Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

domek parterowy czy piętrowy?

• Gość: Maja Re: domek parterowy czy piętrowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.11, 22:11
        No nie takie są główne kryteria budowy domu part. czy piętrowego :D Zależy: od wielkości działki - parterowy siła rzeczy jest rozległy. Poza tym mamy wieksza powierzchnię dachu a więc dużo wieksze jego koszty. Większe straty ciepła, więcej trzeba grzać. Parterowe domy dobrze wygladają w stylu modernistycznym czyli płaski dach (spadzisty wygląda jak stodoła) - w naszym klimacie średnio się sprawdza.
      • aniko16 Re: domek parterowy czy piętrowy? 10.05.11, 09:39
        Mieszkam w piętrowym - ma ok. 145 m2 i jest idealny dla naszej 4 os. rodziny. Na dole salon, kuchnia, biuro męża (sypialnia gości) i toaleta, a na górze 3 sypialnie, 2 łazienki, nieduża pralnia. Polecam pralnię na górze, bo tam następuje "produkcja" rzeczy do prania. Na pewno przyjemniej jest spać na gorze, dom piętrowy jest też bardziej ekonomiczny przy ogrzewaniu, a dla mnie ma to duże znaczenia. Oczywiście dom parterowy też ma swoje zalety. W każdym należy unikać skosów. Psuję przestrzeń pod każdym względem. Piwnica to niepotrzebny wydatek - zbędna. U nas góra też jest raczej azylem spokoju i większej czystości. Na dole wiadomo- wchodzi się w butach z ogrodu, gości też nie przebieram w kapcie - skądinąd paskudny zwyczaj:)
        • Gość: Józef Re: domek parterowy czy piętrowy? IP: *.gre.pl 10.05.11, 23:50
          A więc czas na podsumowanie, plusy i minusy.
          Jako że mieszkam w parterowym, podam wg mnie najważniejsze:
          PLUSY:
          1/ nie muszę biegać po schodach
          2/ rzeczywiście jestem bliżej ogrodu, przez taras i ganek
          3/ mam na oku cały domek (w pewnym przybliżeniu)
          4/ proste ściany wszędzie
          5/ jednak dom stoi na dużej działce i ładnie sie z nią komponuje
          6/ mam strych nieuzytkowy, ktory może być uzytkowy, gdybym zmienił zdanie
          MINUSY
          1/ jednak jest czasami za głośno i brakuje większej intymności
          2/ wnosi sie do calego prawie domu z dworu, zwłaszcza przez taras
          3/ lubię czasem rozleglejszą perspektywę, a tu nie ma
          Na razie tyle
      • patrycja.mro Re: domek parterowy czy piętrowy? 19.05.11, 10:24
        Wydaje mi się, że jeśli już wydawać pieniądze na budowę domu to lepiej z poddaszem zawsze to wiecej miejsca i można oddzielić prywatną cześć od tej gdzie przyjmujemy gości a schody nie są takie złe. Ja swój znalazłam na tej stronie projekty domów choć gusta są rozne.
      • Gość: kajan Re: domek parterowy czy piętrowy? IP: 78.8.106.* 19.05.11, 10:59
        oczywiście ze pietrowy, dobrze jest miec w domu rozganiczona strefe dzienna od nocnej

piece co
        • patrycja.mro Re: domek parterowy czy piętrowy? 20.05.11, 08:22
          Prywatnosc cenna rzecz i warto ja szanowac
          • mruwa9 Re: domek parterowy czy piętrowy? 20.05.11, 09:29
            prywatnosc w kontekscie domu to problem przesadzony. Wiekszosc czasu dom sluzy li i wylacznie jego domownikom, gosci przecietna rodzina nie podejmuje codziennie, wiec dom warto zaplanowac "pod domownikow", ku ich wygodzie, a nie pod jakis mniej lub bardziej fikcyjnych gosci, ktorzy mieliby doswiadczyc nieodwracalnych szkod psychicznych na widok drzwi do sypialni gospodarzy ( takoz gospodarze mogliby sie nie wykaraskac z traumy, gdyby raz na kilka miesiecy goscie mieli przejsc w sasiedztwie sypialni).
            Bez przesady. Ludzie w mieszkaniach nie maja takich dylematow, ktore nagle pojawiaja sie w kontekscie wlasnego domu jako kwestia byc albo nie byc.
            • patrycja.mro Re: domek parterowy czy piętrowy? 20.05.11, 13:07
              Jednak jeśli ktoś prowadzi dom otwarty dla gości i znajomych i często tak jest to istnieje pewien problem. Ja jestem taka osobą i nie mówie że codziennie mam gości ale bardzo często i nie wyobrażam sobie nie oddzielić tak istotnych sfer.
              • mruwa9 Re: domek parterowy czy piętrowy? 20.05.11, 14:24
                w domu parterowym tez mozna oddzielic strefe dzienna od prywatnej. Lubisz biegac po schodach- ok, ja nie lubie i zaluje, ze nie wybudowalismy domu parterowego. Pokoje dzieci u gory przy spedzaniu dnia na dole oznacza, ze dzieci sa na banicji a ja nie wiem, co robia i co sie z nimi dzieje, bo nie mam czasu ani ochoty biegac po schodach 5 razy na godzine. Na parterze kontakt ze wszystkimi domownikami jest latwiejszy, a moi goscie to normalni ludzie, a nie arystokracja z pretensjami, wiec nie odczuwam histerycznej potrzeby izolowania moich stref prywatnych w domu.
                • Gość: taranka Re: domek parterowy czy piętrowy? IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.11, 23:12
                  Słusznie i rozsądnie mówisz:-)
                  • competer1 Re: domek parterowy czy piętrowy? 21.05.11, 00:32
                    Kończymy właśnie budowę parterówki. Praktycznie wszystko własnoręcznie oprócz hydrauliki. Mieszkamy obecnie w mieszkaniu piętrowym. Generalnie pięterka wszyscy mają juz dosyć. Skosy, zimą dmucha, latem parówa... Koszty parterówki bez uż.podd. na pewno wyższe przy dachu i fundamentach. Potem już z górki, a nie pod. Brak problemów z izolacją połaci. Kładzie się wełnę lub styro na płasko i to działa w 100%. Jak są docieplone skosy przez wykonawców sami wiecie. Najlepiej ten etap wykonać samodzielnie bo straty mogą być spore. W parterze wszystkie pomieszczenia są proste, instalacje idą w podłodze lub w izolacji na strychu. Tak jak ktoś napisał prace przy elewacji to pikuś. Drabina lub minirusztowanie. A intymność? Trzeba taki projekt wybrać, aby ją sobie zapewnić. No ale najpierw to trzeba mieć na czym postawić ten parter. W mieście takie działki bardziej kalkuluje sie podzielić i postawić dwa domy.
      • Gość: deadcanspeak Re: domek parterowy czy piętrowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.11, 12:22
        Ty będziesz chodzić :P
      • Gość: Józek Re: domek parterowy czy piętrowy? IP: *.146.74.117.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.08.11, 06:57
        Piętrowy ale luksusowy :-) to i po schodach chce się chodzić. Znalazłem taką informację na temat ekskluzywnego osiedla luksusowych domów w Walentowie. W sierpniu w dniach 24 – 28/08/2011 organizujemy dni otwarte dla wszystkich Klientów. Dni otwarte będę wsparte promocją na dwa domy wykończone pod klucz. Dom typ A powierzchnia 160 m2 830 000 PLN oraz dom typ B 186 m2 940 000 zł. Ceny naprawdę konkurencyjne. I jeszcze bonus do każdego domu dokładamy trawnik „z rolki” – ta promocja obowiązuje cały czas, także i na dniach otwartych jak i po dniach otwartych. www.ventana.pl
        Chyba oferta warta grzechu
        • Gość: Józek Ventana dylematy ? IP: *.centertel.pl 08.09.11, 18:38
          mam teraz dylemat :

Osiedle Walnedów , dom typu typ A o powierzchni 160 m2 www.venta.pl za 695 tys. czy wykończony za 830 tys. który lepszy ? (www.emetro.pl/emetro/1,82495,..._i_wyzszy.html) W przypadku developera Ventana wychodzi poniżej 1000 zł za m/kw wykończenia. W czasach kiedy wykańczałem swoje mieszkanie o 1000 zł średnio za metr można było poważyć ? Jak jest teraz w praktyce ? Za ile (licząc średnio z metra) ktoś ostatnio wykańczał dom ?
      • basiak-k Re: domek parterowy czy piętrowy? 12.10.11, 23:12
        Jestem tego samego zdania co mąż. Jeśli dom miałby służyć też na starość to nie wyobrażam sobie biegania po schodach. W domach parterowych też można wydzielić część "publiczną" i prywatną. Mi podoba się Emma i Sasza II , w których jasno rozdzielone są obie strefy.
        • joanka-r Re: domek parterowy czy piętrowy? 14.10.11, 18:37
          pietrowy, po schodach nie muszę biegać na starość, wystarczy, ze dam rade wejść.
      • nanana_2 Re: domek parterowy czy piętrowy? 14.10.11, 02:34
        definitywnie pietrowy, tzn poddasze uzytkowe
        niewiele wiekszy koszt, ale wiecej miejsca
      • antekantoni Re: domek parterowy czy piętrowy? 21.10.11, 14:19
        Trudno coś doradzić. Ja wybrałbym dom z górą żeby (tak jak napisałaś) oddzielić gościnny dół od prywatnej górki.
      • Gość: Maja Re: domek parterowy czy piętrowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.11, 16:02
        I bardzo dobrze, zawsze trochę ćwiczeń fizycznych :)) Ja wolę domy piętrowe, schody mają swój urok, a oddzielenie części dziennej parterowej od nocnej prywatnej na piętrze jest bardzo korzystne.
      • rege2 Re: domek parterowy czy piętrowy? 23.10.11, 20:36
        Kocham piętrowe domy! balkony! wprost nie wyobrażam sobie domu bez balkonu, nie cierpię skosów i ich nie mam;
        ale drugi dom będzie parterowy - wygodny
        trudno tu radzić
        usiądź, zrób listę plusów i minusów, oczywiście wkarkuluj finanse, wielkość działki i własne ..marzenia!
        • Gość: jason Re: domek parterowy czy piętrowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 21:31
          teraz mieszkam w piętrowym ale już buduję parterówkę...
          zdjęcia z budowy na stronie forum.domzesnow.pl
          • Gość: jason Re: domek parterowy czy piętrowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 21:34
            zapomniałem dopisać, że to projekt SZ5 Z19... na stronie forum.domzesnow.pl/ także faktyczne koszty budowy oraz moje zmiany w projekcie...
      • jacob_arannia Re: domek parterowy czy piętrowy? 24.10.11, 22:29
        Witam,

zgadzam się co do Twojego zdania iż dom piętrowy jest lepszym rozwiązaniem. Wbrew powszechnemu przekonaniu budowa domu parterowego oraz domu z poddaszem nie różnią się tak mocno kosztami, zaś dom z piętrem oferuje Ci jednak o wiele więcej przestrzeni życiowej, którą nawet przy podwyższeniu kosztów możesz sobie zrekompensować dachem o małej powierzchni i zwartą bryłą domu. Dobre przykłady takiej zabudowy to m.in. projekt Mg Dom z piętrem oraz projekt Domo 02.

Pozdrawiam oraz życzę budowy wymarzonego domu, Jacob Arannia ;)
        • Gość: schody Re: domek parterowy czy piętrowy? IP: *.96.244.35.tvksmp.pl 29.03.12, 12:12
          Schody Prudlik wstawisz tylko przy domku piętrowym. Wprawdzie metrażowo wystarczy tylko parter, ale... piętro również ma swój urok.
      • kwiatek511 Re: domek parterowy czy piętrowy? 29.03.12, 12:15
        przecież bieganie po schodach jest dobre zawsze można złapać kondycję ;) ogólnie piętrowy dom moim zdaniem ale nie zbyt wysoki jest wygodniejszy na górze można mieć swoje "własne" pokoje a na dole takie bardziej przeznaczone dla gości
        • Gość: maranka Re: domek parterowy czy piętrowy? IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.12, 14:27
          Dla gości? a co to hotel ma być? jak mamy gości to siedzimy z nimi dopóki nie pójdą. Dom ma być dla nas a nie dla gości:-)
          • Gość: kubot Re: domek parterowy czy piętrowy? IP: *.96.244.35.tvksmp.pl 26.04.12, 11:12
            Moim zdaniem tylko dom piętrowy. Tylko w ten sposób np. zainstalujesz takie schody - www.schodyprudlik.pl/site/galeria Parter nie ma już aż takiego uroku ;-)
      • lewwysocki Re: domek parterowy czy piętrowy? 28.04.12, 09:13
        hello osobiście uwielbiam domki piętrowe, choć tu trzeba wydać miliony na materiały budowlane i wykończenówki etc...
        • iit2 Re: domek parterowy czy piętrowy? 01.05.12, 18:34
          Jednak zdecydowaliśmy się na parterówkę projekt Zaciszny D 22 , czy ktoś coś podpowie?
      • gobunek Re: domek parterowy czy piętrowy? 19.10.15, 14:21
        Jeśli macie spory teren, to nic nie stoi na przeszkodzie na zrobieniu domu parterowego, sama bym taki chciała, ale nasza działka była stosunkowo wąska i dlatego mieliśmy nie jako wymuszone, zeby dom był wąski, a wyższy . Naszym wyborem był dom parterowy na wąską działkę z możliwością aranżacji góry www.e-domy.com.pl/e_121.html?idk=17. Jest dobrze
      • kosmotynka Re: domek parterowy czy piętrowy? 21.10.15, 13:12
        Według mnie lepszy jest jednak dom piętrowy. Parterowe rzadko kiedy się dobrze sprawdzają.
      • majcikot Re: domek parterowy czy piętrowy? 22.10.15, 16:11
        Mi się bardzo podoba dom parterowy ale taki rozległy nie taki w kupie jak to nie którzy budują bardzo ale to bardzo marze o takim domu gdzie można mieć duży dom i ogród be żadnego piętra. Teraz chyba jest na to moda eby budować dom parterowy a piętrowe tylko chyba na małej działce gdzie masz mało metrów a chcesz dużo pomieszczeń to się zgodzę bardzo fajny wybór chociaż to nie wygląda tak imponująco jak parterowy :) Działkę już mam tylko zostaję ją uzbroić i plany wykonać mogę się budować ale pieniędzy tyle potrzeba e muszę najpierw na to zapracować ale wszystko w swoim czasie :))
      • rikola86 Re: domek parterowy czy piętrowy? 19.05.16, 10:01
        wszystko zależy od wielkości działki i projektu. ja akurat buduje piętrowy, bo jednak wole mieć sypialnie wydzieloną od części dziennej. A buduje mi firma Mytkowski pod Poznaniem i muszę się pochwalić, że już niedługo będę odbierać klucze - po pół roku od rozpoczęcia budowy :)
      • marz12ka Re: domek parterowy czy piętrowy? 31.08.16, 12:49
        tylko parterowy ! latem na górze jest bardzo gorąco od nagrzanego dachu .
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka