Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Trudny wybór. Przepływowy ogrzewacz wody.

IP: *.myszkow.sdi.tpnet.pl 13.01.03, 11:57
    Co lepiej wybrać do kuchni ? Przepływowy ogrzewacz wody czy mały bojler.
    Jeśli przepływowy, to jaki model. Który jest najbardziej oszczędny w
    eksploatacji?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Nina Re: Trudny wybór. Przepływowy ogrzewacz wody. IP: *.toya.net.pl 13.01.03, 14:13
        Jesli myslisz o zwyklym,malym,zasilanym pradem 220V ogrzewaczu-to daruj
        sobie.Ja mam cos takiego w kuchni i od poznej jesieni do wiosny woda leci ledwo
        ciepla,na pewno za zimna,zeby umyc np.naczynia.Fachowiec mowil,ze one tak maja-
        po prostu zima woda jest zbyt zimna,zeby dostatecznie ja nagrzac.Mowie o
        ogrzewaczu firmy Dafi.
        Gdybym mogla-zainstalowala bym normalny bojler-chocby 5 litrowy i nie musiala
        bym ganiac z miskami wody z lazienki,zeby umyc talerze po obiedzie.
        Mozliwe,ze ogrzewacze o wiekszej mocy spelniaja swoje zadanie,albo chociaz
        innej firmy...
        Pozdrawiam.
        • Gość: pol Re: do Niny. IP: 213.77.125.* 13.01.03, 14:21
          Gość portalu: Nina napisał(a):

> Jesli myslisz o zwyklym,malym,zasilanym pradem 220V ogrzewaczu-to daruj
          > sobie.Ja mam cos takiego w kuchni i od poznej jesieni do wiosny woda leci
          ledwo
          >
          > ciepla,na pewno za zimna,zeby umyc np.naczynia.Fachowiec mowil,ze one tak
          maja-
          > po prostu zima woda jest zbyt zimna,zeby dostatecznie ja nagrzac.Mowie o
          > ogrzewaczu firmy Dafi.
          > Gdybym mogla-zainstalowala bym normalny bojler-chocby 5 litrowy i nie musiala
          > bym ganiac z miskami wody z lazienki,zeby umyc talerze po obiedzie.
          > Mozliwe,ze ogrzewacze o wiekszej mocy spelniaja swoje zadanie,albo chociaz
          > innej firmy...
          > Pozdrawiam.

A jaką moc ma Twój ogrzewacz ? Może za małą ? Pzdr.
          • Gość: Nina Re: do Niny. IP: *.toya.net.pl 13.01.03, 17:00
            Gość portalu: pol napisał(a):

> A jaką moc ma Twój ogrzewacz ? Może za małą ? Pzdr.

4kW.Nie wymienie na wiekszy,bo mieszkanie nie moje i po co mi koszty?A mam sile
            w chalupie...
            Pozdrawiam.
      • Gość: Senior Re: Trudny wybór. Przepływowy ogrzewacz wody. IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 13.01.03, 16:00
        Musisz porównać następujące cechy tych urządzeń:
        -gabaryty:
        - bojler nawet mała "piątka" trochę zajmuje miejsca.
        - przepływowy to z reguły mała "puszeczka".
        -dostępność ciepłej wody:
        - bojler po włączeniu zagrzewa wodę do temp.(często bojlery mają regulator)
        np. 30 stopni około 20-30 minut (pięciolitrowy), możesz oczywiście mieć cały
        czas włączony, gdyż dzięki dobrej izolacji straty ciepła są małe, ale z drugiej
        strony po co w nocy mieć załączony bojler i tracić energię. Ewentualnie można
        kupić programator.
        - przepływowy ma ciepłą wodę po 2 s. Jednak przy maksymalnej wydajności 3
        litry na minutę daje przyrost ciepła o około 45 stopni. W czasie mroźnych zim,
        kiedy woda w sieci jest niezbyt ciepła, może się okazać, że przy częstych
        zmywaniach dużych ilości talerzy możesz czuć dyskomfort. Dotyczy to ogrzewacza
        do 6 kW i na 220 V. Większe podgrzewacze z reguły wymagają już tzw. "siły".
        - zużycie energii
        - przepływowy pogrzewacz zużywa chwilowo bardzo dużo energii. Przy
        nierozsądnym zmywaniu naczyń, koszty eksploatacji mogą być znacznie większe niż
        bojlera. Ważny jest również stan instalacji elektrycznej w domu, szczególnie
        przy korzystaniu z przepływowego ogrzewacza, gdzie wymagane są bezpieczniki do
        32 amperów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka