Gość: Robert IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.02, 22:04 czy macie jakieś doświadczenia lub przemyslenia związane z tym sposobem uzdatniania wody? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marta Re: Odwrócona osmoza IP: 149.156.28.* 21.03.02, 08:16 Witam Odwróconą osmozę stosuje się głównie do odsalania wód słonawych i morskich. Instalacje do odsalania są stosowane np. w szpitalach, hotelach, przybrzeżnych wieżach wiertniczych, laboratoriach a także w systemach zaopatrujących miasta w wodę. Odwrócona osmoza jest stosowana w oczyszczaniu i zatężaniu ścieków przemysłowych (galwanicznych, celulozowo-papierniczych, tekstylnych, spożywczych). Poprzez odwróconą osmozę można uzyskać wodę ultraczystą stosowaną np. w przemyśle elektronicznym i farmaceutycznym. Jeśli więc chodzi Ci o takie zastosowania odwróconej osmozy to jest to dobra metoda. Jeśli natomiast chcesz w ten sposób oczyszczać wodę z kranu to nie jest to dobry pomysł bo człowiek nie może pić wody zdemuneralizowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: Odwrócona osmoza 21.03.02, 08:58 rozumiem, że chodzi o filtr za ciężkie pieniądze. Nie daj się na to nabrać. Woda ultra czysta (czyli odfiltrowana) wypłukuje z organizmu minerały. Akwizytor wypłucze Ci portfel... Mój znajomy rozprowadzał - b. krótko - te "cuda techniki", a że jest dociekliwy, więc posprawdzał tu i ówdzie o co w tym chodzi. Najwięcej zamieszania w głowach robi pokaz elektrolizy wody - te wszystkie brudne kłęby i syfy sugerują, że pijemy to świństwo. A to są ni mniej ni więcej, tylko związki minerałów z wody (wapnia itd.) z atomami miedzi czy aluminium z elektrod. Elektroliza wody mineralnej czy nawet źródlanej (a więc zdrowej, czystej i polecanej przez wszystkich dietetyków) wypadłaby jeszcze gorzej. Im więcej minerałów - tym paskudniejszy widok. Wody lecznicze, znane od wieków, po elektrolizie wyglądają jak błoto. najśmieszniejsze jest to, że akwizytor po prezentacji filtra napomyka, że trzeba pić też dużo mineralnej żeby uzupełnić minerały. Czyli - z jednej strony wypłukac, a z drugiej - pić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agi Re: Odwrócona osmoza IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 21.03.02, 10:17 piasia napisał(a): > rozumiem, że chodzi o filtr za ciężkie pieniądze. Nie daj się na to nabrać. > > Woda ultra czysta (czyli odfiltrowana) wypłukuje z organizmu minerały. > Akwizytor wypłucze Ci portfel... > > Mój znajomy rozprowadzał - b. krótko - te "cuda techniki", a że jest > dociekliwy, więc posprawdzał tu i ówdzie o co w tym chodzi. Najwięcej > zamieszania w głowach robi pokaz elektrolizy wody - te wszystkie brudne kłęby i > > syfy sugerują, że pijemy to świństwo. A to są ni mniej ni więcej, tylko związki > > minerałów z wody (wapnia itd.) z atomami miedzi czy aluminium z elektrod. > > Elektroliza wody mineralnej czy nawet źródlanej (a więc zdrowej, czystej i > polecanej przez wszystkich dietetyków) wypadłaby jeszcze gorzej. Im więcej > minerałów - tym paskudniejszy widok. Wody lecznicze, znane od wieków, po > elektrolizie wyglądają jak błoto. > > najśmieszniejsze jest to, że akwizytor po prezentacji filtra napomyka, że > trzeba pić też dużo mineralnej żeby uzupełnić minerały. Czyli - z jednej strony > > wypłukac, a z drugiej - pić... A może wspomnisz o zanieczyszczeniach które są w wodzie i są przez taki filtr zatrzymywane ,co jest bardziej wyniszczające dla organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Odwrócona osmoza IP: *.siemens.pl 21.03.02, 12:50 Zanieczyszczenia (te szkodliwe) sa wylapywane przez klasyczne filtry z wystarczajaco dobra skutecznoscia. Filtr z odwrocona osmoza oczyszcza przede wszystkim nasz portfel, a jesli nie mamy za nim zalozonego remineralizatora, oczyszcza i nasze organizmy z mikroelementow. Oczywiscie, mozna zalozyc taki filtr ze wspomnianym remineralizatorem, ale po pierwsze jest to dodatkowy smok na pieniadze, po drugie jaki jest sens filtrowania czegos tylko po to zeby to z powrotem uzupelnic? Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: Odwrócona osmoza 22.03.02, 07:49 Klasyczny filtr z węgle aktywowanym wystarczy. W niektórych miastach Polski i on jest zbędny. Mieszkam na szczęście w takim własnie mieście, które ma wodę ze studni głębinowych. Cudo, nie woda. Można pić surową kranówę ;-) Zaprzyjaźnione laboratorium zbadało mi kiedyś wodę filtrowaną i niefiltrowaną - efekt byl zaskakujący. Ta filtrowana była GORSZEJ JAKOŚCI - bardziej twarda!!! A jak pojadę np. do Warszawy to współczuję mieszkańcom, że muszą pić to badziewie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sindbad Re: Odwrócona osmoza IP: 10.120.22.* 26.03.02, 06:57 Tak sie składa, że w moim miejscu pracy założono takie "cudeńka". Nie pamietam dokładnie ceny jednego urządzenia ale było to w granicach 2500 zł. Nigdy bym tego w domu nie zamontował! Filtr jest zamontowany w przeźroczystym pojemniku i już po paru dniach widać jaki syf na nim pozostaje. Filtr trzeba wymieniać co 1- 2 miesiące (około 80 zł). Pijąc tą wodę, która naprawdę jest bardzo czysta ma sie uczucie jakby sie piło destylat. Żadnego smaku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanny Re: Odwrócona osmoza IP: *.chello.pl 26.03.02, 17:00 Ale jakie piekne kostki lodu sie z niej robi... Idealnie przezroczyste, krystalicznie czyste. Wszyscy piszecie o tej wodzie jak najgorzej. Ja co prawda nie jestem jakas zapiekla zwolenniczka, ale jednak taka woda ma swoje zalety. Nie tylko te wyzej umieszczona. 1. jest dobra do przygotowywania posilkow dla malych dzieci i osob starszych, dla ktorych woda srednio i wysoko zmineralizowana stonowi niepotrzebne obciazenie dla nerek 2. jezeli u kogos leci slaba woda z kranu i korzysta do gotowania wody ze studni oligocenskich, to po pierwsze musi te wode przyniesc do domy, po drugie w pojemniku rozwijaja sie bakterie, a sama woda jest czesto zazelaziona 3. wazne dla smakoszy kawy espresso i herbaty - zrobione na wodzie o niskiej zawartosci mineralow maja lepszy, intensywniejszy smak i nie jest on "przeklamany" przez smak wody a do uzyskania takiej samej mocy naparu potrzeba znacznie mniej kawy czy herbaty 4. nie ma sie zupelnie klopotu z osadzaniem kamienia w uzadzeniach takich jak czajniki czy ekspresy 5. moze dla koneserow wody smak jej nie jest szczytem marzen, ale cala, nawet najmlodsza rodzina, bez obaw moze pic wode z kranu Sama NIE uzywam filtra z odwrocona osmoza, ale doceniajac te wszystkie zalety, do picia i przygotowywania nopoi goracych uzywam wody Zywiec Zdroj, ktora ma bardzo podobne parametry do wody z filtra, jest woda niskozmineralizowana a przy tym naturalna. I szczerze mowiac nie wiem co mi sumarycznie drozej wyjdzie, ciagle kupowanie butelkowanej wody czy filtr, ktory nota bene mozna bez rachunku kupic za 1700 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Odwrócona osmoza IP: *.siemens.pl 27.03.02, 12:54 Ale zwroc uwage: woda z takiego filtra nie jest _nisko_zmineralizowana. Ona nie jest _wcale_ zmineralizowana. I dlatego NIE NADAJE SIE DO PICIA. Zeby ja uzywac do celow spozywczych trzeba miec oprocz filtra remineralizator, ale dystrybutorzy tych filtrow jakos czesto o tym "drobnym" szczegole zapominaja, byc moze dlatego, ze to niezla skarbonka, wklady dosc drogie trzeba regularnie wymieniac. Woda z takiego filtra jest w zasadzie destylatem, a woda destylowana jest silnym rozpuszczalnikiem organicznym i nie wolno jej uzywac do celow spozywczych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Odwrócona osmoza IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 28.03.02, 11:02 Nie jestem lekarzem i nie wiem na ile picie wody pozbawionej wszelkich minerałów ma być zdrowsze dla małych dzieci i starszych ludzi, ale ta woda jest po prostu okropna w smaku. Właściwie wcale nie ma smaku. Jedyne jej zastosowanie widzę do żelazka, bo rzeczywiście kamień się nie osadza. Przynoszę butelki z wodą z pracy. Tam też nikt tego nie chce pić. Herbata wcale nie jest lepsza, może tylko ma intensywniejszy kolor. O kawie się nie wypowiadam, bo nie piję. Nie wiem jak można porównywać wodę zmineralizowaną, którą pijesz z tą prawie zdestylowaną. Może bardziej obciążasz kieszeń ale na pewno nie rujnujesz organizmu. Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Odwrócona osmoza IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 23:40 No wiec własnie - co pijemy w domu? W moim przypadku dwie, trzy herbaty, w weekend kawa, czasem zupa. Wypijam wiec powiedzmy 1-1,5 l wody, Ile tych minerałów jestem w stanie wchłonąć wraz z wodą? Mam ujecie przy końcu wodciagu (Bielany)bakteri i twarda woda. System odwróconej osmozy moge mieć za jakieś 1 500 zł. To sie zwraca po jakiś 2 latach ( alternatywa jest woda z supermarketu). Z kolei smak wody po filtrowaniu przez wegiel aktywny ma jakiś nieprzyjemny - przynajmniej dla mnie smak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Odwrócona osmoza IP: *.sasknet.sk.ca 27.03.02, 07:06 Woda z systemu odwrotnej osmozy jest smaczna i pozbawiona nieprzyjemnych zapachow. Rzeczywiscie jest pozbawiona 70-90% mineralow i mniej wiecej tyle samo zanieczyszczen. Jest to bardzo dobry sposob uzdatniania wody, o ktorej wiemy ze jest zanieczyszczona lub zawiera duzo niezdrowych mineralow jak np aluminium. Co do utraty mineralow to raczej bym sie tym nie przejmowal, poniewaz woda pitna dostarcza ich relatywnie znikoma ilosc. W szklance mleka np jest tyle samo mineralow ile w pol wannie wody. System odwrotnej osmozy zwykle ma tez filtr weglowy, ktory wychwytuje te zanieczyszczenia ktorych osmoza nie zatrzymuje. Sam pije wode oczyszczona tym sposobem od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Odwrócona osmoza IP: *.siemens.pl 27.03.02, 14:35 Problem nie lezy w tym ze woda z takiego filtra nie dostarcza mineralow. Chodzi o to, ze taka woda je WYPLUKUJE z organizmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Odwrócona osmoza IP: *.siemens.pl 27.03.02, 12:57 Alternatywa sa normalne filtry weglowe.Sa calkowicie wystarczajace, filtruja dokladnie to, co trzeba i nic wiecej. Mam kolezanke, ktora uzywa normalnego filtra-dzbanka Brity i mimo nerek ze sklonnoscia do kamicy (trzy zabiegi rozbijania na koncie)nie narzeka. Jednoczesnie sam jestem w stanie stwierdzic, ze ten skromniutki filtr wystarczy, zeby z parszywej warszawskiej kranowy zrobic cos zupelnie dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczor-daffy Re: Odwrócona osmoza 28.08.14, 11:05 Jeżeli chodzi o rozsądny system osmotyczny to jedyne co można polecić to www.youtube.com/watch?v=QLkAAPCDENk - poczytajcie sobie opinie blogerek kulinarnych w internecie! Odpowiedz Link Zgłoś
pokazcomasz Re: Odwrócona osmoza 30.05.16, 20:40 Ja swój zestaw kupiiłem na multifilters.pl, znalazłem ich na FB www.facebook.com/MultifiltersEnterprise/?fref=ts Odpowiedz Link Zgłoś
agataliszka Re: Odwrócona osmoza 09.09.16, 11:15 Witam! jestem przedstawicielką firmy Hydropure zajmującą się sprzedażą filtrów osmotycznych która usuwa wszelkie zanieczyszczenia oraz bakterie nie pozbawiając wody ważnych związków mineralnych takich jak SÓD WAPŃ POTAS MAGNEZ W filtrach znajduje sie mineralizator , dodatkową opcją jest też REDOX czyli woda alkaliczna i rezonator bioceramiczny który ożywia wode po więcej informacji zapraszam pod nr telefonu 509-109-956 Odpowiedz Link Zgłoś