Gość: kaja IP: *.ey.com.pl / 195.187.16.* 25.09.02, 08:29 Mam nowy dom(3 lata) w ktorym strasznie pekaja sciany, zaczynam sie bac, ze w koncu sie zawali. Dom jest postawiony na solidnych fundamentach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Oriana Re: pękają ściany IP: *.datastar.pl 25.09.02, 11:45 Gość portalu: kaja napisał(a): > Mam nowy dom(3 lata) w ktorym strasznie pekaja sciany, zaczynam sie bac, ze w > koncu sie zawali. Dom jest postawiony na solidnych fundamentach. Czy możesz dokładnie opisać te rysy? (w jakim miejscu, czy w okolicy okien, pionowe czy poziome, jakie szerokie), na jakim podłożu jest twój dom (piaski, glina, może torfy) co z wodą gruntową (wysoki poziom?) A co to wg Ciebie jest solidny fundament? Więcej szczegółów !!! Pozdrawiam Oriana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: pękają ściany IP: *.ey.com.pl / 195.187.16.* 25.09.02, 13:30 Pęknięcia znajdują się głównie w okolicy okien, są pionowe o szerokości do 1 mm. Widać je wewnątrz jak i na zewnątrz domu. Pisząc, ż fundamenty są solidne opierałam się na opinii fachowców, którzy je oglądali (ja nie mam o tym pojęcia), podłoże mam gliniane, ale zostało to uwzględnione przy fundamentach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oriana Re: pękają ściany IP: *.datastar.pl 25.09.02, 13:34 Gość portalu: kaja napisał(a): > Pęknięcia znajdują się głównie w okolicy okien, są pionowe o szerokości do 1 > mm. Widać je wewnątrz jak i na zewnątrz domu. Pisząc, ż fundamenty są solidne > opierałam się na opinii fachowców, którzy je oglądali (ja nie mam o tym > pojęcia), podłoże mam gliniane, ale zostało to uwzględnione przy fundamentach. Podejrzewam, że nie zrobiono nadproży nad oknami. A jaki masz strop (jeśli to oczywiście dom z piętrem)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andyko Re: pękają ściany IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 19:33 Prosze podaj wiecej danych- z czego jest dom, czy jest pietrowy- moze jakas fotka domu na priv- bo tak to trudno osadzic. Pozdrawiam arch. andyko@polbox.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smalec Re: pękają ściany IP: *.acn.waw.pl 26.09.02, 20:12 Gość portalu: Oriana napisał(a): > Podejrzewam, że nie zrobiono nadproży nad oknami. zastanów sie co Ty piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oriana Re: pękają ściany IP: *.datastar.pl 30.09.02, 11:39 Gość portalu: smalec napisał(a): > Gość portalu: Oriana napisał(a): > > > > Podejrzewam, że nie zrobiono nadproży nad oknami. > > zastanów sie co Ty piszesz. A co Ci się nie podoba? Widziałam już domy, w których nie osadzono nadproży, nie wysilono się nawet żeby wsadzić pare prętów, tak to niestety jest jak się oszczędza na kierowniku budowy. Odpowiedz Link Zgłoś