Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Opłata notarialna za umowę przedwstępną

IP: *.centrala.kbsa / 10.67.193.* 24.01.03, 08:16
    No właśnie ! Słyszałem, że notariusze biorą połowę taksy przy przedwstępnej,
    a połowę przy właściwej, ale też ktoś mnie straszył, że biorą dwa razy pełną
    taksę. Jakie są wasze doświadczenia, ile płaciliście notariuszowi i czy z nim
    można się targować? Można samemu wybrać notariusza, czy trzeba korzystać z
    tego, którego wskaże pośrednik ?
    Obserwuj wątek
      • jedza1 Re: Opłata notarialna za umowę przedwstępną 24.01.03, 09:57
        Wszystko zalezy od tego jak sie dogadasz, ale raczej ciezko jest uzyskac po 50%
        za kazda umowe. Ja uzyskalam spora znizke ale po dosc intensywnych negocjacjach
        a i tak nie bylo to: polowa - przedwstepna i polowa-ostateczna. Co do wyboru
        notariusza to agencje maja swoich ale zadna raczej Ci nie odmowi, jezeli
        bedziesz chcial miec wlasnego (tj. tanszego).
        • Gość: ewa Re: Opłata notarialna za umowę przedwstępną IP: 212.87.3.* 24.01.03, 10:17
          A ja troche podzwonilam i bez trudu zanlazlam kilku natariuszy ktorzy oferowali 50% przy
          umowie przedwstepnej i 50% przy koncowym akcie. Trzeba jednak wprost pytac czy widza taka
          mozliwosc bo rozmowe zaczynaja od pelnych 100% stawek przy obu umowach. Jezeli Agencja
          upiera sie ze to musi byc 'ich' notariusz to jest to dziwne. Lepiej upewnij sie czy nie ma w tym
          jakiegos przekretu.
          ewa
          • Gość: Bebiak Re: Opłata notarialna za umowę przedwstępną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.03, 22:18
            Generalnie na "dzień dobry" to pełna taksa (czyli 100%) od każdej z tych umów,
            bo, pamiętaj, żaden przepis prawa nie nakłada na strony obowiązku zawierania
            umowy przedwstępnej. Jednak z tego co wiem, to notariusze są dość otwarci na
            negocjacje. Spotkałam się z takim, który za przedwstępną pobiera pełną taksę a
            za przyrzeczoną (czyli sprzedaż) obniża o połowę motywując, że część danych w
            komputerze, więc można wykorzystać itd. Pamiętaj jeszcze o dwóch rzeczach:
            1). umowa przedwstępna jest znacznie bardziej skomplikowana aniżeli umowa,
            która jest jej wykonaniem (wszak wszelkie warunki ustalane są właśnie w tej
            przedwstępnej, która na dodatyek musi byćtak skonstruowana, żeby mogła być
            wykonana przez sąd, gdyby któraś ze stron np. chciała się wycofać, a druga
            dochodziła by jej zawarcia) i to ona wymaga zwiększonego (w stosunku do
            drugiej) nakładu pracy notariusza;
            2). niepisaną zasadą jest to, że notariusza wybiera ten, kto ponosi koszty, a
            te (z uwagi na zwyczaj) ponosisz Ty jako nabywca, a nie pośrednik, stąd wybór
            notariusza to tylko Twoja sprawa; poza tym to Tobie zależy na dobrym
            skonstruowaniu umowy, bo Ty chcesz "dobrze" kupić (sprzedający ma tylko dostać
            pieniądze, a to wielka różnica), a przecież wiadomo, że i w tym zawodzie daje
            się odczuć różnice w rozumieniu poziomu wiedzy i jej stosowania w praktyce.
            Patrząc z tego punktu widzenia Ty również masz prawo wybierać notariusza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka