mnie. wysypiesz coś bierzesz zwyczajną szczotkę i zmiatasz pod szufelkę włączasz i po problemie. Ogólnie czy warto TAK co do firmy wolę nic nie polecać.
        • Gość: Monika Re: Odkurzacz centralny- opinie IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.11, 19:14
          My mamy odkurzacz centralny od dwóch lat. Teraz już się przyzwyczaiłam ale na początku strasznie denerwowała mnie długa rura, którą trzeba za sobą ciągać. Kilka razu idąc z nią po schodach potykałam się o nią. Dla mnie dużym plusem jest to, że pył nie ucieka tyłem odkurzacza. Jest w miarę cichy - ale spodziewałam się lepszego efektu w sensie więcej plusów - biorąc pod uwagę wysoką cenę.

www.hitycenowe24.pl
      • aleksandrina78 Re: Odkurzacz centralny- opinie 24.03.11, 14:02
        Ja jestem zwolenniczką jednak standardowych odkurzaczy, aczkolwiek nie byle jakich. Są teraz dostępne odkurzacze z mnóstwem różnych funkcji wspomagających sprzątanie np. filtry przeciwalergiczne, filtry dezynfekujące z powłoką antybakteryjną czy ssawki do odkurzania mebli i łóżek. Świetna rozwiązanie! Polecam :)
        alergia.med.pl/odkurzacze-filtry-c-53_26.html
        • Gość: Piotr Re: Odkurzacz centralny- opinie IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 26.03.11, 15:50
          Założycielka wątku nie pyta się czy jesteś zwolenniczką standardowych odkurzaczy tylko o opinie nt. odkurzacza centralnego więc może daruj sobie reklamę strony o alergiach. Odkurzacz centralny akurat ma tą zaletę, że wywiew z odkurzacza jest na zewnątrz, więc filtry są zbędne, również można do niego stosować różne rodzaje ssawek ( nawet do czyszczenia zwierząt).
          Ja korzystam z centralnego od 3 lat i jestem bardzo zadowolony. Pojemnik i silnik mam w garażu, więc w domu podczas odkurzania jest cicho. Model i moc odkurzacza dobiera się pod kątem wielkości domu, ale ja polecam rozwiązanie gdzie silnik jest odseparowany od pojemnika. Poza tym jednak odkurzacze centralne mają większą moc ciągu w porównaniu do zwykłych - przy wejściu do odkurzacza powietrze miało zmierzoną prędkość ok 150-160 km/h, to samo mierzone przy wejściu do rury na piętrze oscylowało w granicach 120-130km/h, zwykły odkurzacz o mocy powyżej 2000W miał wartość między 80-90 więc róznica jest. Jeżeli chodzi o awaryjność to się nie wypowiem, bo nic się nie dzieje.
          Jedyna wada jaką widzę w odkurzaczu centralnym - trzeba uważać, żeby nie wciągnąć wody, bo wilgoć w rurach powoduje, że zaczyna się w nich zbierać brud, a ich wyczyszczenie nie jest trywialne.
          Poza tym jak już ktoś napisał, polecam gniazdo-zmiotkę w kuchni, fajnie się sprawdza.
        • jadzia_cz Re: Odkurzacz centralny- opinie 13.03.14, 14:05
          A ja żałuję, że tego nie mam, nie byłam przekonana, ale teraz strasznie mnie meczy chodzenie z odkurzaczem po calym domu, gora dol
      • agi67 Re: Odkurzacz centralny- opinie 04.11.11, 11:41
        My w swoim domku zamontowaliśmy odkurzacz centralny Beam. Kupiliśmy go rok temu i nie wyobrażam sobie już życia bez niego. Tutaj masz dokładny opis naszego modelu Tekst linka
      • Gość: Andrzej35 Re: Odkurzacz centralny- opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.11, 13:11
        Uważam, że teraz najkorzystniejszą ofertę na rynku posiada Columbiavac. U nas działają od niedawna natomiast ich odkurzacze są najwyższej jakości a cenę mają średni o 30% niższą od konkurencji. Po za tym oferują profesjonalny montaż, również niedrogo więc dla mnie nie było innej opcji jak wybór tej firmy.
        • Gość: Renia JJK Re: Odkurzacz centralny- opinie IP: *.mmj.pl 06.12.11, 17:04
          Też od niedawna mam odkurzacz centralny Columbiavaca i teraz nie wyobrażam sobie sprzątania domu bez niego. Na początku wydawało mi się, że to tylko gadżet, mąż mnie jednak namówił i nie żałuję tej decyzji. Polecam wszystkim, którzy chcą ułatwić sobie sprzątanie domu i uprzyjemnić życie w nim.
          • Gość: sebek Re: Odkurzacz centralny- opinie IP: *.ip.netia.com.pl 20.05.12, 08:57
            juz nie wiadomo co jest opnia a co reklama, czytanie tego nie ma sensu, opinie wyzej sa chamskimi reklamami
      • Gość: monia Re: Odkurzacz centralny- opinie IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.11, 02:13
        miałam w pierwszym domu. Ns początku nie mogłam się przyzwyczaić. W dodatku te długie rury. Po 2 miesiącach b. go polubiłam. Teraz nie mam centralnego a zwykły firmy kirby. Do poki sie nie przekonalam jak łatwo mozna nim odkurzac teraz bym go na inny nie zamienila. Jak masz mozliwość to zrób centralny. Zawsze będziesz mogla kupić inny. Wcześniej miałam chyba zelmera z filtrem wodnym dobry ale duzy i dlatego nieporeczny.
        Najlepiej idz do kogos kto ma centralny i odkurz mieszkanie. Zobaczysz jak to działa w praniu.
      • Gość: m.s Re: Odkurzacz centralny- opinie IP: *.telegrosik.pl 07.12.11, 09:17
        Poza kuchnią, my mamy jeszcze szufelkę w wiatrołapie. Polecam!
      • buderus-serwis Re: Odkurzacz centralny- opinie 07.12.11, 10:22
        Jakoś nie słyszałem jeszcze o tym, żeby się odkurzacz centralny zepsuł. No bo co tam ma się tak naprawdę psuć? Ważne, aby instalacja była dobrze zrobiona.
      • Gość: a Re: Odkurzacz centralny- opinie IP: *.warszawa.mm.pl 20.05.12, 13:11
        Mam i korzystam tylko latem kiedy mogę odtworzyć okna. Zimą odwraca się ciąg w kominie i sadze wracają do pomieszczeń.
      • mruwa9 hm.. cichy, mowicie.. 20.05.12, 14:10
        sasiedzi (3 domy wyzej) maja odkurzacz centralny. gdy go odpalaja, cala ulica slyszy, nawet przy zakmnietych oknach.
        Inni nasi znajomi maja odkurzacz centralny, nie wiem, dlaczego kupili ostatnio zwykly, samobiezny. Musze sie przy okazji zapytac o wrazenia i doswiadczenia (oraz dlaczego zamienili go na zwykly).
      • Gość: Arek Re: Odkurzacz centralny- opinie IP: *.dynamic.chello.pl 01.11.13, 04:16
        Ja sie zdecydowalem z Zoną i Warto jak kupisz dobrze dopasowany co do MOCY dla twojego domu / czego nie da Ci zaden na kolkach odkurzacz to jak SMOK bedzie wchlanial wiecej drobnoustrojów, bakterii, ktore kryja sie w kurzu poza tym sporo zalet o ktorych mozna w sieci przeczytac
        np. na tej stronie odkurzaczexxl.pl/opis-systemu.html sporo przydatnych informacji.

• Gość: tinek Re: Odkurzacz centralny- opinie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.03.14, 11:03
          u nas maja sąsiedzi - fajna sprawa bo cicho i nie zapycha rur wbrew opiniom, ważne by była dobra instalacja, sam się zastanawiam, polecam zerknąć tutaj www.beam-djak.pl/beam wszystko szczegolowo wyjasnione
      • nietoksyczny12 Re: Odkurzacz centralny- opinie 02.09.14, 10:36
        Odkurzacz centralny wydaje się być bardzo dobrym rozwiązaniem w kwestii dbania o czystość w naszym domu. Pytanie tylko czy można instalować go już w gotowym i wykończonym budynku czy tez lepiej na etapie planowania budowy.
      • michal83x83 Re: Odkurzacz centralny- opinie 02.09.14, 10:45
        Ja osobiście jestem bardzo zadowolony, a mam już go 2 lata. Znalazłem takie rozwiązanie na targach, zanim jeszcze rozpocząłem budowę domu, tak więc był od razu montowany i nie było z tym najmniejszych problemów.
        Co do odkurzacza - Electrolux Beam. Oni robili to chyba już na samym początku. Z odkurzaczem nic się nie dzieje, długa gwarancja, także bezproblemowo.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka