Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Przedterminowa spłata kredytu

IP: 194.205.123.* 16.09.04, 16:09
    Co prawda zadałem już to pytanie w wątku "Ranking kredytowy", ale może
    wyszczególnienie problemu w nazwie wątku przyciągnie więcej odpowiedzi.

Chodzi o to, że w umowie o kredyt z Pekao SA mam zapisane, że przedterminowa
    spłata części kredytu (całości zresztą też) obarczona jest prowizją z "Tabeli
    opłat i prowizji". Kiedy rok temu brałem kredyt widniało tam 0%, a ja naiwnie
    sądziłem, że tak pozostanie do końca. Niestety obecnie zero zamieniło się w
    2.5%, a bank tłumaczy się, że poprzedni brak prowizji to była promocja, a ta
    nie może przecież trwać wiecznie.

Pomijam już fakt skandalicznej polityki informacyjnej banku (o zmianie
    prowizji dowiedziałem się przypadkiem i gdyby nie ten szczęśliwy traf
    skasowaliby mnie bez uprzedzenia!), chcę tylko się dowiedzieć, czy ktoś miał
    podobny problem i wybrnął z niego bez uszczerbku dla kieszeni.

Ja widzę tylko dwa rozwiązania:
    - wymówienie umowy (spłata kredytu nie jest wtedy chyba obciążona prowizją,
    ale trzeba bezzwłocznie spłacić całość)
    - oddanie sprawy do sądu (znajomy prawnik twierdzi, że byłbym faworytem w tej
    rozgrywce, ale mam alergię na sądy i szpitale, więc tej drogi wolałbym
    uniknąć).

Jeżeli ktoś zmagał się z podobnym problemem (a podobno pisali o tym bankowym
    triku w Rzepie, więc mój przypadek nie jest chyba odosobniony), proszę o dwa
    słowa komentarza, jak mu poszło.

A i nie wierzcie w zapewnienie, że Pekao daje kredyt średnio w osiem dni. U
    mnie to trwało około 40, więc żeby wyjść na tą średnią musieli paru osobom
    dać kredyt nazajutrz po złożeniu wniosku...
    Obserwuj wątek
      • Gość: mm Re: Przedterminowa spłata kredytu IP: *.polityka.com.pl 16.09.04, 16:32
        Taka prowizja to normalna bankowa praktyka. Moje pytanie brzmi: czy ktoś wie
        ile wynosi prowizja w innych bankach (w Pekao - 2.5 proc.)
        • Gość: qba Re: Przedterminowa spłata kredytu IP: 194.205.123.* 16.09.04, 16:39
          Nie mam nic przeciwko temu, że banki narzucają prowizję; mają do tego prawo,
          tak jak klienci mają prawo do wyboru tej oferty, w której opłaty są najmniejsze.

Moje rozgoryczenie wynika z faktu, że przy podpisywaniu umowy upewniałem się
          kilkakrotnie (i to u pracowników różnych szczebli!), że w Pekao spłata nie
          podlega prowizji, i nikt się słowem nie zająknął, że to tylko tymczasowa
          sprawa. Zważywszy, że informowałem ich, że za rok kończy mi się kasa
          mieszkaniowa i ponad pół kredytu spłacę środkami z niej wycofanymi, wykręcili
          mi niezłe świństwo milcząc na temat planowanego wprowadzenia dodatkowych opłat.

No, ale gdyby się wygadali pewnie wziąłbym kredyt w mBanku albo MultiBanku (bo
          tam jest chyba zero definitywnie wpisane w umowę), więc przezornie "zapomnieli"
          mnie uprzedzić.
          • Gość: ja Re: Przedterminowa spłata kredytu IP: *.igik.edu.pl 17.09.04, 14:35
            toz to rozboj w bialy dzien !!!
            Ja mam w umowie jasno napisane takie rzeczy.
            Za przedterminowa splate czesci nic nie place (tylko jakas 100 za anex),
            za calosc cos tam place, ale jest jasno okreslone ile - nie mam przy sobie umowy
            a mam kredyt w BPHPBK
            • Gość: Yellow Re: Przedterminowa spłata kredytu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.04, 17:28
              To sa zagadki przyrodnicze. Zaryzykowalem skrocenie kredytu z 20 na 15 lat i jakos dziwnie
              miesieczna rata wychodzi mnie taniej o jakies 150 zl. Pewnie gdybym postanowil rozwiazac umowe, to
              bank PKO BP by mi doplacil ;)
              • yarp_z Re: Przedterminowa spłata kredytu 22.09.04, 21:03
                A to ciekawe. Próbowałeś wyliczyć ratę samodzielnie, np. z pomocą Excelka?
                Jeśli chodzi o spłatę - to w np. GE żadnych opłat za wcześniejszą spłatę nie
                ma - przetestowane :D
                pozdr.
                YZ
                • Gość: Yellow Re: Przedterminowa spłata kredytu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 13:46
                  Tu chodzi o odsetki. Przy kredycie na 15 lat sa o tyle nizsze, ze rata miesieczna wychodzi bardziej
                  korzystnie w stosunku do kredytu na 20 lat. Takich informacji w bankach nie udzielaja. Majac dwa lata
                  splaty kredytu "na 20 lat" za soba poprosilem o symulacje pozostalej kwoty w przypadku
                  przaekwalifikowania na "15 lat". Wyszlo, ze bede placil mniej miesiecznie (?!). Prowizje zaplacilem cos
                  ok. 400 zl (w trzy miesiace mi sie zwrocila). Mniej wybule i pozostalo mi nie 18 lat, a 13.
                  • Gość: Yarp_Z Re: Przedterminowa spłata kredytu IP: 62.233.167.* 23.09.04, 20:54
                    Faktycznie, w GE też tak jest... zaraz się biorę za Excelka :)
                    dzięki i pozdrówka,
                    DM
                  • yarp_z Re: Przedterminowa spłata kredytu 09.10.04, 18:57
                    Trochę czasu mi to zajęło ale się w końcu wziąłem za Excelka.
                    I w GE nie wychodzi, tzn.
                    stała rata kredytu od 100tys. wynosi:
                    - 938 przy 2,4% na 10 lat
                    - 537 przy 2,65% na 20 lat
                    - 418 przy 2,95% na 30 lat
                    Możesz podać konkretne wartości oprocentowania dla kredytu o którym piszesz?
                    Może trzeba pomyśleć o zmianie banku ;)
                    pozdr.
                    YZ
                    • Gość: Yellow Re: Przedterminowa spłata kredytu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.04, 17:42
                      Mam raty malejace.
                      • Gość: Yellow Re: Przedterminowa spłata kredytu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.04, 17:48
                        Ale te twoje wyliczenia najgorzej nie wypadaja.
        • Gość: nika Re: Przedterminowa spłata kredytu IP: *.lobar.net 23.09.04, 18:38
          jasne! np:
          0%: mBank, Multibank, GE, PKO BP->(uwaga: "zgodnie z tabelą opłat i prowizji" -
          może się zmienić!)
          w pozostałych bankach sa pewnego rodzaju ograniczenia, np
          BPH 0% opłaty ale zapłacisz za zmianę warunków umowy 150 zł (za aneks)
          Millennium - za darmo, ale w ciągu pierwszych 3 lat pobiorą 1%, jeśli nadpłata
          przekroczy połowę aktualnego salda
          itd...
        • Gość: Wid Re: Przedterminowa spłata kredytu IP: 195.117.230.* 24.09.04, 15:21
          Ja wziąłem kredyt w wys 32420 CHF na 30 lat. Jeżeli bym chciał spłacić coś
          wcześniej, wtedy muszę uiścić w banku prowizję w wys. 200 złotych. Jest ona
          stała i nie zależy od sumy jaką wpłacam. Bank to BPH SA
      • niedzwiedzica_sousie Re: Przedterminowa spłata kredytu 30.09.04, 11:20
        moim zdaniem, skoro podpisałeś umowę z zapisem "zgodnie z tabelą ..." to nie
        massz cienia szans na wygranie sprawy w sądzie, prawnik chce cie naciągnąć!!!
        • Gość: kixx Re: Przedterminowa spłata kredytu IP: *.acn.waw.pl 30.09.04, 12:23

tak ,ale w umowie powinno byc zaznaczone zgodnie z jaka tabela;z ta z dnia
          podpisania umowy,czy zgodnie z ta z daty splacenia kredytu
          jesli nic takiego nie ma to sprawa nie jest tak oczywiscie przegrana
          powiedzialbym ze wrecz przeciwnie:)

jest jeszcze jedno wyjscie
          czekac,az znow wprowadza promocje
          musisz sie tylko dowiedziec,czy czesto takie promocje daja ,czy ta Twoja to
          byla jednorazowa akcja
          • niedzwiedzica_sousie Re: Przedterminowa spłata kredytu 30.09.04, 14:19
            umowy bankowe są konstruowane przez najlepszych prawników. na pewno jest tam
            zapis że z aktualnej tabeli.
            • Gość: qba Re: Przedterminowa spłata kredytu IP: 194.205.123.* 06.10.04, 13:54
              W umowie jest napisane, że prowizja jest naliczana zgodnie z "Tabelą opłat...",
              bez dodatkowej informacji, czy chodzi o tabelę obowiązującą w momencie
              podpisania umowy czy w momencie dokonania spłaty.

Tak czy siak postanowiłem łobuzów przeczekać. Za kilka miesięcy oprocentowanie
              zmienia mi się ze stałego na zmienne. Mam prawo wymówić wówczas umowę,
              uzasadniając swoją decyzję tym, że nie podoba mi się nowa stopa procentowa.

Co prawda miła pani w Pekao upiera się, że i tak będę musiał wówczas zapłacić
              prowizję od spłaty kredytu, ale na moje szczęście w umowie NIC nie piszą o
              jakichkolwiek prowizjach z tytułu takiego wymówienia, więc jak mnie skasują, to
              na pewno spotkamy się w sądzie.

A pieniądze, które chciałem już teraz przeznaczyć na spłatę, wsadzę na parę
              miesięcy na lokatę. Już teraz oprocentowanie niektórych z nich przekracza moje
              kredytowe 5,55%, w sumie nie wyjdę więc na tym interesie tak najgorzej...
              • niedzwiedzica_sousie Re: Przedterminowa spłata kredytu 13.10.04, 10:05
                ja się raz sądziłam z instytucją (PZU) i radzę ci: zastanów się dwa razy nim
                wkroczysz z nimi na ścieżkę wojenną. pamiętaj że sądy też kosztują. poza tym to
                jest bank... nie zdziw się, jeśli nagle okaże się że w żadnym nie chcą przyznac
                ci kredytu...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka