Gość: rjk IP: *.media4.pl 15.12.04, 20:00 Nader ciekawe wydaje mi się rozwiązanie kwestii zabużan tylko dlaczego ja mam ponosić koszty odszkodowań? To nasi przyjaciele w Jałcie zaprzedali nas Stalinowi więc niech płacą. Nas w Jałcie nie było. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: BOLIGLOWA NALEZY MADRZE I PERSPEKTYWICZNIE POSTEPOWAC IP: *.sympatico.ca 15.12.04, 20:11 Te problemy winny byc rozwiazane docelowo w kategoriach prognoz krotko-, srednio- i dlugoterminowych. Trzeba przyjac zasade PELNEJ REKOMPESATY bez sztucznych ograniczen i gdybania. Teoretycznie rekompensata winna byc ustalona na poziomie rzeczywistym. Druga sprawa jest mozliwosc panstwa wyplaty odszkodowac. To mozna realizowac progowo, lub w inny sposob. Tego spodziewaja sie nasi rodacy przesiedleni z Wschodnich Kresow Rzeczypospolitej. Maja do tego niezbywalne prawa. To jest tez POLSKA RACJA STANU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Jak "GW" wyrok Trybunału objaśniała. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 22:20 Co na taką interpretację sam Trybunał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Trybunał = wały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 20:43 Ale jeśli dzięki temu orzeczeniu nie będzie też reprywatyzacji, to niech tam. Ze swojego dorzucę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Ty RJK koszty? Przeciez ty jesteś niewypłacalny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 20:45 Ile podatku rocznie płacisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zadowolony Nareszcie dobra wiadomość! IP: *.bksystemes.fr / *.w193-253.abo.wanadoo.fr 15.12.04, 21:07 Nareszcie dobra wiadomość z Trybunału. "Będziemy szukali sprawiedliwości w trybunałach międzynarodowych - zapowiedział Korzeniowski". Panie Korzeniowski, nie sra się do własnego gniazda. I nie zaskarża własnego kraju dla osobistej prywaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek Re:To powinno rozwiązać się następująco: IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.12.04, 21:13 Zabużanie korzystali z majątków w Polsce przez prawie 50 lat. Często to były duże majątki wielokrotnie przekraczające ich pozostawione mienie. Zabużanie powinni zapłacić do budżetu pieniądze za dzierżawę wyżej wspomnianych majątków wraz z odestkami. Jako rekompensatę za utracone mienie powinni otrzymać 20 % różnicę pomiędzy wartością pozostawionego majątku a kwotą należną. Dlaczego państwo nie chce rozwiązać problemu rekompensaty za wojenne straty materialne polaków mieszkających tu w Polsce?. Jest to niesprawiedliwe uwzględniać rozczenia tylko jednej grupy poszkodowanych. Wątpliwości budzi niezwykle korupcyjny przepis , że wystarczą tylko zeznania świadków o wielkości pozostawionych majątków. Przecież takie zeznania można sobie kupić i wykiwać skarb państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTEK Re: MAM POMYSL IP: 216.223.64.* 15.12.04, 21:52 WIEKSZOSC MIENIA ZABUZAN JEST NA TERENACH DZISIEJSZEJ UKRAINY. RZECZPOSPOLITA LOZY NA PRZEPCHANIE JUSCZENKI NA STOLEK PREZYDENTA I TU MAM UWAGE-POMYSL. ZWOLENNICY PANA JUSZCZENKI POCHODZA Z ZACHODNIEJ UKRAINY,ZACHODNIA UKRAINA JEST "POMARANCZOWA"I NA ZACHODNIEJ UKRAINIE JEST WIEKSZOSC ZABUZANSKIEGO MIENIA. DAJMY JESZCZE TROCHE KASY JUSZCZENKOWCOM NIECH WYGRAJA WYBORY A W ZAMIAN ONI ODDADZA ZABUZANOM ICH MAJATKI.TYM SPOSOBEM UPADNA WSZELKIE PROCESY, WSZYSCY ZABUZANIE WROCA DO SWOICH ZAMKOW, PALACOW, POSIADLOSCI,... (Z RZADAN WYNIKA ZE WSZYSCY POSZKODOWANI BYLI MAGNATAMI), POLSKI PODATNIK BEDZIE MIAL PROBLEM Z GLOWY, ZABUZANIE POCZUJA SIE SZCZESLIWI (COZ PIEKNIEJSZEGO NIZ POWROT DO KRAJU DZIECINSTWA, CZYLI NA SWOJE), UKRAINCY (ZACHODNI) DOSTANA CO CHCA I NA CO ZASLUZYLI, CYLI JUSZCZENKE.TEN POMYSL JEST TAK IDEALNY JAK PERPETUM MOBILE.DO DZIELA. P.S.TYLKO NIE PLUC NA MNIE EPITETOW BO TEZ MAM PAPIEY NA MIENIE ZABUZANSKIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: MAM POMYSL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 22:17 Zacznij się leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jww Re: MAM POMYSL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 02:10 edukacja na poziomie podstawowym, pomogła by ANTKOWI w zrozumieniu "czegokolwiek" i uwolniła innych - od czytania takich bzdetów i psotek-głupotek. jww p.s. zbieram fundusze dla ANTKA, zainteresowanych proszę o kontakt: jw@wolodzko.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Trybunał Konstytucyjny poskromił apetyty zabu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 22:15 Ciekaw jestem dlaczego obywatele w tym kraju mieliby przestrzegać prawa skoro kolejny raz Trybunał Konstytucyjny udowodnił, że sam ma prawo w pogardzie. "Sejm powinien uwzględnić możliwości finansowe państwa." Pragnę przypomnieć, że w zeszłym roku rząd utopił w państwowych przedsiębiorstwach 26 mld zł - roszczenia zabużan to 3 mld zł. Więc chyba stać państwo żeby spłacić zaciągnięte kiedyś długi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokalny7 Re: Trybunał Konstytucyjny poskromił apetyty zabu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 22:55 3 miliardy na początek -jeśli dobrze zrozumiałem,bo w kolejce czeka 83 tysiące pozwów(patrząc pesymistycznie) A poza tym to Panowie Szlachta -w gębie Bóg,Honor i Ojczyzna!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józek Co oni sobie myślą, że Polskę będą okradać ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 22:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oleszko a to cwaniaczki IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.04, 01:03 dzis zabluzanie, jutro wypedzeni Niemcy, pojutrze rodziny pomordowanych w Iraku, ciagle musi Polska placic za swoje bledy. Swoja drogo to te zabluzany to dobre cwaniaki, nie dosc ze korzystaja z majatku niemieckiego, to jeszcze biora kas za to co za Bugiem. Ale jedno co dobre , ze przecieraja drogi prawne dla innych poszkodowanych w Europie, to sie im chwali inni zaoszczedza na adwokatach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy W. Wołodźko DRUGIE POKOLENIE W MIEŚCIE i pierwsze w sieci. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 01:10 Opinie Sz. Internałtów są bardzo interesujące, ale jedynie z powodów socjologicznych. Poziom raczej kiepski, żeby nie powiedzieć - do dupy. Proszę wydbaczyć, ale próbuję się dostosować do poziomu... buziaczki:) JWW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JWW 2/ DRUGIE POKOLENIE W MIEŚCIE i pierwsze w sieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 01:24 "proszę wybaczyć" - to był jedynie zwrot retoryczny... ale popełniłem niewybaczalną literówkę i muszę sprostować, że jest to tyko literówka, a nie jak u niektórych - zwykłe chamstwo, lub jak mówiła moja babcia - pospólstwo. jww Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berjaII Re: 2/ DRUGIE POKOLENIE W MIEŚCIE i pierwsze w si IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.04, 01:30 ciag sie bokiem ty kasiarzu lwowski, przez was tyle zlodziejstwa w Polsce, tak mowila moja bacia i widac to na codzien waszej ukrainskiej SLD-mafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jww Re: 2/ DRUGIE POKOLENIE W MIEŚCIE i pierwsze w si IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 01:44 "pospólstwo" to za mało, zeby opisać i przeczytać niektóre opinie... jww Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmi /jww Re: 2/ DRUGIE POKOLENIE W MIEŚCIE i pierwsze w si IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 01:48 jakaś taka, dziwna maniera tu panuje, że nikt nie podpisuje się swoim nazwiskiem? Misio Pysio I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabużanin Panie Marku niech Pan nie pisze aż tak źle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 02:17 Tak naprawdę nasz TK uciekł od problemu wyznaczenia pułapu procentowego (zanegował przecież cały artykuł ustawy ograniczający kwotę rónież procentowo), tak naprawdę przerzucając go na rząd. Rząd zaś teraz będzie związany decyzją jaką podejmie Trybunał w Strasburgu, kiedy zostanie określone odszkodowanie dla P. Broniowskiego, czyli tak naprawde jest to przerzucenie decyzji na "Strasburg", a nie jak Pan napisał danie wolnej ręki rządowi, a przynajmniej nie całkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jww Psu W Budę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 02:43 "Trybunał Konstytucyjny" ignorował całą sprawę przez rok, od uchwalenia w.wym. Ustawy... (termin wokandy, został ogłoszony kilka dni temu)...W tym czasie Agencja Mienia Wojskowego i inne skorumpowane instytucje - sprzedawały co się da, jedynie swoim znajomym. Wypada jednak powiedzieć, że znajomi są z jednego tzw. pnia, czyli - dawni wojskowi, chołota z PSL i lobbysci związani z obiema formacjami. Teraz zostaje jedynie podgrzewanie "społeczeństwa" przeciw jakimś, takim głupawym zabużanom, którzy chcą uszczuplić majątek Skarbu Państwa, o jakieś takie wielkie sumy, które idą co roku psu w dupę, bez żadnej kontroli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwadron jawna kpina z prawa i wlasnosci IP: 5.5R2D* / *.pg.com 16.12.04, 08:22 Kazdy z nas moze sie znalezc w sytuacji gdy panstwo mu cos zabierze. niech kazdy sie zastanowi czy 15% rekompensaty za zrujnowanie dorobku zycia a niekiedy paru pokolen jest sprawiedliwe? trzeba pamietac ze rekompensaty nie odbywaja sie kosztem pozostalych obywateli. nikt nikomu nie zabiera by dac innym. nie wolno akceptowac zlodziejstwa ze strony panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Panie Marku niech Pan nie pisze aż tak źle IP: *.torun.mm.pl 16.12.04, 09:50 zadziwiła mnie niekompetencja piszących tu oraz komentatora GW ( to mniej bo z nimi tak zawsze) przecież wyrok TK stwierdza tylko niezgodnośc tych konkretnych przepisów a rady dawane przez TK to tak jak w przypadku najmu są dla sejmu g..... warte. Zatem gra sie zaczyna od nowa i w sumie o to chodziło, a co piszacy oczekiwali ze TK powie jak ma byc - przecież nie może!!. Zatem słusznie ktos zauważył, że teraz może Strasburg cos wyznaczyć ale co?? może też poczkac na koleją nowelizacje wszak do 30 kwuetnia musi byc opublikowane czyli w sejmie max do kocna lutego - czyli raptem 2-3 misiaće - moim zdaniem poczekają! Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabużanin do Krotkiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 15:19 Ciekawe, czy rzeczywiście teraz Strasburg schowa się za prasol wyroku TK, czy też jednak zrobi niespodziankę i zdenerwowany podejmie decyzję defacto określającą co to znaczy "godziwe zadośćuczynienie" i tym samym wyznaczy automatycznie próg procenowy dla wszystkich innych, takich jak P. Broniowski. Jakby zrobił niespodziankę, to bym się zdrowo uśmiał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: IP: 80.121.231.* 16.12.04, 16:09 Towarzysze radzieccy mieli nam wyplacic odszkodowania po wojnie, tak ustalili panowie w Jalcie. I co? Wyplacili, czesc w naturze, dostalismy m in. 5 mln tomow klasykow komunizmu. Drukowane na ladnym papierze. Czy sa podstawy prawne aby zwrocic sie do Rosji o uczciwsze rozliczenie tej sprawy? (na calkiem uczciwe nie licze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: . IP: 80.121.231.* 16.12.04, 16:11 Towarzysze radzieccy mieli nam wyplacic odszkodowania po wojnie, tak ustalili panowie w Jalcie. I co? Wyplacili, czesc w naturze, dostalismy m in. 5 mln tomow klasykow komunizmu. Drukowane na ladnym papierze. Czy sa podstawy prawne aby zwrocic sie do Rosji o uczciwsze rozliczenie tej sprawy? (na calkiem uczciwe nie licze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: co robic? IP: 80.121.231.* 16.12.04, 16:12 Towarzysze radzieccy mieli nam wyplacic odszkodowania po wojnie, tak ustalili panowie w Jalcie. I co? Wyplacili, czesc w naturze, dostalismy m in. 5 mln tomow klasykow komunizmu. Drukowane na ladnym papierze. Czy sa podstawy prawne aby zwrocic sie do Rosji o uczciwsze rozliczenie tej sprawy? (na calkiem uczciwe nie licze). Odpowiedz Link Zgłoś