Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ile kosztuje???

18.02.03, 11:27
    Witam wszystkich.Zgodnie z zarządzeniem prezesa Głównego Urzędu Miar
    wodomierze podlegają legalizacji(ciepła woda co 4 lata,zimna co 5 lat)Czy
    ktoś z Państwa wie,ile kosztuje taka legalizacja?Czy w ogóle jest sens
    legalizacji?Czy nie lepiej i taniej wodomierz pozbawiony cechy leg.wymienić
    na nowy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: mac1 Re: ile kosztuje??? IP: 213.77.125.* 18.02.03, 11:50
        U mnie koszty to ok. 50% zakupu nowego tj. 30 zł. Jesli są wyższe opłaca się
        kupić nowy i odliczyc z podatku. Pzdr.
        • arowana Re: ile kosztuje??? 18.02.03, 12:18
          do mac1
          dzięki za odpowiedż!w moim przypadku na pewno koszty legalizacji będą
          wyższe.czy możesz mi podać podstawę prawną (w przybliżeniu)znajdę ją w
          necie.jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
          • Gość: mac1 Re: ile kosztuje??? IP: 213.77.125.* 18.02.03, 13:03
            arowana napisał:

> do mac1
            > dzięki za odpowiedż!w moim przypadku na pewno koszty legalizacji będą
            > wyższe.czy możesz mi podać podstawę prawną (w przybliżeniu)znajdę ją w
            > necie.jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Legalizacja wodomierzy zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 3 kwietnia
            1993 r. - Prawo o miarach (Dz.U.nr 55, poz.248 ze zm.) oraz zarządzeniem nr 1
            prezesa Głównego Urzędu Miar z dnia 3 stycznia 1994r. w sprawie określenia
            przyrządów pomiarowych podlegających legalizacji oraz określenia wzorów cech
            legalizacyjnych (Dz.Urz. Miar i Probiernictwa nr 1, poz. 1 ze zm.)

Okres ważności cech legalizacyjnych, zgodnie z Zarządzeniem nr 50 Prezesa
            Głównego Urzędu Miar z dnia 15.11.1999r. opublikowanego w Dzienniku Urzędu Miar
            i Probiernictwa Nr 6/99 wynosi:

61 miesięcy - dla wodomierza do wody zimnej o nominalnym strumieniu objętości
            qp᝺m3/h,

49 miesięcy - dla wodomierza do wody ciepłej lub gorącej o nominalnym
            strumieniu objętości qp᝺m3/h,

49 miesięcy - dla wodomierza do wody zimnej, ciepłej lub gorącej o
            nominalnym strumieniu objętości qpᡂm3/h.

Cecha legalizacyjna traci ważność przed upływem okresu, o którym mowa powyżej,
            w razie :

uszkodzenia wodomierza,

uszkodzenia cechy legalizacyjnej albo którejkolwiek z cech urzędu
            (zabezpieczających)

stwierdzenia, że błędy wskazań wodomierza przekraczają błędy graniczne
            dopuszczalne.

• Gość: mac1 Re: ile kosztuje??? IP: 213.77.125.* 18.02.03, 13:03
            arowana napisał:

> do mac1
            > dzięki za odpowiedż!w moim przypadku na pewno koszty legalizacji będą
            > wyższe.czy możesz mi podać podstawę prawną (w przybliżeniu)znajdę ją w
            > necie.jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Legalizacja wodomierzy zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 3 kwietnia
            1993 r. - Prawo o miarach (Dz.U.nr 55, poz.248 ze zm.) oraz zarządzeniem nr 1
            prezesa Głównego Urzędu Miar z dnia 3 stycznia 1994r. w sprawie określenia
            przyrządów pomiarowych podlegających legalizacji oraz określenia wzorów cech
            legalizacyjnych (Dz.Urz. Miar i Probiernictwa nr 1, poz. 1 ze zm.)

Okres ważności cech legalizacyjnych, zgodnie z Zarządzeniem nr 50 Prezesa
            Głównego Urzędu Miar z dnia 15.11.1999r. opublikowanego w Dzienniku Urzędu Miar
            i Probiernictwa Nr 6/99 wynosi:

61 miesięcy - dla wodomierza do wody zimnej o nominalnym strumieniu objętości
            qp᝺m3/h,

49 miesięcy - dla wodomierza do wody ciepłej lub gorącej o nominalnym
            strumieniu objętości qp᝺m3/h,

49 miesięcy - dla wodomierza do wody zimnej, ciepłej lub gorącej o
            nominalnym strumieniu objętości qpᡂm3/h.

Cecha legalizacyjna traci ważność przed upływem okresu, o którym mowa powyżej,
            w razie :

uszkodzenia wodomierza,

uszkodzenia cechy legalizacyjnej albo którejkolwiek z cech urzędu
            (zabezpieczających)

stwierdzenia, że błędy wskazań wodomierza przekraczają błędy graniczne
            dopuszczalne.

• arowana Re:do mac.1 18.02.03, 16:50
              stokrotne dzięki.przyznam,że chodziło mi o rozporządzenie ministra budownictwa
              i gospodarki przestrzennej z 21 .12.1996r. z załącznikami.Ale tak swoją szosą
              nieżle jesteś obstukany w tych przepisach!Często udzielasz odpowiedzi na tym
              forum?
              • Gość: mac1 Re:do mac.1 IP: 213.77.125.* 19.02.03, 07:17
                arowana napisał:

> stokrotne dzięki.przyznam,że chodziło mi o rozporządzenie ministra
                budownictwa
                > i gospodarki przestrzennej z 21 .12.1996r. z załącznikami.Ale tak swoją szosą
                > nieżle jesteś obstukany w tych przepisach!Często udzielasz odpowiedzi na tym
                > forum?

Jak coś mam do powiedzenia to tak. Pzdr.
                • arowana Re:do mac.1 19.02.03, 10:55
                  Witam!Analizowałam wczoraj rozporządzenie ministra gospodarki przestrzennej i
                  budownictwa z 1996r.i doszłam do następujacego wniosku:przekazanie nadpłaty z
                  centralnego ogrzewania na wyodrębniony fundusz remontowy pozbawia właścicieli
                  mieszkań możliwości odpisu od podatku dochodowego,jeśli podstawą są dowody
                  wpłaty na ten fudusz.Ponadto,pozbawione możliwości odpisu są wydatki na
                  bieżaące naprawy i konserwcję.Nie mam racji????
                  • Gość: mac1 Re:do mac.1 IP: 213.77.125.* 19.02.03, 11:23
                    arowana napisał:

> Witam!Analizowałam wczoraj rozporządzenie ministra gospodarki przestrzennej i
                    > budownictwa z 1996r.i doszłam do następujacego wniosku:przekazanie nadpłaty z
                    > centralnego ogrzewania na wyodrębniony fundusz remontowy pozbawia właścicieli
                    > mieszkań możliwości odpisu od podatku dochodowego,jeśli podstawą są dowody
                    > wpłaty na ten fudusz.Ponadto,pozbawione możliwości odpisu są wydatki na
                    > bieżaące naprawy i konserwcję.Nie mam racji????

Rozwiń myśl o przekazaniu nadpłaty z CO na FR, bo troche nie kumam. Ja zawsze
                    odliczam ją z czynszu, a wpłaty na FR i tak wpłacam. Można tez odliczyć z
                    całego czynszu i FR, a następnym miesiącu wpisac większą kwote na FR żeby sobie
                    odbić. Dla US ważne są dowody wpłat niestety.
                    U mnie na FR składają się wpłaty na remonty i konserwację (np: dzwigów, CO
                    itp). Sumę tych kwot odliczam.
                    W nowym mieszkaniu z kolei mam stawke 0,50 zł za 1 metr kwadratowy i taką kwote
                    odliczam. Pzdr.
                    • Gość: arowana Re:do mac.1 IP: *.wlodawa.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 14:38
                      Dzięki za odpowiedź i zaraz spróbuje wyjasnić!Na koszty zarządu składają
                      sie:opłaty za energię,wodę,sprzątanie,itd(bla,bla,bla)oraz wydatki na remonty
                      i konserwację.w skład tych ostatnich zaliczono także drobne naprawy
                      tynków,wymiany zaworów,naprawy instalacji odgromwych.Ponadto ustalono stawkę
                      na wyorębniony fundusz remontowy(70gr/m2),który nie ma żadnego związku z
                      wydatkami na remonty i konserwację.Następnie nadpłatą z c.o zsilono ten
                      wyodrębniony FR.Zgodnie z tym co piszesz odpisać mogę kwotę 70 gr/m2(kumasz
                      czaczę?)Wyjaśnij mi więc jak mogę odpisać kwotę przeznaczoną na naprawy tynków
                      oraz części kwoty z c.o.,jeśli nie mam pokwitowania na to.I tu jest chyba
                      jakiś przekręt????.Mało tego!!!W rocznym sprawozdaniu zarząd w
                      pozycji "inne"wpisał kwotę 80000zł,która stanowi około 50% wszystkich kosztów
                      utrzymania,wyłączając c.o.Nie wiem co mam sądzić o tym?Pozdrawiam.
                      • Gość: mac1 Re:do mac.1 IP: 213.77.125.* 19.02.03, 14:45
                        Gość portalu: arowana napisał(a):

> Dzięki za odpowiedź i zaraz spróbuje wyjasnić!Na koszty zarządu składają
                        > sie:opłaty za energię,wodę,sprzątanie,itd(bla,bla,bla)oraz wydatki na remonty
                        > i konserwację.w skład tych ostatnich zaliczono także drobne naprawy
                        > tynków,wymiany zaworów,naprawy instalacji odgromwych.Ponadto ustalono stawkę
                        > na wyorębniony fundusz remontowy(70gr/m2),który nie ma żadnego związku z
                        > wydatkami na remonty i konserwację.Następnie nadpłatą z c.o zsilono ten
                        > wyodrębniony FR.Zgodnie z tym co piszesz odpisać mogę kwotę 70 gr/m2(kumasz
                        > czaczę?)Wyjaśnij mi więc jak mogę odpisać kwotę przeznaczoną na naprawy
                        tynków
                        > oraz części kwoty z c.o.,jeśli nie mam pokwitowania na to.I tu jest chyba
                        > jakiś przekręt????.Mało tego!!!W rocznym sprawozdaniu zarząd w
                        > pozycji "inne"wpisał kwotę 80000zł,która stanowi około 50% wszystkich kosztów
                        > utrzymania,wyłączając c.o.Nie wiem co mam sądzić o tym?Pozdrawiam.

Przekręt. Jesli dobrze rozumię to Twoją nadpłatę CO przeznaczają na FR. Ale
                        dlaczego ? Nigdy czegoś takiego nie miałem, raz nawet otrzymałem zwrot w
                        gotówce, bo nie chciałem odliczyc od czynszu (wcześniej wysłałem z banku). Pzdr.
                        • Gość: arowana Re:do mac.1 IP: *.wlodawa.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 16:11
                          Stary,słuchaj!To jeszcze nic!Z tego wszystkiego zapomniałam jeszcze o jednym!
                          W rocznym sprawozdaniu w pozycji"wynagrodzenie zarządu"wpisano wiesz jaką
                          kwotę?......0,czyli społecznie kurw.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka