Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wykup mieszkań komunalnych

IP: 195.136.246.* 02.11.04, 16:57
    Hej czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy to sie tyczy mieszkań które mają
    prywatnych właścicieli np. w starych kamienicach? Bo ja w takim mieszkanku
    mieszkam i chcialabym je też tak tanio wykupić. Prosze odpowiedzcie.
    Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Tomek Re: Wykup mieszkań komunalnych IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.11.04, 08:28
        Jestem lokatorem mieszkania z tzw. "uwolnionym czynszem", osiedle nie jest w
        pelni zasiedlone bo sa wady budowlane, czy informacje w art. dotycza rowniez
        takich mieszkan?
      • Gość: Sosnowiczanka Sosnowiec - wcale nie wygląda to tak różowo IP: 212.106.180.* 03.11.04, 10:05
        Sosnowieckie budynki komunalne rozsypują się wręcz, urząd tłumaczy to brakiem
        pieniędzy z powodu "zalegających czynszów" - kółko się toczy.
        A co z lokatorami notorycznie płacącymi czynsze - czy oni za karę muszą
        mieszkać w takich ruderach? TAK, ponieważ w Sosnowcu propozycje wykupu
        mieszkania wcale nie należą do preferencyjnych... NO CÓŻ ...
        Sosnowieccy radni widocznie mieszkają w wygodnych willach. Sosnowieckie tzw.
        MZZL (Miejskie Zarządy Zasobów Lokalowych) NIE INTERESUJĄ SIĘ NAPRAWDĘ NICZYM.
        Zapraszam na ulicę LITEWSKĄ/ Pogoń w Sosnowcu - a przekonacie się sami...
      • Gość: sosnowieckichłop Sosnowieckie rudery IP: 212.106.180.* 03.11.04, 10:14
        Święta prawda.
        Sosnowiecki urząd dba jedynie o wystrój urzędu, nie o ludzi, którzy płacą
        regularnie czynsze mieszkając w brudnych, niszczejących komunalnych budynkach.
        Jedyną preferencją ZACHĘCAJĄCĄ do ich wykupu jest...UWAGA...40% zniżki przy
        wpłacie jednorazowej kwoty....Najpierw zobaczcie jak te rudery wyglądają a
        później ustalajcie ZACHĘTY. Koń by się uśmiał.
      • Gość: Gosia Re: Wykup mieszkań komunalnych IP: *.mech.pk.edu.pl 03.11.04, 10:28
        Ciekawa jestem czy to się tyczy np mieszkań w domu Asystenckim np Politechniki?
      • Gość: ? Re: Wykup mieszkań komunalnych IP: 217.153.88.* 03.11.04, 10:57
        Jeśli prawowity właściciel udzieli Ci takiej bonifikaty to owszem. Przeceież to
        jest jego święta własność i powinien mieć prawo zrobić z nią co zechce (no
        nietety nie do konca w Polsce :( )
      • Gość: Piotr Re: Wykup mieszkań komunalnych IP: *.energa.pl 03.11.04, 11:32
        A co dokładnie oznacza "zbycie osobie bliskiej"? I czy wtedy nie będę musiał zwrócić bonifikaty?
      • Gość: ajax Re: Wykup mieszkań komunalnych IP: *.ite.waw.pl 03.11.04, 12:42
        To jest jakieś chore !!! Dlaczego nie płaci się za zakup mieszkania 100% jego
        wartości rynkowej, tylko kilka procentów ? Dlaczego nikt sie nie dziwi i nie
        protestuje na tym forum ? Te bonifikaty przypominają o minionej (podobno)
        epoce, kiedy dominowało komunistyczne rozdawnictwo i marnotrastwo. Za uzyskane
        pieniądze ze sprzedaży mieszkań komunalnych możnaby wybudować np. schronisko
        dla bezdomnych (idzie zima) wraz ze stołówką, kupić pomoce naukowe do szkół,
        bandaże i lekarstwa dla szpitali, itd itp. Czy wyobrażacie sobie zakup chleba
        za 1% jego ceny sklepowej ?
        • Gość: rosa Re: Wykup mieszkań komunalnych IP: 5.5R4D* / *.oracle.co.uk 03.11.04, 14:13
          Dokładnie tak. Protestuję przeciwko rozdawnictwu własności państwowej i gminnej
          za śmieszne grosze ludziom, którzy mieli na tyle szczęścia lub znajomości, że
          otrzymali przydziały na mieszkania komunalne. Jakim prawem najem lokalu
          komunalnego teraz ma być zamieniony na prawo własności???!!! Przecież to jest
          nierzadko prezent w wysokości kilkuset tysięcy złotych dany najzupełniej
          prywatnej osobie. Np. za stumetrowe mieszkanie w kamienicy w Warszawie lokator
          bedzie musiał zapłacić ok. 100-120 tys zł., a sprzedając je na wolnym rynku ma
          na tym pół miliona złotych czystego zysku!!!! Dlaczego ten zysk nie zasili kasy
          gmin czy państwa, żeby z nich budowały lokale socjalne dla eksmitowanych
          lokatorów, żeby latami nie zajmowali mieszkań po wyrokach eksmisyjnych, bo
          gmina nie ma lokali żeby ich eksmitować? Czemu gminy nie zarabiają na sprzedaży
          swoich nieruchomości i nie przeznaczają uzyskanych z tego środków na inwestycje
          służące wszystkim mieszkańcom: szkoły, teatry, baseny, parki i tereny
          rekreacyjne, wścieżki rowerowe? Zamiast podnosić podatki na finansowanie takich
          inwestycji proponuję nie trwonić bezmyślnie wspólnej własności!!
          • Gość: krotki Re: Wykup mieszkań komunalnych IP: *.torun.mm.pl 03.11.04, 15:44
            kiedys ostro protestowalem przeciwko rozdwaniu mieszkan aby tylko dziś pozbyc sie problemu, jest preciez oczywiste, ze gminie te mieszkania potrzebne sa do prowadzenia aktywnej polityki mieszkaniowej!!!. Co bedzie jak rozdadzą!!! Wówcas pez zupełny przypadek musiałem zając sie modelami pomoy społecnej innych krajach i co sie okazało !!! że system wyprzedaży wszystkiego przez gminy wcale nie jest głupi - obniżają koszty i na zewnątrz n zasadzie przetargów "kupują" pomoc społeczną np. w postaci wynajmowania mieszkan od kaminiczników i "dawnia" ich potrzebującym. Podobnie noclegownie. Nie powiem spodobał mi sie. Gmina zbiera - dostaje - jakies podatki i z nich udziela pomocy a nie prowadzi dziłalnośc gospodarczą ( gdzie można sporo ukraść!!) czym czesto monopolizuje rynek!! Słowem same plusy !! Ale znowu pojawiło sie inne rozwiązanie : w Toruniu ( jak i wszedzie rozdają mieszkania za iles tam procent!!! ) ale, że muszą dawać mieszkania socjalne to wymyślili - kupować mieszkania na wolnym rynku i dawać je na socjal!!! ( czytałem o tym kilka tygodni temu ale teraz nie moge tego znaleść - uwierzcie zatem mi na słowo)
            Zalmalem sie kompletnie - w tym zakletym kole nic sie nie da zrobic??? przecież to oczyiste ze za kilk la - jak lokator nie bedzie płacil im to oddadzą mu za darmo mieszkanie by nie dopłacać!! i tak dookoła Wojtek!!1. To spowodoało że wrócilem to pierwotnego zdanie nie wolno!! sprzedawać a przynajmniej nie teraz!
            !
            Zwrócie uage ogóle pominąlem kestie najbardziej oczywiste to znaczy demoralizacje rozdawnictwa!! skupiłem sie tylko na efekcie ekonomicznym gminy!! i wychodzi że sprzedawac nie wolno!!! bo to na razie do niczego nie prowadzi!
            Pozdrawiam
            • Gość: `````miop Re: miales uwlaszczenie glupi mlody chamie IP: 195.136.193.* 04.11.04, 15:18
              chcacy zerowac na mieszkaniach wybudowanych
              przez pracownikow z funduszow powstalych z pomniejszania ich pensji
              w czasach prl-u (juz nie licze tego ze twoi jako urzednicze gnidy juz wtedy
              zerowaly na przydzialach)
              wybrales ubeckie towarzystwo kwacha i michnika
              • Gość: krotki poruszyłes wazny temat IP: *.torun.mm.pl 09.11.04, 09:22
                lecz uczyniles to " ni w pięc ni w dziesiec" jakis absurd - chcesz na ten temat dystkutoac chetnie ale.... bez wyzwisk - chyba że nie umiesz aaaa.. to trudno wówczas
                Pozdrawiam
          • Gość: Ela Re: Wykup mieszkań komunalnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 01:14
            Nie zgadzam się z Twoją wypowiedzją.
            Budynki komunalne są w opłakanym stanie.
            Trzeba od podstaw je przywracać do porządku.
            Sama mieszkam w mieszkaniu kwaterunkowym, praktycznie wszystko się sypie
            okna i drzwi do wymiany, tynk odpada trzeba robić elewacje, elektryka do
            wymiany, centralne ogrzewanie też, po co administracje mają się o to martwić -
            brak pieniędzy na to, niech wspólnoty mieszkaniowe sobie teraz łamią głowę
            żeby był porządek - za duże są zaniedbania żeby gminy temu sprostały,
            a tak kasa wpłynie do gminy z wykupu niech to wykorzystają w swojej gminie na
            resztę zaniedbań . A ile pieniędzy włożyli ludzie w remonty
            mieszkań wymiany okien, a także wspólnymi siłami na własny koszt zostały
            odnowione klatki schodowe. Dlaczego by ludzie zamieszkujący od lat 20, 30 ,40
            budynki nie mieliby wykupić na preferencyjnych warunkach. Nie każdy wykupuje na
            sprzedaż dla zysku - a potem gdzie będzie mieszkał niby, w takich lokalach
            mieszkają przeważnie ludzie starsi, którzy nie chcą się nigdzie ruszać.
            Natomiast na bezdomność to powinien rząd zareagować z kasy innej, zresztą nie
            tylko na bezdomność wiele w koło jest do zrobienia.To wszystko nie jest takie
            proste w nasze rzeczywistości. Akurat poszły by te piniądze na baseny ściżki
            rowerowe, szkoły teatry do których coraz mniej ludzi chodzi - nawet do tych co
            są.Życzę Ci zajęcia odpowiedniego stanowiska dla realizacji tego co napisałeś i
            życzę powodzenia bo to jest za pękne żeby się ziściło!!
            aktorzy są też na bezrobociu. Proponyję Ci
      • Gość: zośka Re: Wykup mieszkań komunalnych IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.11.04, 18:49
        a co z bonifikatą na grunt przy wykupie mieszkań zakładowych . Chciałabym to
        zabaczyć czorno na białym.Proszę o informację
        • Gość: Darek Re: Wykup mieszkań komunalnych IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.04, 08:59
          a co z mieszkaniami i budynkami zakładowymi Poczty Polskiej i czy będzie
          możliwość wykupu z bonifikatą i na jakich warunkach? Proszę o informację.
      • smoszkow Re: Do autorki 04.11.04, 11:02
        Dużo napisane, ale nic z tego, co mnie interesuje.
        Sprawa budynków zakładowych w ogóle nie wspomniana!
        Czy może Pani odpowiedzieć na następujące pytania:
        1) Czy można zmusić zakład do sprzedaży mieszkania?
        2) Czy to prawda, że bonifikaty obowiązują tylko do końca b.r.?
        Pozdrawiam.
        Stanisław Moszkowicz
      • Gość: Ziemianin Fajnie się sprzedaje KRADZIONE IP: 217.153.118.* 04.11.04, 14:04
        Większość tych komunałek to domy odebrane prywatnym właścicielom przez komunę lub
        nieruchomości zajęte Żydom wymordowanym w czasie wojny i wygonionym po wojnie z Polski też
        przez komunę. Teraz "właściciele" wyprzedają je. Jak tak można w państwie, które mianuje się
        europejskim? Najpierw poproszę ustawę reprywatyzacyjną a potem będziemy sprzedawać!
      • paula245 Re: Wykup mieszkań komunalnych 04.11.04, 14:34
        a ja trochę w innej sprawie:mieszkamy w komunalnym mieszkaniu wykupionym za
        spore pieniądze.Płacimy czynsz.I co? I nic,pieniądze wywalone w błoto,bo za
        każdą naprawę trzeba płacić samemu.Po jaką cholerę daje się tyle kasy KZB?
        • Gość: MMM Re: nie rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 15:04
          skoro mieszkasz w wykupionym mieszkaniu to czemu placisz czynsz? a jesli chodzi
          o placenie za naprawy to jest to chyba logiczne, że jesli jestes wlascicielem
          to sam musisz placic. bo niby kto ma zaplacic?
          • Gość: miop Re: bo z ciebie wlasciciel jak z walacha ogier IP: 195.136.193.* 04.11.04, 15:28
            niestety wielu wlascicieli we wspolnotach trzymanych jest w bezradnosci
            w wyniku bandyckiej ustawy o wlasnosci lokali
            dzialajacej na zasadach bolszewickich metod wzietych prost z prl-owskiej
            spoldzielczosci
            zamiast wlasciciel korzystac wprost z prawa wspolwlasnosci zawartego w
            kodeksie cywilnym skazany jest na uzeranie sie z popluczynami urzedniczymi prl-u
            w ogolnosci temu panstwu o korzeniach z jaruzelskiego i kwachowego okraglego stolu
            chodzi aby ubecka banda z dawnych MZBM nie stracila
            wladzy i pieniedzy
            przeksztalcajac sie w "gospodarzy domu" na komuszej "licencji"
        • Gość: monika Re: Wykup mieszkań komunalnych IP: *.3vnet.pl 15.11.04, 18:23
          paula a nie latwiej byloby placic fundusz remontowy?
      • Gość: Monika Re: Wykup mieszkań komunalnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.04, 15:28
        Ja mieszkam w Poznaniu i staram się o wykup mieszkania komunalnego od prawie
        1,5 roku. Jak na razie wszystko w tej kwesti "idzie jak po grudzie". Urzędnicy
        zamiast ułatwić to utrudniają. A właściwie to sprawa wisi w próżni. Powiedziano
        mi że muszą być zrobione jakieś aneksy do wszystkich lokali (jest to blok) i
        wtedy może się coś ruszy. Ale ja przecież nie chcę wykupić całego bloku tylko
        jedno mieszkanie. Więc czy nie można zrobić aneksu do mojego mieszkania? -tym
        bardziej że te aneksy są robione już od września 2003r. ale tylko na papierze,
        bo w rzeczywistości nikt palcem w tej kwestii nie kiwnął. Pomóżcie!!!
        • Gość: miop Re: zloz skarge do rady miasta i zawiadomienie IP: 195.136.193.* 04.11.04, 15:38
          do prokuratora za naduzycie wladzy przez nie dopelnienie
          obowiazku oraz nierowne traktowanie mieszkancow w zakresie przygotowania
          lokali do zbycia (podejrzenie korupcji gdyz sprawy pana kulczyka sa zalatwiane
          od reki a twoje nie i nie znasz terminu zalatwienia (patrz kpa) oraz zasad
          kolejkowania spraw ktore powinny byc zalatwiane w kolejnosci wplyniecia

oraz zlec prace rzeczoznawcy( w porozumieniu z innymi lokatorami-trudne bo
          rzeczoznawcy siedza w kieszeni gminy) zadbaj o to aby
          odrazu wykupic grunt na wlasnosc(we wlasciwych dla uzytkowania budynku granicach
          -smietniki dojazdy ewentualne ogrodzenie )a nie dwa razy placic notariuszom i sadom
          oraz byc zagrozonym tym ze gmina jako wlasciciel ziemi
          bedzie miala w sadzie wieksze uprawnienia niz ty psedo "wlasciciel"
          zwany uzytkownikiem wieczystym
      • Gość: grisza Re: Wykup mieszkań komunalnych IP: *.sieci.netglob.com.pl 04.11.04, 16:02
        dominiko, a umiesz czytać? czy mieszkania, które maja prywatnych właścicieli są
        własnością gmin?

jak prywatny właściciel mieszkania zgodzi się sprzedac Tobie tak tanio
        mieszkanie to kupuj, ale ja jako własciel w życiu bym na to nie poszedł.
      • Gość: Sławek Re: Wykup mieszkań komunalnych IP: *.rutki.sdi.tpnet.pl 04.11.04, 16:10
        Wyprzedadzą, a potem na obecnie oferowanych usługach (wywóz nieczystości.
        ogrzewanie itd...) będą kasować niezłe pieniądze.
        Pozdrawiam~ Sławek
        ZApraszam na moją stronę-saweczek.republika.pl
      • agness23 WAM...czy można wymienić się na większe mieszkanie 05.11.04, 14:09
        mam pytanie....
        czy możliwa jest wymiana mieszkań??jeszcze przed ich wykupem??
        posiadam wojskowe mieszkanie (metraż 29,6m2),planuje jego wykup,ale nie
        ukrywam,że zależałoby mi na większym mieszkaniu...niestety mojemu mężowi
        (wojskowy ale kontraktowy)nie przysługuje przydział na większy metraż....

chętnie byśmy się zamienili chociażby na 2 pokoje(obecnie mamy jeden pokój z
        kuchnią)...i nie ukrywam,że wykupilibyśmy to większe....

prosze o odpowiedż......Aga z zachodniopomorskiego....
      • prefozka Re: Wykup mieszkań komunalnych 05.11.04, 14:35
        Mnie najbardziej interesuje, czy ta bliska osoba już normalnie moze sprzedać
        mieszkanie na wolnym rynku i nic nikomu nie zwracać. Bo jeśli tak to żadne to
        ograniczenie. Co to za problem opchnąć siostrze i niech ona formalnie sprzeda.
        Błagam jeśli ktoś wie niech napisze.
        • Gość: asia115 Re: Wykup mieszkań komunalnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 14:38
          Co to za problem opchnąć siostrze i niech ona formalnie sprzeda

No niestety problem jest. A jest to związane z ty, że :

1. Jeśli twoja siostra ma juz jakieś mieszkanko, to musicie zapłacić podatek od
          darowizn. Jest to co prawda I grupa podatkowa i jest to 7% wartości lokalu
          czyli od 100.000 niecałe 7 tys. bo mamy kwotę wolną. Do tego dochodza koszty
          notariusza, wpisy do kw, pcc czyli od stówy k. 4,5 tys. Razem 11,5 tys. zł

Nawet, jeśli siostra jeszcze nie ma mieszkania, to może skorzystać ze
          zwolnienia, ale warunkiem jest posiadanie lokalu przez 5 lat, chyba że się kupi
          następne w ciągu 6 mcy. Inaczej - podatek od darowian i dalej jak w punkcie 1.

2. Innym problemem jest zapłata 10 % podatku dochodowego przy sprzedaży przed
          upływem 5 lat. Tylko, że ten obowiązek ciązy na twojej siostrze. Więc musiałaby
          kupic następne. Można kupić oczywiście mieszkanie na siostrę, jak rodzina jest
          w porządku. Tylko jak siostrze się coś stanie, to nawet jak jest testament
          dzieci maja prawo do zachowku. Także tak do końca prosto nie jest.
          Ja osobiście doradzałabym zamianę, gdyż w ustawie jest napisane zbycie, a
          zamiana to nie zbycie.
          pozdrawiam
          pozdrawiam
          • Gość: olka Re: Wykup mieszkań komunalnych IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 07.11.04, 22:09
            wszystkie gminy sprzedają tanio komunalne lokale, tylko gmina kielce chce się
            przy okazji obłowić - jest szansa na lepszą sytuację
      • Gość: Twardy Re: Wykup mieszkań komunalnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 13:13
        Mieszkam obecnie w mieszkaniu tak zwanym zakładowym(przez 20 lat byłem
        gospodarzem domu -cieciem). Od kilku lat nie pracuje w spółdzielni. Stasus
        mieszkania cały czas jest - zakładowe. Czy ja mogę też starać się o wykup tego
        lokalu na zasadach preferencyjnych, powołując się na jakieś ustawy? Jeśli ktoś
        jest w stanie podać jakieś informacje. Chętnie porozmawiam. Na razie moje
        podania o wykup mieszkania na zasadach preferencyjnych były odrzucane.
      • Gość: józek wrocław Re: Wykup mieszkań komunalnych IP: *.plk.vectranet.pl / *.plk.vectranet.pl 14.11.04, 22:53
        CZY KTOŚ SIĘ ORIENTUJE JAK UDOWODNIĆ ŻE MIESZKANIE SPRZEDANE ZOSTAŁO TZW.
        BLISKIEJ OSOBIE ? CZY JEST ZAPIS W AKCIE NOTARIALNYM O ZAKAZIE SPRZEDARZY PRZEZ
        PIĘĆ LAT?
        • Gość: Ivette Re: Wykup mieszkań komunalnych IP: *.neonet.slask.pl 22.02.05, 12:58
          POpraw ten błąd ortograficzny ćwoku. Sprzedaż pisze sie jak widzisz przez "ż"
          • zegmarek Re: Wykup mieszkań komunalnych 22.02.05, 13:24
            To nie wiele mądrego miałaś do powiedzenia wsprawie tego artykułu
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka