Gość: Bogusia IP: *.abcsys.com.pl 13.06.01, 14:08 Mieszkam w starym budownictwie i chciałabym wymienić okna, tylko nie wiem czy lepiej na drewniane czy na plastikowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: V Re: Okna - informacje IP: *.waw.cdp.pl 13.06.01, 14:18 Wiem, że są różne opinie, ale ostatnio znajomy przekonywał mnie do plastiokowych. Podobno niewiele jest producentów, którzy robią naprawdę dobre okna drewniane. Większość z drewnianych podobno rozsycha się po dość krótkim czasie i jest bardziej podatna na wypaczanie, niż plastki. Wiec jeśli drewniane, to raczej renomowanej firmy. Również z chęcią poczytam inne opinie, bo sama stoje przed podobnym wyborem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarekM Re: Okna - informacje IP: 195.205.213.* 13.06.01, 17:40 Gość portalu: V napisał(a): > Wiem, że są różne opinie, ale ostatnio znajomy przekonywał mnie do > plastiokowych. Podobno niewiele jest producentów, którzy robią naprawdę dobre > okna drewniane. Większość z drewnianych podobno rozsycha się po dość krótkim > czasie i jest bardziej podatna na wypaczanie, niż plastki. a widzieliści wypaczone plastiki ?? > Wiec jeśli > drewniane, to raczej renomowanej firmy. > Również z chęcią poczytam inne opinie, bo sama stoje przed podobnym wyborem zastanówcie się nad nowymi oknami w starych budynkach - wentylacja i ocieplenie ścian zewnętrznych - jeżeli nie zrobicie porządnej analizy i nie zapewnicie wentylacji to będziecie mieli grzybki na ścianach niestety niejadalne - bardzo toksyczne i rakotwórcze. pogadajcie z budowlańcem - mykologiem. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Okna - informacje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.01, 15:37 zgadzam się, grzyb i zaduch a dodajmy do tego niesprawną kuchenkę gazową lub piec i nieszczęście gotowe. Kupując szczelne okna pamiętajcie o poprawnej wentylacji. Nawiew, przepływ przez całe mieszkanie i wywiew powietrza ! Nie zaklejajcie kratek w drzwiach łazienkowych, a niech se dzieciaki podglądaja a i kratka wywiewna będzie miała skąd czerpać powietrze :) pozdrowienia kiwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mać Re: Okna - informacje IP: *.bresa.com.pl 22.08.01, 08:44 no właśnie, kiwi w moim mieszkaniu są plastikowe okna i podejrzewam że murarze spieprzyli coś z kominem bo jak okna są wszystkie zamknięte to powietrze kominem wlatuje do mieszkania zamiast -normalnie wylatywać. trzeba miec jedno okno dyżurnie uchylone żeby zachować normalny cug. dodam jeszcze że w zimie strasznie parują. ale grzyba jeszcze nie mam bo cały czas wietrzę i robię przeciągi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yorg Re: Okna - informacje IP: *.digi.pl 14.06.01, 11:34 Posłuchaj rady JarkaM. Dodam coś od siebie dobrze zrobione okna z dobrego drewna wytrzymały 51 lat a może jeszcze więcej (Ja mam 51 lat)i nie wypatrzyły się. Oczywiście obecnie już trochę przeciekają ale to wyłącznie moja wina bo ich ostatnio nie konserwowałem. Poza tym wszystko zależy ile masz kasy? Widziałem piękne okna drewniane robione przez rzemieślnika - trójwarstwowe klejone od zewnątrz były białe a od wewnątrz kolor drewna - tylko kasa. Okno do starego budownictwa 140 cm x 100 cm to koszt ok 1500 zł. Miałem kłopoty z odróżnieniem z czego są zrobione od strony z której były białe myślałem że to plastik. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Okna - informacje IP: *.chorzow-srodmiescie.sdi.tpnet.pl 15.06.01, 18:12 1) zauważ, że żaden (polski!!!) producent drewnianych okien - o ile nie jast samobójcą- nie da gwarancji na swoje okna dłuższej niż 3 - 5 lat, dlaczego ? - to chyba oczywiste. Drewno jest cudownym materiałem, ale ma również swoje ograniczenia. No i koszt dobrego drewnianego okna to ok.30 do 60% większy wydatek, a uwzględnić trzeba konieczność konserwacji/malowania co kilka lat. 2) w oknach PVC standardem jest gwarancja 10-cio letnia, zerowe koszty eksploatacji, niskie obecnie ceny, możliwość wykonania w dowolnym kształcie i kolorze. Jeśli zależy Ci na dobrym europejskim standardzie, w rozsądnej cenie to polecam rozważenie zakupu okien PVC któregoś z uznanych producentów profili np. VEKA, Aluplast IDEAL 2000, STYL 2000, KBE etc... z szybami U=1.1, okuciami z "mikrowentylacją". pozdrawiam: andy@poland.com , www.oknapcw.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: Okna - informacje IP: *.kabel.telenet.be 16.06.01, 23:10 Dodabym jeszcze, ze zalety PVC docenisz podczas pierwszego mycia. Wybierz sprawdzona firme - nawet bardzo dobrze zrobione okno (do renomowanych profili dorzucilbym jeszcze Deceuninck - zwlaszcza jesli zalezy Ci na bieli) moze zostac zupelnie "spieprzone" przez zly montaz. Sprawdz u dostawcow profili, moga podac adresy swoich sprawdzonych odbiorcow blisko Ciebie. Zaplac calosc dopiero kiedy wyegzekwujesz wszystko, co Ci obiecano, a mieszkanie zostanie posprzatane przez fachowcow. Mozesz zadzwonic np. pod nr:0-800663366 Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apsik Re: Okna - informacje IP: 159.107.89.* 18.06.01, 10:57 No wlasnie, zaplac dopiero po calosci instalacji. Ostatnio bylam na budowie, gdzie tynkarze machoniowe okna po kladzeniu tynku zewnetrznego "potraktowali" rozpuszczlnikiem i chyba papierem sciernym. Efekt jest taki, ze momentami przeswieca drewno, a tam gdzie bylo widac to z daleka, cwaniacy zaklajstrowali jakims lakierem chlapac przy okazji sciane, co jest dowodem rzeczowym. Na szczescie naleznosci nie sa uregulowane i bedzie czym ratowac okna. My wybralismy okna antywlamaniowe Stolimpexu. Wygladaja naprawde pieknie, bedac w domu mozna czuc sie bezpiecznie majac szybe P4 i potezne okucia. Jesli chodzi o wypaczanie sie i wilgoc, to doswiadczenia nie mam jak na razie. Maja gwarancje 5-letnia i ufam, ze jesli bedzie sie cos dziac, to w tym wlasnie czasie. Majac okna dobrego, sprawdzonego producenta (takiego z doswiadczeniem) w gotowym budynku o wypaczanie bym sie nie bala; w przypadku domu - troszke tak, bo w pierwszych latach dom "siada" na fundamentach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: St Re: Okna - informacje IP: 150.254.215.* 06.08.01, 14:29 zastanawialismy sie nad plastikowymi, ale jednak wybralismy okna drewniane (sokolka). drozsze moze o jakies 20 proc., trzeba je co kilka lat malowac, ale mamy znajomych, ktorzy w poczatkach lat dziewiecdziesiatych zdecydoali sie na plastiki i przeklinaja ten dzien. Ich okna wygladaja teraz paskudnie, poszarzaly, a oni licza sie nawet z tym, ze za pare lat wygna sie. No, ale teraz pewnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek g Re: Okna - informacje IP: *.nyc.adsl.bellatlantic.net 09.08.01, 19:33 ja wymienilem okna na drewniane frmy DREWTUR mahoniowe okna wygladaja naprawde pieknie moze i sa drogie ale warto bylo ,i nigdy nie wymienilbym okien na pcv sasiedzi ktorzy wymienili na pcv teraz idac ulica z zazdroscia spogladaja w strone moich okien bo wiedza ze sa estetycznie wykonczone nie przepuszczaja zimna wody i sa ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Okna - informacje IP: 192.127.216.* 16.08.01, 18:50 Właśnie wymieniałam na plastyki. Polecam super do mycia i generalnie sa ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Art Re: Okna - informacje IP: *.net.external.hp.com 17.08.01, 09:02 Czy ktos ma okna drewniane firmy FERNO? Jak sie sprawuja? Odpowiedz Link Zgłoś