Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co ja mam robić? :-(

05.11.04, 20:23
    Zmarła moja mama, która była głównym najemcą. Ja i moje dziecko jesteśmy
    zameldowani w tym lokalu ale nie mieszkamy tam faktycznie.
    Właściwie nie zależy mi na tym mieszkaniu, ale okazało się, że mamy siostra
    ma bardzo ciężką sytuację rodzinną i nie ma gdzie mieszkać. Postanowiłam więc
    ubiegać się o umowę najmu, ale "życzliwi" sąsiedzi donieśli, że nie
    mieszkałam z mamą.
    Nie wiem co teraz robić :-(
    Mogę się odwołać do sądu, ale jakie mam szanse?
    Jestem gotowa wykupić to mieszkanie, ale czy jako córka zmarłego najemcy mam
    do tego prawo?
    Zastanawiam się, czy ciocia sama nie mogłaby się ubiegać o to mieszkanie. Ale
    jakie ona ma szanse?
    I ostatnie: czy mogą mnie i dziecko wymeldować, jeśli nie mam możliwości
    zameldować się tam gdzie mieszkam?
    Obserwuj wątek
      • danuta30 Re: Co ja mam robić? :-( 08.11.04, 00:21
        Jeśli jest stały meldunek, to nie ma najmniejszej obawy. Ci sąsiedzi zawsze
        wiedzą gdzie nos wsadzić, ale to Pani stwierdza, że tam mieszka, a to, że
        chwilowo przebywała w innym miejscu nikomu nic do tego
        • rysa9 Re: Co ja mam robić? :-( 08.11.04, 21:55
          Czyli walczyć w sądzie?
          • hanal Re: Co ja mam robić? :-( 09.11.04, 12:56
            Nie ma możliwości wymeldowania z mieszkania ani spółdzielnia ani kwaterunek,
            ale Pani musi tam teraz być. Jakie to mieszkanie - kwaterunek, lokatorskie?
            Żaden sad nie jest potrzebny jeśli ma pani meldunek. Występuje Pani do
            właściciela nie wiem czy spółdzielni czy zarządcy domów komunalnych o tytuł
            głównego najemcy i czeka, ale mieszka fizycznie i opłaca czynsz, bo to jest
            najważniejsze. Na jakiej podstawie wyrzucą, że sąsiadka powiedziała? Była Pani
            np. na leczeniu czy coś w tym rodzaju, za granicą, obojętnie. Proces eksmisji
            jest długotrwały i muszą być podstawy!!! Czynsz nieopłacony za kilka miesięcy
            itp. ciężkie naruszenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka