Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kolor do pokoju dziennego

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 18:16
    Od tygodnia próbuję dobrac kolor do pokoju dziennego i im dłużej siedzę nad
    wzornikiem kolorów duluxa, tym trudniej mi sie zdecydować na jakiś kolor,
    dlatego bardzo, bardzo proszę Was o pomoc, o jakąś sugestię i radę. Oto kilka
    szczegółów: pokój jest dość duży ok. 21 m2 z jednym oknem, na podłodze jest
    bukowy parkiet o ciepłym, złotawym odcieniu, do tego posiadam witryne i
    komodę z IKEA typ Abo (juz to wycofali) z patynowanej sosny - odcień zblizony
    do parkietu + narożnik i fotel w skóropodobnym obiciu w kolorze morskiej
    zieleni. Początkowo szukałam w odcieniach żółto-miodowych, ale zaczęłam się
    bać, że parkiet (nie mam dywanu), meble i ściana zleją mi sie w jedno. Może
    przychodzi Wam do głowy pomysł jaki kolor będzie stanowił dobre tło dla moich
    mebli? Remont zaczyna się juz w czwartek a ja powoli dostaje obłędu .... Z
    góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam! Aga
    Obserwuj wątek
      • Gość: gaga Re: kolor do pokoju dziennego IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 30.09.02, 18:50
        Hej :)

Czy morska zieleń to taki bardziej turkus niż zielony?
        Pytam, bo wyobrażając sobie Twój pokój wyszło mi, że może jakis lekki fiolecik?
        Albo pomarańczowy na ściany?

pozdrawiam i trzymam kciuki, bo wiem co Cie czeka - sama niedawno skończyłam
        • Gość: aga Re: kolor do pokoju dziennego IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 19:27
          Ta zieleń morska bliska jest turkusowi, ale nie jest to jakiśodcień
          niebieskiego; z fioletem tego nie widzę - pogryzie się. Nie sądzisz, że na tle
          pomarańczowej, tudzież miodowej sciany, zginie wirtyna i komoda - wsdzystko
          zleje się w jedną całość? Dzieki za odpowiedź. POZDR. Aga
          • Gość: gaga Re: kolor do pokoju dziennego IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 30.09.02, 19:40
            A jakiemu kolorowi z duluxa ten morski jest najbliższy?
            • Gość: paula Re: kolor do pokoju dziennego IP: *.sze.warszawa.supermedia.pl 30.09.02, 21:37
              bordo, wino, "watrobkowy", albo taki troche pudrowy bordo (taki zgaszony).
              CZESC
      • Gość: Anka Re: kolor do pokoju dziennego IP: *.crowley.pl 01.10.02, 10:34
        a myślałaś o białym + tylko jedna ściana (z meblami) w innym kolorze (ew.
        wytapetowana) ?
      • bajsarka Re: kolor do pokoju dziennego 01.10.02, 10:43
        Polecam kolor zielony. Ja mam taki do jasnych mebli i rozświetlam to żółtymi
        dodatkami. Odcień zieleni jest naprawdę soczysty, jasny. Rzadna tam zgnilizna.
        Ale do dużego pokoju możesz wybrać coś bardziej stonowanego. Np. pistacjowy.
        Aha, nie przerażaj się kolorem farby na ścianie jak jeszcze nie ma mebli.
        Dopiero po wstawieniu będzie to wyglądać porządnie.
        Pozdrawiam!!!
        • Gość: aga Re: kolor do pokoju dziennego IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 21:24
          Wszystkim bardzo serdecznie dziękuje za rady. Zdecydowałam sie na dwa kolory -
          dwie ściany, na których stoja sosnowe meble dam w bardzo jasnym odcieniu
          brudnej zieleni (we wzorniku duluxa sa to kolory z grupy "calm", rząd 4)
          pozostałe - na których stoi narożnik dam w ciepłym odcieniu żółci lub
          pomarańczu - jeszcze nie zdecydowałam jaki konkretnie ma to byc odcień.
          Zaryzykuję, mąż mi obiecał, że najwyżej to przemaluje jeśli wyjdzie okropnie.
          Nie wiem czy to dobry pomysł - zobaczymy. Jeszcze raz serdeczne dzięki za
          pomoc. POZDR. Aga
      • Gość: andyko Re: kolor do pokoju dziennego IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 11:13
        Ludzie!
        Wiem, ze kazdy chce pomoc- ale czy nie wydaje wam sie, ze rozmowa o kolorach przez net- nawet z wzornikiem duluxa to lekka przesada. Dobieranie kolorow polega na wykorzystaniu niuansow- zalezy od upodoban, oswietlenia pomieszczenia, strony swiata, na ktore wychodza okna, proporcji pomieszczenia, umeblowania i tysiaca innych drobiazgow- czasem roznica o jeden ton moze "wygrac" lub przegrac" wnetrze... Moze przesadzam, ale chce zwrocic uwage, ze to zabawa w "gluchy" (slepy ;-) telefon.
        Co do rad- zastanow sie w jakim kolorze ty i rodzina bedziecie czuli sie dobrze- wy tam bedziecie codziennie!!!- i pamietaj, kazdy kolor na scianie wydaje sie ciemniejszy niz na wzorniku!!!
        Pozdrawiam
        arch. A.Koczewski
      • austinpowers Re: kolor do pokoju dziennego 01.10.02, 11:33
        proponuję czarny - podobno pasuje do wszystkiego ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka