Dodaj do ulubionych

Bezrobocie znów spadło

28.05.08, 11:20
PO jednak coś robi.
Obserwuj wątek
    • Gość: ityle Re: Bezrobocie znów spadło IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.08, 11:28
      przesada. tak jak przyspieszenie gospodarcze 2005-2007 nie bylo
      zasluga PiS, tak obecny dalszy spadek bezrobocia nie ma nic
      wspolnego z rzadami PO. Mozna powiedziec, ze skoro gospodarka nadal
      jest w calkiem dobrym stanie to znaczy ze PiS nie popsul za bardzo:)
      Pamietajmy jednak ze zrodlem wzrostu gospodarczego sa: 1. wstapienie
      do unii, co dalo potezny rynek naszym eksporterom; 2. szeroki
      strumien pieniedzy plynacy od emigrantow zarobkowych; 3. srodki
      unijne (granty, dotacje itp.).
      • Gość: karol Wstąpienie do UE nic polskim eksporterom nie dało IP: *.bredband.comhem.se 28.05.08, 12:06
        Bo chyba nie uważasz, że VW, Ople, Lg itd. to polscy eksporterzy?
        a to właśnie oni odpowiadają za 70% " polskiego" eksportu.
        • kina9 PoLSKICH eksporterów wykończyła złotówka. 28.05.08, 12:09
          To co pozostało to zgliszcza.
    • Gość: Wladek spada - bo nadal wszyscy wyjezdzaja !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 11:43
      a tym 'pieknym' kraju NIC SIE NIE ZMIENILO !!!!
      pracy jak nie bylo tak nie ma .. a jak jest to szukaja frajerow za marne grosze
      (a najlepiej by chcieli za darmo)... po prostu polscy pracodawcy to ZENADA !!!
      • Gość: pasqda1 Re: spada - bo nadal wszyscy wyjezdzaja !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 12:00
        A polscy pracownicy to dopiero żenada! Płac chcieliby europejskich, ale
        najlepiej, żeby się nie napracować... Najchętniej siedzieliby na zwolnieniach
        lekarskich miesiącami, a kobiety, które ledwie zrobią test ciążowy i od razu na
        zwolnienie idą, to już skandal. Moja siostra pracowała w ciąży do siódmego
        miesiąca i jakoś nie miała ochoty od razu pracodawcy do wiatru wystawiać. No i
        przyjął ją potem z powrotem z otwartymi ramionami - miejsce pracy czekało
        specjalnie.
        A niechęć do przekwalifikowania się, dokształcenia lub (o zgrozo!)
        przeprowadzki do innego miasta są wśród pracowników nagminne i nie do
        wykorzenienia. Żeby od pracodawcy wymagać, trzeba samemu być w porządku.
        • Gość: bf109 pomyśl zanim cos powiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 12:20
          Jakbyś ćwoku zobaczyl jak zapracowany jest typowy anglik, jankes czy
          holender a najlepiej rozpuszczony w swoim socjalu francuz czy
          niemiec to bys polaków uznał za naród stachanowców. jednak że jak
          widze niewiele wiesz to bzdury opowiadasz.
          Amen
          • Gość: tom Re: pomyśl zanim cos powiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 12:49
            potwierdzam, niech ten gość pojedzie do UK założy firmę i zatrudni rodowitego
            angola z councilowskiej dzielnicy ;)
          • Gość: pasqda1 sam pomyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 13:06
            Jasne - ale Polacy stachanują tylko za granicą, bo tam im się to jeszcze opłaca,
            a u nas wolą leżeć, bo mogą niestety zarobić dużo mniej. Tylko, że pracodawca,
            sam płacąc koszmarne podatki, ZUSy i inne pierdoły nie może im dać europejskich
            stawek, bo go nie stać. I nie pleć, że nie wiem, co mówię, bo jestem pracodawcą
            i - choć się pracownikom do tego nie przyznam - zarabiam często mniej, niż oni
            (bo jak poniosę stratę, to im pensję wypłacić muszę, a sobie już nie mam z
            czego). A leniwych pracowników, co to już podczas rekrutacji oświadczali, że w
            tej pracy, to za dużo pracy, musiałam przyjmować, mimo braku chęci do pracy i
            kwalifikacji, bo nie było innych do wyboru. Ja (za wcale nie "kokosową" pensję)
            haruję nawet podczas świąt, ale co pracowników to obchodzi. Im sie przecież
            "należy" w tym czasie wolne.
            • Gość: lEn Re: sam pomyśl IP: *.198.cgg.com 28.05.08, 13:58
              jak cie nie stac na pracownika to sam dymaj w robocie jak moi tesciowie - maja
              firme ale sami zapieprzaja na okraglo bo ich na pracownika nie stac a nie robia
              ludzi w konia zatrudniajac a potem spozniajac sie z wyplata itp itd i jeszcze
              piszczac jak im zle
        • Gość: lEn Re: spada - bo nadal wszyscy wyjezdzaja !!! IP: *.198.cgg.com 28.05.08, 12:51
          wczesniej pracowalem dla polskiego pracodawcy teraz dla francuskiego - jak
          myslisz dlaczego zmienilem pracodawce?
        • Gość: Sakul Re: spada - bo nadal wszyscy wyjezdzaja !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 13:02
          "A niechęć do przekwalifikowania się, dokształcenia lub (o zgrozo!)
          przeprowadzki do innego miasta są wśród pracowników nagminne i nie do
          wykorzenienia. Żeby od pracodawcy wymagać, trzeba samemu być w
          porządku" na przeprowadzkę, dokształcanie i przekwalifikowanie się
          potrzebne są pieniądze... Dzisiej łatwiej by mi było przeprowadzić
          się do Anglii/Irlandii gdzie mam znajomych u których mógłbym przez
          pierwsze miesiace zamieszkać niż np. do Poznania, gdzie nikogo nie
          znam, a szanse znalezienia jakiegoś lokum na które byłoby mnie stac
          są nikłe...
        • Gość: lEn Re: spada - bo nadal wszyscy wyjezdzaja !!! IP: *.198.cgg.com 28.05.08, 13:12
          na przyklad doksztalcanie - za dzien spedzony na kursie podnoszacym kwalifikacje
          dostaje 400 euro extra(przypominam dziennie), oczywiscie hotel, restauracje,
          taksowki na koszt firmy - i nie jestem na jakims wysokim stanowisku tylko
          szeregowy pracownik
    • Gość: Id Bezrobocie znów spadło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 11:53
      Dziwne, że największe bezrobocie jest tam gdzie władze samorządową sprawują
      przedstawiciele PiS(wyjątek zachodniopomorskie).
      • Gość: moe Re: Bezrobocie znów spadło IP: *.homenett.pl 28.05.08, 12:02

> Dziwne, że największe bezrobocie jest tam gdzie władze samorządową sprawują
        > przedstawiciele PiS(wyjątek zachodniopomorskie).

Samorządowcy z PO korzystają z infrastruktury poniemieckiej
      • Gość: the Bill Re: Bezrobocie znów spadło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.08, 12:03
        Najwyższe bezrobocie jest w warmińsko-mazurskim a tam rządzą PO
        matołki a nie PiS.
      • Gość: pasqda1 Re: Bezrobocie znów spadło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 12:05
        A już najbardziej osłabiają mnie tacy, co to chcą pracy koniecznie "w swoim
        zawodzie" i w "swoim mieście", bo inaczej to kraj, rząd, cwaniacy i cała reszta
        są winni ich życiowej porażce. Prawa podaży i popytu nie przyjmują do
        wiadomości. Bo "ja jestem astronautą z wykształcenia" i chcę "pracować w moim
        mieście" (Chebzie Dolne, nie ujmując nic Chebziom), a jak nie mogę znaleźć
        pracy, to "ten kraj jest beznadziejny, a gazety zaklinają rzeczywistość".
    • pro13 A ZUS szykanuje bezrobotnych za aktywność zawodową 28.05.08, 12:22
      Wpisz w wyszukiwarce: Bloger Adam Kłykow i czytaj "ZUS - szczyt
      głupoty"
    • Gość: tomekjot ale to bzdura IP: *.gprs.plus.pl 28.05.08, 17:39
      Dzisiaj opublikowano dane BAEL z którego wynika, że wzrosła liczba biernych zawodowo, liczba bezrobotnych i pracujących spadla.
      • Gość: tomekjot a jednocześnie IP: *.gprs.plus.pl 28.05.08, 18:28
        zmniejszyła się stopa aktywnosci zawodowej. Co oznacza że wcale nie jestr tak różowo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka