Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    IP: *.mech.pk.edu.pl 29.03.01, 14:49
    Witam wszystkich!
    Chciałabym kupić mieszkanie w ramach TBS, czy ktoś już mieszka w takim
    mieszkaniu?
    Czy są jakieś duże minusy?
    Z góry dziekuję za odpowiedź.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ela Re: TBS IP: *.mech.pk.edu.pl 08.05.01, 11:29
        Dołączam się do prośby.
        Też mam w planach kupno takiego mieszkania i chciałabym usłyszeć opinie kogoś
        kto już w takim mieszkaniu mieszka.
        • Gość: jarekM Re: TBS IP: 195.205.213.* 08.05.01, 21:01
          Tam się nic nie kupuje a jedynie wynajmuje bez możliwości nabycia - jest to
          wykluczone w ustawie. Poza tym są limity zarobków jak masz za duże to nie można
          z tej formy zaspokajania potrzeb mieszkaniowych korzystać. Przed zamieszkaniem
          należy wnieść kaucję (może to inaczej sie nazywa) w wysokości około 20%
          wartości mieszkania (nie pamiętam dokładnie wysokości) Po zamieszkaniu płacisz
          normalną opłatę eksploatacyjną oraz czynsz będący dochodem TBS. Dochody te są
          przeznaczane na budowę następnych mieszkań czyli na cele statutowe. Najlepsze
          informacje uzyskacie w TBS na swoim terenie. TBS to spółka kapitałowa (spółka z
          o.o.). Należy wziąć statut oraz ofertę i inne materiały opisujące warunki
          finansowe i inne. Poza tym polecam lekturę ustawy na jakiej bazują TBS. W tej
          chwili nie pamiętam Dz.U. ale w TBS można sie dowiedzieć. To tyle na gorąco.
          Nic Was nie zwolni od osobistago drążenia sprawy. To tak jak z butami, aby
          kupić dobre trzeba się nachodzić i poprzymierzać pomimo że nie jest się szewcem
          ani handlowcem i nie znamy branży tzn jesteśmy amatorami a nie zawodowcami.
          Pozdrawiam.
          • Gość: Ania Re: TBS IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.01, 13:23
            Mieszkam w mieszkaniu wybudowanym przez TBS. Minusy, to przede wszystkim
            jakość takiego mieszkania. Wszystko zrobione jest z fatalnego materiału i w
            fatalny sposób. Isnieją TBS, od których można kupić mieszkanie (tak było w
            moim przypadku). Jeśli masz jakeś konkretne pytania - chętnie odpowiem.
            • Gość: góral Re: TBS IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.01, 03:17
              Mieszkam w mieszkaniu, które TBS ( wraz z całym domem) przejęło od gminy, tj
              wcześniej mieszkanie to było mieszkaniem komunalnym. Chciałbym mieszkanie to
              wykupić, ewentualnie zamienićna jakikolwiek własnościowe bo nie jest mi ono
              potrzebne, ale chciałbym , rezygnując z mieszkania w nim zarobic jakieś
              pieniądze. Czy ktoś ma jakąś sugestie co do sposobu zrealizowania takiej
              transakcji. TBS w tej sprawie wyraża się mętnie. Wcześniej gmina nie chciała mi
              mieszkania sprzedać, zasłaniając się niuregulowanymi stosunkami własnościowymi,
              ale TBS-owi jakoś dom oddała.
              Dziękuję z góry
              • Gość: jarekM Re: TBS IP: 195.205.213.* 15.05.01, 08:03
                Od TBS nic nie kupisz. Popatrz do ustawy na podstawie której powstały TBS. Od
                nich mozna tylko wynajmować.
                pzdr
            • Gość: renata Re: TBS do Ani IP: *.cmp.waw.pl 15.05.01, 11:38
              Czy Ty mieszkasz w mieszkaniu TBS w Warszawie? Jeśli tak,to czy mogę prosić o
              więcej informacji?

Dziękuję.
              • Gość: góral Re: TBS do Ani IP: 217.99.20.* 15.05.01, 23:22
                Podaje dodatkowe podstawowe info:
                Dom przedwojenny, 2 pok. Warszawa, centrum Pragi, rok temu przejęty z gminy
                przez TBS.
                Jeśli potrzebne dodatkowe info podaje mój adres e-mailowy:
                pawelwg@poczta.onet.pl
              • Gość: Ania do Renaty IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.01, 09:47
                Tak, mieszkam w Warszawie na Bielanach. Rok temu wykupiliśmy nasze mieszkanie
                po dosyć atrakcyjnych cenach.
                • Gość: Renata Re: do Ani IP: *.cmp.waw.pl 21.05.01, 15:20
                  Droga Aniu.Bardzo Cię proszę o podanie więcej informacji na temat kupna
                  mieszkania w TBS.Jeżeli to możliwe to może podałabyś mi prywatny adres mail lub
                  napisała bezpośrednio na mój: renatan@icmp.pl .

Dzięki.
                  Renata
            • Gość: donata Re: TBS IP: *.dtcentrum.pl 28.05.01, 16:31
              Aniu! Czy mogłabyś zdradzić na jakich zasadach odbyło się wykupienie Twojego
              mieszkania? donata
      • Gość: Virgin Re: TBS do jarka IP: *.public.svc.webtv.net 18.05.01, 03:25
        Mieszkania w TBS dostaje sie na trzy sposoby:
        - w wyniku losowania wsrod osob, ktore po prost zapisaly sie do niego
        - w wyniku losowania wsrod osob, ktore zobowiazaly sie zaplacic 25% wartosci mieszkania (inna kwota w roznch zesciach Polski)
        - dostaja je rowniez osoby, ktore widnieja w Urzedach Miast na listach od wielu lat.
        • Gość: jarekM Re: TBS do Virgin IP: *.unregistered.formus.pl 18.05.01, 15:18
          Gość portalu: Virgin napisał(a):

&#62 Mieszkania w TBS dostaje sie na trzy sposoby:

Czy możesz uściślić, co to znaczy "dostaje się" ?

&#62 - w wyniku losowania wsrod osob, ktore po prost zapisaly sie do niego

Dostajesz mieszkanie za darmo ?
          Przecież trzeba wpłacić kaucję o czym sam piszasz poniżej.

&#62 - w wyniku losowania wsrod osob, ktore zobowiazaly sie zaplacic 25% wartosci mi
          &#62 eszkania (inna kwota w roznch zesciach Polski)

I to jest właśnie ta kaucja. Ale nie stajesz się przez to właścicielem mieszkania
          a tylko najemcą. Masz akt notarialny czy umowę ?

&#62 - dostaja je rowniez osoby, ktore widnieja w Urzedach Miast na listach od wielu
          &#62 lat.

Nie dostają mieszkań ale zawiera się z nimi umowy najmu. Poza tymi uwagami masz w
          pełni rację. Podkreślam, że cały czas miełem i mam na myśli nowe mieszkania.
          pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka