Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    06.08.04, 07:11
    Zamierzam przeprowadzic sie do Lublina i kupowac 1-2 pokojowe mieszkanie w
    Lublinie. Jaka cena metra kwadratowego mieszkan w Lublinie?. Jakie sa
    porzadne dzielnicy w Lublinie?
    Obserwuj wątek
      • tcsh Re: Lublin 07.08.04, 14:30
        Cena m2 zalezy - jak wszedzie od dzielnicy. Najdrozej jest na Czubach, rogatce
        warszawskiej i wszedzie tam, gdzie buduja nowe bloki.
        Co do bezpieczenstwa; nie ma w zadnym miescie absolutnie bezpiecznych dzielnic.
        Na pewno unikalbym za wszelka cenę Kalinowszczyzny, Tatar, Bronowic, Kosminka,
        Majdanka, rejonu dworca kolejowego i Dziesiątej.
        Najbezpieczniejsze dzielnice to niektóre osiedla Czubów, BLISKI Czechów i
        niektóre osiedla LSM. Ale w zwiazku z tym wzrasta tam cena m2. Generalnie
        wybieralbym blok w poblizu przystanków i nie wewnatrz osiedla. Pozdrawiam
        • bananan4 Re: Lublin 10.08.04, 23:34
          Dziekuje za informacje. Tylko jezeli mozna poprosze podac dokladniej cene za
          metr2.
          • ewapf Re: Lublin 11.08.04, 14:37
            Trudno jest podac ceny za metr, bo zaleza one od standardu, lokalizacji etc.
            Natomiast podaje Ci ceny mieszkań z dzisiejszego wydania GW:
            a) 1 pokojowe 38m2 Bronowice- 95000zl
            b)1 pokojowe 31.58m2 centrum - 88000zl
            c) 1 pokojowe 32m2 (parter) Bazylianówka -79000zl
            d) 2 pokojowe 48m2 Czuby 125000 zl
            e) 2 pokojowe 38m2 parter Tatary 60000 zl
            f)2 pokojowe 58.5m2 Rogatka Warszawska 180000zl

• tcsh Re: Lublin 11.08.04, 17:17
              Dodam do tego, co napisala ewapf, ze pewna orientacje zdobedziesz wchodzac na
              forum regionalne (Lublin) i ogladajac ceny mieszkań na stronach agencji
              nieruchomosci.
      • bananan4 Re: Lublin 13.08.04, 18:15
        A jezeli kupowac przez agencje to ile oni pobieraja prowizji i na czym polega
        ich wspolpraca ze mna?
        • tcsh Re: Lublin 13.08.04, 20:22
          Agencja warszawska, z ktorej korzystalem pobierala 2,9% wartosci mieszkania.
          Oprocz tego KUPUJACY placi podatek od czynnosci cywilno-prawnych (podstawa
          prawna:ustawa z dn.9.09.2000rr o podatku od czynnosci cywilnoprawnych Dzu
          00.86.959). Poza tym nalezy zalozyc ksiege wieczysta oraz dokonac wpisu do tej
          ksiegi (w sadzie). Podam na swoim przykladzie: od mieszkania o wartosci 220000
          zaplacilem agencji prowizje + pozostale(konieczne) oplaty w wysokosci 12100zl.
          Odnosnie wspolpracy prosze siegnac do archiwum forum. Byly tam watki pt. "agenci
          to zlodzieje" oraz "w obronie agencji"
          • bananan4 Re: Lublin 13.08.04, 21:38
            Dziekuje za dokladna odpowiedz. Planuje zakup mieszkanie w granicach 70000-
            75000 PLN - to jezeli skorzystam z poslug biura, to zaplace okolo 2000 PLN.
            Watki czytalem i teraz w ogole nie wiem co mam robic - jedni zadowolieni z
            biuro, inni - nie. Sam musze podjac decyzje!
            Jeszcze raz dzieki!
            • Gość: magda Re: Lublin IP: *.lublin.mm.pl 14.08.04, 15:25
              Polecam LSM, np. os. Konopnickiej ;) LSM jest wg mnei bardziej kameralny niz np. Czuby, o wiele lepszy jest tez stąd dojazd do innych dzielnic miasta.
              Duzo zieleni (wąwóz, sciezka rowerowa prowadząca mad Zalew Zemborzycki), doskonale połączenie ze srodmiesciem, sztuczne lodowisko, leclerc i media markt, w poblizu targ ze swizymi jarzynkami :)Wszystko pod ręką. Mieszkam w tej dzielnicy cale zycie, uwazam, ze jest ładna i spokojna ;)
              • tcsh Re: Lublin 14.08.04, 17:26
                Tak, Magdo, ale pod jednym warunkiem. O ile ktos lubi "najazd" zewszad do
                Leclerca i Media Marktu, parkujace wszedzie samochody, tłok i spaliny. Równiez
                jesli ktos lubi stac rano i po pracy w korkach u zbiegu Filaretów i Głebokiej.
                Pozwole sobie rowniez na polemike z tym "dobrym" dojazdem. Zważ, ze mieszkańcy
                Czubów , jadac do centrum, przejezdzaja przez LSM. Totez autobusy zapychaja sie
                juz na Czubach, a na LSM trudno jest juz wsiasc. Chyba , ze sie lubi "wisiec" na
                jednej nodze z pourywanymi guzikami. Z kolei jesli jedzie sie wlasnym samochodem
                -vide wyzej (skrzyzowanie). A targów na kazdym osiedlu dostatek. Były
                mieszkaniec Czubów z pozdrowieniami.
                • Gość: # Re: Lublin IP: *.finemedia.pl 14.08.04, 18:15
                  Ale się porobiło!
                  Mieszkałem naprzeciw "Globusa" (wyciąg narciarski, obok lododwisko, nowy bazar,
                  obok sklep spozywzy i kiosk z tyłu o 1 blok basen) wszędzie przestrzeń, spokój,
                  zieleń, działki i wąwozy, którymi kilometrami można spacerwaćlub jezdzić na
                  rowerze) o krok hotel asystencki i miasteczko uniwesyteckie z klubami.

Odległości śnieszne, jedzie się 5 min a idzie 15 min do centrum.
                  A teraz korki, smog i tłok?
                  • tcsh Re: Lublin 14.08.04, 18:28
                    A widzisz, ja tez tam mieszkalem (osiedle piastowskie), ale w latach studenckich
                    i to zamierzchlych (1975-80). Bylo tak, jak piszesz, przede wszystkim wszedzie
                    blisko. Ale wtedy i kultura studencka byla kulturą. Natomiast przy Leclercu? Brrr
                • Gość: magda Re: Lublin IP: *.lublin.mm.pl 18.08.04, 20:15
                  Mysle, ze troche demonizujesz ;)
                  Mieszkam na tym osiedlu, niedaleko Leclerca i jakos nie widze tych tabunów ludzi, nikt mi nie zabiera miejsc parkingowych, bo np. na zakupy do L. czy MM przyjechal ;) Do L. chodze wtedy, gdy nie ma tłumow, jest top jak najbardziej wykonalne (pustki w niedziele i wieczorami), zycia nie uprzykrzaja mi tez kupujący w MM (chyba, ze masz na mysli te slynne "wyprzedaze"...ale to raczej nalezy traktowac w ramach ciekawostki przyrodniczej). Spaliny sa wszedzie - chyba, ze mieszkasz na wsi ;)
                  Co do korków - w tej chwili z kazdej dzielnicy, o godz. 7,30-8,30 i 16-17 trudno jest dostac sie do Centrum (i z powrotem). Nie wydaje mi sie to az tak uciązliwe - przez 12 lat dojezdzalam do szkół w srodmiesciu, przez kolejne 5 na UMCS i nie narzekalam, jakos zyje, nikt mi guzików nei pourywal ;)

Lubie te dzielnice i jesli sie z niej wyprowadze - to do wlasnego domku, gdzies za miastem ;)
      • Gość: mck Re: Lublin IP: 195.136.36.* 16.08.04, 15:42
        Obecnie mieszkam w W-wie, ale przez wiele lat mieszkałem w Lublinie na
        Bronowicach. Szczerze polecam - przystępne ceny, niedaleko od centrum.
        • bananan4 Re: Lublin 16.08.04, 18:43
          Dziekuje wszystkim za porady, bardzo trudno poszukiwac mieszkanie w obcym dla
          ciebie miescie - mieszkam na razie w Bialymstoku ale niebawem bede mieszkal w
          Lublinie (zakupie mieszkanie i juz!). Jeszcze raz dziekuje za wasze opinii o
          dzielnicach Lublina!
          Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka