Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wygotowanie ręczników

IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.12, 18:45
    mam taki problem z ręcznikami a mianowicie jak je upiorę wysuszę pachną ładnie ale gdy tylko się nimi wytrę czuję że śmierdzi mi skóra smród ten przypomina mi rzygi rope nie wiem ale muszę myć się od nowa aż do skutku czy jeśli je upiorę a potem wsadze do garnka i wygotuje pomoże czy wywalić te ręczniki
    Obserwuj wątek
      • Gość: gość Re: wygotowanie ręczników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.12, 09:57
        Ja mam to samo, nie dotyczy to wszystkich ręczników. Nie wiem w czym przyczyna, piorę w płynie i nie dodaję już środka do płukania ale myślę, że i Lenor czy jakiś inny środek tylko zakamuflowałby problem a nie usunął. Może spróbuj wyprać ręczniki w wyższej temperaturze. Ja już tam pierwszą turę wyprałam...wydaje mi się, że jest lepiej. Jeśli znowu "wyczuję" że coś jest nie tak, wygotuję ręczniki.
        • Gość: Miećka Re: wygotowanie ręczników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.12, 22:51
          Od czego tu zacząć? No dobra od początku.
          Ręczniki raz na jakiś czas trzeba wygotować w 90st C ,może być w pralce lub na kuchni oczywiście na kuchni jest trudniej i musi być miękka woda oraz płatki mydlane ,
          następnie w lato trzeba je wyprażyć w gorącym słońcu (i wtedy można je prać nawet w 40 st C)
          w zimę jest gorzej ale ja stosuję promiennik podczerwieni,który działa jak słońce lecz w mniejszej skali,dodatkowo zabija grzyby i bakterie i powinno być to stosowane u niemowlaków nawet przy przewijaniu i właśnie wtedy dopiero ręczniki przestają śmierdzieć już po pierwszym użyciu po praniu ,bo po prostu zabija się grzyby i inne.
          Co to jest stęchlizna? Właśnie grzyby
          Piszę trochę nieskładnie ,ale temat jest wielowątkowy...
          dobry jest też kominek w domu ,ale raczej trudno go zastosować w łazience lub pralni ,ale geneza jest podobna -generowanie podczerwieni.
          Problem zapachu bierze się właśnie z niedogrzanych mieszkań i domów,ale w dobie oszczędności a przede wszystkim cen paliw i energii narasta.Pozdrawiam
      • alinka_li Re: wygotowanie ręczników 31.07.12, 13:52
        Ja wszystkie ręczniki, ścierki kuchenne i pościel piorę w maksymalnej temp. (95 stopni), może też spróbuj?
      • zaradna.mama Re: wygotowanie ręczników 06.08.12, 19:18
        ja proponuję zająć się pralką - jedno pranie puste - zamiast proszku ocet do wszystkich otworów (na proszek i na płyn do płukania), drugie pranie to samo, tylko z sodą oczyszczoną. Ocet usunie bakterie znajdujące się w zakamarkach pralki a soda zneutralizuje zapach po occie. To samo robię ze zmywarką, co jakiś czas.
        • Gość: karola Re: wygotowanie ręczników IP: *.toya.net.pl 13.08.12, 21:46
          cześć a w jakiej temperaturze? mnie co prawda nie śmierdzi, ale zebrał sie mały brudek w pojemniku na płyn i nie mogę sie do tego dobrać, pomoże?
          • nostress.ka21 Re: wygotowanie ręczników 15.08.12, 20:58
            Przecież większość dozowników/pojemników na proszek i płyn można wyjąć i wyczyścić...
          • andrzej.sawa Re: wygotowanie ręczników 15.08.12, 23:04
            Taki brudek to nie problem,a zwykle wystarczy przepłukać ciepłą wodą.
      • andrzej.sawa Re: wygotowanie ręczników 06.08.12, 19:36
        A gdzie suszysz?
        • aqua48 Re: wygotowanie ręczników 07.08.12, 12:55
          Ręczniki wygotuj, wysusz na słońcu i uprasuj. Jak nie pomoże to spróbuj sposobu z pralką (ocet i soda), a w ostatecznosci dopiero kup nowe ręczniki.
          • andrzej.sawa Re: wygotowanie ręczników 07.08.12, 13:49
            Słońce i świeże powietrze - tak powinno się suszyć,o ile ma się możliwość.
      • Gość: Ola Re: wygotowanie ręczników IP: *.limes.com.pl 07.08.12, 14:35
        Mi śmierdziały rzeczy kiedy prałam je w płynie do prania, przestały po przejściu na proszek.
        • Gość: petronela Re: wygotowanie ręczników IP: *.nplay.net.pl 07.08.12, 17:10
          Radzę sobie z tym samym problemem w ten sposób, że co jakiś czas(raz na około 3 prania) piorę w wysokiej temperaturze i suszę na słońcu. Innej rady nie ma, bo wycierając się po kąpieli zostawiamy na ręczniku swój naskórek, którym zywią się potem bakterie i stąd ten zapach. Bakterie wybije tylko gotowanie.
      • Gość: eeeeewka Re: wygotowanie ręczników IP: *.alfanet24.pl 09.08.12, 17:30
        smrodek ręczników robi się szczególnie latem gdy jest wysoka wilgotność. A jest teraz między45%- 65%/mam wilgotnościomierz/ Jak się wytrzesz to ręcznik zamiast wyschnąc /jak wtedy gdy działa ogrzewanie/ zaczyna śmierdzieć. Żadne pranie, płukanie, suszenie na słońcu czy w suszarce elektrycznej nie ma nic do tego. Konieczna jest wymiana ręczników właściwie codziennie i ich pranie. I tak do chwili aż właczysz albo Ci włączą ogrzewanie. Wtedy użyty ręcznik szybko wyschnie i możesz zmieniać wg własnego uznania i potrzeby ale nie z powodu smrodu
        • andrzej.sawa Re: wygotowanie ręczników 15.08.12, 23:02
          Dlatego na lato przydatne są grzejniki drabinkowe,których grzałkę włącza się w lecie.
      • ewelinka_123 Re: wygotowanie ręczników 17.08.12, 18:19
        Ja miałam podobny problem :( niestety nic nie pomogło :( wyrzuciłam je. Tobie też radzę wyrzucić.

Wygotowywałam je itd. i nic .....
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka