Gość: Ana IP: *.bridge.com 05.02.03, 11:03 Potrzebuje by ktos mi zaprojektowal lazienke poddaszowa o powierzchni 21m2, czy zancie kogos kto mogly to zrobic bezplatnie lub za niewielka kwote? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: plastyk Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: 213.77.125.* 05.02.03, 11:40 Gość portalu: Ana napisał(a): > Potrzebuje by ktos mi zaprojektowal lazienke poddaszowa o powierzchni 21m2, > czy zancie kogos kto mogly to zrobic bezplatnie lub za niewielka kwote? A dlaczego miałby ktos robic to bezpłatnie czy półdarmo. Przeciez dla niektórych to praca. Czy Ty pracujesz za darmo. Nie rozmumie takich ludzi. Jesli Cię stać to zatrudnij architekta albo plastyka (lepiej). Jesli Cię nie stac to przemyśl wszystko sama (prasa, literatura, internet) i kupuj materiały w marketach. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
masstah Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum 05.02.03, 12:07 Bezpłatnie to nie liczyłbym. Zdefiniuj co jest dla ciebie niewielką kwotą, to zobaczymy co się da zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: 1.5.* / 192.168.2.* 05.02.03, 23:18 Zrobię Ci projekt łazienki za 300 zł. Obejmuje wizualizacje, rysunki z wymiarami i porady. Na początek mogę przesłać Ci klika przykładowych projektów. Napisz na adres: arch_aga@interia.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
runciter Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum 05.02.03, 23:37 Gość portalu: Aguś napisał(a): > Zrobię Ci projekt łazienki za 300 zł. Obejmuje wizualizacje, rysunki z > wymiarami i porady. Na początek mogę przesłać Ci klika przykładowych projektów. > > Napisz na adres: arch_aga@interia.pl > Pozdrawiam Budowa lazienki o powierzchni 21m2 to koszt min.10tys zl.Dobra bateria- okolo 800zl. Ty bierzesz za projekt 300 zl ??? Brak mi slow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: 1.5.* / 192.168.2.* 05.02.03, 23:54 Większość z nas kupuje mieszkania na kredyt. Myślę, że niewielu z tych ludzi stać na tzw. profesjonalny projekt, którego cena kształtuje się na poziomie kilku tysięcy złotych. Do takich ludzi właśnie kieruję swoją ofertę - Ty, Runciter, obsłuż resztę. Powodzenia w projektowaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plastyk Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: 213.77.125.* 06.02.03, 08:32 Gość portalu: Aguś napisał(a): > Większość z nas kupuje mieszkania na kredyt. Myślę, że niewielu z tych ludzi > stać na tzw. profesjonalny projekt, którego cena kształtuje się na poziomie > kilku tysięcy złotych. Do takich ludzi właśnie kieruję swoją ofertę - Ty, > Runciter, obsłuż resztę. > Powodzenia w projektowaniu! Tez brak mi słów. Ale jesteś na pewno amatorem, więc wybaczam. Gdybyś był dobry nie wyceniłbyś swojej pracy na 300 zł za 21 mkw. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: 195.136.95.* 06.02.03, 09:38 A ja mam projekt kolezanki Agnieszki za 300 zl i spelnia moje oczekiwania !! Wysluchala co chce miec w takiej lazience, co mi sie podoba i sporzadzila przyzwoity projekt. I mysle ze Agus bedzie robila x razy wiecej projektow niz architekt za kilka tysiecy .... i niema sie co sadzic, jednych stac na mercedesa a innych na fiata - a co smieszne to to ze czasem ten fiat lepszy niz ten mercedes !! Nie dajmy sie zwrajowac !! Pozdrawiam !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: *.atm.com.pl 06.02.03, 09:53 Tea mam projekt Agnieszki za 300 zł. Jest fantastyczna. Bardzo mi pomogła , doradziła wysłala rysunki i cirpliwie poprawiał gdy z mojej winy coś się zmieniło . Dam jej tez kuchnie do zaprojektowania bi ma wyjątkowy dar słuchanie czego ja chce a nie co jej sie podoba . Polecam gorąco i służe gotowym materiałem do pokazania . Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
promyczek4 Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum 06.02.03, 11:35 moge zobaczyc ten material?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Do Mario i Doroty IP: 1.5.* / 192.168.2.* 06.02.03, 13:24 Dziękuję Wam za miłe słowa. Żeby to usłyszeć mogłabym robić nawet za darmo (jednak żyć z czegoś trzeba....). Pozdrawiam i życzę mnie i Wam dalszej owocnej współpracy. Odpowiedz Link Zgłoś
daise_dee Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum 06.02.03, 12:51 > Gość portalu: Aguś napisał(a): > > > Większość z nas kupuje mieszkania na kredyt. Myślę, że niewielu z tych lud > zi > > stać na tzw. profesjonalny projekt, którego cena kształtuje się na poziomi > e > > kilku tysięcy złotych. Do takich ludzi właśnie kieruję swoją ofertę - Ty, > > Runciter, obsłuż resztę. > > Powodzenia w projektowaniu! tez brak mi slow, Agus widocznie nie ma pojecia co to jest ETYKA zawodowa, a za to dobrze wie, co to jest dampingowanie cen. Odpowiedz Link Zgłoś
pedro44 Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum 06.02.03, 13:36 Co ty pieprzysz człowieku o etyce, jest recesja, żyć z czegoś trzeba. To co ty nazywasz etyką to jest co najwyżej zmowa, ewentualnie sitwa, kartel itp itd. Wymuszanie zawyżonych cen poprzez eliminację mechanizmów rynkowych metodami siłowymi. Lepiej weź się do roboty a nie siedzisz na dupie i czekasz na kogoś kto przyjdzie i ci zapłaci 10 tysięcy za 2 czy 3 rysunki na krzyż. Rynek ustala ceny, słyszałeś kiedyś o tym? Żeby nie było: nie jestem dekoratorem ani niczym podobnym. Wkurzyłem się w imieniu ewentualnych klientów czytających ten bełkot. Odpowiedz Link Zgłoś
daise_dee Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum 06.02.03, 14:20 pedro44 napisał: > Co ty pieprzysz człowieku o etyce, jest recesja, żyć z czegoś trzeba. trzeba umiec sie szanowac i swoja prace tez. Widocznie Ty do takich ludzi nie nalezysz. Lepiej weź się do roboty a nie siedzisz na dupie i czekasz na kogoś > kto przyjdzie i ci zapłaci 10 tysięcy za 2 czy 3 rysunki na krzyż. Rynek ustala > > ceny, słyszałeś kiedyś o tym? widac, nie widziales nigdy profesjonalnie wykonanego projektu, i nie zdajesz sobie sprawy ile to jest pracy. Za 3 rysunki mozna wziac 300 zl. Za cala dokumentacje projektowa - NIE. Mercedesa w cenie malucha nigdy nie kupisz... Z mojej strony eot. Odpowiedz Link Zgłoś
mcmacpl Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum 06.02.03, 15:25 daise_dee napisała: > > Co ty pieprzysz człowieku o etyce, jest recesja, żyć z czegoś trzeba. > trzeba umiec sie szanowac i swoja prace tez. Widocznie Ty do takich ludzi nie > nalezysz. Jest wolny rynek kolezanko/kolego. Jak sie nie podoba to trudno (zawsze mozna dalej glosowac na SLD :) > widac, nie widziales nigdy profesjonalnie wykonanego projektu, i nie zdajesz > sobie sprawy ile to jest pracy. Za 3 rysunki mozna wziac 300 zl. Za cala > dokumentacje projektowa - NIE. Co to ma do rzeczy??? Aga robi projekty za 300 zl, ludzie to kupuja i wystarcza im: sa zadowoleni. Po cholere im projekty za 5000, jesli potrzebuja tylko pomyslu na ciekawa lazienke? > Mercedesa w cenie malucha nigdy nie kupisz... Sugerujesz ze produkcja maluchow jest psuciem rynku, i lamaniem etyki??? ROTFL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: waprx* / 192.168.14.* 06.02.03, 16:28 > widac, nie widziales nigdy profesjonalnie wykonanego projektu, i nie zdajesz > sobie sprawy ile to jest pracy. Za 3 rysunki mozna wziac 300 zl. Za cala > dokumentacje projektowa - NIE. Hmmm... abstrahując nieco od samego tematu i polemiki: czy możesz w takim razie powiedzieć z czego składa się profesjonalnie wykonany projekt? To znaczy: zakładamy że mam nowe mieszkanie, idę do projektanta prosząc o projekt, taki za kilka tysięcy a nie kilkaset złotych. Co według ciebie powinienem od tego projektanta otrzymać za te pieniądze? Co zawiera ta dokumentacja? Pytam poważnie: może będę niedługo w tej sytuacji i chciałbym wiedzieć czego powininenem od takowego dekoratora wymagać za te pieniadze które bierze. Aha - mówię w tej chwili tylko o projekcie, bez realizacji. Pozdr. Mat Odpowiedz Link Zgłoś
daise_dee Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum 06.02.03, 18:42 Gość portalu: Mat napisał(a): czy możesz w takim razie powiedzieć z czego składa się profesjonalnie wykonany projekt? To znaczy: zakładamy że mam nowe mieszkanie, idę do projektanta prosząc o projekt, taki za kilka tysięcy a nie kilkaset złotych. Co według ciebie powinienem od tego projektanta otrzymać za te pieniądze? Co zawiera ta dokumentacja? Pytam poważnie: może będę niedługo w tej sytuacji i chciałbym wiedzieć czego powininenem od takowego dekoratora wymagać za te pieniadze które bierze. Aha - mówię w tej chwili tylko o projekcie, bez realizacji. faza wstepna, w trakcie ktorej: - sporzadza sie inwentaryzacje - powinno odbyc sie co najmniej kilka spotkan w trakcie ktorych: ustala sie koncepcje (szkice, renderingi aby klient "zobaczyl" projekt), rodzaj wyposazenia, rozplanowanie funkcji. - sprecyzowanie wytycznych faza opracowania dokumentacji technicznej, ktora mniej wiecej zawiera: aranzacje, rzuty posadzki, sufitu, rozwiniecia scian, przekroje, kolorystyka, dobor materialow, detale, dodatkowo jesli sa niestandardowe meble i elementy zabudowy robione na zamowienie (powstaje ich projekt i dokumentacja: rzuty, przekroje, detale itd...) jesli meble sa kupowane, do dokumentacji dolacza sie wykaz tych mebli. Oprocz tego kosztorys, opis techniczny, wytyczne do projektow branzowych (np. elektryka, klimatyzacja), wykaz wyposazenia wnetrza (od lampy po klamke), wykaz sklepow. Dobor wykonawcow (organizacja przetargu), harmonogram i koordynacja prac. Jesli decydujesz sie na realizacje projektu, postaraj sie o przynajmniej 1-2 wizyty (nadzor) - nie wszystkie bledy wykonawcow jestes w stanie zauwazyc. Rzetelnie wykonana dokumentacja, rysunki, detale, upraszczaja pozniejsze wykonawstwo. pozdrawiam, Mam nadzieje, ze pomoglam. Odpowiedz Link Zgłoś
runciter Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum 06.02.03, 13:26 Gość portalu: Aguś napisał(a): > Większość z nas kupuje mieszkania na kredyt. Myślę, że niewielu z tych ludzi > stać na tzw. profesjonalny projekt, którego cena kształtuje się na poziomie > kilku tysięcy złotych. Do takich ludzi właśnie kieruję swoją ofertę - Ty, > Runciter, obsłuż resztę. > Powodzenia w projektowaniu! Wlasnie obsluguje...dzieki za rade. Chodzi mi przede wszystkim o to ze 300 zl to jest delikatnie mowiac ponizanie sie. Prowadzac pracownie i biorac takie pieniadze za projekt nie da rady sie utrzymac. Powiedz mi ile czasu zajmuje taki projekt i ile wychodzi ci stawka godzinna - 8-10zl ? Nalezy cenic swoje umiejetnosci i tyle. Z twoich cen wnioskuje ze jestes najwyzej na drugim roku studiow, bo tylko wtedy jest to oplacalne. Druga sprawa - niewierze ze kogos kto chce wykonac lazienke o powierzchni 21 m2 nie stac na "porzadny" projekt. Po prostu porobilo sie tak ze ludzie w ostatniej chwili biora pod uwage zrobienie projektu (przez ostatnie 50 lat wiekszosc sama meblowala sobie mieszkania) i traktuja to jako zlo konieczne.Na calym swiecie jest tak, ze jesli chcesz rzecz markowa - to wiesz ze musisz zaplacic odpowiednia cene. Piec lat studiow, x lat praktyki i 10 zl za godzine "pracy tworczej" - dziekuje ci bardzo i zycze wiele sukcesow. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: travel Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: blue:* / 172.16.89.* 06.02.03, 16:28 Czytajac Twoje wypowiedzi, dochodze do wniosku, ze jestes typowym przykladem "fachowca", a nie fachowca. Zarzucasz Adze, ze bierze 300 zl za projekt, z gory zakladajac, ze wychodzi jej 8 zl za godzine - czyli w domyslniku, zeby zrobic dobry projekt, trzeba poswiecic tyle czasu ile Ty poswiecasz. Musze Cie rozczarowac - to absolutna nieprawda! - po prostu jedni projektanci sa szybsi a drudzy wolniejsi. I ci wolniejsi wcale nie sa lepsi. I nie mow mi, ze sie nie znam, bo juz z duza iloscia projektantow wspolpracowalem i wiem, ze to co jednemu zajmuje tydzien, drugiemu potrafi zajac 3 miesiace. A przy okazji jezeli uwazasz, ze ponizasz sie pracujac dla klientow, ktorzy nie maja pieniedzy to moge Ci tylko wspolczuc. A szanowanie SIE pora zastapic sznowaniem klienta. Zyczac wysokich stawak godzinowych pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
runciter Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum 06.02.03, 17:45 Gość portalu: travel napisał(a): > Czytajac Twoje wypowiedzi, dochodze do wniosku, ze jestes typowym > przykladem "fachowca", a nie fachowca. Zarzucasz Adze, ze bierze 300 zl za > projekt, z gory zakladajac, ze wychodzi jej 8 zl za godzine - czyli w > domyslniku, zeby zrobic dobry projekt, trzeba poswiecic tyle czasu ile Ty > poswiecasz. Musze Cie rozczarowac - to absolutna nieprawda! - po prostu jedni > projektanci sa szybsi a drudzy wolniejsi. I ci wolniejsi wcale nie sa lepsi. I > nie mow mi, ze sie nie znam, bo juz z duza iloscia projektantow wspolpracowalem Z twojej wypowidzi ze jestes "inwestor" a nie inwestor. Uwazasz ze sie znasz bo : masz podzial na projektantow wolnych i szybkich ?:) Gratuluje, widze ze wspolpraca wiele ci dala... Moje wyliczenia co do godzin spedzonych nad projektem (np ww lazienki) nie sa z kosmosu, lecz z zycia wziete. Naprawde wydaje ci sie ze projektant siada do deski kreslarskiej, cos tam maznie i juz ? Wszystko zalezy poprostu od jakosci uslug - lecz skoro miales do czynienia z projektantami to chyba wiesz o co mi chodzi. Rozumiem ze bronisz Agusi bo mozesz znajomym mowic ze wnetrza projektowal ci architekt (bo to dobrze brzmi) za duzo przy tym nie wydajac. Moje wypowiedzi to nie do konca zarzut do Agusi - po prostu przykro mi ze ludzie wyksztalceni biora za swoja tworczosc psie pieniadze - "bo jest recesja". > i wiem, ze to co jednemu zajmuje tydzien, drugiemu potrafi zajac 3 miesiace. > A przy okazji jezeli uwazasz, ze ponizasz sie pracujac dla klientow, ktorzy nie > > maja pieniedzy to moge Ci tylko wspolczuc. A szanowanie SIE pora zastapic > sznowaniem klienta. > Zyczac wysokich stawak godzinowych pozdrawiam. Na swoje stawki nie narzekam choc wydaje mi sie krolowac tu opinia ze albo bierze sie za projekt 300zl albo grube tysiace... pzdr "fachowiec" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: travel Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: blue:* / 172.16.89.* 07.02.03, 08:53 > Z twojej wypowidzi ze jestes "inwestor" a nie inwestor. Pudlo. Bylem wykonawca, albo jak wolisz "wykonawca". Jako inwestor nie wspolpracowalem wogole z architektami tylko z zaprzyjaznionym plastykiem. > Uwazasz ze sie znasz bo : masz podzial na projektantow wolnych i szybkich ?:) > Gratuluje, widze ze wspolpraca wiele ci dala... Mam podzial wylacznie na projektantow dobrych i zlych. Ci dobrzy nigdy z gory nie zakladaja, ze projekt musi byc drogi, z czego widze, ze nie moge wzajemnie niczego Ci pogratulowac... > Moje wyliczenia co do godzin spedzonych nad projektem (np ww lazienki) nie sa z kosmosu, lecz z zycia wziete. Naprawde wydaje ci sie ze projektant siada do > deski kreslarskiej, cos tam maznie i juz ? Wszystko zalezy poprostu od jakosci uslug - lecz skoro miales do czynienia z projektantami to chyba wiesz o co mi chodzi. Wiem o co Ci chodzi i wiem jak powstaja projekty. Ale Ty wydajesz sie nie wiedziec, ze projekt projektowi nierowny i czsami klientowi wytarczy wskazac konkretne meble modulowe, kolory, ciekawe rozwiazania (lustra luksfery itp.) i to w zupelnosci wystarczy, a takie realizacje wyobraz sobie nawet zdobywaja nagrody przydzielane przez fachowcow przez duze "F". Probujesz przedstawic projektowanie jako proces niesamowicie skomplikowany i wymagajacy nie wiadomo jakiej wiedzy. Ogolnie sie z Toba zgadzam - tak jest, ale tylko w przypadku duzych realizacji. W przypadku juz istniejacej lazienki pachnie mi to zwyklym naciagactwem. No bo co zawrzesz w projekcie? Instalacje? Pewnie tak, tylko ze kazdy przecietnie znajacy sie na rzeczy wykonawca zrobi je bez Twojego projektu tak samo dobrze. A jak sie nie zna to spieprzy rowniez te zaprojektowane. > Rozumiem ze bronisz Agusi bo mozesz znajomym mowic ze wnetrza projektowal ci > architekt (bo to dobrze brzmi) za duzo przy tym nie wydajac. Moje wypowiedzi to nie do konca zarzut do Agusi - po prostu przykro mi ze ludzie wyksztalceni > biora za swoja tworczosc psie pieniadze - "bo jest recesja". Wyobraz sobie, ze znajomi sami mnie pytaja kto projektowal i z uslug kolegi (nieprofesjonalisty) korzystaja, sa zreszta bardzo zadowoleni i w zupelnosci wystarczaja im rysunki pogladowe zamiast projektow architektonicznych. Wszystko jest (dla Ciebie - niestety) kwestia skali i potrzeb. Przy okazji nie zazdroszcze klientow, jezeli zamawiaja u Ciebie projekty tylko po to zeby moc powiedziec, ze zrobil je architekt. A Agusi bronie, bo na rynku brakuje ludzi, ktorzy projektuja dla przecietnego Kowalskiego, a jezeli juz tacy sa, to sa zwiazani z konkretnym sklepem meblowym. Wyobraz sobie, ze wiekszosci nie stac na Ciebie, przez co musza polegac na wlasnych gustach, nie zawsze dobrych. Majac w pamieci niektore samodzielne projekty wlascicieli mieszkan musze doceniac to so robi Aga, niezaleznie od kierujacych nia pobudek. > > Na swoje stawki nie narzekam choc wydaje mi sie krolowac tu opinia ze albo > bierze sie za projekt 300zl albo grube tysiace... A skad wlasciewie bierzesz te stawki? Liczysz od metra kwadratowego? > pzdr > "fachowiec" pzdr byly (")wykonawca(") Odpowiedz Link Zgłoś
runciter Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum 08.02.03, 14:33 Ogolnie wg ciebie czasami wystarczy powiedziec inwestorowi co gdzie jak, a reszta zajmie srednio kumaty wykanwca. Przykro mi, ale takie projektowanie staram sie omijac szerokim lukiem. Lubie miec swiadomosc ze to co powstanie bedzie Dokladnie tym co wypracowalem razem z klientem. W przeciwnym wypadku to tak jak mowisz mamy do czynienia z porada i rzeczywiscie kwota 300 zl jest ok. Roznica jest taka ze jesli wykonawca spieprzy cos co jest na projekcie - to poprostu nie dostaje pieniedzy az nie ppoprawi....to chyba plus dla inwestora ? Mowisz o projektach dla przecietnego Kowalskiego. Kwestia przecietosci w naszym kraju jest lekko zachwiana. Wg mnie przecietny nie kupuje sobie mieszkania, a remonty robi sam... A czy np Agusia placi podatki ? pewnie nie... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Da Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: granat:* / 192.168.1.* 09.02.03, 00:10 runciter napisał: > > A czy np Agusia placi podatki ? pewnie nie... > pzdr Co cię to obchodzi? A ty uczciwie je płacisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: travel Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: *.energis.pl 11.02.03, 13:28 > Ogolnie wg ciebie czasami wystarczy powiedziec inwestorowi co gdzie jak, a > reszta zajmie srednio kumaty wykanwca. Przykro mi, ale takie projektowanie > staram sie omijac szerokim lukiem. Lubie miec swiadomosc ze to co powstanie > bedzie Dokladnie tym co wypracowalem razem z klientem. W przeciwnym wypadku to > tak jak mowisz mamy do czynienia z porada i rzeczywiscie kwota 300 zl jest ok. I wyobraz sobie wlasnie doszlismy do porozumienia (a przynajmniej tak mi sie wydaje). JEST to porada poparta rysunkami. Czy przeszkadza Ci ze nazywa sie "projekt"? Po prostu przy uzyciu takiej nazwy wszyscy wiedza o co chodzi. > > Roznica jest taka ze jesli wykonawca spieprzy cos co jest na projekcie - to > poprostu nie dostaje pieniedzy az nie ppoprawi....to chyba plus dla inwestora ? Znasz niewatpliwie zasady budzetowania, wiec sam sobie odpowiedz, jaki % kosztow ogolnych mozna wydac na projekt. Ja moge Ci tylko podpowiedziec, ze typowym kosztem wykonania przy wiekszych lazienkach jest 200 do 300 zl za metr netto (material + robocizna) - pomijam oczywiscie przypadki ludzi bogatych. Czyli przy rzeczonej lazience 4 do 6 tys zl. Ile wiec moze kosztowac projekt? wiecej niz 10%? A przy wzieciu zaufanego wykonawcy raczej nie ma wpadek uzasadniajacych uzywanie kompletnych projektow. Przyklad - sposob laczenia kafelkow - szlifowac czy dawac listwy? Ty zapytasz inwestora i zaprojektujesz tak jak bedzie chcial (co najwyzej mozesz sugerowac wlasna opinie). Rownie dobrze inwestor moze to powiedziec bezposrednio wykonawcy - efekt ten sam, a nie ma kosztu posrednika. > > Mowisz o projektach dla przecietnego Kowalskiego. Kwestia przecietosci w naszym kraju jest lekko zachwiana. Wg mnie przecietny nie kupuje sobie mieszkania, a remonty robi sam... > A jedynym sposobem na posiadanie mieszkania jest jego kupno? Zastanawiam sie, ktory kraj masz na mysli piszac "w naszym kraju" "Remonty robi sam" tez nie jest jednoznaczne z "moze sobie sam wymyslec" > A czy np Agusia placi podatki ? pewnie nie... > pzdr A ty placisz uczciwie? Bylbys jedynym znanym mi przypadkiem wsrod architektow... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Da Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: granat:* / 192.168.1.* 06.02.03, 18:41 runciter napisał: Na > calym swiecie jest tak, ze jesli chcesz rzecz markowa - to wiesz ze musisz > zaplacic odpowiednia cene. > Piec lat studiow, x lat praktyki i 10 zl za godzine "pracy tworczej" - dziekuje > Na zachodzie jest tak, że za studia się płaci. A ty wykształciłeś się za darmo i jeszcze oburzasz się, że ktoś taniej bierze. Nawet jeżeli to student i co z tego? Ludziom się podoba i nie jest drogo, o to chodzi. Zauważyłam , że Architekci ( przez duże A)to specyficzni ludzie. Mają wysokie mniemanie o swojej twórczości, często lubią narzucać swój styl, a nie każdemu to się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
runciter Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum 06.02.03, 19:01 > Na zachodzie jest tak, że za studia się płaci. A ty wykształciłeś się za >darmo i jeszcze oburzasz się, że ktoś taniej bierze. Co za pokretna filozofia - ksztalcilem sie za darmo wiec nikt nie moze byc tanszy ode mnie :))))))))))) Brawo janku...rece opadaja. >Nawet jeżeli to student i co z > tego? Ludziom się podoba i nie jest drogo, o to chodzi. Zauważyłam , że > Architekci ( przez duże A)to specyficzni ludzie. A iluz ty slonko moje Architektow znasz, he? A ilu architektow ? I jeszcze jak ich rozrozniasz ? Jasne ze uwazam ze architekci to specyficzni ludzie, tak samo jak prawnicy, lekarze czy hydraulicy...;))) >Mają wysokie mniemanie o > swojej twórczości, często lubią narzucać swój styl, a nie każdemu to się podoba > . a oprocz tego wszyscy sa bladzi, ubieraja sie na czarno i pod pachami maja tuby z domniemana wysoka tworczoscia...:) pzdr ubaw po pachy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Da Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: granat:* / 192.168.1.* 06.02.03, 20:28 Sam jesteś śmieszny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: *.atm.com.pl 07.02.03, 08:49 Ludzie nie szkoda Wam czasu na taką polemikę . Zastanówcie sie jesli komus nie odpowiada projekt za 300 zarobi go za 3000 i o co sie sprzeczać. Agnieszka nie odbiera nikomu pracy bo są ludzie który odpowiada taki styl / Agnieszka aranzuje wnetrze w oparciu o sugestie zamawiającego/ a sa tacy którzy wola miec wszystko narzcone włącznie ze wskazaniem miejsca gdzie ma to kupić. Dla wszystkich jest miejsce na rynku bo mieszkań sie buduje mas a ludzi enie maja czasu i głowy do projektowania Samemu. Usmiechnijcie sie i niech zapanuje zgoda. Dla ciekawych efektów pracy Agnieszki zapraszam na priv mail dorotamig@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
promyczek4 Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum 06.02.03, 11:37 kiedys bede robila swoje dwie lazienki... przeslesz mi jakies z Twoich projektow?? bardzo chcialabym cos zobaczyc... dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: 1.5.* / 192.168.2.* 06.02.03, 13:18 Oczywiście, że Ci prześlę. Daj znać czy doszło na arch_aga@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ntc Re: do Aguś. 06.02.03, 14:37 Gość portalu: Aguś napisał(a): > Oczywiście, że Ci prześlę. Daj znać czy doszło na arch_aga@interia.pl Prosze tez o jakieś projekty (próbki mozliwości) na maila gazety lub bh_ja@poczta.onet.pl. dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaa1 Re: do Aguś. IP: *.acn.waw.pl 06.02.03, 14:43 i ja rowniez poprosze kaa1@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edia Re: do Aguś. IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 06.02.03, 16:54 i ja poproszę o przykładowe realizacje.ebell@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Re: do Aguś. IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 06.02.03, 18:47 i ja Aguś poproszę o przykładowe realizacje.ebell@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zulka Re: do Aguś. IP: proxy / 10.30.1.* 07.02.03, 09:39 Agnieszko też czeka mnie wykończenie dwóch łazienek i też proszę o przesłanie jakiś Twoich przykładowych realizacji, dzięki zonia817@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: *.crowley.pl 07.02.03, 23:54 promyczek4 napisała: > kiedys bede robila swoje dwie lazienki... przeslesz mi jakies z Twoich > projektow?? bardzo chcialabym cos zobaczyc... dzieki! kobieto jak stać cię na dwie łazienki. to chyba powinno cię stać na odpowiednie wynagrodzenie architekta. po prostu tragedia. zgadzam się z zarzutami: aguś swoja pracę się ceni!...no chyba ,ze jest poniżej jakiekolwiek poziomu. spytaj się pani" od dwóch łazienek "czy za 300 zl podniosła by swój szacowny tyłek z krzesła?jestem pewna ,ze nie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eryka Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 06.02.03, 18:49 i ja Aguś poproszę o przykładowe realizacje.ebell@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
runciter Re: edi=edia=eryka :) 06.02.03, 19:08 Gość portalu: eryka napisał(a): > i ja Aguś poproszę o przykładowe realizacje.ebell@poczta.fm To jesli mozna to ja tez poprosze : ebell@poczta.fm ,buuuaahhaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Da Re: edi=edia=eryka :) IP: granat:* / 192.168.1.* 06.02.03, 20:32 Runciter, zazdrosny jesteś? O co ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: edi=edia=eryka :) IP: 195.136.95.* 07.02.03, 09:29 Reaguje nerwowo bo Agnieszka zrobi kilka projektow i troche zarobi a on bedzie bezrobotny ..hahaha :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k`k Re: edi=edia=eryka :) IP: *.acn.waw.pl 07.02.03, 10:03 Taaaaak. O ile w kwestii meritum całego sporu jestem raczej p-ko Rouciterowi to w tym przypadku ma rację. edi=edia=eryka Odpowiedz Link Zgłoś
runciter Re: edi=edia=eryka :) 08.02.03, 13:51 Gość portalu: mario napisał(a): > Reaguje nerwowo bo Agnieszka zrobi kilka projektow i troche zarobi a on bedzie > bezrobotny ..hahaha :-) Wydaje cie sie ze pisze tu chcac przelac wlasne frustracje ? Naprawde wydaje wam sie ze agusia robi to z dobroci serca. Skonczy studia, "rozkreci" sie, pozna ja pare osob i jej stawki wzrosna - prosta sprawa. Nie widzialem ani jednego jej projektu, lecz jesli jest dobra to nie bedzie do konca zycia brac tyle za projekt - kwestia czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Da Re: edi=edia=eryka :) IP: granat:* / 192.168.1.* 09.02.03, 00:17 runciter napisał: > Naprawde wydaje wam sie ze agusia robi to z dobroci serca. Skonczy > studia, "rozkreci" sie, pozna ja pare osob i jej stawki wzrosna - prosta > sprawa. > Nie widzialem ani jednego jej projektu, lecz jesli jest dobra to nie bedzie do > konca zycia brac tyle za projekt - kwestia czasu... Gdyby robiła z dobroci serca to za darmo. Co ty się tak ciągle czepiasz, dziewczyna chce zarobić parę złotych ,jeśli ktoś jej zaufa i zleci projekt, to jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
runciter Re: edi=edia=eryka :) 09.02.03, 01:55 Gość portalu: Da napisał(a): > runciter napisał: > > > Naprawde wydaje wam sie ze agusia robi to z dobroci serca. Skonczy > > studia, "rozkreci" sie, pozna ja pare osob i jej stawki wzrosna - prosta > > sprawa. > > Nie widzialem ani jednego jej projektu, lecz jesli jest dobra to nie bedzi > e > do > > konca zycia brac tyle za projekt - kwestia czasu... > Gdyby robiła z dobroci serca to za darmo. Co ty się tak ciągle czepiasz, > dziewczyna chce zarobić parę złotych ,jeśli ktoś jej zaufa i zleci projekt, to > jego sprawa. Widze ze niewiele rozumiesz z tej dyskusji, ale lubisz sobie popisac...Nie czepiam sie jej osoby - zwracam tylko uwage na pewne fakty i powyzsza wypowiedz jest raczej dobrym tego dowodem (zreszta sama Agusia potwierdzila ze jej sytuacja jest przejsciowa...). Apropos podatkow - niestety place. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: 217.153.79.* 07.02.03, 12:21 Ja też Aguś chętnie zobaczyłabym jakiś przykład. mousy@sagra.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
brenya Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum 07.02.03, 10:37 I ja chetnie obejrzalabym probki Twoich projektow. Czy kuchnie tez projektujesz? moj adres: brenya@gazeta.pl Dzieki z gory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Da Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: granat:* / 192.168.1.* 07.02.03, 17:11 Aga zaraz znajdziesz robotę na cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bosss Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 15:43 Gość portalu: Da napisał(a): > Aga zaraz znajdziesz robotę na cały rok. pare cytatow Agi : "O, skądś to znam - mój szef obsługuje tylko worda, a moich prac nawet chyba nie widział. Pewnie dlatego mam pensję taką samą jak magazynier pracujący w naszej firmie." "Modeluję wszystko w MAXie, w autokadzie umiem tylko robić kreski i kółka - wystarczy do rzutów itd. Kiedyś wymodelowałam coś w autokadzie, ale wyszła kiszka." "Moje prace widują klienci - to mi wystarczy. A oni uważają, że wizualizację robi komputer w 5 minut. Jakoś unikam odpowiedzialności za kichę, której oni nie zauważają. Za to ich lubię. Oni mnie też. Symbioza." a to wszystko jest tutaj: www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=156&w=3226335&a=3306269 :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś No i wszystko jasne IP: 1.5.* / 192.168.2.* 08.02.03, 16:05 Zarabiam 1000 zł, nie umiem AutoCada, odwalam kichę i jeszcze biorę za to 300 zł. Co za afera! Czy ktoś zna taniego adwokata?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Usprawiedliwiam się IP: 1.5.* / 192.168.2.* 09.02.03, 14:10 W związku z przytoczonym tu materiałem dowodowym uznałam, że muszę się trochę pokajać: 1. Przykro mi, że wyszła na jaw kwestia moich podłych zarobków. Nie chcę zamęczać nikogo moimi frustracjami, więc nie skomentuję. 2. Kreski i kółka w AutoCADzie to zwrot raczej umowny... chodziło mi w mojej wypowiedzi o to, że te kreski, kółka i parę innych figur geometrycznych w zupełności wystarczają do sporządzania rysunków dwuwymiarowych. 3. Niestety rzeczywiście tak jest, iż ludzie uważają pracę wykonaną na komputerze za wymagającą mało wysiłku. Jak jest naprawdę nie ma jednak większego znaczenia. 4. Mówiąc, że unikam odpowiedzialności za kichę wobec klientów nie miałam na myśli kwestii merytorycznych. Podchodzę do swoich prac (tzn. wizualizacji komputerowych) bardzo krytycznie i praktycznie żadna z nich jeszcze do końca mnie nie usatysfakcjonowała. Wprawne oko znawcy od razu wyłapie w moich pracach tzw. "wały", których klient nigdy by nie zauważył. Kwestia dotyczy fotorealności tychże wizualizacji, a nie ich wartości projektowej. Inna sprawa, że piastując samodzielne stanowisko jestem poddawana weryfikacji tylko i wyłącznie przez moich klientów. Jak na razie jeszcze dzierżę tę marną posadę właśnie dzięki nim. 5. Pocztę elektromiczną nauczyłam się już obsługiwać, także proszę odrzucić obawy. Pozdrawiam wszystkich a w szczególności detektywa Bosssa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fafik Do Any IP: 213.25.91.* 10.02.03, 14:20 Ana - stać Cię na łazienkę 21 m, a nie stać na projekt ? Jak Ty to robisz ? Do tego trzeba mieć talent. Jak tak się rozpędzisz, to może zamówisz projekt i jeszcze każesz Sobie zapłacić Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum 07.02.03, 20:53 Ja tez chetnie zobacze Twoje projekty.dagg@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Do wszystkich zainteresowanych projektem! IP: 1.5.* / 192.168.2.* 08.02.03, 14:01 Przepraszam za brak odzewu - na kilka dni zmogła mnie grypa. Obecnie podniosłam nieprofesjonalny tyłek z wyra i już biorę się za wysyłanie maili. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Do koleżanek i kolegów z branży IP: 1.5.* / 192.168.2.* 08.02.03, 14:17 Chciałabym zdementować pojawiającą się tu plotkę jakoby jestem studentką. Te lata niestety bezpowrotnie już minęły... Nie jestem też amatorką, mam wykształcenie architektoniczne po Polibudzie, pracuję też zawodowo i o dziwo w zawodzie. Obecna sytuacja życiowa natchnęła mnie do dorobienia sobie poprzez internet. Nadmieniam, że sytuacja ta nie będzie trwać wiecznie i wszystko wkrótce wróci do normy. Dlatego też nie traktujcie tych trzech stów tak śmiertelnie poważnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś do promyczek4, kaa1, brenya, dagg IP: 1.5.* / 192.168.2.* 08.02.03, 17:29 Mam problem z przesłaniem do Was przykładowych projektów. Prawdopodobnie chodzi o zbyt małą pojemność Waszych skrzynek (adres@gazeta.pl). Niestety za jednym razem nie jestem w stanie przesłać mniej niż 1 Mb (taką pojemność ma 1 proj.). Proponuję, abyście założyli nowe skrzynki gdzie indziej (interia, onet, wp). Na gazetę.pl nic nie idzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: do agi IP: *.crowley.pl 09.02.03, 11:56 mam pytanka? jak wyglada robienie projektu z twojej strony? czy jeździesz do klienta aby zobaczyć jego mieszkanie. czy jedynie projektujesz łazienkę na podstwię je=go sugestii. przysyłasz mu tylko gotowy render czy rysujsz takze rzut z wymiarami. a jak z doborem wyposażenia. czy mogłabyś zaspokoić moją ciekawość. chciłabym się dowiedzieć jak to wszystko wygląda od strony technicznej? i nie jetsem architektem.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Re: do agi IP: 1.5.* / 192.168.2.* 09.02.03, 13:43 Gość portalu: ewa napisał(a): > mam pytanka? jak wyglada robienie projektu z twojej strony? czy jeździesz do > klienta aby zobaczyć jego mieszkanie. czy jedynie projektujesz łazienkę na > podstwię je=go sugestii. przysyłasz mu tylko gotowy render czy rysujsz takze > rzut z wymiarami. a jak z doborem wyposażenia. czy mogłabyś zaspokoić moją > ciekawość. chciłabym się dowiedzieć jak to wszystko wygląda od strony > technicznej? i nie jetsem architektem.:) Najchętniej robię inwentaryzację sama, ale czasami jest to po prostu niemożliwe, bo klient mieszka w Łodzi. Ja mieszkam w Krakowie, więc w zasadzie te okolice wchodzą jedynie w grę. W tym przypadku obmiar gratis. Zwykle proszę o przysłanie planu wnętrza z naniesionymi wymiarami. Ważne, aby wymiary zagadzały się praktycznie co do centymetra ze stanem faktycznym. Potem robię mały wywiad co do preferencji klienta i do dzieła. Pierwsza faza to wizualizacje oraz dokładny opis zastosowanego sprzętu wraz z cenikiem, jeśli ktoś sobie życzy. Potem ewentualne poprawki. Na końcu rysunki techniczne - rzut, przekroje, wymiary. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: do agi IP: *.crowley.pl 09.02.03, 22:29 chciałam wiedzieć więcej bo w niedalekim czasie planujemy budowę domu i zbieram wszelkie informacje co do wnetrz i ich projektu. nie wiem jak to się rozciągnie w czasie ale pewnie potrwa to jeszcze z 1,5 roku:)w każdym razie wieelkie dzięki. szkoda ,że mieszkasz w krakowie... daleko do szczecina. życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: do agi IP: 213.216.82.* 12.02.03, 12:03 I do mnie proszę: lazurek@go2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doortje Re: do agi IP: 80.232.191.* 12.02.03, 15:19 Gość portalu: Aguś napisał(a): > Gość portalu: ewa napisał(a): > > > mam pytanka? jak wyglada robienie projektu z twojej strony? czy jeździesz > do > > klienta aby zobaczyć jego mieszkanie. czy jedynie projektujesz łazienkę na > > > podstwię je=go sugestii. przysyłasz mu tylko gotowy render czy rysujsz tak > ze > > rzut z wymiarami. a jak z doborem wyposażenia. czy mogłabyś zaspokoić moją > > > ciekawość. chciłabym się dowiedzieć jak to wszystko wygląda od strony > > technicznej? i nie jetsem architektem.:) > > Najchętniej robię inwentaryzację sama, ale czasami jest to po prostu > niemożliwe, bo klient mieszka w Łodzi. Ja mieszkam w Krakowie, więc w zasadzie > te okolice wchodzą jedynie w grę. W tym przypadku obmiar gratis. > Zwykle proszę o przysłanie planu wnętrza z naniesionymi wymiarami. Ważne, aby > wymiary zagadzały się praktycznie co do centymetra ze stanem faktycznym. Potem > robię mały wywiad co do preferencji klienta i do dzieła. Pierwsza faza to > wizualizacje oraz dokładny opis zastosowanego sprzętu wraz z cenikiem, jeśli > ktoś sobie życzy. Potem ewentualne poprawki. Na końcu rysunki techniczne - > rzut, przekroje, wymiary. > Pozdrawiam. jaka szkoda, ze mieszkam w Lodzi - ale i tak chetnie zobaczylabym jakies Twoje gotowe projekty, wkrotce szykuja mi sie 2 lazienki i 2 kuchnie do aranzowania, nie mam na to ani glowy, ani czasu, potzrebuje profesjonalnej pomocy a na snobowanie sie na drogiego architekta mnie nie stac, szczegolnie po zaplaceniu wszelkich kosztow zwiazanych z kupnem tych mieszkan. pozdrawiam Agusie i prosze o przykladowy projekt na adres doortje@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś UWAGA!!! IP: 1.5.* / 192.168.2.* 12.02.03, 18:42 Przepraszam wszystkich, którym nie przesłałam przykładowych projektów. Nie spodziewałam się aż takiego zainteresowania i po prostu brakuje mi czasu. Póki co nie będę mogła odpowiadać na Wasze prośby - uzbierało mi się pracy na najbliższą pięciolatkę. Dziekuję za zainteresowanie i pozdrawiam. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Kto zaprojektuje mi łazienkę za niewielka sum IP: *.bridge.com 13.02.03, 10:01 Witam wszystkich, ja jako autor tego watku. Widze ze wywolalam niezla burze, ale to chyba dobrze, przynajmniej wyrzuciliscie to z siebie. Przyznam sie szczerze ze was sprowokowalam, bylam ciekawa czy znajda sie ludzie, ktorzy tego typu prace traktuja jako pasje i nie szukaja szybkiego i duzego zarobku, bo po ostatnich doswiadczeniach uwazam ze Ci co najbardziej krzycza i przeceniaj swe umiejetnosci sa totalnym palantami. Mysle ze do zaprojektowania wlasnej lazienki nie potrzeba wielkiej filozofii, majac minimum zmyslu i duzo checi i obserwujac trendy rynkowe i zanjac swoje potzreby KAZDy jest w stanie przy odrobinie wysilku wykonac taka rzecz, tym bardziej ze sam wie czego pragnie. Jak mozna sie domyslec to majac 21mkw lazienki, chyba stac mnie na projekt, jednak zal by mi bylo wydac kase na tak zbedna rzecz, zdecydowanie polecalabym pomoc biednym i zwierzetom, anizeli wywyzszanie sie za pomoca tego co sie posiada. Tak wiec majac wyksztalcenie plastyczne polecam prace nad swymi marzeniami i przelewaniu ich na papier a leniwym polecam uslugi pseudo architektow, dodatkowo ryczaco-przekwitajacych. Pozdrawiam tych co za niewielka oplata wyrazili chec zrobienia mi tego projektu i wspieram ich duchowo w walce, rynek was wspiera, chyba lepiej miec 100 po 300 niz zadnego po 10000. Mysle ze na tym zakonczymy ten watek i nie ma sie spierac, co jest lepsze, lepsze jest to co jest najlepsze dla siebie samego!!! Odpowiedz Link Zgłoś