Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

!!! NOWA ULGA BUDOWLANA !!!

11.06.02, 14:37
    Witam

Co tak naprawde daje odpisywanie sumy osetek kredytu od podstawy opodatkownia?
    Przeciez zarobek na tym jest praktycznie zaden, przy kredycie na 150 000 pln i
    osob zalapujacych sie na II prog to zaledwie 2500 zaoszczedzone na rocznym
    podatku. Gdzie tu logika i po co odpisywac tak male kwoty?

zy istnieje jakas wykladnia nowej ulgi, jak faktycznie dokonywac odpisow i czy
    to sie w ogole oplaca ?

pozdrawiam

Warsik
    Obserwuj wątek
      • Gość: czaban Re: !!! NOWA ULGA BUDOWLANA !!! IP: 195.136.3.* 12.06.02, 08:32
        > i czy
        > to sie w ogole oplaca ?

czesc

jesli mozesz skorzystac z ulgi i mozesz zyskac pare tysiaczkow to jak dla mnie to
        sie oplaca. ale ogolnie to ulga ta nie daje tyle bezposrednich i szybkich
        korzysci jak poprzednia ulga. Tutaj ona rozbija sie na lata, wiele czynnikow ma
        wplyw na jej wielkosci: zarobki, okres kredytu, jego rodzaj i oczywiscie jego
        wielkosci. Dla przykladu dla mojego kredytu (max od ktorego mozna odliczac
        odsetki brane na 10lat) po moich wstepnych wyliczeniach zyskalbym na podatku ok
        25tys.zl. - rozlozone na 10lat.

Poza tym ulga obwarowana jest wieloma ograniczeniami i nie kazdy bedzie mogl z
        niej skorzystac tak jak np. ja:
        - u mnie problem jest z tym ze nie dostane aktu notarialnego w terminie ktory
        pozwalaby na skorzystanie z tej ulgi - jest w ustawie napisane, ze budowa musi
        sie zakonczyc do 3 lat liczac od konca roku w ktorym wydano pozowlenie na budowe
        oraz musi byc poswadczone pozwolenie na uzytkowanie + akt notarialny lub umowa
        wasnosci ze spoldzielnia.
        W moim przypadku pozowlenie zostalo wydane 31.12.1999 mieszkanie do oddania
        09.2002 czyli niby mniej nic 3 okragle lata, ale akt notarialny dostane w maju
        2003 a to jest za pozno zeby skrzystac z tej ulgi.

pozdr.
        czaban
        • Gość: warsik_k Re: !!! NOWA ULGA BUDOWLANA !!! IP: 195.205.132.* 12.06.02, 14:33
          Dzieki za info. Ja mam inny problem. Inwestycja zakonczyla sie w 10.2001, a
          ustawa mowi, ze w ciagu trzech lat, jednak nie wczesniej jak w 2002 roku :-( i
          kolko sie zamyka

te 25 tys jakie masz w ciagu dziesieciu lat zdyskontowane na dzisiejsze
          pieniadze, to raczej kiepska perspektywa. pewnie kupie z rabatem (za utracone
          korzysci) i zapomne o jakiejkolwiek uldze mieszkaniowej...

pozdry

warsik
          • Gość: Nina Re: !!! NOWA ULGA BUDOWLANA !!! IP: *.mg.gov.pl / 158.66.113.* 12.06.02, 14:39
            przeceiz jesli zakonczyles inwestycje w 2001 r to mozesz skorzystac z ulgi
            starej, nie???
            • Gość: warsik_k Re: !!! NOWA ULGA BUDOWLANA !!! IP: 195.205.132.* 12.06.02, 14:49
              Ja jeszcze dobrze swojej inwestycji nie rozpoczalem :-) Chodzi o inwestora,
              ktory skonczyl przed 2002 (10.2001), przekazal obiekt, akty notarialne itp. i
              teraz nie moge skorzystac z ulgi kupujac mieszkanie w tym budynku.

warsik
          • Gość: czaban Re: !!! NOWA ULGA BUDOWLANA !!! IP: 195.136.3.* 12.06.02, 14:40
            > te 25 tys jakie masz w ciagu dziesieciu lat zdyskontowane na dzisiejsze
            > pieniadze, to raczej kiepska perspektywa. pewnie kupie z rabatem (za utracone
            > korzysci) i zapomne o jakiejkolwiek uldze mieszkaniowej...

to samo zrobilem - kupilem mieszkanie machajac reka na łaskę która mi RP daje.
            pozdr.
            czaban

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka