mojave 01.09.05, 13:41 mam zamiar kupic dom, stoi na działce do której prowadzi droga. wlaściciel mowi,że służebnośc tej drogi jest załatwiona notarialnie. Gdzie to można sprawdzić?? czy on powinien miec na to jakis papier?? Poradźcie mi proszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ridd Re: służebność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 20:02 Służebność drogi koniecznej może być ustalona na mocy umowy (aktu notarialnego) lub decyzji sądu. W obu przypadkach może ona być odnotowana w księdze wieczystej, choć nie jest to konieczne. Jeśli właściciel mówi, że służebność ustanowiona jest notarialnie, to należy zapoznać się z postanowieniami tego aktu notarialnego. Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: służebność 02.09.05, 09:24 Moim zadnie służebność powinna być uwidoczniona w KW. forum.gazeta.pl/forum/71,46483,1540824.html?f=30057-117 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornelia Re: służebność IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.09.05, 10:21 Ja rozważałam kupno działki obciążonej służebnością - odpowiedni zapis na ten temat był na planie zagospodarowania przestrzennego i wszystkich mapach geodezyjnych wyciągnaych z gminy. Odpowiedz Link Zgłoś