Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Liczniki ciepła

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 18:23
    Witam, mam pytanie dotyczące liczników ciepła. Nie rozliczam się co prawda
    jeszcze z developerem, ale liczniki już są zamontowane i pracują. Wskazują
    (elektroniczne) m.in. różice temperatur wody wchodzącej i wychodzącej do
    grzejników itp. Może ktoś napisać jakie ma doświadczenia z takimi miernikami?
    Czy są w miarę dokładne ? Rozumiem, że rozlicznie z developerem dokonywane
    jest na podstawie pomiaru GJ (giga dżuli) - ile (wiem, że może być różna
    stawka) płacicie za 1 GJ ?

Dziękuję i pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • wmpik Re: Liczniki ciepła 10.12.05, 23:08
        cena jednostki 28,4 PLN / GJ
        opłata stała 0,59 / m2
        w częściach wspólnych 0,10/ m2

Pozdrawiam
        -
        www.wmpik.net
        • wmpik Re: Liczniki ciepła 10.12.05, 23:27
          mała poprawka, takie ceny były do końca listopada, nowych grudniowych rozliczeń
          jeszcze nie dostaliśmy, ale była informacja o zmianie.

Pozdrawiam
          -
          www.wmpik.net
          • Gość: JK Re: Liczniki ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 13:24
            Dzięki. Pytanie bardzo szacunkowe - jakie mniej więcej na mieszkanie 70m2 jest
            szacowane zużycie ciepła (2os dorosłe + 1 dziecko)?
            No i czy te liczniki są w miarę dokładne ???
            • wmpik Re: Liczniki ciepła 12.12.05, 23:51
              to trudno odpowiedzieć, wszystko zależy od tego czy blok jest dobrze ocieplony,
              ile okien, .... , i od "ciepłolubności" właścicieli.
              Ja z żoną miesięcznie za ostatni sezon grzewczy płaciliśmy średnio 1,5 GJ
              miesięcznie (zima nie była chyba zbyt sroga) - mieszkanie 65m2, bez
              oszczędzania i bez nadmiernego grzania, ale faktycznie tropików w mieszkaniu
              nie tolerujemy, zresztą jestem palący i żona dużo wietrzy :-).
              Sądzę że z dzieciątkiem będzie więcej co jest napewno zrozumiałe.

Tak, te liczniki (choć tak naprawdę to pewnego rodzaju podzielniki) są dokładne.

Pozdrawiam
              -
              www.wmpik.net
              • Gość: JK Re: Liczniki ciepła IP: *.crowley.pl 13.12.05, 09:54
                1,5GJ to niedużo . Pocieszyłeś mnie. Przypuszczam, że miałem nie wyzerowany
                licznik.
                Dzięki
                • Gość: antek Re: Liczniki ciepła IP: *.acn.waw.pl 13.12.05, 13:32
                  musisz jeszcze wziac pod uwage ,ze do tych zuzytych bezposrednio przez ciebie
                  jednostek zostanie doliczone koszty stale- u mnie z reguly jest to 60% calych
                  oplat,a z kolei twoje zuzycie moze( nie musi,choc raczej powinno) byc
                  skorygowane o wspolczynik LAF zalezny od polozenia mieszkania-ten sam co przy
                  podzielnikach
                  u mnie oplata za sezon za 90 m wynosi po rozliczeniu ok 900-950 zl
                  • wmpik Re: Liczniki ciepła 13.12.05, 23:08
                    > z kolei twoje zuzycie moze( nie musi,choc raczej powinno) byc
                    > skorygowane o wspolczynik LAF zalezny od polozenia mieszkania-ten sam co przy
                    > podzielnikach

o, w tym miejscu sam chętnie się dowiem czy jakiemukolwiek posiadaczowi
                    licznika ciepła uwzględniane są współczynniki i jakich mowa powyżej.
                    jak są podzielniki to są współczynniki, ale jakoś się nie spotkałem z taką
                    sytuacją gdy mamy do czynienia z licznikami. może są przykłady u forumowiczów ?

Pozdrawiam
                    -
                    www.wmpik.net
                    • Gość: attache1974 Ja też mam elektronikę IP: 194.158.194.* 14.12.05, 10:00
                      Ponoć najdokładniejsze co może być na rynku to właśnie ta elektronika, a co do
                      LAF - kurcze ja mieszkam nad nieogrzewanym - brak kaloryferów - pomieszczeniem
                      na lokal użytkowy - więc powinni mi to uwzględnić - ciekawe jak liczą sąsiada
                      nade mną.
                    • Gość: antek Re: Liczniki ciepła IP: *.acn.waw.pl 14.12.05, 16:13
                      gdybym nie mial korekty o taki wspolczynnik to pewnie bym nie wiedzial ze sa
                      takze stosowane przy licznikach
                      sasiada mam tylko z jednej strony mieszkania,srodkowa kondygnacja-wspolczynnik
                      0,8
                      • Gość: JK Re: Liczniki ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 19:37
                        A ja na poddaszu ...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka