Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

winda przy twoim mieszkaniu

08.11.04, 14:29
    czy ktos mieszka w mieszkaniu (nowe budownictwo) ktore sasiaduje z szybem
    windy?
    podpowiedzcie jak sie mieszka czy slychac te winde czy sa jakies drgania i
    inne niedogodnosci?
    bydynek 6 pietrowy, 3 mieszkania na klatce, winda nowoczesna
    Obserwuj wątek
      • Gość: doda Re: winda przy twoim mieszkaniu IP: *.smstv.pl / 213.25.48.* 08.11.04, 16:35
        Do wszystkiego można się przyzwyczaić :))
        • an_ni Re: winda przy twoim mieszkaniu 08.11.04, 16:46
          no ale zanim sie przyzwyczaisz to ... slychac te winde ?
          • Gość: bb Re: winda przy twoim mieszkaniu IP: *.icpnet.pl 08.11.04, 16:52
            mysle,ze kazdy budynek jest inny - idz tam, posiedz, posluchaj czy slychac i
            sama ocen.

powiem Ci, ze mam winde dokladnie naprzeciw drzwi i mimo,ze slysze rozne halasy
            z klatki schodowej, to windy akurat nie.

a poza tym mam jeszcze pod oknami pociag i wierz mi, ze przy dobrych oknach i
            izolacji - pociagu prawie nie slysze, juz moj czajnik jest glosniejszy :) wiec
            mysle,ze taka winde tez mozna wyizolowac .
            • an_ni Re: winda przy twoim mieszkaniu 08.11.04, 22:03
              no nie moge isc posluchac bo ten blok jeszcze nie stoi w pelni ...
              a winda naprzeciw drzwi to nie to samo co przez sciane ...
              a okien nigdy nie otwierasz?
              • Gość: j0anna Re: winda przy twoim mieszkaniu IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.11.04, 22:21
                Ja mam szyb windy za sciana w sypialni, a wejscie do drzwi windy sa obok drzwi
                wejsciowych. Z uwagi na fakt ze w sypialni to raczej w trakcie dnia malo bywam,
                to windy nie slysze wogole.
                W nocy, gdy zrobi sie cicho winde faktycznie slychac ale bardzo slabo, nie jest
                to na pewno odglos ktory mi przeszkadza. Drgan zadnych rowniez nie odczuwam.
                Prawde mowiac duzo bardziej przeszkadzaja mi sasiedzi na glowa, gdy np.
                rozmawiaja w nocy i ..... nie tylko ;-)
                • an_ni Re: winda przy twoim mieszkaniu 10.11.04, 09:30
                  dzieki ;)
                  • annb Re: winda przy twoim mieszkaniu 10.11.04, 09:40
                    windę mam daleko ale nie pomyslałam że spać nie będę mogła przez rury sąsiada
                    a raczej huk wody
                    moja sypialnia (ale słowo) sasiaduje z mieszkaniem studentów którzy się kapią w
                    nocy
                    a wycie rur budzi mnie
                    tak więc nie tylko winda przeszkadza
                    • an_ni Re: winda przy twoim mieszkaniu 10.11.04, 10:58
                      o rurach i lazience to ja tez wiem z autopsji
                      najgorsze sa plastikowe kabiny prysznicowe, huk wody o te scianki jest straszny
                      • annb tak 10.11.04, 11:09
                        kiedyś wybuduję sobie dom....
                        na dużej działce
                        przyszło mi do głowy pewne rozwiązanie
                        czy nei mogłabyś poszukać jakiegoś nowego osiedla i po prostu zaopukac do
                        sąsiadów takiego szyubu windowego-z pytaniem
                        na pewno zrozumieją bo oni teżwiele rzeczy musieli przemysleć
                        najlepiej gdyby blok był budowany przes tego samego dewelopera u którego chcesz
                        kupić mieszkanie(nie łudźmy się, plany są powielane z małymi zmianami tylpu
                        przesunąć sciankę, )
                        • an_ni Re: tak 10.11.04, 11:40
                          teoretycznie pomysl jest bardzo dobry - uzyskalabym rzetelna informacje, ale
                          nie chcialabym zeby ktos do mnie tak zapukal wiec raczej tak nie zrobie...
      • Gość: emari Re: winda przy twoim mieszkaniu IP: *.net-serwis.pl 17.11.04, 00:34
        Mieszkałem jakiś czas na ursynowskim blokowisku z lat 80-tych przez ścianę z
        windą. Huk był nie do zniesienia, winda warczała, zgrzytała a drzwi trzaskały
        i skrzypiały. Istny koszmar od 5 rano. Teraz mieszkam w bloku z 96 roku z windą
        za ścianą sypialni i jest na prawdę cicho. Tylko późno w nocy słychać lekki
        szum. Co prawda winda jest linowa ale z automatycznymi drzwiami, więc nie
        trzaska.Sprawdziłem na planach grubość izolacji. Jest bardzo gruba i świetnie
        tłumi. Jest b. wiele czynników wpływających na słyszalność windy w mieszkaniu.
      • Gość: west Re: winda przy twoim mieszkaniu IP: 195.116.161.* 17.11.04, 15:47
        Mnie też to zastanawia,bo będę mieszkała w takim mieszkaniu już za parę
        miesiecy.
        U mnie ten "problem" jest o tyle mało ważny że szyb będzie sąsiadował z
        łazienką i sypialnią.
        Będą windy Kone, developer zapewnia ze sa ciche, jakie są przekonam się jak tam
        zamieszkam.
        Pozdrawiam
        bs
      • Gość: JK Re: winda przy twoim mieszkaniu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.11.04, 18:44
        Ja mieszkam w bloku oddanym w 2003 r., więc niby nowy. Szyb windy mam przy
        sypialni i przedpokoju. Niestety słychać ją, gdy jedzie, zwłaszcza w nocy. Nie
        jest to jakoś szczególnie uciążliwe, bo mało mieszkań na klatce i niski blok,
        ale niemniej sąsiedzi często wałęsają się po nocy. Nie słychać przesuwania się
        drzwi windy. Bardzo wyraźnie za to słychać dzwonek, gdy winda staje na piętrze.
        Ja na swoim piętrze go wyłączyłam, ale słyszę dzwonek z piętra niżej. Aha,
        zanim kupiłam mieszkanie (też kupowałam w zasadzie jak bloku jeszcze nie było
        albo było go bardzo mało), to pytałam miłych panów od dewelopera o hałas windy.
        Miała być niesłyszalna.
        • an_ni Re: winda przy twoim mieszkaniu 18.11.04, 09:26
          ups! no wlasnie .... teraz windy maja te durne dzwonki
          w mojej opcji winda bedzie od kuchni, zaden pokoj z nia nie sasiaduje ale drzwi
          wejsciowe beda tuz obok
          teraz mam mieszkanie na parterze blisko wejscia do klatki (wejscie nie
          sasiadujace z mieszkaniem ale na przeciwko) i tez slysze zamykanie drzwi, kroki
          po schodach
          zastanawiam sie czy winda nie bedzie cichsza niz obcasy ...
          • Gość: joanna Re: winda przy twoim mieszkaniu IP: 194.196.228.* 18.11.04, 13:36
            u mnie tez jest dzwonek ale dzwoni jakby w srodku szybu - gdy stoi sie przed
            drzwiami windy dzwonek jest slyszalny - u mnie w mieszkaniu juz go nie slychac
            wogole. Za to sasiadke na obcasikach ktora schodzi codziennie o 7:00 z
            trzeciego pietra po schodach - owszem :-)
            • Gość: JK Re: winda przy twoim mieszkaniu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.11.04, 17:22
              Tak jak pisałam u mnie ten dzwonek jest koszmarnie głośny (słyszę go z piętra
              niżej), ale można go wyłączyć (ja zgłosiłam do administracji i mi wyłączyli na
              moim piętrze). Myślę, ze w każdej windzie jest taka opcja.
              Co do bucików sąsiadek, to współczuję serdecznie. Ja mieszkam na 5 piętrze,
              więc nikt normalny na piechotę zazwyczaj nie chodzi;)
          • mcmacpl Re: winda przy twoim mieszkaniu 19.11.04, 11:13
            Ja tak mieszkam. Dom z 2002 roku, czteropiętrowy. Szyb windy koło kuchni, winda
            hydrauliczna. Winda jest całkowicie niesłyszalna. Oczywiście nie śpię w kuchni,
            więc nie wiem jak jest w nocy. Ale słychać _wyłącznie_ rozsuwane drzwi, i to nie
            przez ścianę ale przez drzwi z korytarza.
            • an_ni Re: winda przy twoim mieszkaniu 19.11.04, 11:29
              o to bedxie tak jak u mnie
              pocieszajace
              • Gość: gonia Re: winda przy twoim mieszkaniu IP: *.wroclaw.mm.pl 20.11.04, 15:52
                mieszkam w budynku z 2000 roku na 3 piętrze, sypialnia sąsiaduje "przez
                ścianę" z windą. na całej scianie, od strony mieszkania oczywiście, mam
                ustwioną szafę i na prawdę nigdy windy nie słyszłam.
      • montownia12 Re: winda przy twoim mieszkaniu 27.06.17, 12:40
        Witam ja polecam firmę zajmującą się montażem wind montownia.eu/windy-dzwigi-osobowe
      • chalauri Re: winda przy twoim mieszkaniu 07.02.25, 11:01
        Czy ktoś ma doświadczenie z drzwiami wejściowymi do mieszkania obok drzwi windy? Jak głośno może być w mieszkaniu? Czy jest słyszalny hałas wewnątrz mieszkania od sąsiadów korzystających z windy i jak może to przeszkadzać w spaniu? Drzwi do sypialni są około 4 metrów od drzwi wejściowych. Mówię o nowej inwestycji. Albo o co powinienem zapytać dewelopera?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka