Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kompromitacja Sejmu?

• Gość: Emeryt Re: Kompromitacja Sejmu? IP: *.inter / *.inter-c.pl 18.12.04, 13:59
        To nie kompromitacja. To jest dowód, że sejm nasz w prawie 90% składa sie z
        idiotów i kretynów. Zz tej grupy idiotów i kretynów nalezy wyłączyć PO (partii,
        której dotąd nie szanowałem) i rządu. Nigdy nie przyszło mie przez myśl, że
        posłowie idioci znajdą się w SDPL,SLD czy PiS. Na samoobronę i lpr nie można
        liczyć ze wzgledu na dużą ilość posłów oszołomów. Zgotowaliście nam los
        żebraków wy nikczemni oszołomi. Chamstwo, owczy pęd do władzy, zaślepienie i
        głupota nie pozwala wam na normalne myślenie. Jak można nazwać klienta, który
        zdaje sobie sprawę z tego, że jeśli np.nie otworzy drzwi to ktoś zginie?
        Pomocnikiem mordercy, a przy dobrym adwokacie - mordercą. Panowie posłowie.
        Właśnie kilkaset tysięcy rodzin postawiliście na granicy klęski. Co im
        powiecie.
        Zatem przepraszam PO. A pozostałym posłom idiotom należy wystawić
        rachunek.Posłowie Kaczyńscy, pośle Ziobro - co teraz powiecie. Pośle wrzodak,
        pośle giertych, pośle Strąku i inni posłowie bez rozumu (mam prawo oceniać
        wyczyny posłów jako wyborca i jako uczciwy podatnik - nie urażam osobiście
        pana Strąka, pana Wrzodaka, pana Giertycha) - jako reprezentanci wybrani po to
        by reprezentować elektorat nie wykonaliście swojego zadania. Panowie posłowie,
        zaufanie, którym obdarzyło was społeczeństwo zostało w poważnym stopniu
        zawiedzione. Należy poważnie zastanowić się nad zmianą Ordynacji Wyborczej i
        możliwością odwoływanie tych posłów, którzy nie biorą udziału w pracach sejmu
        jak Pawlak z PSL-u, Bonda, Komorowski nie zrzeszony (nie Bronisław)przez
        elektorat, ewentualne wywalanie z sejmu. Bo kara żadna, a kasa płynie min. z
        moich podatków. Zatem tylko PO staje na wysokości zadania i myśli o
        ewentualnych następstwach swoich głosowań. Zreszta nie po raz pierwszy.
        Czy znajdzie się ktoś w sejmie, kto przynajmniej przeprosi lokatorów. Czy jakiś
        poseł idiota głosujący za tą ustawą w sposób powodujący krzywdę lokatorów
        bedzie miał czelność stanąć przed wyborcami w kampanii wyborczej?
        Z drugiej strony świni, jak się pluje w oczy to mówi, że deszcz pada.
      • Gość: maciej. Re: To banda leni i przebierancow ten Sejm IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 18.12.04, 14:29
        Kogo oni reprezentuja . Przy 20 procentach bezrobotnych robic takie numery. To
        powod do awantur spolecznych.
      • Gość: kamienicznik? Ostatni bastion komuny to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 14:30
        regulowane przez rząd czynsze, ale po komuszemu - w taki sposób, że koszty
        utrzymania lokatorów pokrywa tzw. kamienicznik. To niestaty jedna z wad
        demokracji - czyli rządy wiekszości. Większością są - co logiczne - lokatorzy.
        I to właśnie oni, kosztem kamieniczników i często zdrowego rozsądku, narzucają
        swoje warunki. Dotychczasowa polityka czynszowa doprowadziła do śmierci
        budowlanej większość ze starych zasobów mieszkaniowych. Przejdźcie się po
        Pradze, po Łodzi, po tzw. "trójkącie bermudzkim" we Wrocławiu. Te domy trzymają
        się na słowo honoru. Nie ma praktycznej możliwości pozbycia się lokatorów "z
        kwaterunku" , choćby nie wiem jak bardzo zadłużali mieszkanie, kradli prąd, gaz
        i żarówki z korytarza. Zawsze znajdzie się, albo SLDowski parasol ochronny dla:
        chorych, kalekich, matek, kobiet w ciąży, staruszków - czyli w praktyce
        niesolidny najemca jest "świętą krową". Cóż - nie dziwmy się, że nikt nie chce
        budować tanich mieszkań pod najem - bo musiałby być, przy takim prawie, po
        prostu niespełna rozumu.Zaden uczciwy kamienicznik nie pozbywa sie lokatora dla
        sportu. Jesli ktos uczciwie placi, nie dewastuje domu i nie kradnie pradu to
        idiotyzmem byloby sie go pozbywac.
        • Gość: gkaminski Re: Ostatni bastion komuny to... IP: *.net.pl 18.12.04, 14:41
          Panie kamienicznik, to względem Pana, gdzie wyrzucić tych co dewastują ???...na
          ulicę, a może z tego piętra tak..na bruk...Mam pod bokiem to samo, syn
          nauczycieli rozwala z kumplami ławki, kosze na śmieci itp...?? i co myśli Pan,
          a Ona płaci czynsz, nie zalega, mam Pan wypaczone poglądy...nie każdy kto nie
          płaci, to demoluje wszystko wokół siebie...ludzi trzeba wychowywać, wbijać im
          do głowy, że już są dawno w mieście, a nie na swojej wsi, gdzie każdemu
          wszystko wolno, a nie wywalać. działki już zmieszkane, a faweli u nas jeszcze
          nie ma...chociaż kto wie...A propo wspomina Pan o trójkącie wrocławskim???
          i o Łodzi...znam te miasta, tu mieszkam, ale zapewniam Pana, że to wina Władz
          tych miast,podnoszą czynsze, nie robiąc nic, moja klatka nie widziała pędzla od
          pięciu lat, tynk już odpada...hehe ale zarządca (niekontrolowany jest Panem
          Bogiem) bierze sobie pensje i premie rzędu 30 - c40 tyś superaśna fucha... ech
          w tym kraju da się jednak żyć....
          • Gość: kamienicznik? Panie Kaminski po co ten ostry ton - podyskutujmy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 14:57
            ...ale nie ma potrzeby sie kłocić. Jestem kamienicznikiem?, który nie miał
            prawa mieszkać we własnej kamienicy, bo musiał uzyskać zgodę od najemców na
            zmianę użytkowania strychu. Zarząd nad kamienica dziadków przejęła Rada
            narodowa w latach 70. Od tej pory dom niszczeje na całego. W latach 45-70
            czynszów od "kwaternunkowych" nie starczało na wywóz smieci, oświetlenie klatek
            schodowych i omiatanie domu. Z jakich pieniędzy - prosze wskazać - można
            pomalować chodźby kawałek sciany. Dziadkowie - jako "kapitaliści" nie mieli za
            komuny dostępu do wysokopłatnych "czerwonych posadek" , z których mogliby
            dopłacać do interesu. To jest po prostu brak jakiejkolwiek sprawiedliwości -
            obarczać jednego obywatela obowiązkiem utrzymywania drugiego. A co do
            wychowania - szanowny panie - wychowuje dom rodzinny, a nie ulica, dzisiejsza
            szkoła. A na pewno nie jest od wychowywania dorosłych ludzi kamienicznik.
            • Gość: krotki Re: Panie Kaminski po co ten ostry ton - podyskut IP: *.torun.mm.pl 18.12.04, 15:13
              On nie zrozumie tego bo...... masz rację do 1994 roku czynsz nie wystarczł
              czasem na wyóz smieci a co do zamieszkania we własnej kamienicy to zdaje sie że
              szanse były na to dopiero od 1974 roku jak sie coś zwolniło oczywiście i
              dostało się uznaniową decyzję urzędu - ja ująłbym sprawe tak; co było nie
              wróci - patrzmy w przyszłość a tu sprawa rysuje sie nieźle odzyskujemy (
              powoli) władztwo nad swoja własnością ( chociaz wychowankom komuny to sie nie
              podoba - cóz) czynsze zaczynają byc w miare normalne, pozostaje egzekucja
              (eksmisja - tez sie co nieco ruszyło) no i remonty. No i wreszcie jakies
              korzyści.
              Pozdrawiam
              • Gość: Kamienicznik? Dzięki za pozdrowienia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 16:16
                jesli zauważyłeś, to nie ma we mnie złości i pieniactwa - takiego, jakie
                niestety u wielu lokatorów - 20 lecie przedwojenne "se ne vrati" . Nikt nie
                chce zemsty - tylko po prostu ludzkiej sprawiedliwości. Ja dzięki temu, że
                wychowywała mnie rodzina, a nikt inny, w obecnej rzeczywistości radzę sobie
                świetnie. Dlatego, że liczę tylko na siebie. Nie mam postawy roszczeniowej. Bo
                mi sie należy. A kamienica stoi odłogiem. Po ludzku boję się negocjować
                z "kwaterunkowymi", bo oni właśnie nie dyskutują tylko wrzeszczą i grożą
                pobiciem. Nie mam o to do nich pretensji - ich wychowywała komuna mnie rodzina.
        • Gość: Też kamienicznik Re: Ostatni bastion komuny to... IP: *.olsztyn.mm.pl 22.12.04, 14:18
          Niestety jesteśmy grupą obywateli która ma tylko obowiązki w stosunku do swoich
          lokatorów, którzy mają prawa. Już sama nazwa Ustawa o ochronie praw lokatorów
          mówi sama za siebie.Nie czynsze są dla mnie problemem, ale to że jeżeli ktoś mi
          nie płaci ja muszę go dalej utrzymywać ( woda, śmieci itd. ). Nie ma możliwości
          usunięcia go, bo nie ma w tym kraju eksmisji. Ja natomiast muszę ponosić
          wszelkie koszty bo jak nie, to odetną wodę, a wtedy mam na głowie Sanepid, nie
          zapłacę podatku od nieruchomości to do moich drzwi zapuka komornik ( szybko )
          bo wie że muszę zapłacić inaczej zabierze mi wszystko co wartościwe posiadam,
          ajak to będzie mało to zlicytuje nieruchomość. A tak na gorąco to dziś w sejmie
          obrońcy lokatorów wnieśli poprawki do już uchwalonej nowelizacji Ustawy.
          Pozdrawiam
      • Gość: gkaminski Re: Kompromitacja Sejmu? IP: *.net.pl 18.12.04, 14:34
        Tu nie chodzi o biednych czy bogatych,odpowidam baronowi i wielu innych, tylko
        o to, że w tym kraju wolny rynek nie funkcjonuje nie dlatego, że mamy podróbkę
        kapitalizmu, ale gdyż tzw. tranformacja nie odtworzyła ani zlikwidowanych
        miejsc pracy, to jedno, a po drugie nie mamy tak jak ta nasza Zachodnia Europa
        na którą tak chętnie się powołujemy, tylu wolnych zastępczych lokali...więc
        widzę już tych których nie stać na płacenie ???...ciekawe gdzie ich
        wyeksmitują, bo działki są już zamieszkane...to dopiero się będzie działo.. Oj
        czekam na wiosnę...podejrzewam, że 2005 rok będzie gorący jak ch...
      • Gość: jurek z katowic Re: Kompromitacja Sejmu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 14:36
        PIS To prawo i sprawiedliwość.Niech mi ktoś wytłumaczy co ta ustawa ma z
        prawem a już na pewno co ze sprawiedliwośćią.WLasność jest tu
        naruszona.Konstytucyjnie chroniona.Naruszona tu została istota prawa
        własności.Wyborców włascicieli jest mniej niż wyborców lokatorów i to jedyny
        powód.Jeśli społeczeństwo chce niskich czynszów to należy się złożyć i biednego
        nie exmitować tylko z kasy Państwa dopłacić, żeby lokator mógł bezpiecznie
        mieszkać.A nie ustalając niskie czynsze ,dopłacać poprzez dotacje Gminne do
        Komunalnych zakładów utrzymywać bogatych lokatorów.Ciekawe ilu
        polityków,sędziów ,adwokatów, włascicieli prywatnych zakładów mieszka w
        komunalnych mieszkaniach dotowanych przez Gminę.
        Zapraszam dzisiaj o 19 do TVN
        • Gość: zabużanin W pełni popieram IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.12.04, 14:41
          Chwała Bogu odzyskuje nieruchomość naszczęście bez lokatorów - Praprabacia była
          przewidująca i kupiła same parcele, dopiero pod zabudowę, ale rodzina już przed
          wojną musiała się użerać z lokatorami na Woli, toteż nic tam też nie
          wybudowali - chwała im za to !!!
      • Gość: woj Tylko PO mysli w tym sejmie IP: *.icpnet.pl 18.12.04, 15:02
        Tylko PO mysli w tym sejmie chociaz wszyscy tak narzekaja na nich. Ale teraz
        macie biedni waszych wrazliwych spolecznie politykow spod znaku sierpa i mlota
        oraz krzyza i sutanny. Coz za nietypowa sytuacja, koalicja sejmowa na miare
        naszego kraju
      • Gość: Mimikra No, to jeszcze ustawę o możliwości eutanazji - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 15:32
        - oraz o budowie sieci spalarni do kremacji dla eksmitowanych.
        • Gość: zabużanin dla takich jak Ty hipokrytów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 16:09
          odpowiedź brzmi: weźcie sobie na utrzymanie tych "biednych" i nieobarczajcie
          tym innych, bo narazie macie usta pełne frazesów, a póki co to kamienicznicy
          dopłacali do tego interesu, a nie obrońcy ucśnionych tacy jak wy !!!!
          • Gość: Mimikra Re: dla takich jak Ty hipokrytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 17:08
            To wszystko jedno czy ja jestem hipokrytą czy nie. Nie domagam się zresztą
            żebyś do programu eutanazji i spalarni dopłacał. Państwo w ten sposób
            funkcjonowało, że za komuny były pensje w wysokości 20-30 dolarów, a po tzw.
            odzyskaniu wolności rózne, przeważnie czerwone kliki, zagarnęły wybrane części
            wspólnego majątku, a społeczeństwo zrobiono w tzw. program NFI. Panuje
            bezrobocie i wielu nie jest w stanie nawet teraz płacić czynszów. Na dodatek
            wprowadza się ustawy nawiązujące do najdzikszych okresów kapitalizmu. Wiem
            zabużanin, że przebierasz już nogami czekając na odszkodowanie, czy może na
            kolejną kamienicę z majątku skarbu państwa, ale spójrz trochę dalej niż czubek
            własnego nosa i pomyśl. Być może to co miałeś skasować pójdzie na tłumienie
            rozruchów ulicznych.
            • Gość: zabużanin Coś Ci się chyba pomyliło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 17:20
              Bo za komuny nie wszystko Państwo musiało odbudowywać, chociażby majątki
              ziemskie z których skutecznie zrobiono PPGR-y i zdewastowano w większości (nie
              wspominając o 80% dworów), to samo zrobiono z kamienicami i nie jest wszystko
              jedno czy jesteś hipokrytką czy nie bo pomijasz fakt, że swoją hipokryzję
              (czyli dopłaty do czynszu) fundujesz z cudzej kieszeni (nie wstyd Ci)!!
              Być może to co miałem pójdzie na tłumienie rozruchów, ale nie godzi się też
              usprawiedliwianie zwykłego złodziejstwa tylko tym że inni nic nie mają - patrzę
              dalej niż czubek swojego nosa, bo moje nieruchomości zamienie na pieniądz, z
              którego będę musiał zapłacić podatek Państwu, a Państwo przez 60 lat nie mogło
              ich zagospodarować tylko je zdewastowało - takie proste a nie do wszystkich
              dociera !!!
              • Gość: Mimikra Re: Coś Ci się chyba pomyliło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 18:09
                Nic nie pisałem o dopłacaniu z kieszeni właścicieli kamienic. Chodzi o to, że
                państwo spycha na ledwo zipiące społeczeństwo kolejne obciążenia, same nie
                podejmując skutecznych programów społ. - gospod. Ja wiem że z wysokości
                pieniędzy i poczucia bezpieczeństwa trudno Ci zrozumieć ludzi w ciężkiej
                sytuacji, jednak są tacy co powinni. Na przykład posłowie.
                • Gość: zabużanin dobrze tylko pomijasz cały czas fakt, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 18:23
                  że ktoś za tych ludzi musi zapłacić, bo jeśli nie właściciel i nie Państwo to
                  kto i dlaczego ???
                  Narazie sytuacja właśnie była taka, że Państwo przerzuciło to na właścicieli -
                  a niby z jakiej racji ??
                  A pytanie które się jeszcze pojawia - co robiło Państwo przez 10 lat, bo od
                  takiego czasu wie że czynsze będą uwolnione i nie pisz mi proszę o ciężkiej
                  sytuacji budżetu wobec miliardów zmarnowanych przez te lata pieniędzy i
                  czasu !!
                  • Gość: Mimikra Re: dobrze tylko pomijasz cały czas fakt, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 10:38
                    Problem w tym, że traktujesz cały czas mieszkania jak każdy inny towar, a one
                    takim towarem nie są. Pytasz kto ma za "tych ludzi" zapłacić. Wydaje mi się że
                    w tej sytuacji jaka jest w Polsce, to państwo zamiast wprowadzania krwiożerczo -
                    kapitalistycznych rozwiązań powinno zreformować i rozwinąć chociażby program
                    dodatków mieszkaniowych. Tylko że niestety, to chyba musiało by być inne
                    państwo.
                    • Gość: zabużanin Problem dalej w tym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 13:59
                      tylko że Państwo każe narazie płacić za nich właścicielom i to już 10 lat
                      • Gość: Mimikra Re: Problem dalej w tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 16:50
                        Ach zastanów się nad prawdziwością swoich stwierdzeń. Przecież gdyby tak
                        naprawdę było, to 9 lat temu umarłbyś w noclegowni z nędzy.
                        • Gość: zabużanin ha ha, żarty sobie stroisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 19:10
                          a nie pomyslałaś że można się zadłużać i że nie wszyscy mieli tylko
                          przydziałowego malucha z PRL.
                          • Gość: Mimikra Re: ha ha, żarty sobie stroisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 19:55
                            No nie, to niedługo w Watykanie będzie wielka impreza. Wyniesienie na ołtarze
                            pierwszego zabużanina. I to za życia.
                            • Gość: zabużanin Zgadza się, ale wcześniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:02
                              państwo mi odda co ukradło, chociaż już mi oddało, ale jeszcze nie jestem
                              zadowolony.
                • krotki Re: Coś Ci się chyba pomyliło 18.12.04, 18:25
                  Gość portalu: Mimikra napisał(a):

> Nic nie pisałem o dopłacaniu z kieszeni właścicieli kamienic.

to chyba niepotrzebie sie trudziłas bo.... ten wątek jest własnie o płaceniu i
                  dopłacaniu!!!

Chodzi o to, że > państwo spycha na ledwo zipiące społeczeństwo kolejne
                  obciążenia, same nie > podejmując skutecznych programów społ. - gospod.

ojjjj wieczna komuno -
                  • Gość: Mimikra Re: Coś Ci się chyba pomyliło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 10:22
                    Ach Krótki, to nie ja mam problemy z mózgiem, tylko Ty masz za krótką pamięć.
                    Miałbyś nawet rację gdybyśmy rzeczywiście żyli w "normalnym społeczeństwie" a
                    nie w oligarchicznym tworze wzorowanym na Rosji za Jelcyna. Gdyby przeważały
                    rzeczywiście "majątki legalnie zdobyte", a nie powstałe na skutek cwanego
                    zawłaszczenia dobra społecznego, czy w skutek działalności przestępczej, gdyby
                    była uczciwa prywatyzacja, nie było "lewicy" z ustawami jak ta o eksmisji na
                    bruk itd. itp.
                    A co do nieudaczników to też nie jest taka prosta sprawa. Wielu jest bardzo
                    zaradnych, tylko nikt tej ich zaradności nie chce, nie mogą dostać pracy, ani
                    samemu zorganizować jakieś działalności, bo nie mają za co. A pracowali przez
                    wiele lat za 20 dolarów na miesiąc. I doczekali się bezwartościowego świadectwa
                    Programu Powszechnej Prywatyzacji. Dla porównania - prezes powstałego w prawie
                    w całości z majątku społecznego BIG Banku zarabiał w 2001 r. 900 tysięcy zł
                    miesięcznie.
                    I żeby już zakończyć powiem tak: Jeżeli państwo dopusciło do okradania
                    społeczeństwa, do nieuczciwego "prywatyzowania" majątku narodowego ( przykładów
                    jest aż za dużo), do powstania rzeczywistości, którą można nazwać
                    oligarchicznym Bizancjum, a teraz się wypina na ludzi w ciężkiej sytuacji, no
                    to trzeba mu pomóc w taki czy inny sposób zrozumieć że błądzi.
                    • krotki Re: Coś Ci się chyba pomyliło 19.12.04, 13:10
                      Masz rację było , jest źle - Tylko mam pytanie dlaczego to ja i moja rodzina ma
                      za to placic? w postaci fundowania lokatorom mieszkania> - A możę to Ty bys
                      zrobiła? Głosisz takie piekne hasła wykaż sie konkretami!!! - zatem weź
                      odemnie a kamienicy 25 letnia prostytutke z 3 dzieci (każde z innym),
                      alkoholczke awanturująca sie w nocy - ale weź ich do siebie. Ją sponsoruje ja
                      jakies 10 lat teraz Twoja kolej - i nie pisz mi bredni o NFI - 20 USD pensji
                      miałem taka prawie 15 lat !!! o majątkach nielegalnie zdobytych - mój jest
                      legalnie, Jak cos wiesz o nielegalnych to sa odpowiednie organy tam idź a
                      stosuj erystycznego chwytu dywersji odciągając uwage od istoty dyskusji . Pisz
                      na temat czynszów a nie NFI i co tam jeszcze .
                      Ale pogadajmy dopiero wówczas jak pomieszkasz z "moją" prostytutka ze 2 miesieą
                      ok ?
                      Pozdrawiam

PS Ok pójdę na ustępstwa - "tylko" płać mi za jej mieszkanie przez nie 10 lat a
                      tylko !!! 5 lat - dla informacji czynsz z wodą wynosi w tym mieszkaniu 185
                      zł!!! (czynsz za ok 35 m - 140 zł resza to smieci i woda)
                      • Gość: Mimikra Re: Coś Ci się chyba pomyliło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 13:45
                        Dwa miesiące z prostytutką - kto ma taką kondycję? Na dwie godzinki można by
                        wpaść. Ale jak znam życie, to nie prostytutki znajdą się na ulicy, tylko
                        porządne ale biedne rodziny, szczególnie wielodzietne. I wcale nie wymagam,
                        żeby właściciele dopłacali do lokatorów. Chodzi mi raczej o to, że w tej
                        ciężkiej sytuacji jaka dla wielu jest w Polsce, państwo nie może odwracac się
                        tylną częścią ciała do nich. Można wymagać zajęcia się problemem i wdrożenia
                        odpowiedniego programu osłonowego. Mieszkanie nie jest takim towarem jak inne.
                        Dzięki za pozdrowienia. Ślę też.
                        • krotki hahahah 19.12.04, 13:58
                          oto odpowiedź - jakoś dajemy raka co??? bez treści bez konkretów
                          Pozdrawiam
                          PS jak masz coś sensownego do napisania - pisz ale po co górnolotne tony bez
                          treści i do tego pokrycia w działaniu? ja też chce bny wsyscy byli piekni
                          mlodzi i bogaci ale czy musze o tym informowac wszystkich?
                      • bziak Re: Coś Ci się chyba pomyliło 20.12.04, 10:08
                        Ja mam kamienicę po dziadku. Całe 50 lat był dozorcą w jednoizbowym
                        pomieszczeniu - tak go załatwiła komuna. W tej samiej kamienicy lokatorzy
                        dostawali 2-pokojowe piękne mieszkania 5 minut od Rynku w Krakowie.

Przyjmuje wyliczenia w cenach realnych a nie nominalnych.

Przyjmijmy, że budynek jest wart na dziś 1.000.000zł.

Przez 50 lat każde 100zł na lokacie bankowej przy 3% stopie daje 425zł (425%).

więc warta 1.000.000zł kamienica powinna dać właścicielowi 4.250.000zł

Przyjmuję, że musiałby doprowadzić gaz, wyremontować ją, i jeszcze masę innych
                        więc odliczam 1.000.000zł aby ją po prostu zbudować od nowa. Właściciel
                        powinien zarobic na tej inwestycji 2.250.000zł.

Mój dziadek już nie żyje. Za wszystko co zrobił został dozorcą i całe życie
                        patrzył jak komuniści niszczą ludzi jak on dzięki którym centrum Krakowa
                        wygląda jak wygląda.

Ja nie chce nikogo wyrzucać. Puste mieszkanie to nie interes. Nie chce nic za
                        te 50 lat. Ale niech wszyscy lokatorzy zastanowią się teraz czy i ja mam być
                        tylko dozorcą w wartej 1.000.000zł kamienicy?

• Gość: krotki typowa historia IP: *.torun.mm.pl 20.12.04, 11:04
                          ale spodziewaj sie wyzwisk i uwag że to nie Ty zbudowałes kamienicę a może ją
                          dziadkowi ukradłeś a może dzidek ukradł - ci biedni komuniści i wyprane przez
                          nich mózgi współczesnych postkomunistów nie wyobrażają sobie że mozna praca i
                          zapobiegliwościa dojśc do czegos w ich skretyniałych mózgach jedyna droga to
                          kradzież i cwaniactwio, prace maja w pogardzie i głosno mówia żeby o takich
                          dyrdymałach nie pisac, nalezy sie i już.
                          A Ty się nie martw rozsądny pomysla Twojego dziadka Jego wytrwałośc 50-letnia
                          da efekty wnuk (Ty) - prawnuki z takiej kamienicy pożyja i to dobrze!! tylko
                          jeszcze troche czasu a może niewiele???
                          Pozdrawiam
              • Gość: Jan Kowalski Re: Coś Ci się chyba pomyliło IP: *.k1.pl 18.12.04, 23:59
                Zaburzanin, powiedz coś ty robił przez lata wojny, socjalizmu, i transformacji?
                Co robiła twoja rodzina? Może wtedy zrozumiemy cię bardziej
                • Gość: zabużanin W zasadzie nic prócz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 00:10
                  odsiadki dziadka w powiatowym UB, zakazie pokazywania się w promieniu 14 km od
                  własnego majątku, stracie kilku krewnych - ale to normalne bo 90% społeczeństwa
                  było przecież w AK, konfiskacie placów w Warszawie - ale te już odzyskałem, aha
                  zapomniałem wykształciłem się, ale śmiało mogę powiedzieć że za swoje pieniadze
                  jakie dołożyłem do tego "Księstwa Układu Warszawskiego" w postaci całego
                  majątku (niezburzonego przez Niemców za to przez komunistów i bojowników z PPR
                  rozszabrowanego). A w Stanie wojennym nosiłęm koce na zakład dla strajkujących
                  i bibułę, ale przezcież to też było normalne. A co Ty zrobiłeś dla tej
                  ojczyzny "Szanowny Bojowniku" ???!!
      • Gość: obserwator2 Mam pytanie: co to jest czynsz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 16:47
        Nie rozumiem całej dyskusji, bo nie rozumiem co oznacza dokładnie
        słowo "czynsz".
        Jedno rozumienie to byłoby takie, że to co idzie bezpośrednio do właściciela.
        Lokator oprócz czynszu powinien zapłacić wodę, kanalizację, podgrzewanie,
        oświetlenie klatki schodowej itd?
        Czy też czynsz to jest to wszystko czym (poza prądem w/g licznika, czy
        abonamentem telefonicznym) jest obciążony lokator?
        Innymi słowy czy czynsz to jest czysty przychód właściciela będący zwrotem z
        zainwestowanego raz kapitału, czy jest to opłata z której administrator pokrywa
        koszty bieżące, koszty amortyzacji, podatek, a jego zyskiem jest dopiero to co
        zostanie.
        Ja sam mieszkam w mieszkaniu spółdzielczym własnościowym i uważam że żadnego
        czynszu nie płacę (bo komu jak sam, jako członek spółdzielni jestem
        właścicielem). To co przekazuję na konto spółdzielni to rozmaite opłaty
        eksploatacyjne, fundusz remontowy itp.
        Stale się kłócę w banku gdy zmieniam dyspozycję - pani pyta mnie zawsze czy
        chodzi mi o czynsz, a ja (oczywiście z przekory) mówię że nie.
        Ale może dawny sens słowa czynsz (dzierżawny) się zmienił.
        Podsumowując. Przy założeniu że czynsz osiągnie ową maksymalną wartość 3%
        kosztu odtworzeniowego, czy jest to wszystko co płaci lokator (bez prądu gazu i
        telefonu), czy to dopiero początek? I DODATKOWO trzeba jeszcze płacić za
        wszystko co niezbędne do funkcjonowania kamienicy?
        • Gość: mnm Re: Mam pytanie: co to jest czynsz? IP: *.chello.pl 19.12.04, 06:44
          A propos niepłacenia czynszu w spółdzielniach mieszkaniowych to gratuluje
          optymizmu i poczucia humoru
      • Gość: obserwator2 Co to jest czynsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 16:59
        Po wysłaniu postu poprzedniego znalazłem iż w skład czynszu wchodzi podatek,
        koszty eksploatacji iadministracji itp.
        W tej sytuacji uważam 3% za czynsz dość skromny.
        Pisząc o odwyżkach dochodzących do 1000% gazeta niesamowicie zamanipulowała
        (jak zwykle).
        Podwyżka o 1000% mogłaby wystąpić gdyby dotychczasowy czynsz był nie większy
        niż 0,3% kosztu odtworzeniowego. Wątpię by gdzieś taki był. Bo to byłoby darmo!
        Jakieś 50 groszy za metr kwadratowy.
        • Gość: Jan Kowalski Re: Co to jest czynsz IP: *.k1.pl 19.12.04, 00:05
          3 czy 1000% - jeśli czynsze będą wolne, to można sobie wyobrazić, że
          właściciele kamienic tak powyższą czynsze, aby mieć tylko i wyłącznie
          stosunkowo bogatą część naszego społeczeństwa w swoich domach, mając totalnie
          gdzieś co się stanie z ludźmi biedniejszymi. I powiedzą - "to nie nasz problem,
          tylko Państwa". A Państwo to oni, niestety, też.
          • Gość: zabużanin Hej bez hipokryzji proszę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 00:40
            bo narazie Tacy jak Pan mają usta pełne frazesów, tylko pieniądze za nich muszą
            wykładać Ci bogatsi. Skoro Pan Taki szlachetny, proszę dać mi przykład i
            przygarnąc rodzinę z problemem alkoholowym pod swój dach i ją utrzymywać, a nie
            szermować słowami pustymi i nic niekosztującymi. Narazie za Pańskie frazesy
            musiałem płacić ja, ale dość tego !!!
      • Gość: AA Re: Kompromitacja Sejmu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 17:17
        Jeszcze im mało !!!
      • Gość: wkur.....y niech ci panowie juz lepiej niczego nie dotykaja IP: 84.194.117.* 18.12.04, 18:09
        polowa tych co glosowala za ta ustawa to przeciez ledwo srednie wyksztalcenie
        ma. Jestem pewien ze nawet nierozumieli zapiskow w ustawie ale glosowali bo
        koledzy mowili ze warto. NO JUZ DOBRA ! JUZ PORZDADZILI !
      • Gość: Marianna Re: Kompromitacja Sejmu? IP: *.qc.sympatico.ca 18.12.04, 18:11
        do poslow, dlaczego panowie ingeruja w prywatne zycie obywatela?
      • Gość: jurek z katowic Re: Kompromitacja Sejmu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 18:45
        Czynsz 3 % wartości mieszkania.W tym koszty windy,ogrzewania i
        oświetlenia ,sprzątania klatki schodowej,podatek od nieruchomości,kosztow
        administracji .Sprzątania i odśnieżania chodnika itd.Dodać należy też opłata za
        tych co zapomnieli zapłacić czynszu tz.za wodę śmieci.Koszty eksmisji,wpłat
        komorniczych itd.Włascicielowi nic nie zostaje bo przecież jeszcze od czsu do
        czasu trzeba coś naprawić.A żarówki na
        klatce,bezpieczniki,wyłączniki,instalacja elektryczna,gazowa i różnego rodzaju
        przeglądy to wszystko jest w czynszu.To musi zapłacić z tych 3% własciciel.
        Gdyby ten czynsz był tylko dochodem właściciela.to po 33 latach zwróciłby mu
        się zainwestowany kapitał.To znaczy jeśli w tym czasie nic by się nie psuło.To
        znaczy że nigdy ten co buduje nie ma szans na zarobek.A ludzie gdzieś muszą
        mieszkać.Noc w hotelu dlatego tyle kosztuje bo tam są tak wysokie koszty. żeby
        ktoś wrócił do takiego hotelu musi być utrzymany w dobrym stanie.A to
        kosztuje.Ja też chcę utrzymywać kamienicę w takim stanie żeby lokatorzy nie
        nażekali,mieszkali bezpiecznie,i nie chcieli się z tych kamienic
        wyprowadzić.Jednak u nas lokatorzy tylko dlatego mieszkają w budynkach
        prywatnych i Gminnych bo ktoś do nich dopłaca.Może trzeba zwrócić się do
        jakiegoś szejka w Arabi Saudyjskiej żeby nam pomógł,jak z tymi dziećmi
        syjamskimi bo w polsce nie ma możliwości.To przecież nie jest normalne.
      • Gość: krakowianin Jedne nieroby zgotowały los drugim nierobom IP: *.238.116.95.adsl.inetia.pl 18.12.04, 18:47
        Przez 50 lat mieszkali za darmow wydając pieniądze na wczasy i samochody a
        lumpy na wino. Wczasy się skończyły, samochody zardzewiały a w butelce widać
        dno. W końcu dowiedzą się przydziałowcy ile inni ludzie płacą za wynajem
        mieszkania, nie można całe życie ślizgać sie na garbie innych ludzi !!!!!!!
        • Gość: mnm Re: Jedne nieroby zgotowały los drugim nierobom IP: *.chello.pl 19.12.04, 06:45
          Brutalnie ale trafnie
      • Gość: Własciciel Re: Kompromitacja Sejmu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 18:52
        W krakowie zapłaciłem 3300zł za 1 metr mieszkania na własność.Czyli za 100m
        330000zł.Gdybym musiał wynająć z tym czynszem to dostałbym 600zł miesięcznie
        czynszu.Z tego trzeba zapłacić państwu podatek.zostanie jakaś połowa.Po 10
        latach coś się zużyje.trzeba naprawić lub wymienić.Zostanie więc może z 200
        zł.Może mi ktoś pożyczy 330000 zł za 200zł miesięcznie?Bo ten co wynajmuje
        pożycza własciwie lokatorowi równowartość mieszkania na czas wynajmu.
      • Gość: zofia Re: Kompromitacja Sejmu? IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 18.12.04, 18:58
        takie podejscie do sprawy udezy najbardziej w emerytow ktorzy mieszkaja w
        czynszowkach jak moja mama juz placi za 2 pokoje z kuchnia w ruderze gdzie
        musi sama palic czyli kupowac opal i placic za gaz bo jest junkers stale
        jest zimno bo dom jest nieotynkowany a od d paru lat 3 mieszkania stoja puste
        bo za ten czynsz nikt nie chce mieszkac w takich warunkach a placi 520 zl ja
        za 3 pokoje w bloku gdzie cieplo i ciepla woda 380 juz moja mama sie boi co to
        bedzie po nowym roku gdzie pojda ci ktorym wlasciciel tak podwyzszy ze nie
        bedzie mogl zaplacic
        • Gość: maiku Re: Kompromitacja Sejmu? IP: *.torun.mm.pl 18.12.04, 20:40
          I dlaczego nie przeprowadzi się do tej nieruchomości, w której Ty masz dobre
          warunki za taką samą cenę?
        • Gość: posiadacz Re: Kompromitacja Sejmu? IP: *.77.classcom.pl 19.12.04, 19:13
          wez mamę do siebie
      • Gość: Obserwator Re: Kompromitacja Sejmu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 19:03
        Dlaczego rencista górnik w warszawie mający 50 m mieszkanie i 1000zł ma za
        mieszkanie zapłacić 600zł.A rencista urzędnik w Katowicach mający 1000zł ma
        zapłacić tylko 300zł za to samo mieszkanie.Czy rynna w Warszawie jest o 100
        droższa.Uważam że jest tańsza bo jest więcej hurtowni i większa
        konkurencja.Dlaczego wLasciciel takich samych starych budynków tej samej
        konstrukcji w Warszawie ma dwa razy więcej na remonty?Przecież nie można liczyć
        wartości ziemi bo te budynki stoją w obu miejscach już od stu lat
        • Gość: zabużanin ha, ha ale dowcip IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 19:12
          a np. podatek od nieruchomości (gdzie gmina sobie życzy w zależności tak
          naprawdę od wartości terenu), a opłaty za usługi komunalne, które w stolicy są
          wyższe, prosze się zastanowić, zanim znowu Pan coś napisze, albo najlepiej
          odrazu na próbę poprowadzić taki interes ja kamienica przez miesiąc w
          Warszawie. Spoważnieje Pan zapewniam lub odrazu osiwieje.
          • Gość: ? Strasburg nie straszny? IP: *.pool.mediaWays.net 18.12.04, 22:24
            serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34239,2348368.html
            • Gość: zabużanin Ha ha następny dowcipniś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 23:59
              Niemcy to nie Polska i tak stawiać się nie może, a nawet gdyby to wiesz że
              niewykonane wyroki wchodzą pod obrady rady ministrów Europy i albo się
              wytłumaczysz albo nie, a Polska nie ma zbyt dużej siły przebicia zwłaszcza że
              gwarantowała to aktami prawnymi i to kilkoma już po przystąpieniu do konwencji
              o ochronie prawa człowieka - coś cienki wywód jak dla mnie. Tak na marginesie
              już raz Trybunał w Karlsruhe został zmuszony przez Strasburg do korekty wyroku
              i to zrobił.
        • Gość: posiadacz Re: Kompromitacja Sejmu? IP: *.77.classcom.pl 19.12.04, 19:07
          masz w głowie siano?
      • Gość: Woda W ministerstwie siedzą amatorzy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 21:33
        Dla równowagi propagandy GW, proponuje ten tekst:

Przewodniczący Socjaldemokracji Polskiej Marek Borowski zwrócił się do premiera
        Marka Belki o niezwłoczne odwołanie z funkcji dyrektora Departamentu
        Mieszkalnictwa w Ministerstwie Infrastruktury Zdzisława Żydaka.

Apel Borowskiego spowodowany jest reakcją resortu infrastruktury, w tym
        dyrektora Żydaka, na piątkowe uchwalenie przez Sejm ustawy o ochronie praw
        lokatorów.

Borowski wyjaśnia, że ustawa zakłada, zgodnie z postulatami Socjaldemokracji
        Polskiej, "ograniczenie skali wzrostu podwyżek czynszów do 10 proc. rocznie,
        jeśli wysokość czynszu przekracza co najmniej 3 proc. tzw. wartości
        odtworzeniowej. Jeśli ten warunek nie jest spełniony (czynsz jest niższy), a
        podwyżka przekracza 10 proc., ustawa - zgodnie z zachowanymi propozycjami rządu
        - nakłada na właściciela obowiązek uzasadnienia podwyżki i upoważnia lokatora do
        wystąpienia na drogę sądową, a do czasu rozstrzygnięcia przez sąd - do opłacania
        czynszu w dotychczasowej wysokości".

"Przyjęte rozwiązania uspokoiły lokatorów i uśmierzyły ich obawy przed
        niekontrolowanymi podwyżkami czynszów" - ocenił Borowski.

Jego zdaniem jednak "zaraz po przyjęciu ustawy Ministerstwo Infrastruktury
        rozpoczęło udzielanie błędnych informacji, jakoby od Nowego Roku czynsze mogły
        wzrosnąć nawet o 1000 proc., i to z winy Sejmu". Borowski uważa, że "informacji
        tego rodzaju" udzielał właśnie dyr. Zdzisław Żydak. "Powielały je »Gazeta
        Wyborcza« i »Rzeczpospolita«" - podkreślił Borowski (w sobotnim wydaniu "GW"
        ukazał się artykuł pt. "Sejm podnosi czynsz", a w "Rzeczpospolitej" - "Czynsze
        podrożeją" - PAP).

Przewodniczący Socjaldemokracji Polskiej chce odwołania Żydaka ze stanowiska
        oraz "ustalenia zakresu odpowiedzialności i wyciągnięcia konsekwencji wobec
        kierownictwa resortu za to niedopuszczalne postępowanie".

Dyrektor Biura Komunikacji Społecznej Ministerstwa Infrastruktury Ryszard
        Nałęcz, pytany przez PAP odparł, że nie chce komentować sprawy. PAP nie udało
        się w sobotę skontaktować z rzecznikiem prasowym ministerstwa.
      • Gość: babs Posły-osły maja nas w d...ie!! Niech sami spróbują IP: *.elsat.net.pl / 217.173.160.* 18.12.04, 22:16
        ...opłacić wszystko i przeżyć za 600 zł emerytury czy za inne niskie
        świadczenie.A co mają zrobić ludzie bezrobotni? Co,wszyscy mamy iść pod most?!
        • Gość: Me Re: Posły-osły maja nas w d...ie!! Niech sami spr IP: 207.230.231.* 19.12.04, 00:29
          To niech ich panstwo utrzymuje i nie zwala tej odpowiedzialnosci na wlascicieli
          domow . Nie podoba ci sie sejm trzeba bylo pomyslec zanim glosowales . Chcesz
          komunizmu to sie spiesz tylko kilka krajow na swiecie zostalo .
        • krotki jakos nie jestem litościwy!!! 19.12.04, 09:45
          Mam wielu lokatorów żyjących w 400 - 700 zł, samotni, a jeszcze wiecej
          wiekszych rodzin - gdzie na osobe przypada mniej jak 500 zł a nawet 200!!! -
          I co jak żyja? Ciężko, ale mają dodatki , płaca w miare regularnie - czasem jak
          noga sie powija to czekam z czynszem latami.... tak, bo wpółczuje im. Ale ci -
          co do zasady - do tej pory wszyscy- wychodza z dołka. Natomiast mam paru
          pijaczków - obojga płci - i ci nie płacą, chociaz taksókami jeżdzą po wódke w
          nocy. Czy mam sie nad nimi też litować, a moze jeszcze w ramach nie płaconego
          czynszu wódke serwować???.
          Wrócmy do biedakow - naprawdę mają cieżko, z parustet złotych cieżko wyżyc, jak
          czynsz np 250 do 400 zł (w moich kamienicach najwyższy czynsz płaci samotna
          pani mieszkajaca na 124 m 2 ok 700 zł - jak słyszysz płaci - bo ja stać i
          kropka). Tylko jest jeden problem są to osoby z definicji bez wykształacenia
          (matute chyba maja 2-3 osoby z kwaterunku) co z tym idzie zawodu. Komuna im
          powiedziała, że nie "matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie........"
          uwierzyli. Ja nie. Miliony nie. Zatem czy oni mają prawo oczekiwac, że jeżeli
          dokonali błednego wyboru to teraz my mamy solidarnie sie na nich zrzucić?? A
          dlaczgo? Jak ja chadzalem do szkół to oni juz świetnie - jak na socjalizm-
          zarabiali ( łapali fuchy itp) ja mieszkałem z rodzicami ( oj długo!!!!). Oni
          mieli mieszkania nawt w moich kamienicach!!! Ale dziś? Ja mam problem bo w 40%
          wlatuje stosunkowo szybko ( żona też)- oczywiście mówię o dochodach ze stosunku
          pracy - kamienice jeszcze dochodu, poza jednym rokiem i to niewielkigo, jeszcze
          mi nie dały - a oni maja problem jak przezyc do pierwszego. Cóż po części
          dokonali takiego wyboru - nie moja sprawa, zreszta jak oni mieli dobrze to
          jakoś nie widziałem ich pomagających mnie np. w ten sposób, że zrobili cos za
          darmo np. haydraulik naprawił cieknący kran.
          Dlatego dzis ja nie mam moralnych dylematów " jak sie pościelesz tak sie
          wyśpisz" moja rodzina gromadziła, jak miala to nie trwoniła, ja od 13-14 lat z
          lekka zrestrukturyzowałem tzw. portfel tak że mam dziś kilkadzisiat mieszkań -
          pare tysiecy metrów kw. - A dochodu do opodatkowania jak widac nie mam i sie
          ich nie spodziewam szybko - ale rodzina moja i ja osobiście przeniśliśmy przez
          komunę dość solidny majątek - nam nic poza praca to nie dało. Ale nastęne
          pokolenia !!! One z tego będę nie coś, a dużo - mam nadzije - miały. Dlatego
          to robie. A co oni robia dla swoich dzieci? To ich sprawa. Pogadają ze soba
          następne pokolenia.
          Pozdraiwiam
      • Gość: rozsadny czlowiek BRAWO SEJM ! NIECH ZYJE WOLNY RYNEK!!! IP: *.10.15.vie.surfer.at 18.12.04, 22:45
      • Gość: vv NAJWYZSZY CZAS... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 23:06
        ...zeby Polska stala sie normalnym krajem, w ktorym szanuje sie wlasnosc
        prywatna. Wlasciciel lokalu ma prawo zadac za prawo mieszkania w nim takiej
        kwoty jak tylko mu sie podoba. Na tym polega szacunek do wlasnosci, ze jak sie
        komus nie podoba to niech idzie na ulice, bo wlasciciel nie jest opiekunem
        spolecznym i jak panstwo chce to niech zapewnia swiadczenia socjalne ale nie
        mozna ludzi zmuszac do tego zeby trzymali w swoich, powtarzam SWOICH , lokalach
        ludzi, ktorzy sie im chociazby nie podobaja. I poki nie bedzie szacunku dla
        WLASNOSCI to ten kraj bedzie siedliskiem metow i zlodzieji. Poprzyzwyczaji sie
        ludzie po komunizmie ze wszystko sie im nalezy. A nalezy sie tyle ile sie
        zapracuje. Od wspolczucia i ratowania z biedy to jest KOSCIOL albo
        WOLONTARIUSZE a nie WLASCICIELE. To co bylo do tej pory bylo chore bo rownie
        dobrze moznaby zabronic ludziom kupowania zywnosci za wiecej niz x zlotych bo
        nadwyzke powinni dawac biednym.
      • Gość: lokator W końcu będzie normalnie !!!!!! IP: *.238.116.95.adsl.inetia.pl 18.12.04, 23:22
        Tam gdzie będzie taniej i lepsze warunki tam będą mieszkać ludzie.
      • Gość: U Re: Kompromitacja Sejmu? IP: *.dialup.sprint-canada.net 18.12.04, 23:52
        Niby wszyscy maja prawa. Jednym nadali prawo podwyzki, drugim prawo
        by z nimi walczyc. Kto na tym zarobi? Wiadomo kto.
      • Gość: kfc Re: Kompromitacja Sejmu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 00:49
        Do tych, którzy tak optują za "biednymi lokatorami" -
        Macie samochody? No to wyobraźcnie sobie, że możecie nimi jeździć tylko we
        wtorki, a w inne dni jeżdżą nimi narzucone wam odgórnie osoby. Oczywiście płacą
        wam za to - połowę kosztu benzyny. Na wasz koszt jest remont samochodu (a w
        ciągu lat się starzeje)... odpowiada wam to?
        Co, nie macie samochodu? No to macie telewizor. Oglądacie program tylko we
        wtorki, a w inne dni narzucone wam odgornie... i tak dalej. I płacą Wam połowę
        abonamentu.
        Przez 60 lat tak było, przy czym czynsze nie pokrywały nawet jednej czwartej
        kosztów eksploatacji. A właściciel mógł nie mieć mieszkania, mógł nie mieć
        mieszkania dla swoich dzieci - ale miał dom, w którym musiał utrzymywać
        lokatorów z kwaterunku.
        Teraz czynsze są wyższe - ale i tak z czynszów nie pokryje się remontów
        zrujnowanych przez lata kamienic.
        Mnie też żal biednych ludzi, dla których wysoki czynsz to spory wydatek - ale
        czy oni wszyscy naprawdę nie mają gdzie mieszkać? Wystarczy sprawdzić, gdzie
        mieszkają ich bliskie rodziny... Od razu liczba tych, którzy naprawdę są w
        trudnej sytuacji, okaże się znacznie mniejsza. Ale nie może być tak, że jedni
        żyją na koszt innych.
        Organizacje lokatorskie hałasują mówiąc o prawach lokatorów - ale to nei są
        prawa, to są przywileje. Bo przywilejem jest mieszkanie w czyimś domu na jego
        koszt.
        Większości właścieli nie zależy na konfliktach. Im zależy na lokatorach - bo
        dzięki temu utrzymają domy i zarobią. Ale wtedy, jeśli sami będą decydować o
        tym, co się dzieje - a nie będą im uchwalać posłowie w ramach gry wyborczej.
        Skopro sytuacja jest trudna, to niech się dokwateruje (w cenach urzędowych)
        lokatorów do willi wybudowanych za Gierka czy później... A niech każdy poseł z
        SLD, SDPL i pokrewnych (albo i neipokrewnych) socjalistycznych partii da
        przykład i połowę swojego mieszkania wynajmie w cenie urzędowej lokatorom.
        Problem biedy i braku mieszkań się rozwiąże... Najłatwiej dawać z z cudzej
        kieszeni.
        • krotki za trudny wywód!!! 19.12.04, 09:14
          kwintesensja jst Twoja wypowiedź
          > Organizacje lokatorskie hałasują mówiąc o prawach lokatorów - ale to nei są
          > prawa, to są przywileje. Bo przywilejem jest mieszkanie w czyimś domu na jego
          > koszt.

ale widzisz ja od dawna uważam że sprawa jst bez sensu nagłasniana bo....
          czynsz wolny przekraczający owe 3% jest zaledwi w kilku miastach- na pewn nie
          500.000 lokatorów dostanie podyżki a może 30.000 jest to zasadnicza róznica bo
          w maych miastach po prostu sprawy nie ma - tak naprawde problem jest w waw- wie
          krakowie no może niewielki ( z uagi na różnice pomiedzy czynszem wolnym a 3%)
          Gdańsk, Poznań . A reszta ma juz czynsz rynkowy. Zatem to szczucie jest bez
          sensu.
          pisałem o tym dośc dawno
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10096&w=4009436&a=4009436
          Dziwne jst ale ososobiscie mi Sejm nie mógł zrobic większej przyjemności i to
          nie tylko w kwesti kamienic - poprawka ta daje mi wiele szans i mozliwości nie
          tylko w kamienicach co najzabawniejsze!! - jeżeli juz cos to mi wstyd za p osłów
          Pozdrawiam
      • Gość: J.G. Krok ku normalności IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 19.12.04, 06:12
        Żal mi ludzi,którzy wierzyli,że nienaturalna sytuacja będzie zawsze.
        Nie jestem kamienicznikiem,ale uważam,że narzucanie właścicielowi jaką ma
        pobierać opłatę za wynajem mieszkań jest absurdem.A w praktyce żądać od niego
        dopłacania do tego ,to już przestępstwo.Ceny ureguluje wolny rynek,a lokatorów
        nikt przecież nie zmusza do konkretnego wynajmu-mają wolny wybór,do wejścia w
        posiadanie własnego domu włącznie.Rozumiem,że społeczeństwo jest biedne i w tym
        problem,ale to już inna bajka.
        Nie słyszałem nigdy żądań typu handlowego,by np.handlarz nie mógł żądać więcej
        niż 1,5 zł za kilogram dowolnego produktu,czy artykułu.A to duże podobieństwo.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka