Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Lodowka do zabudowy - problem

IP: 195.94.193.* 27.05.02, 09:30
    Mam problem z lodowka do zabudowy. Po pierwsze tworzy mi sie szron na tylnej
    sciance co w normalnych lodowkach nie ma chyba miejsca. Przeczytalem instrukcje
    no i producent pisze (Ariston) ze jest to mozliwe poniewaz jest agregat z tylu.
    OK. Ale teraz dluzszy czas nie bylo mnie w domu. Wyjalem wszystko z lodowki
    (zostawilem ja pusta) , przyjezdam i co widze - ano na "suficie" lodowki i na
    bocznych sciankach skrapla mi sie woda ? Czy ktos spotkal sie z czyms takim,
    czy to normalne ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Mena Re: Lodowka do zabudowy - problem IP: *.elektrim.pl 27.05.02, 09:38
        Ja nie mam lodówki do zabudowy ale wolnostającą- też Aristona.
        Mam to samo. Na tylnej ściance albo woda albo zamarznięte krople.
        Dzwoniłam do serwisu i powiedzieli mi że tak ma być.
        U znajomych w lodówkach też jest szron albo kropelki wody ale nie w takich
        ilościach.
        Może wypowie sie ktoś z serwisantów lodówek, bo mi mogą wciskać że tak ma być.
        A tak naprawdę to coś może być nie tak.

Mena

• Gość: MS Re: Lodowka do zabudowy - problem IP: 217.153.102.* 27.05.02, 10:33
        Ale to sie tworzy wewnątrz czy zewnątrz?
        Jeżeli wewnątrz to normalne i wszystkie tak mają niektóre więcej inne mniej,
        natomiast na zewnątrz to już bardzo źle.
        • Gość: sam Re: Lodowka do zabudowy - problem IP: 195.94.193.* 27.05.02, 13:23
          wewnatrz. Ok rozumiem ze moze sie tworzyc szron na sciankach ale zeby sie
          skraplalo na "suficie" to juz chyba przegiecie
      • Gość: Zielony Re: Lodowka do zabudowy - problem IP: 194.9.223.* 27.05.02, 15:40
        To się nazywa - autorozmrażanie ...

Zielony
        • Gość: Maro Re: Lodowka do zabudowy - problem IP: EUBAKPX* / *.bp.com 27.05.02, 17:24
          Ja mam Candy, wolnostojaca. Szron lub woda pojawia sie na tylnej wewnetrznej
          sciance, jest to normalne gdyz tzw parownik (niejestem pewien czy nazwa jest
          poprawna) jest wbudowany w tylna scianke w przeciwienstwie do starszych typow
          gdzie parownik byl umieszczony bod zamrazalnikiem badz na tylnej sciance w
          postaci czegos co przypomina plytowy kaloryfer (wymiennik). A wszystko to poto
          aby latwiej bylo utrzymac lodowke w czystosci - napewno mniej zakamarkow. No i
          oczywiscie jak ktos wspomnial wczesniej - autorozmrazanie. Woda z tylnej
          scianki zostaje odprowadzona na zewnatrz lodowki na agregat (sprezarke).
          Podzczas pracy sprezarka nagrzewa sie i woda odparowywoje.
          :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka