Dodaj do ulubionych

Absurdalne przepisy. Ranking e-matki

02.11.24, 10:37
Podaje mojego kandydata. Poniewaz dostaje dofinansowanie na szkolenie od przyszlego pracodawcy, lacza mnie z tym rozne zobowiazania. Te logiczne i te mniej. Zachwycil mnie przepis dotyczacy zajec w domu (czasami tak mamy). Ow przepis mowi, ze mam kazdorazowo meldowac mailem wyjscie z domu w sekretariacie. W innym przypadku, w razie wypadku poza domem nie jestes ubezpieczony i placisz sam. Niby ok, ale... W czwartek mielismy tak caly dzien (8 godzin). I niby przewidziane sa przerwy, ale no wlasnie... 26 osob ma relacjonowac sekretariatowi:"musze wyniesc smieci", "robie przerwe", "musze wyjsc na zakupy ide tu i tu (tak, musisz podac konkretne miejsce)" No coz, dla mnie to hit absurdu.
Obserwuj wątek
    • andallthat_jazz Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 10:45
      Ahh w specjalnym do tego celu pisemku musielismy podac dokladny adres, gdzie bedziemy takie zajecia odbywac i podpisac, ze jestesmy swiadomi konsekwencji tychze przepisow.
    • alibaba098 Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 12:15
      Może to nie przepis, ale też wymóg pracodawcy. Lata temu zatrudniłam się w lokalnym Januszeksie, który aspirował do bycia korporacją, choć pracowników miał pięciu + grupka zmieniających się studentów na słuchawce. I dwaj Janusze-prezesi wymyślili nam system wchodzenia i wychodzenia z pracy (trzy pokoje w budynku) poprzez odbijanie karty oraz system kontroli naszej aktywności w internecie. Ta ostatnia polegała na tym, że mieli podgląd na nasze ekrany, siedzieli sobie w tym trzecim pokoju przez ścianę z nami i patrzyli, co robimy. Ale najgorsza była koniecznosć klikania w "przerwę" gdy któreś z nas chciało iść do wc. Była osobna ikonka na przerwę na jedzenie i na wc i one odmierzały czas naszej nieobecności big_grin Oczywiście w dniu wprowadzenia tego szajsu cała nasza piątka odmówiła współpracy. Ja odeszłam dwa dni później, a chłopaki jeszcze tego samego miesiąca. Została tylko grupka telemarketerów. Wszyscy byliśmy oczywiście na umowach śmieciowych.
      • andallthat_jazz Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 12:24
        Okey myslalam, ze wygralam, ale da sie wiecej.
        • hrasier_2 Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 12:52
          Dobrze że do toalety wyjścia nie musisz meldować. Widać że te wymogi to inwigilowanie pracownika.
    • zaneta_z_neta Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 12:58
      Najgłupsze to te, w których wymaga się po łyżce jakiegoś produktu, typu egzotyczny ser mascarpone i później nie wiadomo co zrobić z napoczętym opakowaniem.
      • andallthat_jazz Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 13:23
        😂 dlatego kupuje gotowce.
    • sueellen Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 13:26
      Najbardziej osobliwe przepisy sa w USA. Tam warto szukac.
    • profes79 Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 13:49
      Co w tym dziwnego? W pl też podaje adres pracy zdalnej i też raportuje że wychodzę z domu w ramach przerwy; tak samo raportuje jak jestem w biurze i wychodzę poza budynek na przerwie.
      • kamin Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 14:53
        Omg
      • hrasier_2 Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 15:03
        To określa art. 6714 Kodeksu pracy. Tylko ciekawe że wyjście do toalety nie jest określone i monitorowane ile godzin.
        • profes79 Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 15:05
          Ale wychodząc do toalety nie wychodzę z domu/budynku. No chyba, że ktoś ma slawojke.
          • hrasier_2 Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 15:28
            To wiem, tylko mnie zaciekawiło, że nie ma ile minut można spędzać w toalecie. Mówimy o pracy w biurze. Przepisy o zdalnej weszły w kwietniu 2023. Zbieraj papiery jak przedłużą wiek emerytalny.
      • andallthat_jazz Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 16:08
        No nie wiem sama... Moze fakt, ze bardziej, jako pracodawcy, liczyloby sie oddanie zadania i wiedza, ze zrobione niz wymagania od pracownika by mi szczegolowy pamietnik pisal. Jestem w stanie ocenic, czy poswiecil na to 8- czy pol godziny. I dla mnie moglby to zrobic w dowolnym wybranym czasie, byleby zrobil. Tu mozliwosci pracy sa absurdalne (nie waz sie posiedziec w nocy, zeby cos zalatwic w dzien). Nie uwzglednione sa przerwy, czyli masz siedziec na dudzie 8 godzin lub/i dokladnie sie spowiadac, gdzie jest twoj smietnik i gdzie kupujesz chleb.
        • nick_z_desperacji2 Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 16:20
          Ale nie jesteś pracownikiem, tylko słuchaczem, więc skoro wymagana jest obecność, to siedzisz plackiem. Poszukaj pracy, w której pracuje się na zlecenia i będziesz planować czas dowolnie.
          • andallthat_jazz Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 16:26
            Znow obok. To zadania do wykonania tj.opisanie przypadku i Ty robisz analize tegoz i rozkminiasz, co w danej sytuacji zrobisz, co lezy w Twoich kompetencjach, co nie. Sluchac przy tym Mozarta, albo Falco mozesz.
            • nick_z_desperacji2 Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 16:41
              I robisz to w czasie przewidzianym przez szkołę na zajęcia, prawda? No więc wtedy jesteś na zajęciach, nie w czasie wolnym.
              • andallthat_jazz Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 18:05
                Ale nie przewidziano przerwy. Rozumiesz? Moge to zadanie rozwiazac w nocy i miec czas dla siebie (to oficjalne info ze szkoly), ale nie moge opuscic mieszkania przez 8 godzin bez tlumaczenia gdzie dokladnie i po co ide.
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 18:15
        Dokładnie, wszyscy pracujący zdalnie zgłaszają wyjścia z domu w godzinach pracy do wiadomości pracodawcy. Ja mogę wyjść np na 2 godziny do lekarza nie biorąc nic z pensum urlopowego, ale zgłosić w jakim celu opuszcza się miejsce pracy i gdzie się będzie w tym czasie przebywać jest imho oczywiste. Właśnie dlatego, że zrywasz się w celach prywatnych i jak cię przyjedzie samochód to pracodawca nie będzie musiał ci płacić ubezpieczenia z tytułu wypadku przy pracy czy w drodze do pracy
    • memphis90 Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 14:31
      Jak jesteś 8h w pracy/na szkoleniu, to wynosisz śmieci, nie chodzisz na shopping, spacerki ani nie „robisz sobie przerw”. To chyba oczywiste 🤔 To, że praca odbywa się z domu niczego nie zmienia, chyba, że masz konkretnie coś innego w umowie.
      • droch Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 14:46
        Ty: Jak jesteś 8h w pracy/na szkoleniu, to wynosisz śmieci, nie chodzisz na shopping, spacerki ani nie „robisz sobie przerw”.

A w poście startowym: I niby przewidziane sa przerwy(...)

Tak, raportowanie wyniesienia śmieci do najbliższego pojemnika to korpoidiotyzm.
        Z ciekawości, nie wymagali podania jakiej frakcji były wynoszone odpady?
        • leosia-wspaniala Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 14:53
          Jakiej korpo, jak ona niby w szpitalu psychiatrycznym jest czymś w rodzaju salowej?
          • droch Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 15:38
            Akurat miejsce pracy nie ma tutaj najmniejszego znaczenia, określenie jest uniwersalne.
            • nick_z_desperacji2 Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 16:01
              Widocznie prawo jest tak skonstruowane, że jak w czasie wynoszenia śmieci złamie nogę, to w czasie zdalnych może to zostać uznane za wypadek w szkole. U nas też facet wyrżnął w podłogę przechodząc z sypialni do pokoju dziennego, gdzie miał laptopa i się ciągali po sądach, czy to wypadek w drodze do pracy, czy nie.
        • memphis90 Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 16:16
          Niżej
          „W pracy z domu nie przewidziano przerw” 🤷‍♀️
      • 18lipcowa3 Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 15:40
        Ło matko. W życiu się tak nie nagotowalam w godzinach pracy ( szoping tez był ale tylko pobliskie sklepy) i tyłu filmów nie obejrzałam jak na pracy zdalnej.;-
      • andallthat_jazz Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 15:53
        Yepp mam przerwy w szkoleniu przewidziane prawem. W szkoleniu stacjonarnym to 20 minutut poludniem, pozniej 1,5 godziny obiadowej, pozniej 10 minut po poludniu. W praktyce mam zapewniona pol godzinna przerwe na obiad i przy 12 godzinach 0,5 godziny po poludniu. Reszte reguluje stacja wewnetrznie. W pracy z domu nie przewidziano przerw...
        • andallthat_jazz Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 15:54
          10 minut przed poludniem, nie 20.
    • kk345 Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 17:43
      W podstawówce tez nie wolno było wychodzić, bo szkoła za ciebie odpowiadała. Masz jak na dłoni, jak was traktują: jak dzieci wczesnoszkolne.
      • andallthat_jazz Re: Absurdalne przepisy. Ranking e-matki 02.11.24, 17:57
        Tak wszyscy maja takie wrazenie i morale na drugim roku mocno spadly (niezaleznie od rocznika).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka