Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

MELDUNEK ???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 21:58
    czy ktos wie czy moj ojciec moze mnie wymeldowac z mieszkania jak mam w nim
    staly meldunek Jak tak to w jaki sposob Bo slyszalam ze chce sprzedac
    mieszkanie i ja niewiem co wtedy ze mna bo znalazl sobie kochanke i chce z
    nia zamieszkac PROSZE O JAKAS PODPOWIEDZ
    Obserwuj wątek
      • mozdzins Re: MELDUNEK ??? 07.02.05, 23:52
        Meldunek od 1984 roku nie daje żadnych praw do lokalu. Co więcej osoba
        zameldowana w danym miejscu a mieszkajace de facto gdzie indziej popełnia
        wykroczenie przeciw ustawie o ewidencji ludnosci. Meldunek to tylko
        potwierdzenie faktycznego miejsca zamieszkania, nic więcej. Własciciel lokalu
        może więc w trybie administracyjnym wymeldować osobę która nie mieszka pod
        danym adresem. Jeśli ojciec ma pełne prawo własności lokalu bez współposiadania
        innych osób może sprzedać to mieszkanie bez problemu i pytania.
        • nnike Re: MELDUNEK ??? 08.02.05, 01:00
          Nie wydaje mi się to wszystko tak oczywiste jak piszesz, zwłaszcza, że córka
          mieszka w tym lokalu. To "kochający" tatuś chce się wyprowadzić. Czyżbyś nim
          był?...
          • mozdzins Re: MELDUNEK ??? 08.02.05, 11:04
            Meldunek, jeszcze raz powtarzam nie daje żadnych praw do lokalu. Osobną kwestią
            jest ustawa o ochronie lokatorów i mozliwość eksmisji z lokalu. Wpiasany w
            księdze wieczystej właściciel może zrobić co mu się podoba z mieszkaniem.
            • Gość: Jacek Re: MELDUNEK ??? IP: 217.153.88.* 28.02.05, 15:25
              Witam,
              a tak swoją drogą to czy kupując mieszkanie od developera musze się tam
              meldować? Na razie jestem zameldowany u rodziców i wolałbym aby tak pozostało.
              W nowym mieszkaniu chciałbym zameldować tylko córkę.
              Pozdrawiam
              • annb Re: MELDUNEK ??? 28.02.05, 19:00
                nie musi się Pan meldować
                :)
          • zegmarek Re: MELDUNEK ??? 26.02.05, 08:26
            Meldunek jest tylko potwierdzeniem przebywania. Jeżeli ojciec jest właścicielem
            to ma prawo rozporządać swoją własnościa w zakresie jakim gwarantują ustawy.
            Zbycie nieruchomości jest jednym z tych praw. A na marginesie ojciec jest też
            człowiekiem i ma prawo do swojego zycia w tym również do mieszkania z osobą mu
            bliską, tu nie ładnie nazywaną kochanką.
            • annb Re: MELDUNEK ??? 26.02.05, 12:20
              a ustawa mówi że nie ma eksmisji na bruk
              i ojciec niestety mieszkania nie sprzeda albowiem nikt nie będzie chciał kupić
              mieszkania z lokatorem
              tak więc pomimo tego że mieszkanie jest ojca, ojciec nic z mieszkaniem nie
              zrobi
              bo wymeldować córki nie może kiedy w córka mieszka w tym mieszkaniu....
              • Gość: kixx Re: MELDUNEK ??? IP: *.acn.waw.pl 26.02.05, 12:59
                pod warunkiem ze corka w nim mieszka
                a z pierwszego wpisu nic takiego nie wynika
                nie wynika zreszta tez ze nie miszka
                wazne jest tez ,czy mieszkanie bylo ojca przed smiercia matki ,jesli tak to czy
                ojciec je mial przed data zawarcia slubu,a jesli nie to czy byla przeprowadzona
                sprawa spadkowa
                istnieje mozliwosc ze corka jest wlascicielka 1/4 tego mieszkania tylko nic o
                tym nie wie
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka