Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wywoz smieci

08.09.04, 15:18
    Witam. Czy burmistrz moze narzucic czestotliwosc wywozu smieci z pojemnika na
    prywatnej posesji?Podczs naszej nieobecnosci, przedstawiciele rady miasta
    weszli na teren naszej prywatnej posesji sprawdzic, czy usuwamy smieci( nawet
    nie wiem czy mieli prawo). Oczywiscie robimy to systematycznie gdy pojemniki
    ( 2) sa pelne. Segregujemy plastik i szklo i wyrzucamy je do specjalnych
    pojemnikow na ulicy. Otrzymalismy pismo, ze za rzadko usuwamy smieci ( na
    podstawie rachunkow z firmy wywozowej)i jesli nie zaczniemy wywozic raz w
    miesiacu to nasla policje. Od poczatku mamy pojemniki( niektorzy sasiedzi do
    dzis ich nie maja...), poczulismy sie nieswojo i jestesmy zaskoczeni tonem
    listu i grozba, tym bardziej, ze naprawde uczciwie usuwamy smieci. Co wy na
    to? Czy wladze miasta postepuja slusznie okreslajac po jakim czasie moj
    pojemnik jest pelen ?Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: zielony_listek Re: wywoz smieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 23:16
        Dziwna sprawa.
        Zwroc sie do Gminy o podstawe prawna ich żądan (nie wiem, czy Gminy wewnetrznie
        takich spraw nie ustalaja).

Ja bym sie raczej zastanowila, czy im wolno bylo wejsc pod Twoja nieobecnosc na
        teren posesji. I czy mieli prawo wgladu w Twoje rachunki bez Twojej wiedzy.
        A moze ktos z "milych" sasiadow Ci taka "grzecznosc" zafundowal?

pozdrawiam
        zielony_listek
      • Gość: gniazdko Re: wywoz smieci IP: *.icpnet.pl 09.09.04, 03:25
        moim zdaniem podstawą jest ustawa o porządku i czystości w gminach, czy ona
        jakoś podobnie się nazywa. Na jej podstawie gminy mają obowiązek uchwalić
        "uchwałę o porządku i czystości w gminie .... ."
        W mojej gminie śmieci muszą być usuwane co najmniej raz na dwa tygodnie.
        Ja na twoim miejscu bym:
        1) sprawdził tekst uchwały Rady Miasta tzw. "czystościowej".
        2) jeżeli jest tam zbyt krótki okres między poszczególnymi wywozami, bym
        zmniejszył pojemnik lub, gdy to nie jest możliwe, dogadał się z sąsiadem, by
        najmniejszy pojemnik używać wspólnie na obie nieruchomości.
        Innym rozwiązaniem jest zacisnąć zęby i płacić za wywóz niepełnego pojemnika.
        PS. Ale firmy wywożące u ciebie śmieci muszą znać uchwałę czystościową radnych
        i muszą wywozić nie żadziej niż mówi Twoje lokalne prawo w twojej gminie - i
        tu też warto sprawdzić co wiedzą ci śmieciarze, oczywiście nie ci co wywożą,
        ale ich administracja biurowa. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka